Η ιστορία μιας φανέλας… (photos & video)

Η ιστορία μιας φανέλας… (photos & video)

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει σήμερα (14/10) τη νέα του φανέλα και το Onsports θυμάται πως οι «πράσινοι» αρχικά ήταν… κόκκινοι και τελικά σταμάτησαν από φέτος να είναι η μοναδική ομάδα που δεν είχε ποτέ χορηγό τον ΟΠΑΠ.

«Έχουν πάψει πια να παίζουν για τη φανέλα», ακούμε από παλιότερους κατά καιρούς. Αν αυτό ισχύει είναι στην κρίση του καθενός να το διαπιστώσει, όπως και το «θα κερδίσουν μόνο με τις φανέλες» ή το αντίστοιχο «η φανέλα δεν παίζει μπάλα μόνη της».

Τι είναι όμως για κάθε ομάδα η φανέλα της; Είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες, που φέρει το έμβλημά της – το οποίο περικλείει σε λίγα τετραγωνικά εκατοστά όλα όσα πρεσβεύει ο κάθε σύλλογος – και που δίνει το στίγμα της. Ο Παναθηναϊκός που σήμερα παρουσιάζει τη φανέλα της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012, είναι από τις ομάδες που δεν έχει παρουσιάσει τεράστιες αλλαγές στη φανέλα του, παρά μόνο την πρώτη, την μεγάλη, αλλά έχει ωστόσο να επιδείξει μια αρκετά ενδιαφέρουσα συλλογή από φανέλες, που θα δούμε παρακάτω...

fanelapao

Ο Παναθηναϊκός στα κόκκινα…

Δεν είναι αστικός μύθος. Όντως, η πρώτη φανέλα του Παναθηναϊκού ήταν χρώματος κόκκινου. Από το 1908 και για κάποιο διάστημα στο γήπεδο της οδού Πατησίων όπου προπονείτο και έδινε κάποια φιλικά παιχνίδια ο Παναθηναϊκός, η φανέλα που φορούσε η ομάδα ήταν κόκκινη. Ένας άλλος αστικός μύθος αναφέρει πως ένας… ταύρος που βρισκόταν στα γύρω χωράφια της εποχής, μια μέρα εξαγριώθηκε από το κόκκινο χρώμα και κυνήγησε τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να παρθεί η απόφαση για αλλαγή φανέλας.

Έτσι, μετά από κάποιες δοκιμές σε διάφορα χρώματα οι άνθρωποι του νεοσύστατου συλλόγου κατέληξαν στο πράσινο. Το χρώμα λοιπόν έχει σχεδόν ίδια σε διάρκεια ιστορία με την ομάδα και όταν διαβάζει κανείς «οι πράσινοι», καταλαβαίνει πως αναφέρεται το κείμενο στον Παναθηναϊκό!

Το «τριφύλλι» από την Πόλη

Το 1918 στη φανέλα του Παναθηναϊκού μπήκε το έμβλημα που αντιπροσωπεύει όλα αυτά τα χρόνια την ομάδα. Το τριφύλλι. Ένα έμβλημα που «έφερε» στον Παναθηναϊκό, ο αθλητής και μετέπειτα γενικός γραμματέας του συλλόγου, Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος το φορούσε στην ομάδα Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν. Έτσι, στην πορεία των χρόνων είτε ο Παναθηναϊκός φορούσε λευκές εμφανίσεις είτε πράσινες, το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς είχε το αντίθετο χρώμα για να συμβολίζει όσα πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Παναθηναϊκός θα φορέσει διάφορων ειδών φανέλες. Με οριζόντιες ρίγες, με λευκά μανίκια, με κάθετες ρίγες, μονόχρωμες, ακόμα και φανέλες που θύμιζαν… δίχτυα, καθώς ήταν διάτρητες. Όλες όμως πράσινες, σε κάποιες περιπτώσεις λευκές, με το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς.

Τα επαγγελματικά χρόνια

Αφού γενιές και γενιές γαλουχήθηκαν με την φανέλα του Γουέμπλεϊ, την ολοπράσινη φανέλα με το μεγάλο λευκό τριφύλλι στα αριστερά στο στήθος, τα χρόνια πέρασαν και το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό. Κάπως έτσι, το 1984 ήρθε ο πρώτος χορηγός στην φανέλα της ομάδας, γνωστή εταιρεία αυτοκινήτων, και παρέμεινε για δυο χρόνια μετά την συμφωνία με την νεοσύστατη – ακόμα τότε – ΠΑΕ.

Η επόμενη εταιρεία, ήταν μεγάλη ασφαλιστική της εποχής, έμεινε ωστόσο για πολύ περισσότερα χρόνια και συνέδεσε το όνομά της με τον Παναθηναϊκό. Από το 1986 ως το 1999 το εμπρός τμήμα της φανέλας είχε πάντα τον ίδιο χορηγό, ενώ κατά καιρούς οι εμφανίσεις που φορούσε ο Παναθηναϊκός είχαν εντυπωσιάσει, όπως αυτή με τη πράσινη χοντρή ρίγα το 1993 ή μια ακόμα το 1994 με λευκά σχήματα που θύμιζαν… κεραυνούς στα πλάγια αλλά και η αξέχαστη φανέλα του 1996.

Η φανέλα ως προϊόν

Από το 1998 κι έπειτα, στην Α’ Εθνική καθιερώθηκε και η χρησιμοποίηση των ονομάτων των παικτών στο πίσω μέρος της φανέλας. Γεγονός που βοήθησε ομάδες, οι οποίες είχαν ήδη δημιουργήσει δίκτυο για να πουλούν προϊόντα με το σήμα και το όνομά τους. Πόσο όμως ελκυστικότερο ήταν για έναν οπαδό να φορά τη φανέλα του Ασάνοβιτς, του Μίκλαντ, του Βαζέχα, του Πάολο Σόουζα, του Ολισαντέμπε, του Καραγκούνη και του Σισέ…

Ο Παναθηναϊκός παράλληλα, παρουσίαζε αρκετές αλλαγές στις φανέλες στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Από την «αντιστροφή» της φανέλας του 1993, με άσπρη χοντρή ρίγα που θύμιζε στιλ… Άγιαξ, μέχρι φανέλες με μπλε οριζόντια ρίγα ανάμεσα σε σήμα και χορηγό. Χορηγό που στο μεταξύ είχε αλλάξει δυο-τρεις φορές μέχρι να καταλήξει σε γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που παρέμεινε στη φανέλα ως πέρσι.

Η επετειακή που παρέμεινε…

Το 2008 όπως ήταν φυσικό, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να δημιουργήσει μια φανέλα για να γιορτάσει τα 100 του χρόνια. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε από την εταιρεία που ντύνει τους «πράσινους» εδώ και 16 χρόνια περίπου, θύμισε σε πολλούς τη φανέλα της δεκαετίας του 1970. Πράσινος ο «κορμός» της εμφάνισης, με το μεγάλο άσπρο τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς…

Η φανέλα άρεσε και αγαπήθηκε, με αποτέλεσμα να παραμείνει και στα επόμενα χρόνια με κάποιες μικροαλλαγές όπως οι άσπρες ρίγες στα μανίκια, ή η λεπτή άσπρη ρίγα που θα υπάρχει στην φετινή εμφάνιση. Παράλληλα, για λόγους… marketing κυρίως, κατά καιρούς δημιουργήθηκαν φανέλες και σε χρώματα που δεν θυμίζουν και τόσο Παναθηναϊκό. Από τις μπλε στις αρχές του 2000, στην 3η εμφάνιση του 2007 που ήταν λαχανί και στην μαύρη που καθιερώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια ως τέτοια.

Στο σύντομο ιστορικό της φανέλας του Παναθηναϊκού, αξίζει να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά το 1980, όταν και το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, αθλητική εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή της. Έγιναν αρκετές αλλαγές ώσπου ο Παναθηναϊκός να παραμείνει όπως είπαμε για μια 15ετία με συγκεκριμένο σταθερό συνεργάτη σε αυτό τον τομέα.

Πρώτη φορά ΟΠΑΠ

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αλλαγές χορηγών που ήταν αρκετές, ο Παναθηναϊκός σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων ομάδων δεν είχε διαφημίσει ποτέ τον ΟΠΑΠ. Ακόμα και σε περιόδους που ο οργανισμός διαφημιζόταν στις φανέλες όλων των ομάδων του πρωταθλήματος. Φέτος ήρθε η ώρα να συμβεί αυτό, με το λογότυπο της ΟΠΑΠ ΑΕ να είναι στο εμπρός μέρος της φανέλας και όχι κάποιο παιχνίδι της όπως είχε αρχικά διαρρεύσει…

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πέρα από τους εμπορικούς λόγους που έχουν μεγάλο ποσοστό στη φανέλα που επιλέγει να φορέσει η κάθε ομάδα, πλέον η τεχνολογία κατασκευής αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούν οι εταιρείες αθλητικών ειδών, παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Η φανέλα είναι ένα από τα… όπλα του ποδοσφαιριστή στο γήπεδο και η κάθε λεπτομέρεια μετράει.

Ακόμα κι αν κάποιος «δεν παίζει πια για τη φανέλα»…

Η ιστορία μιας φανέλας… (photos & video)



ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved