«Το πρώτο Παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα αθλητή» (photos)

«Το πρώτο Παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα αθλητή» (photos)

Η Ελλάδα έχει να υπερηφανεύεται για τη δική της παράδοση στο στίβο, χρησιμοποιώντας ως τρανό παράδειγμα το παγκόσμιο ρεκόρ του Χρήστου Παπανικολάου  σαν σήμερα 41 χρόνια πριν....

Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε χάσει μέσα από τα χέρια του το Ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες του Μεξικού, όταν το 1968, για πέντε εκατοστά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον Γερμανό Νόρντβιγκ - το 1986 ο 3ος Νόρντβιγκ και ο 2ος Σιπρόφσκι (Δ. Γερμανία), σύμφωνα με τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ, είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και αναμενόταν να δοθεί στον Έλληνα Ολυμπιονίκη το ασημένιο μετάλλιο - ωστόσο η επιμονή του στις 24 Οκτωβρίου 1971 τον δικαίωσε.

Ο Έλληνας άλτης στο επί κοντώ κατέρριψε το Παγκόσμιο ρεκόρ υπερπηδώντας τα 5.49 μ. και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που καταρρίπτει Παγκόσμιο ρεκόρ, γράφοντας τη δική του ιστορία.

Ο Χρήστος Παπανικολάου γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1941 στα Τρίκαλα, ασχολήθηκε με τον στίβο και το άλμα επί κοντώ, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε προπονητής. Σπούδασε την Αμερική για να γίνει καθηγητής, ενώ τον κέρδισε και ο χώρος της συγγραφής. Ακόμα, διετέλεσε πρόεδρος Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Η καριέρα του ξεκίνησε στα Τρίκαλα, ενώ στη συνέχεια μετεγγράφη στον Παναθηναϊκό, όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Οι διακρίσεις του

Δεύτερος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1966. Μεσογειονίκης 1967 και 1971. Οκτώ φορές Βαλκανιονίκης και 13 φορές πανελληνιονίκης στο άλμα επί κοντώ. Μια φορά πρωταθλητής Ελλάδος στο δέκαθλο το 1967. Αθλητής της χρονιάς 1965, 1966, 1967, 1968, 1970. Μεγαλύτερη από όλες η τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, ενώ είχε λάβει ακόμα μέρος στους Αγώνες του 1964 και σε αυτούς του 1972.

Παλαιότερη συνέντευξη

Τη δεκαετία του ’70 βρισκόταν, όπως ήταν φυσικό στο επίκεντρο των Μέσων. «Ξεσκονίσαμε» το αρχείο της ΕΡΤ και ανακαλύψαμε μία συνέντευξη που είχε δώσει λίγο πριν τη δύση της αθλητικής του καριέρας στον δημοσιογράφο, Ανδρέα Μπόμη.

Κ. Παανικολάου, θέλετε να θυμηθείτε μαζί μας μία χριστουγεννιάτικη ανάμνησή σας;

Ενθυμούμαι όταν ήμουν στην Αμερική, όπου έμεινα τέσσερα χρόνια. Όταν ξημέρωσε η ημέρα Χριστουγέννων, άνοιξα το παράθυρο και άκουσα να μιλούν την εγγλέζικη γλώσσα. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα ην ανάγκη να βρεθώ στην οικογένειά μου στους φίλους μου, να ακούσω την ελληνική μουσική, τα αστεία. Αυτήν την επιθυμία την απάλυνε όταν βρέθηκα σε ελληνική εκκλησία, όταν βρέθηκα σε ελληνικό περιβάλλον. Ήταν η μέρα εκείνη που αισθάνεται κανείς ότι πρέπει να είναι στο δικό του περιβάλλον. Για αυτό σκέφτομαι ότι άνθρωποι που ζουν χρόνια έξω, τις ημέρες αυτές θα ήθελαν πάρα πολύ να βρίσκονται στους δικούς τους ανθρώπους. Επειδή, όμως, πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι όπως κι εγώ που σκέφτονται λιγότερο τον εαυτό τους και περισσότερο τους άλλους, μου δίνει αγαλλίαση πως με τη σκέψη μόνο, τους βοηθάω και οι συγγενείς τους θα είναι πάντα κοντά τους.

Και τα τρία χρόνια που μείνατε στην Αμερική, κάνατε Χριστούγεννα εκεί;

Έμεινα τέσσερα χρόνια, έκανα τρία Χριστούγεννα εκεί.

Δεν σταματήσατε την προπόνησή σας;

Όχι, 7 Ιανουαρίου είχα πάντα τον πρώτο αγώνα κλειστού στίβου.

Αυτά τα χρόνια που μείνατε στην Αμερική, είχατε κάποια Χριστούγεννα πετύχει κάποια νίκη;

Ενθυμούμαι μία νίκη στις 7 Ιανουαρίου, που κέρδισα μια τηλεόραση. Επικράτησα του Σίγκρεν και του πήρα την τηλεόραση.

Θα συνεχίσετε ως αθλητής για καιρό, θα γίνετε προπονητής, διοικητικό στέλεχος ή θα ασχοληθείτε με το επάγγελμα του καθηγητή;

Μετά τα δυσάρεστα επεισόδια της Βαλκανιάδας (σημ. Τον είχα κατηγορήσει οι δύο αθλητές του, Τόγκας και Ηλιάδης, ότι τους παραμελεί για χάρη του εαυτού του) αποφάσισα να μην ασχοληθώ με το επάγγελμα του προπονητή και είπα ότι δεν θα συμμετάσχω με την Εθνική. Το δεύτερο το παίρνω πίσω, θα ασχοληθώ με την Εθνική αλλά όχι με το επάγγελμα του προπονητή. Επειδή όμως πολύ καιρό, με ενδιαφέρει το πρόβλημα ελληνικού αθλητισμού, έχει γίνει σαν δεύτερος εαυτός μου ο αθλητισμός, θα ήθελα να ασχοληθώ με τον διοικητικό τομέα, να προσφέρω πολλά. Με την πείρα και τις γνώσεις μου, αγαπώ τόσο πολύ τον αθλητισμό που θέλω να τον δω να ανεβαίνει και να παίρνει θέση που του πρέπει.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved