Ο συμπαθής «παππούς» της ΑΕΚ

Ο συμπαθής «παππούς» της ΑΕΚ

Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια, στις 9 Οκτωβρίου του 1981 και σε ηλικία 66 ετών, ο Φράντισεκ Φάντροκ, άφηνε την τελευταία του πνοή, λόγω ανακοπής καρδιάς, στην Λευκωσία.

Ένας από τους μεγαλύτερους «δασκάλους» που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα και σίγουρα η μεγαλύτερη μορφή που βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Ο άνθρωπος που έφερε στο ποδόσφαιρό μας καινοτομίες τόσο σε θέματα προπόνησης, όσο και στο στυλ παιχνιδιού.

Τα πρώτα δείγματα και η δημιουργία των μεγάλων «οράνιε»

Γεννημένος επτά ημέρες πριν τα Χριστούγεννα (18 Δεκεμβρίου) του 1914 στο Νίμπουργκ της τότε Αυστρο-ουγγαρία και μετέπειτα Τσεχοσλοβακίας, ο Φράντισεκ Φάντροκ μετακόμισε όντας παιδί ακόμα στην Ολλανδία και εκεί έμαθε τα μυστικά της προπονητικής.

Το 1949 έκανε τα πρώτα του... βήματα στον πάγκο της Willem II, τα οποία στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, καθώς κατέκτησε δύο πρωταθλήματα τις σεζόν 1951-1952 και 1954-1955. Το δεύτερο, μάλιστα, ήταν και το τελευταίο πρωτάθλημα που κατέκτησε η ομάδα του Τίλμπουργκ, από την οποία ο Φάντροκ αποχώρησε το 1956 για χάρη της SC Enschede (η τωρινή Τβέντε) και από εκεί το 1962 «μετακομίζει» στην Go Ahead Eagles.

Στους «αετούς» του Ντεβέντερ θα παραμείνει μέχρι το 1970, οπότε και θα πραγματοποιήσει το μεγάλο «άλμα» στην προπονητική του καριέρα. Η ολλανδική ομοσπονδία του παραδίδει τα... κλειδιά της εθνικής ομάδας και αυτός δημιουργεί ένα τρομερό σύνολο, με τεράστιους παίκτες που είχαν εκείνοι την περίοδο οι «οράνιε», όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, Γιόχαν Νέεσκενς, Τζόνι Ρεπ, Ρομπ Ρένζενμπρικ, Άρι Χάαν και άλλοι πολλοί.
Με άλλα λόγια ο Φράντισεκ Φάντροκ ήταν ο δημιουργός της μεγάλης Ολλανδίας, την οποία και οδήγησε στο Μουντιάλ του 1974. Εκεί είχε τον ρόλο του βοηθού προπονητή του τεράστιου Ρίνους Μίχελς.

Άλλαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο

Μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, ο Λουκάς Μπάρλος, που λίγο καιρό πριν είχε αναλάβει τα ηνία της ΑΕΚ, κάνει την μεγάλη έκπληξη και φέρνει στην Ελλάδα τον Φάντροκ, για να δημιουργήσει μια σπουδαία ομάδα. Και αυτό ακριβώς έκανε ο «παππούς».

Πρωτοποριακές μέθοδοι, για την εποχή, στην προπόνηση, εισαγωγή του τεχνητού οφσάιντ στο παιχνίδι της ΑΕΚ, αλλά και σε ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο και ένα σύνολο που προσέφερε απίστευτο θέαμα σε κάθε αγώνα, «αναγκάζοντας» τους φιλάθλους να παρακαλάνε να μην τελειώσουν τα ματς των «κιτρινόμαυρων».

Στα χέρια του, βέβαια, είχε και σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως ο Μαύρος, ο Παπαϊωάννου, ο Νικολάου, ο Αρδίζογλου, ο Βάγκνερ, ο Τσανλάιτερ και πολλοί ακόμα.

Και όμως με αυτή την ομάδα δεν κατάφερε να πάρει έναν τίτλο. Θα μπορούσε να το έχει κάνει, αν λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν 1977-1978 δεν έφευγε από την ΑΕΚ, λόγω διαφωνιών με τον Λουκά Μπάρλο. Η ομάδα που είχε δημιουργήσει, πήρε το νταμπλ εκείνη την αγωνιστική περίοδο, έχοντας, όμως, τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι στον πάγκο, ενώ στη συνέχεια ο Φάντροκ θα έκανε ένα μικρό πέρασμα από την Παναχαϊκή.

Το ταξίδι προς το όνειρο...

Κάποιο τρόπαιο μπορεί να μην πήρε με την ΑΕΚ ο «παππούς», όμως, είχε να λέει για ένα επίτευγμα, χάρη στο οποίο θα τον θυμούνται όλοι. Ο λόγος για το ταξίδι προς την ευρωπαϊκή καταξίωση τη σεζόν 1976-1977.

Οι «κιτρινόμαυροι» μετέχουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και αποκλείουν τεράστια ονόματα του τότε ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Διναμό Μόσχας, η Ντέρμπι Κάουντι και ο Ερυθρός Αστέρας, για να φτάσουν στα προημιτελικά του θεσμού. Εκεί τους περιμένει μια ακόμα πιο ισχυρή ομάδα, η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς.

Το... ονειρικό ταξίδι φάνηκε να τελειώνει στις 2 Μαρτίου του 1997 στο Λονδίνο, όταν οι Άγγλοι επικρατούσαν της ΑΕΚ με 3-0. Κι, όμως, 14 βράδια αργότερα (16 Μαρτίου) το «Νίκος Γκούμας» και ολόκληρη η Ελλάδα θα ζούσε μεγάλες στιγμές. Η Ένωση έκανε την ανατροπή και πήρε την πρόκριση στα πέναλτι, χάρη σε μια απίστευτη έμπνευση του Φάντροκ.

Ο «παππούς» αποφάσισε τρία λεπτά πριν το τέλος της παράτασης να αλλάξει τερματοφύλακα, βάζοντας στην θέση του εξαιρετικού μέχρι εκείνο το σημείο, Λάκη Στεργιούδα, τον εμπειρότερο, Νίκο Χρηστίδη, ο οποίος θεωρούταν «ειδικός» στις αποκρούσεις πέναλτι. Ο Χρηστίδης δικαίωσε τον προπονητή του, αποκρούωντας τα πέναλτι των Ίστοου και Γουέμπ και η ΑΕΚ προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Εκεί ήταν άτυχη. Η κλήρωση έφερε απέναντί της το... μεγαθήριο, Γιουβέντους (οι άλλες δύο ομάδες ήταν η βελγική Μόλενμπεεκ και η Ατλέτικ Μπιλμπάο) και τελικά αποκλείστηκε με δύο ήττες.

Τα όσα παρουσίασε με την ΑΕΚ, αλλά κυρίως εκείνη η πορεία, ήταν η αιτία που το όνομα του Φράντισεκ Φάντροκ γράφτηκε με... χρυσά γράμματα στην ιστορία της Ένωσης, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου...



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
Formula 1: «Αφεντικό» στο πρώτο Sprint ο Φερστάπεν! - Η ώρα και το κανάλι του αγώνα στην Κίνα
Formula 1: «Αφεντικό» στο πρώτο Sprint ο Φερστάπεν! - Η ώρα και το κανάλι του αγώνα στην Κίνα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved