Από το πόδι του «El Mago», στην πιο μαγική πορεία!

Από το πόδι του «El Mago», στην πιο μαγική πορεία!

Πριν από 8 χρόνια ο Βασίλης Τσιάρτας ευστοχούσε στο πέναλτι που χάρισε στην Εθνική την νίκη-πρόκριση με 1-0 επί της Βόρειας Ιρλανδίας και το ταξίδι για την Πορτογαλία και την κατάκτηση του Euro 2004 ξεκινούσε…

Τα «θαύματα» για την αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2003, με την τεράστια νίκη στο «Λα Ρομαρέδα» επί της Ισπανίας, ωστόσο έπρεπε με κάποιο τρόπο να επισφραγιστούν και να εξασφαλιστεί η παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε τελική φάση Euro για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια.

Ένα ματς, ένα γκολ, μια πρόκριση το μεγαλύτερο ταξίδι

Το παιχνίδι με την Βόρειο Ιρλανδία στις 11 Οκτωβρίου 2003 στο «Απόστολος Νικολαΐδης» θεωρούνταν… εύκολο, όμως ο Ρεχάγκελ και οι ποδοσφαιριστές του ήξεραν πως δεν είναι. Όχι γιατί οι Βρετανοί είχαν κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο και μπορούσαν να κάνουν τη… «ζημιά» αλλά κυρίως γιατί υπήρχε μεγάλη πίεση στους διεθνείς να καταφέρουν και να μην πετάξουν στα σκουπίδια την υπερπροσπάθεια που είχαν κάνει ως τώρα.

Περισσότεροι από 16000 άνθρωποι «στοιβάχτηκαν» εκείνο το απόγευμα στη «Λεωφόρο» και περίμεναν τη στιγμή που θα ερχόταν το γκολ, η έκρηξη, η επιβράβευση των κόπων. Μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που βρίσκεται σήμερα η Εθνική ομάδα, που έπαιζε όμως στο «σπίτι» της και είχε κάθε λόγο να πανηγυρίσει έξαλλα μετά το τέλος του ματς την νίκη της και την πρόκρισή της.

Μια πρόκριση, που ήρθε όταν στο 68’ του παιχνιδιού ο ΜακΚάρτνεϊ ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Ζήση Βρύζα, μάλιστα ο αμυντικός της ομάδας του Σάμι ΜακΙλρόι αποβλήθηκε κιόλας, και ο Βασίλης Τσιάρτας ένα λεπτό μετά με το «μαγικό» του αριστερό πόδι άνοιγε το σκορ και ανέβαζε την Εθνική στο τρένο για το πιο όμορφο ταξίδι όλων των εποχών…

Ελλάδα (Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Νταμπίζας (45' ΒΕνετίδης), Δέλλας, Άντζας, Μπασινάς (89' Ζαγοράκης), Τσιάρτας, Γιαννακόπουλος, Βρύζας, Χαριστέας (45' Νικολαΐδης)

Ο ύμνος του Μίκη Θεοδωράκη

«Ο αγώνας ήταν σκληρός και δύσκολος αλλά τελικά τα καταφέραμε. Ελπίζω να τα πάμε καλά και στην Πορτογαλία και να φτάσουμε ψηλά, γιατί όχι και μέχρι τον τελικό. Ο ύμνος που έγραψα για την Εθνική είναι ένας… γούρικος ύμνος, για να βάζουμε γκολ. Είμαι πολύ χαρούμενος που αποδείχτηκε τυχερός για την Εθνική μας Ομάδα και συνδυάστηκε με αυτή τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτή τη σπουδαία πρόκριση», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο εκ των μεγαλυτέρων Ελλήνων συνθετών είχε… προνοήσει να γράψει έναν ύμνο-εμβατήριο για την Εθνική ομάδα, που έκανε πρεμιέρα στα μεγάφωνα του «Απόστολος Νικολαΐδης» εκείνο το βράδυ. Ο ίδιος ήταν «παρών» στο γήπεδο ως επίσημος προσκεκλημένος της ΕΠΟ και είδε δια ζώσης την Εθνική ομάδα να φτάνει σε μια από τις μεγαλύτερες, ως τότε, στιγμές της ιστορίας της. Το τραγούδι του, συνόδεψε τις προσπάθειες των παικτών του Ρεχάγκελ στη διάρκεια του Euro και αποδείχθηκε… γούρικο όπως δήλωνε και ο ίδιος.

Τι δήλωναν οι πρωταγωνιστές

Χαρούμενος αλλά και προσγειωμένος παρουσιάστηκε στις δηλώσεις του μετά το ματς, ο σκόρερ του γκολ της νίκης στον επίσης κρίσιμο αγώνα με την Ουκρανία, Αγγελος Χαριστέας: «Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, η οποία αξίζει σε όλους μας, αλλά και σε όλους αυτούς που μας στήριξαν. Δεν πιάσαμε μεγάλη απόδοση σήμερα, αλλά πήραμε μια ιστορική νίκη και πρόκριση, πολύ σπουδαία για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Το παιχνίδι ήταν δύσκολο και είχαμε πολύ άγχος. Είχαμε πιστέψει ότι θα είχαμε εύκολο έργο, αλλά τελικά δεν ήταν έτσι. Είναι σημαντικό ότι κερδίσαμε τον κόσμο με τα παιχνίδια που κάναμε. Η Εθνική Ομάδα έχει τώρα τους δικούς της οπαδούς. Δεν έχουμε γούρια, υπάρχει απλώς η καλή χημεία μεταξύ μας. Είναι μεγάλη η χαρά μας, γενικά όλα τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα».

Ο Ντέμης Νικολαϊδης έπλεε επίσης σε πελάγη ευτυχίας: «Είναι ίσως η καλύτερη στιγμή στην καριέρα μου. Είναι η πρώτη φορά που βάζαμε όλοι την Εθνική πάνω από τους εαυτούς μας, δεν υπάρχουν άλλα μυστικά. Είναι πολύ σημαντικό για τους νέους παίκτες ότι θα έχουν μια διοργάνωση πίσω τους. Το θέμα είναι να πάμε στην Πορτογαλία και να βάλουμε στόχο».

«Για μένα που δεν έχω κατακτήσει τίτλους είναι η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου. Το έξι στα έξι χωρίς να δεχτούμε γκολ τα λέει όλα» είπε ο Ζήσης Βρύζας, ενώ ο Στέλιος Γιαννακόπουλος μίλησε για «ένα παραμύθι που ζούν όλοι στην Εθνική Ομάδα και μια πρόκριση που θα κάνει αίσθηση σε όλη την Ευρώπη». Ο Θοδωρής Ζαγοράκης τόνισε από την πλευρά του: «Δώσαμε την καλύτερη απάντηση στους επικριτές μας. Το μέλλον ανήκει στην Εθνική».

Μπορεί η μπάλα να ζύγιζε τόνους στη φάση του πέναλτι αλλά μετά την εντολή του Ρεχάγκελ, ο Βασίλης Τσιάρτας αποκάλυψε ότι ήταν σίγουρος πως θα ευστοχήσει! «Σημασία έχει η πρόκριση αλλά δεν πρέπει να σταθούμε εκεί. Πρέπει να πάμε στην Πορτογαλία και να κοιτάξουμε στα μάτια τις μεγάλες ομάδες» τόνισε ο σκόρερ του χρυσού γκολ.

Ο Τραϊανός Δέλλας τόνισε: «Αξίζαμε την πρόκριση και δικαιωθήκαμε για την υπομονή που δείξαμε στο ματς. Ολοι μας είχαν καταδικασμένους αλλά καταφέραμε να τους διαψεύσουμε», είπε ο τότε άσος της Ρόμα, ενώ ο Αγγελος Μπασινάς σχολίασε: «Πιστέψαμε στην πρόκριση όταν όλοι μας είχαν ξεγραμμένους. Είμαστε μεγάλη ομάδα και πρέπει να το δείξουμε και με αντιπάλους μεγάλες ομάδες στην Πορτογαλία».

Ο Νίκος Νταμπίζας έκανε λόγο για ιστορική πρόκριση που «δεν την έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα», ενώ ο Τάκης Φύσσας αφιέρωσε την επιτυχία στην γυναίκα του που τον βοήθησε και του στάθηκε στις δύσκολες στιγμές.

Πως το είδαν στο εξωτερικό…

Όπως ήταν φυσικό, επειδή η Ελλάδα δεν είχε εξελιχθεί στην σημερινή «δύναμη» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που πλέον δίνει το «παρών» στις μεγάλες διοργανώσεις και δεν ήταν το πλέον φυσιολογικό να περνάει στο Euro από την πρώτη θέση του προκριματικού ομίλου, ο διεθνής Τύπος είχε εκτενέστατες αναφορές στο κατόρθωμα των παικτών του Ότο Ρεχάγκελ.

Πρώτο και καλύτερο, το επίσημο site της UEFA, που αφιερώνει το κεντρικό του άρθρο στην Εθνική μας. Ο τίτλος, εντυπωσιακός: «Η Ελλάδα επικεφαλής στους πανηγυρισμούς», ή, πιο ελεύθερα, οι Ελληνες σέρνουν το χορό! Στην πρώτη παράγραφο του κειμένου, αυτήν που είναι φανερή στην κεντρική σελίδα του uefa.com, διαβάσαμε: «Οι Ελληνες έδωσαν τέλος σε μια αναμονή μεγαλύτερη από δύο δεκαετίες, αφού συνόδευσαν τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Δανία και την Ελβετία, στα τελικά του UEFA Euro 2004».

Και παρακάτω: «Το εύστοχο πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε στην Ελλάδα τη νίκη και σιγούρεψε την πρώτη θέση της στον 6ο όμιλο, μπροστά από την Ισπανία, η οποία, παρά τη νίκη της με 4-0 επί της Αρμενίας στο Ερεβάν, θα παίξει στα play off».

Ακολουθεί μίνι ανάλυση του αγώνα και μέρος των δηλώσεων του Οτο Ρεχάγκελ: «Ημασταν καλύτεροι στον αγώνα, αλλά όταν δε σκοράρεις, υπάρχει πάντα ο φόβος μήπως τα πράγματα δεν πάνε καλά». Η επόμενη φράση του Γερμανού τεχνικού, φιλοξενείται σε ειδικό banner: «Δε θέλουμε να πάμε στην Πορτογαλία απλώς για να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα. Θέλουμε να πετύχουμε κάτι εκεί».

Και αφού τελειώνει με την Ελλάδα και τη μεγάλη της επιτυχία, τότε μόνο, το uefa.com ασχολείται με το παιχνίδι Τουρκία-Αγγλία και την πρωτιά των Αγγλων στον 7ο όμιλο του Euro 2004. . .

Ακολουθούν τα ισπανικά sites, που, όπως είναι φυσικό, ασχολήθηκαν αρκετά με την Εθνική μας. To as.com, επίσημη αθλητική ιστοσελίδα της El Pais, είχε ως την Κυριακή το απόγευμα, πρώτο θέμα, τη νίκη της Ισπανίας με 4-0 επί της Αρμενίας, με τίτλο όμως «Η Ελλάδα μας στέλνει στο… Λόττο» (al bombo είναι η ακριβής λέξη). «Με τη νίκη τους 1-0 επί της Β. Ιρλανδίας, χάρις στο πέναλτι του Τσιάρτα, οι Ελληνες μας άφησαν δεύτερους στον 6ο όμιλο. Ακολουθεί εκτενής ανάλυση του αγώνα και φιλοξενούνται δηλώσεις του Οτο Ρεχάγκελ και του σκόρερ Βασίλη Τσιάρτα, στις οποίες και οι δύο τονίζουν ότι «η Εθνική θέλει τώρα να διακριθεί και στην τελική φάση».

Σε ανάλογο πνεύμα και το site της μεγάλης εφημερίδας της Μαδρίτης Marca, που αναλύει το παιχνίδι πληρέστατα, αξιολογώντας ως κρισιμότερη φάση το πέναλτι, που κέρδισε η Εθνική χάρις στον Τσιάρτα και μετατράπηκε σε γκολ από τον ίδιο: «Ο Τσιάρτας στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωκύπελλο», είναι ο τίτλος, ενώ ο υπότιτλος δεν παραλείπει να τονίσει το πέρασμα του Ναουσαίου άσου από την Ισπανία και τη Σεβίλλη: «Ο πρώην Σεβιλλιάνος ευστόχησε στο πέναλτι για να νικήσει η Ελλάδα τη Β. Ιρλανδία». Ακολουθεί ανάλυση του αγώνα φάση προς φάση, με τον Ισπανό συντάκτη να εστιάζει στη φάση του πέναλτι και της αποβολής του Μακάρντνεϊ και το κείμενο τελειώνει ως εξής: «Προς το τέλος του αγώνα δεν υπήρχαν πολλές φάσεις και η λήξη του βρήκε την εξέδρα να γιορτάζει για την πρόκριση της Ελλάδας σε ένα θεσμό στον οποίο δεν έχει συμμετάσχει από το 1980».

Εκτενέστατη αναφορά και μακροσκελές άρθρο για το παιχνίδι φιλοξενεί και το site του BBC στις αθλητικές του σελίδες, με τίτλο «Η Ελλάδα στους τελικούς». Εμφαση στη φάση του πέναλτι και από το μεγάλο βρετανικό δημοσιογραφικό οργανισμό: «Ο Βασίλης Τσιάρτας διατήρησε την ψυχραιμία του και μετέτρεψε σε γκολ το κρίσιμο πέναλτι, το οποίο είχε παραχωρήσει ο Τζορτζ Μακάρντνεϊ, ανατρέποντας το Ζήση Βρύζα».

Αρκετά αντικειμενικοί οι Αγγλοι στην περιγραφή τους, αναφέρουν ότι η Β. Ιρλανδία αναλώθηκε περισσότερο στο να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνα και είχε ουσιαστικά δύο μόλις φάσεις μπροστά στην εστία του Νικοπολίδη. Ωστόσο διαβάσαμε κάτι ακόμη: «Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ελληνες ενέτειναν τις προσπάθειές τους, καθώς τα νέα που έρχονταν από το Ερεβάν ανέφεραν ότι η Ισπανία κερδίζει τους Αρμένιους κι έτσι η νίκη επί της Β. Ιρλανδίας τους ήταν απαραίτητη»!

Επίσης, το αγγλοϊταλικό site soccerage, τιτλοφορεί την αναφορά του στην πρωτιά της Εθνικής ελλάδος: «Θρίαμβος της Ελλάδας».

Το site του Kicker, μετά τη νίκη πρόκριση της Εθνικής Γερμανίας, αφιερώνει ένα άρθρο στα προκριματικά του Euro, το οποίο αρχίζει ως εξής: «Ο Οτο Ρεχάγκελ έδωσε στην Εθνική Ελλάδος το απευθείας εισιτήριο για τα τελικά, ενώ η Ισπανία τερμάτισε δεύτερη σε μικρή απόσταση». Η αναφορά στην πρόκριση της Αγγλίας μετά το 0-0 στην Τουρκία, έπεται. Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, με τη λεζάντα: «Μεγάλη γιορτή στην Αθήνα, ο Τραϊανός Δέλλας στην αγκαλιά του προπονητή Οτο Ρεχάγκελ», είναι η ακόλουθη:

Αναφορές και από τον Τύπο της διοργανώτριας του Euro 2004, Πορτογαλίας: «Η Ελλάδα απευθείας στην τελική φάση», αναφέρει το Maisfutebol και η Ο΄Jogo τονίζει: «Τρέλα στην Αθήνα, η Iσπανία στα play off».

Και συνεχίζει το άρθρο: «Η Ελλάδα υπέφερε για να κερδίσει στην έδρα της τη Βόρειο Ιρλανδία (1-0), αλλά τελείωσε με γιορτή την περιπέτεια της στην προκριματική φάση του Euro και την προσπάθεια της για πρόκριση σε τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης, κάτι που έχει να πετύχει από 1994. Η Ισπανία θα λάβει μέρος στα play off, παρά το θρίαμβο 4-0 επί της Αρμενίας εκτός έδρας».

Πέρα από τα ευρωπαϊκά sites και δύο αργεντίνικα, το Ole και το Lanacion, ασχολούνται με την επιτυχία της Εθνικής μας. Το πρώτο αφιερώνει τον τίτλο «Η Ελλάδα πρώτη στον όμιλο, μπροστά από την Ισπανία» και η lanacion γράφει: «Οι Ελληνες, κερδίζοντας και την Ιρλανδία με 1-0, προκρίθηκαν απευθείας στην τελική φάση, αφήνοντας δεύτερη την Ισπανία, που, παρότι νίκησε με το εντυπωσιακό 4-0 μέσα στην Αρμενία, πρέπει να ξεπεράσει έναν ακόμη αντίπαλο για να παίξει στα τελικά, στη γειτονική της Πορτογαλία».

Αναφορές με σχετικά ρεπορτάζ έγιναν και από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN, που έδειξε φάσεις από το παιχνίδι και σκηνές από τους πανηγυρισμούς στο γήπεδο και την Ομόνοια, το τουρκικό CNN,  το ιταλικό Rai due, το γερμανικό CDF και το ισπανικό TVE Tres.

Τότε…

Μισή περίπου ώρα μετά τη λήξη του αγώνα, πλήθος φιλάθλων με γαλανόλευκες σημαίες και κασκόλ της Εθνικής, μαζεύτηκαν στην Ομόνοια και πανηγύρισαν με συνθήματα υπέρ της Εθνικής, των παικτών και του Οτο Ρεχάγκελ, την ιστορική πρόκριση στα τελικά της Πορτογαλίας. Η Εθνική έβγαλε τους Ελληνες στους δρόμους!

Τώρα…

Οι Έλληνες δύσκολα θα βγουν στο δρόμο αν απόψε (11/10) η Εθνική νικήσει στην Τιφλίδα και προκριθεί. Όχι μόνο γιατί το έχει ξανακάνει άλλες δυο φορές πρόσφατα, συν την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο πέρσι, αλλά και γιατί οι συνθήκες στην κοινωνία δεν είναι ίδιες. Τουλάχιστον όμως, μια επιτυχία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες να χαμογελάσουν έστω και προσωρινά και να ξεχάσουν την προβληματική καθημερινότητα…

Από το πόδι του «El Mago», στην πιο μαγική πορεία!



Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved