«Τα ντέρμπι που δεν… ξεχνά η συμπρωτεύουσα» (photos+video)

«Τα ντέρμπι που δεν… ξεχνά η συμπρωτεύουσα» (photos+video)

Κρατάει χρόνια αυτή η… κόντρα καθώς οι ρίζες της ίσως πρέπει να αναζητηθούν ακόμα και στα πρώτα χρόνια ζωής των δύο σωματείων.

Η «τιτανομαχία» Άρης – ΠΑΟΚ αποτελούσε ανέκαθεν τη… μητέρα των μαχών της Βορείου Ελλάδας και το Onsports, ξεκλειδώνοντας το χρονοντούλαπο της ιστορίας, σας βάζει στη θέση του συνοδηγού σε ένα μαγικό ταξίδι αναμνήσεων με… φόντο τον Πύργο τον Λευκό!

Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν σας παρουσιάζουμε τις αναμετρήσεις ΆρηςΠΑΟΚ που απλά… έγραψαν ιστορία!

Ένας αστικός μύθος θέλει τις δυο ομάδες να έρχονται σε συμφωνία για τη διεξαγωγή μιας αναμέτρησης στην οποία διακυβεύτηκε όχι μόνο η τιμή και το γόητρο, αλλά η ίδια η ύπαρξή τους και η μετέπειτα εξέλιξη της πλούσιας ιστορίας τους. Άρης και ΠΑΟΚ (η αρχική ονομασία του ήταν Ένωση Κωνταντινουπολιτών)  αναμετρήθηκαν έτσι στις 09/08/1925  με έπαθλο τα κιτρινόμαυρα χρώματα (!), ενώ για την… ιστορία το τελικό σκορ ήταν 5-2! Τριάντα χρόνια ωστόσο αργότερα και προ σύστασης ακόμα της Α΄ Εθνικής, ο «Δικέφαλος», θα πάρει το αίμα του πίσω πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης για τρίτη διαδοχική χρονιά μέσα στο Χαριλάου, μετά τη νίκη του με 1-0 επί του Άρη χάρις σε τέρμα του Κουϊρουκούδη!

1η Νοεμβρίου του 1959: Άρης – ΠΑΟΚ 0-1

Δεν θα αργήσει να έρθει και η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων για την Α΄ Εθνική και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου του 1959, Άρης και ΠΑΟΚ θα τα… πουν και πάλι στο Χαριλάου, με τους φιλοξενούμενους να έχουν μία ακόμα φορά τον τελευταίο λόγο αφού ο Χαβανίδης θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Πετράκη  μόλις στο 2΄με απευθείας εκτέλεση φάουλ και τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή την αναμέτρηση το ντεμπούτο του εκείνη τη σεζόν με τους γηπεδούχους έκανε ο 25χρονος μέσος Αλκέτας Παναγούλιας, ο οποίος ως τεχνικός πια οδήγησε για πρώτη φορά την Ελλάδα τόσο σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος όσο και Μουντιάλ (Αμερικής 1994)!

Άρης (Γκλίσοβιτς): Πετράκης, Νανάκος, Γρηγοριάδης, Τριανταφύλλου, Κεμαλίδης, Χατζηκώστας, Καλλιότζης, Παπουτσόπουλος, Παναγούλιας, Πέρρος, Πασχαλίδης

ΠΑΟΚ (ΜΙχαήλοβιτς): Πρόγιος, Χασιώτης, Ραπτόπουλος, Μαργαρίτης, Κεμανίδης, Χαβανίδης, Συμεωνίδης, Κιούρτζης, Κουϊρουκούδης, Κατηκαρίδης, Νικολαΐδης

1965-66: Άρης-ΠΑΟΚ 5-1

Τι και αν ο Άρης αγνοούσε τη χαρά τη νίκης στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, αυτό δεν τον εμπόδισε να ξεσπάσει με πέντε τέρματα κατά του μισητού αντιπάλου του τη σεζόν 1965- 66 (5-1) παίρνοντας μία εμφατική ρεβάνς για τις ήττες των προηγούμενων ετών. Το σκορ για τους «κίτρινους» άνοιξε ο Αλεξιάδης, με τον Ψηφίδη να διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του. Παρά το γεγονός πως μείωσε προσωρινά ο Κούδας, οι γηπεδούχοι, μέσα σε δέκα λεπτά… καθάρισαν το παιχνίδι πετυχαίνοντας τρία γκολ με τον θρυλικό «τάπα», Συρόπουλο (2) και τον Χατζηκώστα. Μεγάλο ελαφρυντικό για τους φιλοξενούμενους, το γεγονός πως κάτω από τα δοκάρια είχε κάτσει ένας αμυντικός (Τάτσης) αφού ο τερματοφύλακας του «Δικέφαλου» Μουσελεμίδης είχε τραυματιστεί στο ξεκίνημα της αναμέτρησης σε μια εποχή που δεν επιτρέπονταν αλλαγές!

1968-69: Άρης-ΠΑΟΚ 2-0

Τρία χρόνια αργότερα ο ΠΑΟΚ επισκεπτόταν το Χαριλάου με πολλά όνειρα και την ψυχολογία στα ύψη λόγω της επιστροφής του Κούδα (μετά από την περιπέτεια του Ολυμπιακού), ωστόσο γνώρισε ανώμαλη προσγείωση με ένα καθαρό 2-0! Χάιλαιτ της βραδιάς το εντυπωσιακό γκολ του Αλέκου Αλεξιάδη ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ με κεφαλιά ψαράκι, τρώγοντας στην κυριολεξία χώμα!

4/6/1972: Άρης-ΠΑΟΚ 3-3

Η πιο συναρπαστική ίσως αναμέτρηση στην ιστορία των δύο ομάδων στην έδρα του Άρη, ο οποίος προηγήθηκε τρεις φορές, με τους φιλοξενούμενους να βρίσκουν ισάριθμες απαντήσεις με τους Φουντουκίδη (21΄), Μαντζουράκη (65΄) και Γούναρη στο 88΄. Και όλα αυτά ενώ ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Παρίδη από το 36΄, ‘εχοντας χάσει και πέναλτι με τον Μαντζουράκη στο πρώτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου!

1974-75: Άρης-ΠΑΟΚ 2-1

Παιχνίδι το οποίο έμεινε στην ιστορία λόγω του ντεμπούτου του αξεπέραστου Ντίνου Κούη, ενώ αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του Λες Σάνον (Άγγλου τεχνικού που κατέκτησε δύο Κύπελλα, χτίζοντας τον μεγάλο ΠΑΟΚ που έφθασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 1975-76) στον πάγκο των φιλοξενούμενων. Οι τελευταίοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Ασλανίδη, ωστόσο ο Άρης πραγματοποίησε την ολική ανατροπή με γκολ των Σπυρίδων και Αλεξιάδη.

1976-77, Άρης – ΠΑΟΚ 1-2

Ιστορική ανατροπή για τον ΠΑΟΚ που μέσα σε ένα λιγότερο από δύο λεπτά, φέρνει… τούμπα το Χαριλάου ανατρέποντας το 0-1 με τέρματα των Κερμανίδη στο 83' και Ορφανού ένα λεπτό αργότερα!

07/10/1979: Άρης-ΠΑΟΚ 2-0

Η σεζόν ορόσημο για τον Άρη στην οποία έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής, το οποίο ήταν μάλιστα και το πρώτο επαγγελματικό! Οι «κίτρινοι» έδειξαν από πολύ νωρίς τις προθέσεις τους λυγίζοντας όλους σχεδόν τους αντιπάλους τους εντός έδρας! Ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, γνωρίζοντας την ήττα στη 2η αγωνιστική με κεφαλιά του Γιώργου Σεμερτζίδη (35') και απευθείας φάουλ του Γιώργου Ανανιάδη (68'). Ταφόπλακα στα όνειρα του Άρη έβαλε ο Ολυμπιακός στο μπαράζ του Βόλου…

03/02/1985: Άρης-ΠΑΟΚ 3-0

Μία από τις νίκες που ο Άρης έχει να υπερηφανεύεται σχεδόν όσο καμία άλλη, αφού εκείνη την περίοδο ο ΠΑΟΚ κάλπαζε ολοταχώς προς τον τίτλο τον οποίο και τελικά κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία του! Ήταν η αρχή του δευτέρου γύρου (17 αγωνιστική) όταν ο «Δικέφαλος» προσγειωνόταν για μία ακόμα φορά ανώμαλα από τον συμπολίτη του ο οποίος ευτύχησε να πάρει κεφάλι στο σκορ μόλις στο 6΄ με κεφαλιά του Κώστα Μπιμπισίδη (6’), για να μετατρέψει σε θρίαμβο των γηπεδούχων την αναμέτρηση ο Θόδωρος Ζελελίδη με δύο προσωπικά τέρματα στο 57΄ και στο 90΄ ! Χαρακτηριστικό του αγώνα τί άλλο από τις σκληρές μονομαχίες, οι οποίες ανάγκασαν τον διαιτητή Παναγιώτη Κούτρη να αερίσει τρεις φορές την κόκκινη κάρτα από το τσεπάκι του (σε Μιχαλήτσο του Άρη και Αλαβάντα, Ιωσηφίδη του ΠΑΟΚ), ενώ άλλες 10 την κίτρινη! Μία ήττα που αδιαμφισβήτητα στιγμάτισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ!

1992-93: Άρης-ΠΑΟΚ 1-2

Ήταν ο αγώνας στον οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ο νυν πρόεδρος του συλλόγου και αρχηγός της Εθνικής η οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004 στην Πορτογαλία, Θοδωρής Ζαγοράκης (μπήκε ως αλλαγή)! Η αναμέτρηση διεξήχθη δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και ο ΠΑΟΚ με σκόρερς τους Λαγωνίδη με πέναλτι στο 11΄ και Μπορμπόκη Στ. στο 58΄, πήρε μια πιο εύκολη από όσο μαρτυρά το τελικό σκορ, νίκη.

07/12/1994: Άρης-ΠΑΟΚ 0-4

Η αναμέτρηση είχε οριστεί για τις 20 Νοεμβρίου, ωστόσο εξαιτίας σοβαρών επεισοδίων αναβλήθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου, όταν και οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έγραψαν άλλη μία «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ ή καλύτερα τέσσερις! Με δύο γκολ του Γιώργου Τουρσουνίδη (22' & 57'), ένα του Κώστα Λαγωνίδη (61') και το… κερασάκι στην τούρτα από τον Πολωνό Κρζιστόφ Μπότσιεκ, ο «Δικέφαλος του Βορρά» πετύχαινε τη μεγαλύτερη νίκη του επί του μισητού αντιπάλου του και μάλιστα μέσα στο σπίτι του!

2000-01: Άρης-ΠΑΟΚ 4-0

Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο, ο ΠΑΟΚ ευελπιστούσε να σπάσει το κατεστημένο του ΠΟΚ, ωστόσο επισκεπτόμενος το Χαριλάου έψαχνε ακόμα την αγωνιστική του ταυτότητα έχοντας μόλις μία νίκη σε τρεις αγώνες! Η δεύτερη όχι μόνο δεν ήρθε ποτέ, αλλά ο Άρης του Δημήτρη Κοντομηνά, με τον Μπάμπη Τεννέ στον πάγκο διεύρυνε το αήττητό του φθάνοντας σε  έναν θρίαμβο που αποτελεί και την πιο μεγάλη σε έκταση νίκη των «κίτρινων» τα τελευταία χρόνια! Ο Θωμάς Κυπαρίσσης άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι και την αποβολή του Ουντέζε, βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα ακόμα τρεις φορές  με τους Κούτση (45΄), Κολτσίδα (49΄) και Χαριστέα (71΄). Στους επόμενους δύο αγώνες ο Άρης γνώρισε διαδοχικές ήττες από Ξάνθη και Ηρακλή, ενώ τερμάτισε τελικά στην έβδομη θέση του πρωταθλήματος με 44 βαθμούς, την ίδια ώρα που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην τέταρτη θέση (51β.) πανηγυρίζοντας μάλιστα και την κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό!

22/02/2005, Άρης – ΠΑΟΚ 1-3

Μία από τις πιο εντυπωσιακές και άνετες νίκες του ΠΑΟΚ ο οποίος πετύχαινε τρία γκολ μέσα σε σχεδόν μισή ώρα με τους Μάρτσιν Μίετσελ (5', 37΄) και (11΄) μετά κατέβαζε φανερά ταχύτητα, σε μια επίδειξη φίλαθλου πνεύματος, πριν μειώσει ο Εκουέμε στο τελικό 1-3.

2007-08: Άρης-ΠΑΟΚ 3-1

Στην τελευταία του καλή χρονιά, ο Άρης του Ντούσαν Μπάγεβιτς επικράτησε του ΠΑΟΚ με 3-1 σε μια αναμέτρηση στην οποία ο Σέρχιο Κόκε έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Ο Ισπανός επιθετικός πήρε από το χέρι τους «κίτρινους» και με δύο γκολ τους οδήγησε σε μια μεγάλη νίκη, ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Μπαλάφας. Το τελικό 3-1 «έγραψε» με κεφαλιά ο Νάτσο Γκαρσία.

Ας ελπίσουμε ότι στο επόμενο αφιέρωμα θα έχει προστεθεί και η 23η Οκτωβρίου του 2012!

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved