Ριζούπολη: Η γη της επαγγελίας του Απόλλωνα Σμύρνης

Ριζούπολη: Η γη της επαγγελίας του Απόλλωνα Σμύρνης

Έχουν περάσει 63 χρόνια από εκείνη την ημέρα, που ο ιστορικός Απόλλων Σμύρνης έμπαινε για πρώτη φορά στο δικό του σπίτι.  Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου του 1948!

Στο ιδιόκτητο (!) γήπεδο στην περιοχή της Ριζούπολης, που έμελε να στεγάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μιας ξεριζωμένης ομάδας, από την «μάνα» Σμύρνη, «ζυμωμένα» με ιδανικά από ανθρώπους που αναζήτησαν την «γη της επαγγελίας» στην μητέρα Ελλάδα, μετά την μικρασιατική καταστροφή!

Το καμάρι της αλύτρωτης πόλης, ο Απόλλων Σμύρνης, ή «Ελαφρά Ταξιαρχία», όπως βαφτίστηκε στην πορεία της ιστορικής του διαδρομής, μετά από πολλά βάσανα, και συνεχείς περιπλανήσεις, περίπου 50 χρόνων, βρήκε την δική του Ιθάκη στη Ριζούπολη, εν έτει  1948.

Στις 17 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γηπέδου, το οποίο αποτέλεσε το εφαλτήριο της νεότερης ιστορίας, της προσφυγικής ομάδας, στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας μας, μπροστά σε 10.000 φιλάθλους με τιμητικό αγώνα ανάμεσα στην Μικτή ομάδα των προσφυγικών σωματείων (Απόλλων, Πανιώνιος, ΑΕΚ) και των «γηγενών» (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ).

Το οδοιπορικό του Απόλλωνα, έως ότου βρει τη δική του στέγη, ήταν στρωμένο με… αγκάθια.

Μετά τον ξεριζωμό από την Σμύρνη, το ιστορικό σωματείο μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ο πρώτος σταθμός της περιπέτειάς του, ήταν οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός.

Σε εκείνη την περιοχή εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά η προσφυγική ομάδα, σε ένα γήπεδο που όπως αποδείχθηκε μετέπειτα, αποτέλεσε τον «ποδοσφαιρικό καταυλισμό» της.

Εκεί ήταν η πρώτη έδρα του Απόλλωνα Σμύρνης, στην οποία χρίστηκε πρωταθλητής στο 1ο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών (!) το 1924, όταν ισοβάθμησε με τον Παναθηναϊκό και σε αγώνα κατάταξης, δηλαδή στον Τελικό του πρωταθλήματος, νίκησε τους «πράσινους», με σκορ 1-0!

Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» έμεινε μέχρι το 1924, από όπου μετακόμισε στην περιοχή του Ρουφ, κοντά στο σημερινό γήπεδο, το οποίο εκείνη την εποχή, ήταν όμορο της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου.

Σε αυτή την έδρα, ο Απόλλωνας κατέκτησε δύο ακόμη πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αθηνών.

Το 1946, οι αθλητικές εγκαταστάσεις απαλλοτριώθηκαν από την Εταιρεία Σιδηροδρόμων και η ομάδα, υποχρεώθηκε να ξεσπιτωθεί, για μία ακόμη φορά!

Ο Απόλλων μεταφέρεται πλέον στην Ριζούπολη, δίπλα στο κτίριο της δισκογραφικής Columbia.

Αρχικά κατασκευάστηκε η εξέδρα που σήμερα στεγάζονται οι Θύρες 1, Ε (επίσημοι) και 2 και δύο  χρόνο αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 1948, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του γηπέδου!
Ο Απόλλων Σμύρνης, είχε πια το δικό του σπίτι! Γήπεδο ιδιόκτητο, της ομάδας ΣΥΜΒΟΛΟ της ΣΜΥΡΝΗΣ!

Το 1962, κτίστηκε η απέναντι κερκίδα, στην οποία βρίσκονται οι Θύρες 8, 9 και 10, ενώ την περίοδο 1971-1972, κατασκευάστηκε το πέταλο του γηπέδου.

Το 2002, το γήπεδο της Ριζούπολης ανακαινίστηκε και μέχρι το 2004 χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Ολυμπιακού για τους αγώνες του Champions League. Από τότε το προφίλ του άλλαξε, χάρη στο στέγαστρο που τοποθετήθηκε στην κερκίδα  που στεγάζονται οι Θύρες 1, Ε (επίσημοι) και 2.

Το 2003, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Απόλλωνα Σμύρνης, το σπίτι της προσφυγικής ομάδας απέκτησε όνομα και επώνυμο, προς τιμήν ενός από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο σύλλογος. Του Γεώργιου Καμάρα!

Σήμερα η χωρητικότητά του «Γεώργιος Καμάρας» αγγίζει τις 14.000 θέσεις, ενώ υπάρχει η προοπτική να αυξηθούν, σε περίπτωση που αξιοποιηθεί ο χώρος στην πλευρά που βρίσκεται το λυόμενο κλειστό γυμναστήριο.

Ο πρόεδρος των οργανωμένων οπαδών του Απόλλωνα, «Αναγέννηση Απόλλων Σμύρνης», Αρίστος Κουρκουτάς, μίλησε στο Onsports, δίνοντας μια ακόμη διάσταση, στο σημαντικό έργο που συντελέστηκε στην περιοχή της Ριζούπολης, σαν σήμερα, πριν από 63 χρόνια:

«Στα δύσκολα χρόνια της κατρακύλας του Απόλλωνα, το γήπεδο ήταν αυτό που κράτησε «ζωντανό» το όνομα της ομάδας. Ο Απόλλων Σμύρνης είναι από τις λίγες ομάδες που έχουν ιδιόκτητο γήπεδο. Για εμάς η ομάδα είναι κομμάτι της ζωής μας. Ζούμε και αναπνέουμε γι’ αυτή και παρ’ ότι την τελευταία δεκαετία ο Απόλλωνας βρέθηκε σε κατηγορίες άγνωστες γι’ αυτόν, οι φίλοι του ένωσαν τις δυνάμεις τους.

Έτσι δημιουργήθηκε η «Αναγέννηση Απόλλων Σμύρνης», η οποία προέκυψε από την συνένωση των «Blue Angels»  και της «Θύρα 1».

Το γήπεδο «Γεώργιος Καμάρας», δεν είναι μόνο, ποδοσφαιρικοί αγώνες. Είναι ο χώρος όπου στεγάζεται η Λέσχη των φιλάθλων και εκεί η «Αναγέννηση» πραγματοποιεί πολλές εκδηλώσεις και το κυριότερο είναι ότι σε αυτό, αθλούνται νέα παιδιά σε διάφορα αθλήματα.

Το γήπεδο του Απόλλωνα δίνει ζωή στην τοπική κοινωνία, αφού πραγματοποιούνται με δική μας πρωτοβουλία αιμοδοσίες, ενώ αυτό το διάστημα γίνεται μια προσπάθεια για την ανακύκλωση.
Καταλήγοντας, ο κόσμος που έρχεται στο Γεώργιος Καμάρας», βιώνει με την συμπεριφορά μας στις εξέδρες αλλά και αυτή των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο, την ευγενή άμιλλα που πρεσβεύει ο αθλητισμός».



Στέφανος Τσιτσιπάς: Ήττα στο διπλό της Βαρκελώνης - Την Τετάρτη αντιμετωπίζει τον Όφνερ
Στέφανος Τσιτσιπάς: Ήττα στο διπλό της Βαρκελώνης - Την Τετάρτη αντιμετωπίζει τον Όφνερ
Παναθηναϊκός: «Συναντήθηκε με τον Αλαφούζο ο Τερίμ, συνεχίζει ακόμα κι αν χάσει τον τίτλο»
Παναθηναϊκός: «Συναντήθηκε με τον Αλαφούζο ο Τερίμ, συνεχίζει ακόμα κι αν χάσει τον τίτλο»
Λεβερκούζεν: Φεύγει ο Μπονιφάτσε - Κλείνει Μπέιερ
Λεβερκούζεν: Φεύγει ο Μπονιφάτσε - Κλείνει Μπέιερ
Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν κι εξαφανίζονται τα εισιτήρια για τα playoffs της EuroLeague
Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν κι εξαφανίζονται τα εισιτήρια για τα playoffs της EuroLeague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved