ΜcDonalds Open, η πρώτη επαφή! (videos + photos)

ΜcDonalds Open, η πρώτη επαφή! (videos + photos)

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 η επαφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ με το ΝΒΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Ελάχιστοι Ευρωπαίοι παίκτες (Ντέτλεφ Σρεμφ, Κρίστιαν Βελπ, Χάνσι Γκναντ) είχαν περάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο άλλωστε θεωρούνταν απόμακρο και το αμερικανικό όνειρο… θερινής νυχτός για οποιονδήποτε μη Αμερικανό. Βέβαια, ο Ντέιβιντ Στερν είχε από τότε το όραμα της εξάπλωσης της λίγκας εκτός ΗΠΑ. Ο κομισάριος του ΝΒΑ ήθελε να διαφημίσει με κάθε τρόπο το προϊόν του, ανοίγοντας την αγορά, εξ ου και δεν άργησε να ρίξει τα «δίχτυα» του στη Γηραιά Ηπειρο.

Μαζί με το τότε αφεντικό της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και σκέφτηκαν τη διεξαγωγή ενός τουρνουά με τη συμμετοχή ομάδων από το ΝΒΑ και την Ευρώπη. Η υλοποίηση της ιδέας προχώρησε άμεσα, ειδικά από τη στιγμή που βρέθηκε ο κύριος χορηγός, και το McDonald’s Open έγινε η «γέφυρα» δύο τελείως διαφορετικών, εκείνη την εποχή, κόσμων.

Εννέα διοργανώσεις, τόσες και οι νικήτριες ομάδες

Εννέα νικήτριες ομάδες έχουν να επιδείξουν οι ισάριθμες διοργανώσεις McDonald’s Open που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα - άπασες προερχόμενες από το ΝΒΑ. Μπόστον Σέλτικς, Σικάγο Μπουλς, Ντένβερ Νάγκετς, Χιούστον Ρόκετς, Λος Άντζελες Λέικερς, Μιλγουόκι Μπακς, Νιου Γιορκ Νικς, Φοίνιξ Σανς και Σαν Αντόνιο Σπερς έχουν κατακτήσει τον άτυπο τίτλο.

Η νυν Κ.Κ. Σπλιτ, ως Γιουγκοπλάστικα και Ποπ ’84, και η Βίρτους Μπολόνια είναι οι σύλλογοι που έχουν προκριθεί από δύο φορές στον τελικό, ενώ η Βάσκο ντα Γκάμα από τη Βραζιλία είναι η μοναδική ομάδα εκτός ΗΠΑ/Ευρώπης που έχει καταφέρει να παίξει σε παιχνίδι τίτλου. Στην 3η θέση έχουν πλασαριστεί άλλες δύο, η Περθ Ουάιλντκατς από την Αυστραλία και η Ατένας Κόρντομπα από την Αργεντινή.

Έτος

Τόπος διεξαγωγής

Νικήτρια ομάδα

Φιναλίστ

Τρίτη θέση

1987

Μιλγουόκι

Μιλγουόκι Μπακς

Εθνική ΕΣΣΔ

Τρέισερ Μιλάνο

1988

Μαδρίτη

Μπόστον Σέλτικς

Ρεάλ Μαδρίτης

Εθνική Γιουγκοσλαβίας

1989

Ρώμη

Ντένβερ Νάγκετς

Γιουγκοπλάστικα

Φίλιπς Μιλάνο

1990

Βαρκελώνη

Νιου Γιορκ Νικς

Ποπ ’84

Μπαρτσελόνα

1991

Παρίσι

Λ.Α. Λέικερς

Μπανταλόνα

Λιμόζ

1993

Μόναχο

Φοίνιξ Σανς

Βίρτους Μπολόνια

Ρεάλ Μαδρίτης

1995

Λονδίνο

Χιούστον Ρόκετς

Βίρτους Μπολόνια

Περθ Ουάιλντκατς

1997

Παρίσι

Σικάγο Μπουλς

Ολυμπιακός

Ατένας Κόρντομπα

1999

Μιλάνο

Σαν Αντόνιο Σπερς

Βάσκο ντα Γκάμα

Ζαλγκίρις Κάουνας

Οι πολυτιμότεροι παίκτες

Η απόλυτη κυριαρχία των αμερικανικών ομάδων στο McDonald’s Open έχει ως λογική συνέπεια τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη να έχουν κατακτήσει μόνο NBAer. Αναλυτικότερα, τον τίτλο του MVP έχουν κερδίσει οι εξής:

1987

Τέρι Κάμινγκς

Μιλγουόκι Μπακς

1988

Λάρι Μπερντ

Μπόστον Σέλτικς

1989

Ουόλτερ Ντέιβις

Ντένβερ Νάγκετς

1990

Πάτρικ Γιούινγκ

Νιου Γιορκ Νικς

1991

Μάτζικ Τζόνσον

Λ.Α. Λέικερς

1993

Τσαρλς Μπάρκλεϊ

Φοίνιξ Σανς

1995

Κλάιντ Ντρέξλερ

Χιούστον Ρόκετς

1997

Μάικλ Τζόρνταν

Σικάγο Μπουλς

1999

Τιμ Ντάνκαν

Σαν Αντόνιο Σπερς

Πρεμιέρα στο Μιλγουόκι

Το πρώτο McDonald’s Open πραγματοποιήθηκε το 1987 στη «MECCA Arena» του Μιλγουόκι, με τη συμμετοχή των «οικοδεσποτών» Μπακς, της Εθνικής Σοβιετικής Ένωσης και της Τρέισερ Μιλάνο. Στις 23 Οκτωβρίου του 1987 τα «ελάφια» αντιμετώπισαν την ιταλική ομάδα και την κέρδισαν με 123-111, την επομένη ήταν η σειρά των Ρώσων να κερδίσουν τους Ιταλούς, με 135-108, ενώ την τελευταία ημέρα του τουρνουά οι Αμερικανοί διέλυσαν με 127-100 την Εθνική ΕΣΣΔ, κερδίζοντας με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες τον πρώτο τίτλο.

Λάμψη Σέλτικς στη Μαδρίτη

Το τουρνουά μεταφέρθηκε το 1988 στη Μαδρίτη και το «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες» και το παρών δήλωσαν οι Μπόστον Σέλτικς, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Εθνική Γιουγκοσλαβίας και η Σκαβολίνι Πέζαρο. Η συμμετοχή του Λάρι Μπερντ με τους «Κέλτες», του Ντράζεν Πέτροβιτς με τους «οικοδεσπότες» και των «Πλάβι» με όλα τα μεγάλα αστέρια στη σύνθεσή τους (Κούκοτς, Ντίβατς, Ράτζα) έδωσε τεράστια αίγλη στη διοργάνωση και δημιούργησε παροξυσμό στις τάξεις των φιλάθλων που απεγνωσμένα έψαχναν για ένα εισιτήριο!

Στις 21 Οκτωβρίου του 1988, η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπισε τη Σκαβολίνι Πέζαρο και την κέρδισε με 108-96. Στο άλλο παιχνίδι, οι Σέλτικς δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα απέναντι στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας, φτάνοντας στην επικράτηση με 113-85! Στις 23 Οκτωβρίου, στο «μικρό» τελικό, οι «Πλάβι» επικράτησαν με 100-91 των Ιταλών, ενώ στο μεγάλο τελικό ο Λάρι Μπερντ έδωσε το δικό του σόου και οδήγησε τη Βοστώνη στη νίκη με 111-96 επί των Ισπανών.

Το πάλεψε η Γιουγκοπλάστικα στη Ρώμη

Στο «PalaLottomatica» της Ρώμης διοργανώθηκε το McDonald’s Open του 1989, με τη συμμετοχή των Ντένβερ Νάγκετς, της Γιουγκοπλάστικα, της Φίλιπς Μιλάνο και της Μπαρτσελόνα. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα τρομερά μωρά του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (Κούκοτς, Ράτζα) που στην πρεμιέρα, στις 20 Οκτωβρίου, έκαμψαν με 102-97 την αντίσταση των Ιταλών. Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας, οι Νάγκετς που είχαν στο ρόστερ τους τον Άλεξ Ίνγκλις διέλυσαν την Μπαρτσελόνα με 137-103!

Άπαντες περίμεναν με αγωνία τον τελικό της 22ης Οκτωβρίου ανάμεσα στους «σβόλους» και τη σερβική ομάδα, αφού υπήρχε η προσδοκία πως οι πρωταθλητές Ευρώπης θα μπορούσαν να κοντράρουν στα ίσα τους NBAer. Όπως κι έγινε, δηλαδή, αφού οι Νάγκετς ίδρωσαν μέχρι να κερδίσουν, με 135-129. Στο «μικρό» τελικό, οι Ιταλοί διέσυραν με 136-104 την Μπαρτσελόνα.

Οι προβολείς στον Πάτρικ Γιούινγκ!

Το 1990 το τουρνουά μετακόμισε στο επιβλητικό «Παλάου Σαν Τζόρντι» της Βαρκελώνης και στο παρκέ παρατάχθηκαν οι Νιου Γιορκ Νικς, η Ποπ ’84, η Μπαρτσελόνα και η Σκαβολίνι Πέζαρο. Στην εναρκτήρια αναμέτρηση, στις 11 Οκτωβρίου, η παρέα του Τόνι Κούκοτς με το Ζέλικο Παβίσεβιτς στον πάγκο νίκησε τους Ισπανούς με 102-97, ενώ στον άλλον αγώνα η Νέα Υόρκη του Πάτρικ Γιούινγκ τα βρήκαν… σκούρα απέναντι στους Ιταλούς (119-115).

Στις 13 Οκτωβρίου, στο «μικρό» τελικό, η Μπαρτσελόνα νίκησε 106-105 τη Σκαβολίνι και στον τελικό οι Νικς δεν συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες να κάμψουν με 117-101 την αντίσταση της Ποπ ’84. Η παρουσία του μεγάλου Πάτρικ Γιούινγκ αποτέλεσε την ατραξιόν του τουρνουά, το οποίο όμως δεν είχε να επιδείξει την αίγλη των προηγούμενων ετών.

Λέικερς, για εμπορικούς λόγους

Η παρουσία των «παρακμαζόντων» και λιγότερων εμπορικών εκείνη την εποχή Νικς, που έφερε και τα ανάλογα αποτελέσματα στη φήμη της διοργάνωσης, ανάγκασε τον Ντέιβιντ Στερν να επιστρατεύσει τα μεγάλα όπλα την αμέσως επόμενη χρονιά, στο Παρίσι, φέρνοντας τους λαμπερούς και πολύ πιο εμπορικούς Λος Άντζελες Λέικερς του Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον. Το πέμπτο McDonald’s Open πραγματοποιήθηκε στο «Παλέ ντε Μπερσί», με τη συμμετοχή ακόμη των Μπανταλόνα, Σπλιτ και Λιμόζ. Οι «λιμνάνθρωποι» πράγματι ανέβασαν εκ νέου στα ύψη την εμπορικότητα του τουρνουά, με το σούπερ σταρ του ΝΒΑ να συγκεντρώνει πάνω του όλα τα βλέμματα.

Στις 18 Οκτωβρίου, στον εναρκτήριο αγώνα, η Μπανταλόνα επικράτησε με 117-86 της Σπλιτ, από την οποία είχαν φύγει όλα τα μεγάλα αστέρια (ο Κούκοτς είχε μεταγραφεί στην Μπενετόν Τρεβίζο και ο Ράτζα στη Μεσατζέρο Ρόμα). Στην άλλη αναμέτρηση, οι Λέικερς διέλυσαν τους άτυχους Γάλλους με 132-101. Στις 19 Οκτωβρίου, στο «μικρό» τελικό η Λιμόζ νίκησε με 105-91 τη Σπλιτ, ενώ στο συγκλονιστικότερο τελικό στην ιστορία του McDonald’s Open οι Λέικερς έφθασαν «ασθμαίνοντας» στη νίκη επί των Ισπανών (116-114).

Ένας «σερ» στο Μόναχο

Το 1992 δεν πραγματοποιήθηκε το τουρνουά, το 1993 όμως επανήλθε δριμύτερο στην «Ολίμπια Χάλε» του Μονάχου, με την παρουσία των φιναλίστ των τελικών του ΝΒΑ, Φοίνιξ Σανς, που είχαν στις τάξεις τους το «σερ» Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Το McDonald’s Open διευρύνθηκε και άλλαξε τρόπο διεξαγωγής, αφού θεσπίστηκαν προκριματικοί αγώνες.

Στις 21 Οκτωβρίου, στα προκριματικά, η Βίρτους Μπολόνια επιβλήθηκε με 129-88 των Ολ Σταρ Φράνκα από τη Βραζιλία και η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε με 85-75 την Μπάγερν Λεβερκούζεν. Την επομένη, στην αναμέτρηση για τις θέσεις 5-6, οι Γερμανοί νίκησαν με 104-97 τους Βραζιλιάνους, ενώ νικητές στους δύο ημιτελικούς αναδείχθηκαν η Μπολόνια (101-85 τη Λιμόζ) και οι Σανς, οι οποίοι σκόρπισαν με 145-115 τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δύο ημέρες μετά διεξήχθησαν οι τελικοί. Στο «μικρό» οι Ισπανοί επιβλήθηκαν με 123-119 της Λιμόζ και στο μεγάλο το Φοίνιξ έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στην Μπολόνια, κερδίζοντάς την με 112-90.

Οι Ρόκετς του Ακίμ στο Λονδίνο

Το τουρνουά έκανε «διάλειμμα» και το 1994, για να πάρει το 1995 σειρά το Λονδίνο, με τη συμμετοχή των πρωταθλητών ΝΒΑ Χιούστον Ρόκετς του μεγάλου Ακίμ Ολάζουον. Στις 19 Οκτωβρίου η Βίρτους επιβλήθηκε με 112-103 της Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Ρεάλ Μαδρίτης με 99-71 των Σέφιλντ Σαρκς από τη Μεγάλη Βρετανία. Στις 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν οι δύο ημιτελικοί, με τους Ιταλούς να κερδίζουν με 102-96 τους Ισπανούς και τους Ρόκετς να συντρίβουν τους Περθ Ουάιλντκατς από την Αυστραλία με 116-72.

Στις 21 Οκτωβρίου, στο «μικρό» τελικό, οι Αυστραλοί νίκησαν με 93-86 τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στο μεγάλο τελικό το Χιούστον κατέκτησε τον τίτλο, επικρατώντας με 126-112 της Βίρτους.

Ο Ολυμπιακός στο Παρίσι

Δύο χρόνια αργότερα, το 1997, ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο McDonald’s Open, στο οποίο πήραν μέρος οι πρωταθλητές του ΝΒΑ, Σικάγο Μπουλς. Ο Μάικλ Τζόρνταν, με την παρουσία του, έκλεψε την παράσταση για τους «ταύρους» που κατέκτησαν τον τίτλο κόντρα στους πρωταθλητές Ευρώπης παίκτες της ελληνικής ομάδας. Ο Ολυμπιακός, για να προκριθεί στον τελικό, επικράτησε με 89-86 της Ατένας Κόρντομπα από την Αργεντινή. Οι Μπουλς, χωρίς να χρειαστεί να πιάσουν σπουδαία απόδοση, κέρδισαν στα ημιτελικά με 89-82 τη Ρασίνγκ Παρί.

Στο μικρό τελικό οι Αργεντινοί επιβλήθηκαν με 88-78 των Γάλλων και κατέκτησαν την άτυπη 3η θέση. Η διοργάνωση είχε ξεκινήσει από τις 16 Οκτωβρίου με τα προκριματικά, στο πλαίσιο των οποίων η Ατένας Κόρντομπα κέρδισε με 87-78 την Μπενετόν Τρεβίζο και οι Γάλλοι νίκησαν με 97-84 την Μπαρτσελόνα.

«Κύκνειο άσμα» στο Μιλάνο με Σπερς

Το τελευταίο McDonald’s Open πραγματοποιήθηκε το 1999 στο Μιλάνο, με τη συμμετοχή των πρωταθλητών Σαν Αντόνιο Σπερς των Τιμ Ντάνκαν και Ντέιβιντ Ρόμπινσον. Στις 14 Οκτωβρίου, στα προκριματικά, η Βάσκο ντα Γκάμα νίκησε με  90-79 την αυστραλιανή Αδελαΐδα, ενώ η Βαρέζε επικράτησε με 98-88 της Χεκμέκ από το Λίβανο. Στη συνέχεια, οι Βραζιλιάνοι ξεπέρασαν και το εμπόδιο της Ζαλγκίρις Κάουνας με 92-86 και τα «σπιρούνια» κέρδισαν με 96-86 τους Ιταλούς. Στις 16 Οκτωβρίου, στο «μικρό» τελικό, η Ζαλγκίρις νίκησε με 97-78 τη Βαρέζε και κατέκτησε την άτυπη 3η θέση, ενώ στον τελικό το Σαν Αντόνιο έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στη Βάσκο ντα Γκάμα, συντρίβοντάς την με 103-68!

ΜcDonalds Open, η πρώτη επαφή! (videos + photos)



Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved