Τζαμπάρ: «Ο κύριος με τους 38.387 πόντους» (videos + photos)

Τζαμπάρ: «Ο κύριος με τους 38.387 πόντους» (videos + photos)

Σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια, ο κορυφαίος σκόρερ του ΝΒΑ, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, έκανε το ντεμπούτο του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ. Το Onsports σας παρουσιάζει την καριέρα του.

Ο Τζαμπάρ, ο πρώτος σκόρερ όλων τον εποχών στην ιστορία του ΝΒΑ, με 38.387 πόντους, ήταν ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του σχολικού πρωταθλήματος και στη συνέχεια οδήγησε το Πανεπιστήμιο του Λος Άντεζλες UCLA, με 88 νίκες σε 90 ματς, σε τρία χρόνια, στην κορυφή.

Το 1969 επιλέχτηκε στο Νο 1 του ντραφτ, και άνοιξε η πόρτα του ΝΒΑ. τον μουσουλμανισμό αλλάζοντας το όνομά του από Φέρντιναντ Λιούις Αλσιντορ σε Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ που σημαίνει «αριστοκράτης και δυνατός υπηρέτης».

Οι Χάρλεμ του προσέφεραν 1 εκατομμύριο δολάρια για να παίξει σ' αυτούς όμως εκείνος αρνήθηκε και πήγε στους Μπακς, οι οποίοι τον επέλεξαν και πρώτο στο ντραφτ. Ο Τζαμπάρ οδήγησε τους Μπακς στα τελικά της περιφέρειας με ρεκόρ 56-26, ενώ ο ίδιος βγήκε 2ος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 28.2 πόντους μ.ο. και 3ος ριμπάουντερ με 14.5 μ.ο και πήρε το βραβείο του ρούκι της χρονιάς.

Στη συνέχεια, πήρε μεταγγραφή στους Λέικερς, όπου με μια εκπληκτική φουρνιά συμπαικτών (Μάτζικ Τζόνσον, Ραμπίδη, Γουόρθι, Μάσμπερν, Μπάιρον Σκοτ) έφτασε στην κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων.

Στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα (1975-1976) ήταν εκπληκτικός, σκοράροντας 27,7 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ ήταν ταυτόχρονα πρώτος σε ριμπάουντ και τάπες. Το ρεκόρ των 1111 αμυντικών ριμπάουντ που μάζεψε εκείνη τη σαιζόν αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ για τα περισσότερα αμυντικά ριμπάουντ που μάζεψε ποτέ ένας παίκτης σε μια μόνο σεζόν.

Στις 5 Απριλίου του 1985 σε ηλικία 37 ετών πλέον ο Τζαμπαρ θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο NBA, σπάζοντας το ρεκόρ του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν.

Θα κατακτήσει τα δυο του τελευταία πρωταθλήματα το 1987 και το 1988 έναντι των Μπόστον Σέλτικς και των Ντιτρόιτ Πίστονς αντίστοιχα. Το 1989 οι Λέικερς θα ξαναφτάσουν στον τελικό του NBA όπου θα αντιμετωπίσουν και πάλι τους Πίστονς από τους οποίους όμως αυτή τη φορά θα χάσουν τη σειρά με 4-0.

Μετά τους τελικούς του 1989 ο Τζαμπάρ, σε ηλικία 42 ετών, ανακοινώνει πως αποσύρεται από την ενεργό δράση ύστερα από 20 χρόνια επαγγελματικής καριέρας στο NBA.

Ατομικά ανακηρύχθηκε έξι φορές κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος, δέκα φορές επιλέχτηκε στην πρώτη All star ομάδα, αγωνίστηκε σε 19 φορές σε All star game στις είκοσι συνολικά χρονιές του στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.  Οι Λέικερς τον τίμησαν για τη μεγάλη του προσφορά αποσύροντας την φανέλα που φορούσε και κάνοντάς του δώρο ένα γήπεδο τένις και ένα λίαρ τζετ!

Ο Τζαμπάρ δοκίμασε την τύχη του στη μεγάλη οθόνη. Έπαιξε δίπλα στον Μπρους Λι στην ταινία-καράτε «The game of death» και εμφανίστηκε στην κωμωδία «μια τρελή πτήση».



Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved