Populous για… fabulous Βοτανικό (photos+video)

Populous για… fabulous Βοτανικό (photos+video)

Το όνομα της Populous αναφέρθηκε από τον Βλάση Τσάκα ως η εταιρεία που έχει επιλεγεί να ολοκληρώσει το έργο στο Βοτανικό για λογαριασμό του πρίγκιπα Σουλτάν, όταν αυτός αναλάβει τον Παναθηναϊκό, και το Onsports σας την παρουσιάζει μαζί με την πιθανή εξέλιξη στη Διπλή Ανάπλαση.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1983 στις ΗΠΑ, με την ονομασία HOK Sports, έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της την σχεδίαση και εξ ολοκλήρου ανάληψη έργων που αφορούν σημεία συγκέντρωσης αρκετών ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον. Γήπεδα, κλειστά στάδια, αρένες, χώροι αναψυχής και γενικότερα ό,τι μπορεί να είναι… Populous όπως αναφέρει και το όνομά της από το 2009 και έπειτα.

Η Populous θεωρείται πλέον μια από τις μεγαλύτερες αρχιτεκτονικές εταιρείες στον κόσμο που δραστηριοποιείται στο χώρο της δημιουργίας γηπέδων, εμπορικών κέντρων και περιοχών πολλαπλών χρήσεων, όπως θα είναι ενδεχόμενα η «Παναθηναϊκή Πολιτεία» που έχει αναφέρει ο εκπρόσωπος του πρίγκιπα, με δραστηριότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Στάδια στην Κίνα, ενεργειακά πάρκα στην Βόρεια Αμερική, γήπεδα στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική, προπονητικές εγκαταστάσεις στην Βραζιλία, μεγάλα γήπεδα στο Μεξικό, ίδια επιτεύγματα στην Βρετανία και φυσικά κυριαρχία στα κλειστά γήπεδα του ΝΒΑ και του NHL στις ΗΠΑ είναι μερικά από τα όσα έχει κάνει στην 30ετή σχεδόν ιστορία της η Populous…

Ναυαρχίδα το Emirates και τα Ολυμπιακά Ακίνητα

Η κατασκευή του Emirates Stadium στο Λονδίνο, αποτελεί δεδομένα την ναυαρχίδα της Populous. Το όλο σχέδιο πέρασε από τα χέρια της Αμερικανικής εταιρείας και προχώρησε με κοινοπραξία κατασκευαστικής εταιρείας από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την κατασκευή του να ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 2 χρόνια.

Εκτός βέβαια από το «σπίτι» της Άρσεναλ, η Populous έχει κάνει αρκετά έργα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας, στο γήπεδο της Λιόν όπου έχει δημιουργηθεί η «OL Land» που αποτελεί… πάρκο αναψυχής για τους οπαδούς της Ολεμπίκ, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως το Μοντερέι του Μεξικό, το νέο Γουέμπλεϊ και φυσικά από το 2012 κι έπειτα θα αλλάξει και η… ναυαρχίδα, αφού η Populous έχει αναλάβει το Master Plan για τα περισσότερα Ολυμπιακά Ακίνητα του Λονδίνου!

Κατασκευές αξίας 20 δις δολαρίων

Μέσα από τα νούμερα που ανακαλύπτει κανείς για την Populous, καταλαβαίνει το πόσο σημαντικά και μεγάλα έργα έχει κάνει στο παρελθόν. Υπολογίζεται από τους ανθρώπους της αμερικανικής εταιρείας πως η αξία των κατασκευών που έχουν γίνει στα project της Populous, αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανά τον κόσμο υπολογίζεται ότι 1.000 project της Populous έχουν ολοκληρωθεί.

Άλλωστε, 40 περίπου επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου την έχουν εμπιστευθεί για τα γήπεδά τους και για τον περιβάλλοντα χώρο τους, ενώ αντίστοιχος είναι ο αριθμός ομάδων του επαγγελματικού χόκεϊ στις ΗΠΑ, του αμερικανικού ποδοσφαίρου και του ΝΒΑ!

Τι μπορεί να κάνει στο Βοτανικό

Η Populous δεν είναι η εταιρεία που θα αναλάβει να χτίσει απλά ένα έργο. Σε περίπτωση που η συμφωνία με τον πρίγκιπα υπάρχει και επιλεγεί να «τρέξει» το έργο, θα μπορέσει να βάλει σε εφαρμογή το master plan που υπάρχει για όλο το έργο της Διπλής Ανάπλασης. Η εμπειρία και τα έργα, άλλωστε, της εταιρείας μιλούν από μόνα τους. Θα μελετηθούν, βέβαια, τα στοιχεία που θα πάρουν στα χέρια τους και θα δουν κατά πόσο προχωρούν με τα υπάρχοντα δεδομένα ή θα αναγκαστούν να προβούν σε δικές τους μελέτες.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι με τα όσα είχε κάνει γνωστά πρόσφατα ο Βαγγέλης Σαμαράς, πρώην εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το γήπεδο στο Βοτανικό, σε περίπτωση που βρεθεί επενδυτής να βάλει 96 εκατ. ευρώ, κατασκευάζει και το γήπεδο. Η Populous μπορεί, όμως, να εξετάσει ένα διαφορετικό σχέδιο που να έχει ζητηθεί από τον Σαουδάραβα, για ανάπτυξη όλης της περιοχής του Βοτανικού σε διαφορετική βάση, με το γήπεδο συμπεριλαμβανόμενο.

Υπάρχουν περιθώρια κέρδους

Άλλωστε, σύμφωνα με την εμπορική έρευνα που είχε κάνει βρετανική εταιρεία για το γήπεδο στο Βοτανικό, από το έργο αναμένονταν 40 εκατ. ευρώ κέρδη το χρόνο. Ακόμα και στο μισό να έχουν μειωθεί τα ποσά, λόγω της κατάστασης στη χώρα, και πάλι δεν είναι λίγα τα χρήματα. Αν αναλάβει, μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία το σχεδιασμό του όλου project, τότε θα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα με κάποιες τροποποιήσεις στα πλάνα να υπάρξουν και μεγαλύτερα έσοδα.

Όσο για τις νομικές δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν, εδώ έρχονται να δικαιωθούν όσοι αναφέρουν ότι «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες». Σε περίπτωση δηλαδή που η Populous μπει στο έργο με ένα μπάτζετ, προερχόμενο από τον πρίγκιπα, ύψους 150 εκατ. ευρώ για επένδυση σε έναν από τους πλέον κεντρικούς χώρους της Αττικής τότε δεδομένα η ελληνική πολιτεία θα βρει τρόπο να ξεπεράσει γραφειοκρατίες, νομικά ζητήματα και καθυστερήσεις, βοηθώντας στην ανάπτυξη τόσο της περιοχής, όσο και της οικονομίας της, ενώ θα δημιουργήσει και πολλές θέσεις εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή, όσο και στην μετέπειτα λειτουργία όλου του συμπλέγματος του Βοτανικού.

Με συνεργάτη κατασκευαστή

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η Populous μπορεί να συνεργαστεί με ελληνική κατασκευαστική εταιρεία για να ολοκληρώσει το έργο. Αν αυτή είναι η ίδια που είχε επιλεγεί αρχικά από την ΓΗΠΕΛ και τον Δήμο Αθηναίων (ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ) τότε θα προχωρήσει ίσως και πιο σύντομα μια πιθανή κοινοπραξία. Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική εταιρεία θα πρέπει να αποζημιωθεί με τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ και να επιλεγεί άλλος εταίρος. Ίσως αυτός μάλιστα να είναι και μια από τις κατασκευαστικές εταιρείες που φέρεται να έχει στην κατοχή του ο πρίγκιπας.

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού επίσης, σύμφωνα με τις μελέτες και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στον Τύπο, είναι αναμφίβολα ένα project που θα ενδιέφερε αρκετά την αμερικανική εταιρεία. Οι προδιαγραφές του αναφέρουν πως θα είναι της κατηγορίας Elite της UEFA, ενώ στο χώρο που θεωρητικά έπρεπε να έχει κατασκευαστεί, θα γίνουν και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, ίσως και του μπάσκετ αν αλλάξει (;) το Master Plan. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι πιθανή εμπλοκή της Populous ίσως φέρει μεν καθυστερήσεις, θα προχωρήσει όμως σίγουρα σε πιο… επιστημονική βάση το έργο.

Η βασική προϋπόθεση…

Το θέμα βέβαια είναι πρώτα, να τελειώσει η μεταβίβαση μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την πλευρά του Γιάννη Βαρδινογιάννη στον Σουλτάν Αλ Σαούντ. Όταν αυτό συμβεί, αφού θα έχουν μπει τα χρήματα στο ταμείο της ΠΑΕ, τότε θα περάσει σε πρώτο πλάνο το θέμα του γηπέδου και θα φανεί αν επαληθευτεί πιθανή εμπλοκή της Populous και η πληροφορία για πρόθεση του πρίγκιπα να επενδύσει σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού.

Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, δεν αποκλείεται και εμπλοκή τον Αμερικανών στην ανάπλαση της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που ούτως ή άλλως έχει προγραμματιστεί, αφού ειδικεύονται σε κατασκευή θεματικών πάρκων και μεταμορφώσης περιοχών όπως η συγκεκριμένη σε μεγάλα αστικά κέντρα...

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.

Populous για… fabulous Βοτανικό (photos+video)



Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Στο Παγκόσμιο Συλλόγων η Ατλέτικο Μαδρίτης
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved