Τα χειρότερα ατυχήματα στην ιστορία των αγώνων

Τα χειρότερα ατυχήματα στην ιστορία των αγώνων

Ο θάνατος του Νταν Γουέλντον μας θυμίζει δυστυχώς πως οι αγώνες αυτοκινήτου είναι ένα επικίνδυνο σπορ.

Ρωτήστε όποιον από τους φίλους των αγώνων αυτοκινήτου γνωρίζετε και θα σας πει πως αυτό που τον ενθουσιάζει σε κάθε event είναι τα προσπεράσματα, οι «μάχες» για την πρώτη θέση, οι προσπάθειες για την pole position.Φυσικά οι «μάχες» αυτές έχουν κόστος, το οποίο οι αγωνιζόμενοι γνωρίζουν. Από την άλλη πλευρά έρευνες έδειξαν πως το κοινό της τηλεόρασης βρίσκει τις συγκρούσεις των αυτοκινήτων ως το απόλυτο θέαμα (σαδιστικό αλλά αληθινό). Φαίνεται πως οι τηλεθεατές έχουν την αίσθηση πως ο οδηγός βγαίνει πάντα σχεδόν… ατσαλάκωτος χαιρετά το κοινό και συνεχίζει δυστυχώς όμως η κατάληξη δεν είναι πάντα αυτή.

Δείτε τα 10 χειρότερα δυστυχήματα στην ιστορία των αγώνων αυτοκινήτου.

10. Ντεϊτόνα 500 2001 – Ντέιλ Έρνχαρντ

Μία σύγκρουση η οποία φαινόταν… φυσιολογική για τα δεδομένα των αγώνων Nascar. Ο Έρνχαρντ χτυπά με το αυτοκίνητο του Κεν Σρέιντερ και καταλήγει να συγκρουστεί με τον τοίχο. Όλοι νόμιζαν πως ο πολυπρωταθλητής Έρνχαρντ θα έβγαινε από το αυτοκίνητο να ζητήσει το λόγο (όπως πάντα έκανε) αλλά ο βετεράνος των αγώνων έχασε τη ζωή του. Το περιστατικό έφερε πολλές βελτιώσεις στην ασφάλεια των αγώνων. Μόνο η έρευνα κόστισε 1 εκατομμύριο δολάρια. Αυτή έδειξε πως η φαινομενικά απλή σύγκρουση με τον τοίχο ήταν τόσο σφοδρή όσο αν χτυπούσε ένα αυτοκίνητο με ταχύτητα 120 χλμ. πάνω σε ένα άλλο σταματημένο όχημα.

9. Σάρλοτ 600 1964 – «Fireball» Ρόμπερτς 

Ο Γκλεν «Fireball» (Μπάλα φωτιάς) Ρόμπερτς έμελε να επιβεβαιώσει το παρατσούκλι του με τραγικό τρόπο. Στον αγώνα της Σάρλοτ προσπαθώντας να αποφύγει τη σύγκρουση με δύο άλλα αυτοκίνητα χτύπησε στον τοίχο και το αυτοκίνητό του τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο Ρόμπερτς παγιδεύτηκε στο όχημα με αποτέλεσμα να καεί το 80% του σώματός του, και να πεθάνει μία εβδομάδα μετά..

8. Ιταλικό γκραν πρι 1978 – Ρόνι Πέτερσον 

 Η σύγκρουση των 9 αυτοκινήτων έμεινε στην ιστορία για τη σφοδρότητά της αλλά και το θάνατο του Ρόνι Πέτερσον. Το ατύχημα ήταν ανθρώπινο λάθος. Ο υπεύθυνος για τα φώτα της εκκίνησης βιάστηκε άναψε το πράσινο φως πριν πάρουν τη θέση τους οι οδηγοί. Η κίνηση αυτή δημιούργησε χάος και μία πολλαπλή σύγκρουση. Δυστυχώς, ο Πέτερσον εγκλωβίστηκε στο μονοθέσιο με πολλαπλά κατάγματα στα πόδια και ελαφρά εγκαύματα. Μία ολιγωρία των οργανωτών καθυστέρησε τους γιατρούς να πλησιάσουν και ο Πέτερσον πέθανε από τα τραύματά του.

7. Ινδιανάπολη 500 1964 – Ντέιβ Μακ Ντόναλντ, Έντι Ζακς

Δεν ήταν τόσο σφοδρή η σύγκρουση όσο η κόλαση φωτιάς που ακολούθησε και έχασαν τη ζωή τους και οι δύο οδηγοί.Ο Ζακς αγωνιζόταν με ένα λεμόνι δεμένο στο λαιμό του (για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει). Στο δεύτερο γύρο του Indy 500 το 1964 οι Ντέιβ Μακ Ντόναλντ και Έντι Ζακς χτύπησαν μεταξύ τους και κατά τη σύγκρουση έγινε μία δυνατή έκρηξη και ξέσπασε πυρκαγιά. Αιτία ήταν τα ρεζερβουάρ με κηροζίνη (αυτό ήταν τότε το καύσιμο) που ήταν τοποθετημένα εμπρός (στο αυτοκίνητο του Ζακς) και πίσω (στο αυτοκίνητο του Μακ Ντόναλντ) και ήρθαν σε επαφή.

6. Γκραν Πρι Βελγίου 1982 – Ζιλ Βιλνέβ

Ο Βιλνέβ αγαπήθηκε όχι μόνο από το κοινό αλλά και από τους συναθλητές του. Ο Αλέν Προστ είχε γράψει για αυτόν πως: «Ο Ζιλ ήταν ο τελευταίος υπέροχος οδηγός. Εμείς οι υπόλοιποι ήμασταν απλώς ένα τσούρμο από καλούς επαγγελματίες ». Λίγα λεπτά πριν τη λήξη των επίσημων δοκιμαστικών, ο Βιλνέβ χτύπησε με τον Γιοόσεν Μας. Η Ferrari126C2 απογειώθηκε με 220 χλμ και προσγειώθηκε εκτός πίστας. Το τράνταγμα ήταν τόσο έντονο που ο Καναδός έσπασε δυο σπόνδυλους στον αυχένα του, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο.

5. Ολντ Μπριτζ Τάουνσιπς Ρέις Γουέι Πάρκ 2008 – Σκοτ Καλίτα

Οι αγώνες Dragster είναι οι παλαιότεροι, αλλά και οι πιο γρήγοροι στις Η.Π.Α. Ο Σκοτ Καλίτα ήταν για 2 χρονιές πρωταθλητής στην κατηγορία των  Top Fuel. Κατά τη διάρκεια των προκριματικών αγώνων στην πίστα του Νιου Τζέρσεϊ, κοντά στο τέλος της ευθείας των 400 μέτρων, ο κινητήρας εξερράγη. Το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και το αυτοκίνητο χτύπησε στον τσιμεντένιο τοίχο με 480 χλμ την ώρα. Ο Καλίτα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, αλλά δεν κατάφερε να αντέξει στα βαρύτατα τραύματά του.

4 Γκραν Πρι Ιταλίας 1994 - Ρόναλντ Ράζενμπέργκερ

O Ραζενμπέργκερ σκοτώθηκε στην Ίμολα, μία μέρα πριν τον θάνατο του Άϊρτον Σένα. Ο ανερχόμενος οδηγός έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των χρονομετρημένων δοκιμαστικών στην Ιταλία. Στο γύρο που προηγήθηκε του ατυχήματος, η Σίμτεκ Φορντ του Αυστριακού είχε ζημιά στην εμπρός αεροδυναμική πτέρυγα. Αυτό οδήγησε σε έξοδο από την πίστα. Η πρόσκρουση με τις μπαριέρες έγινε με ταχύτητα 314,9 χλμ/ώρα. Ο θάνατος του Ράζενμπέργκερ ήταν ακαριαίος, μετά από κάταγμα στην βάση του κρανίου. Ο θάνατός του οδήγησε στην υιοθέτηση της συσκευής HANS (Σταθεροποιητής για το κεφάλι και το λαιμό).

3. Mille Miglia 1957

Αγώνας, που συνδύαζε αντοχή και ταχύτητα σταμάτησε να διοργανώνεται το 1957 εξαιτίας του θανατηφόρου ατυχήματος του Aλφόνσο ντε Πορτάγκο.
Η έξοδος από το δρόμο της Ferrari του μαρκήσιου ντε Πορτάγκο, προκλήθηκε από ένα κατεστραμμένο ελαστικό. Οι μηχανικοί του πρότειναν να αλλάξουν λάστιχα στο αυτοκίνητο και εκείνος αρνήθηκε για να μην χάσει χρόνο. Το ατύχημα στοίχισε τη ζωή στον ίδιο, το συνοδηγό του και σε εννέα θεατές του αγώνα, ανάμεσά τους ήταν 5 παιδιά.

2. Γκραν Πρι Ιταλίας 1994 - Άιρτον Σένα 

Ένας οδηγός που αγαπήθηκε, όσο κανείς άλλος οδηγός στην ιστορία της Formula 1, ο Άιρτον Σένα έχασε τη ζωή του σε ένα καταραμένο αγώνα. Στην Ίμολα του την ημέρα των δοκιμών ο Ρούμπενς Μπαρικέλο έχει μια ανατριχιαστική έξοδο (ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες), ενώ στα προκριματικά του Σαββάτου σκοτώνεται ο Ρόλαντ Ραζενμπέργκερ. Το κακό ολοκληρώνεται στον αγώνα όταν στη στροφή Ταμπουρέλο ο Σένα χτυπά με 300 χλμ. στον τοίχο.

1. Λε Μαν 1955 - Πιέρ Λεβέν 

 Στις 24 Ώρες του LeMans, το 1955, ο Πιέρ Λεβέν οδηγούσε τη Mercedes-Benz 300 SLR με τον αριθμό 20. Στον 35ο γύρο ακολουθούσε τη Jaguar D-Type του Μάικ Χόθορν. Στο τέλος του γύρου, ο τελευταίος αποφάσισε να μπει στα pits. Ο Λανς Μακλίν, που τον ακολουθούσε με μια Austin-Healey αναγκάστηκε, για να τον αποφύγει, να κάνει ελιγμό προς το κέντρο της πίστας - ωστόσο, την ίδια ώρα πλησίαζε με μεγάλη ταχύτητα ο Λεβέν. Το μονοθέσιό του προσέκρουσε στην Austin-Healey και απογειώθηκε. Προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα στο ανάχωμα πλευρικά της πίστας και τα συντρίμμια του αυτοκινήτου εκτοξεύθηκαν στην κεντρική κερκίδα, ενώ στο σημείο του αναχώματος το μονοθέσιο τυλίχθηκε στις φλόγες. Έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 80 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του Λεβέν. Το δυστύχημα θεωρείται το πιο καταστροφικό στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας: 

 http://www.facebook.com/onsports 



Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved