Νάκιτς: «Υπεράνθρωπος ο Τζόρνταν»

Νάκιτς: «Υπεράνθρωπος ο Τζόρνταν»

Ο Φράνκο Νάκιτς ξετυλίγει το... κουβάρι των αναμνήσεων από την βραδιά της 18ης Οκτωβρίου του 1997 για λογαριασμό του Onsports και περιγράφει τα συναισθήματά του από την «συνάντησή» του με την παρέα του Μάικλ Τζόρνταν.

Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου του 1997, ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πήρε μέρος στο McDonalds Open. Οι πρωταθλητές Ευρώπης έπαιξαν στο τελικό κόντρα στους πρωταθλητές ΝΒΑ, Σικάγο Μπουλς, γνωρίζοντας την ήττα με 104-78. Βέβαια, λίγη σημασία είχε το τελικό αποτέλεσμα… Ο Φράνκο Νάκιτς, μιλώντας στο Onsports, θυμάται την εμπειρία του από ολόκληρο το τουρνουά, αλλά και πώς είναι να έρχεσαι αντιμέτωπος με τον Μάικλ Τζόρνταν. Αναλυτικά τα όσα είπε στο Onsports

Για τους Σικάγο Μπουλς: «Εκείνη η ομάδα δεν ήταν απλώς η πρωταθλήτρια του ΝΒΑ. Πρόκειται για μία από τις δύο καλύτερες ομάδες όλων των εποχών στην ιστορία του ΝΒΑ. Παρότι δεν αγωνίστηκαν ο Σκότι Πίπεν και ο Ντένις Ρόντμαν, είχε στις τάξεις της το Μάικλ Τζόρνταν κι αυτό τα λέει όλα».

Για τη διοργάνωση: «Ήταν απίστευτη εμπειρία η συμμετοχή μας στο τουρνουά. Περάσαμε τρεις ημέρες στις οποίες ζήσαμε πολύ όμορφες στιγμές, πρωτόγνωρες για τα δικά μας δεδομένα. Από οργανωτικής άποψης όλα ήταν απόλυτα επαγγελματικά, ρυθμισμένα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Το τουρνουά έγινε στα πρότυπα του ΝΒΑ και είχε μεγάλη λάμψη. Αν και φιλοξενήθηκε στο Παρίσι, όπου δεν έχουν και τόσο ψηλά το μπάσκετ, η παρουσία των Μπουλς έφερε πολύ μεγάλη προβολή. Βέβαια, όλες οι ομάδες που πήραν μέρος ήταν πολύ καλές κι έτυχαν ανάλογης αντιμετώπισης και σεβασμού».

Για το πώς είναι να αντιμετωπίζεις το Μάικλ Τζόρνταν: «Είναι διαφορετικό να τον παρακολουθείς από την τηλεόραση και διαφορετικό να τον αντιμετωπίζεις στο παρκέ. Φαίνεται τόσο εύκολο, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι υπεραθλητής! Όσο εύκολο είναι να τον πλησιάσεις εκτός παρκέ, ως άνθρωπο, τόσο δύσκολο είναι να προσπαθήσεις να τον κοντράρεις μέσα στον αγώνα».

Για το εάν αισθάνεσαι δέος απέναντί του: «Παίζοντας, το ξεχνάς. Όταν, όμως, βλέπεις τι μπορεί να κάνει μέσα στις τέσσερις γραμμές, λες «έως εδώ!». Είναι υπεράνθρωπος! Δεν μπορούσες καν να τον πλησιάσεις».

Για το τι του έμεινε από το McDonalds Open: «Ήταν όλη η εμπειρία μοναδική. Σίγουρα, ήταν τιμή που αντιμετωπίσαμε το μεγάλο Μάικλ Τζόρνταν. Ήμασταν εκεί και γίναμε κι εμείς μέρος της ιστορίας».

Για τις διαφορές ανάμεσα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και το ΝΒΑ: «Τώρα δεν νομίζω πως υπάρχουν σπουδαίες διαφορές. Υπάρχουν δέκα σούπερ παίκτες στο ΝΒΑ και όλοι οι υπόλοιποι είναι πολύ κοντά με τους Ευρωπαίους. Ίσως, μάλιστα, στην Ευρώπη να παίζεται πλέον καλύτερο μπάσκετ σε σχέση με την κανονική διάρκεια του ΝΒΑ. Ειδικά όταν μιλάμε για ομάδες Ευρωλίγκας, με πολύ υψηλούς στόχους, όπως είναι η Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ρεάλ Μαδρίτης.

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ θυμίζει πολύ το κολεγιακό. Στην τακτική, άλλωστε, έχουν πολλές ομοιότητες. Οι παίκτες έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή. Στο ΝΒΑ το μόνο που χρειάζεται να κάνει ένας προπονητής είναι να καταφέρει να διαχειριστεί σωστά την ομάδα του, τους χαρακτήρες των παικτών και το στιλ παιχνιδιού τους. Στην Ευρώπη οι προπονητές κοιτούν πολλούς περισσότερους τομείς, και αγωνιστικά και εκτός παρκέ».

Για τον Ολυμπιακό του τότε και του τώρα: «Ο Ολυμπιακός του 1997 ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του κι αυτό το λένε και οι τίτλοι που κατέκτησε (σ.σ. πήρε την Ευρωλίγκα, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας). Ο τωρινός Ολυμπιακός δεν είναι όπως τότε, πρέπει πρώτα να βρει την ταυτότητά του ως ομάδα. Σίγουρα, με όλα αυτά που γίνονται στη χώρα, με την κρίση που έχουμε, και οι ομάδες πρέπει να προσαρμοστούν στα οικονομικά δεδομένα».

Για το εάν θα μπορούσε τώρα να αντιμετωπίσει μια ομάδα ΝΒΑ: «Ο φετινός Ολυμπιακός δεν νομίζω πως θα είχε τύχη. Ο Ολυμπιακός προ διετίας όμως, ο οποίος είχε μεγάλα ονόματα στις τάξεις του και γεμάτο ρόστερ, σίγουρα θα μπορούσε. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως όταν αντιμετώπισε τους Σαν Αντόνιο Σπερς δεν τα πήγε καθόλου, μα καθόλου άσχημα».

Για το πώς βλέπει τη φετινή ομάδα: «Στην Ελλάδα θεωρώ πως δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Εξάλλου, δεν υπάρχουν άλλες δυνατές ομάδες πλην των δύο πρώτων. Δυστυχώς, στο ελληνικό πρωτάθλημα ο μοναδικός ανταγωνιστικός αντίπαλος είναι ο Παναθηναϊκός. Στην Ευρώπη δεν μπορώ να γνωρίζω πώς θα τα πάει, αφού δεν έχω καθαρή εικόνα ούτε για τον ίδιο ούτε για τους αντιπάλους του. Είναι ακόμα πολύ νωρίς. Όταν η ομάδα φορμαριστεί και αρχίσει να αποδίδει σύμφωνα με το πλάνο του προπονητή της, τότε θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να πούμε πόσο ψηλά μπορεί να φθάσει».

Διαβάστε για την συνάντηση Ολυμπιακού - Τζόρνταν στο πρώτο τουρνουά McDonald's

Νάκιτς: «Υπεράνθρωπος ο Τζόρνταν»



Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Ο «τελικός της χρονιάς» στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό AKTOR - Η ώρα και το κανάλι
Ο «τελικός της χρονιάς» στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό AKTOR - Η ώρα και το κανάλι
Σεπόλια: Ένοχος για βιασμό, αθώος για εμπορία ο Ηλίας Μίχος - Αθώα για μαστροπεία η μητέρα
Σεπόλια: Ένοχος για βιασμό, αθώος για εμπορία ο Ηλίας Μίχος - Αθώα για μαστροπεία η μητέρα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved