Άρωμα ΝΒΑ στην Ευρωλίγκα! (videos + photos)

Άρωμα ΝΒΑ στην Ευρωλίγκα! (videos + photos)

Στη «Zalgirio Arena» του Κάουνας στρέφονται σήμερα (17/10, 21.45) τα βλέμματα των φίλων του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η εναρκτήρια αναμέτρηση της φετινής Ευρωλίγκας αποφασίστηκε να είναι αυτή ανάμεσα στη Ζαλγκίρις και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τιμώμενο πρόσωπο τον πρόσφατα αποσυρθέντα από την ενεργό δράση, Αμερικανό Μάρκους Μπράουν. Πέραν του ελληνικού ενδιαφέροντος, με την παρουσία του Ηλία Ζούρου στον πάγκο της πρώτης και του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο πλευρό του Γιόνας Καζλάουσκας στη δεύτερη, στο παρκέ θα παραταχθούν και τέσσερις NBAer.

Πρεμιέρα με λάμψη ΝΒΑ

Ο Τάι Λόουσον και ο Σόνι Ουίμς για τους Λιθουανούς και οι Αντρέι Κιριλένκο και Νέναντ Κρστιτς για τους Ρώσους είναι οι μοναδικοί NBAer που αγωνίζονται στο Β’ Όμιλο. Ο 24χρονος, ύψους μόλις 1,80μ., Λόουσον αποτελεί από τις ατραξιόν της φετινής διοργάνωσης. Αναφερόμαστε άλλωστε σε έναν από τους κορυφαίους πόιντ γκαρντ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Την περσινή χρονιά με τους Ντένβερ Νάγκετς είχε κατά μέσο όρο 11,9 πόντους. Από την πλευρά του, ο 25άχρονος Ουίμς αγωνίζεται στη θέση του σμολ φόργουορντ και πέρυσι είχε μ.ό. 9,2 πόντους με τους Τορόντο Ράπτορς.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έψαχνε όλο το καλοκαίρι για ένα καλό «χτύπημα» από το ΝΒΑ και το πέτυχε φέρνοντας τον Αντρέι Κιριλένκο. Στα 30 του χρόνια, ο Ρώσος διεθνής προέρχεται από δέκα χρόνια «γεμάτης» καριέρας στους Γιούτα Τζαζ. Στη Ρωσία κατέληξε και ο Νέναντ Κρστιτς, ο οποίος μοίρασε την περσινή σεζόν στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερς και τους Μπόστον Σέλτικς κι έχει αγωνιστεί ξανά στο παρελθόν στη χώρα, εν έτει 2008 στην Τριούμφ (γνωστή και ως Ντιναμό Μόσχας Περιχώρων).

Συνολικά στη φετινή Ευρωλίγκα θα παίξουν 14 παίκτες άρτι αφιχθέντες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου το λοκ άουτ έχει παραλύσει τα πάντα. Τέσσερις NBAer διαθέτει ο Α’ Όμιλος, μόλις έναν ο Δ’, ενώ ο Γ’ Όμιλος έχει τους περισσότερους - πέντε τον αριθμό.

Έντεκα πήραν το ρίσκο

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, έλεγε πριν από μερικούς μήνες πως δεν θεωρεί πιθανό οι ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση να ποντάρουν τα χρήματά τους σε παίκτες που προέρχονται από το ΝΒΑ. Το ρίσκο της άρσης του λοκ άουτ, που θα σημάνει την επιστροφή τους στις ομάδες τους, αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, προφανώς όμως όχι για όλους. Δεν ήταν λίγες οι ομάδες που πήραν το ρίσκο και υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας με NBAer, συγκεκριμένα από τις 24 που παίρνουν μέρος στους ομίλους της Ευρωλίγκας το έπραξαν οι 11.

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη

Αντρέι Κιριλένκο, Ρούντι Φερνάντεθ, Ντανίλο Γκαλινάρι και Νικολά Μπατούμ επέλεξαν την εύκολη λύση της επιστροφής στα πάτρια εδάφη, καθώς μεταγράφηκαν σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Αρμάνι Τζινς Μιλάνο και Νανσί, αντίστοιχα. Άλλοι τέσσερις Ευρωπαίοι προτίμησαν να μη μείνουν αδρανείς κι επέστρεψαν στη Γηραιά Ηπειρο, όχι όμως σε ομάδες της χώρας τους. Ο Σέρβος Νέναντ Κρστιτς μετακόμισε στη Ρωσία, ο Μαυροβούνιος Νίκολα Πέκοβιτς στη γειτονική Σερβία, ενώ ο Σλοβένος Σάσα Βούγιασιτς (που έχει Σέρβο πατέρα και γνωρίζει ιταλικά) μαζί με τον Ελβετό Ταμπό Σεφολόσα (που μιλάει ιταλικά και γαλλικά) αποφάσισαν να μετακομίσουν στην άγνωστη Τουρκία (και τις πλούσιες ομάδες της).

Στο δρόμο της ξενιτιάς

Αναφορικά με τους Αμερικανούς, μπορεί στο ΝΒΑ να ήταν αντίπαλοι, στην Ευρώπη όμως θα είναι συμπαίκτες ο Ρέτζι Ουίλιαμς και ο Ρίτσαρντ Ντόρσεϊ, που αγωνίζονται στην Κάχα Λαμποράλ, όπως και οι Τάι Λόουσον και Σόνι Ουίμς που -όπως προείπαμε- αποκτήθηκαν από τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Ο Ουίλιαμς έχει αγωνιστεί ξανά στο παρελθόν στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Γαλλία και την Ντιζόν. Ο Ντε Χουάν Σάμερς διάλεξε την Ιταλία και τη Σιένα και ο Τζόρνταν Φάρμαρ το Ισραήλ και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Δύο οι πρωταθλητές

Από τους 14 NBAer μόλις δύο έχουν στην κατοχή τους δαχτυλίδι πρωταθλητή. Ο λόγος για το Φάρμαρ και το Βούγιασιτς, που πανηγύρισαν δύο φορές το πρωτάθλημα του ΝΒΑ, όταν υπήρξαν συμπαίκτες στους Λ.Α. Λέικερς, το 2009 και το 2010. Ο Αντρέι Κιριλένκο δεν έχει κατακτήσει τίτλο με τους Τζαζ, αλλά έχει αναδειχθεί μέλος της κορυφαίας αμυντικής πεντάδας του ΝΒΑ (2006), ενώ δύο φορές ήταν στην καλύτερη δεύτερη (2004, 2005). Επίσης, την παρθενική σεζόν του στο ΝΒΑ, το 2002, ήταν μέλος της κορυφαίας ρούκι πεντάδας.

Α’ Όμιλος

Ρέτζι Ουίλιαμς

ΗΠΑ

Κάχα Λαμποράλ (Ισπανία)

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς

Ρίτσαρντ Ντόρσεϊ

ΗΠΑ

Κάχα Λαμποράλ (Ισπανία)

Τορόντο Ράπτορς

Ταμπό Σεφολόσα

Ελβετία

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία)

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ

Νικολά Μπατούμ

Γαλλία

Νανσί (Γαλλία)

Πόρτλαντ Μπλέιζερς

Β’ Όμιλος

Τάι Λόουσον

ΗΠΑ

Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

Ντένβερ Νάγκετς

Σόνι Ουίμς

ΗΠΑ

Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

Τορόντο Ράπτορς

Αντρέι Κιριλένκο

Ρωσία

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

Γιούτα Τζαζ

Νέναντ Κρστιτς

Σερβία

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

Μπόστον Σέλτικς

Γ’ Όμιλος

Σάσα Βούγιασιτς

Σλοβενία

Εφές Αναντόλου (Τουρκία)

Νιου Τζέρσεϊ Νετς

Τζόρνταν Φάρμαρ

ΗΠΑ

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

Νιου Τζέρσεϊ Νετς

Ντανίλο Γκαλινάρι

Ιταλία

Αρμάνι Τζινς Μιλάνο (Ιταλία)

Ντένβερ Νάγκετς

Νίκολα Πέκοβιτς

Μαυροβούνιο

Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)

Μινεσότα Τίμπεργουλφς

Ρούντι Φερνάντεθ

Ισπανία

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

Ντάλας Μάβερικς

Δ’ Όμιλος

Ντε Χουάν Σάμερς

ΗΠΑ

Σιένα(Ιταλία)

Ντιτρόιτ Πίστονς

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να αναφωνήσουν και οι ΝΒΑer το επίσημο σλόγκαν της Ευρωλίγκας «I feel devotion»…

Άρωμα ΝΒΑ στην Ευρωλίγκα! (videos + photos)



NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επανέρχεται η Γαλατασαράι για τον Ερικσεν
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επανέρχεται η Γαλατασαράι για τον Ερικσεν
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved