Ο… στρατιώτης είναι και πάλι εδώ!

Ο… στρατιώτης είναι και πάλι εδώ!

3 χρόνια και 144 ημέρες. Αυτό είναι το διάστημα που χρειάστηκε να περάσει, έτσι ώστε ο Νίκος Κωστένογλου να επιστρέψει στην αγαπημένη του ΑΕΚ. Από το ίδιο πόστο που την άφησε στις 16 Μαΐου του 2008, αυτό του προπονητή.

Τότε αποχώρησε με το κεφάλι ψηλά, όντας πρωταθλητής εντός αγωνιστικών χώρων. Τώρα επιστρέφει με στόχο να προσπαθήσει να κάνει τον κόσμο της ΑΕΚ να πιστέψει και πάλι στην ομάδα.

Το ίνδαλμα και οι σημαντικότερες στιγμές

Γεννημένος στην Καβάλα στις 3 Οκτωβρίου του 1970 και μεγαλωμένος ποδοσφαιρικά στην Ξάνθη (αγωνίστηκε εκεί από το 1988), ο Νίκος Κωστένογλου κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του το 1994, παίρνοντας μεταγραφή για την επί τρεις σερί σεζόν πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Εκεί που θα έβρισκε το ίνδαλμά του, όπως ο ίδιος δήλωνε, τον Στέλιο Μανωλά, αλλά και τον προπονητή που θα τον βελτίωνε ακόμα περισσότερο, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Με τα «κιτρινόμαυρα» πανηγύρισε την κατάκτηση πέντε κυπέλλων Ελλάδας, αλλά όπως τονίζει και ο ίδιος, οι σημαντικότερες στιγμές του ήταν άλλες. Η πρώτη το ταξίδι στο Βελιγράδι τον Απρίλιο του 1999 και το φιλικό με την Παρτιζάν, ως ένδειξη συμπαράστασης στον σέρβικο λαό. Η δεύτερη, ένα ακόμα ταξίδι. Αυτό στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2004.

Με το τέλος εκείνης της σεζόν και συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου του 2005 ανακοινώνει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. «Στην ΑΕΚ, μετά από 11 χρόνια, δέθηκα σώμα και ψυχή με την ομάδα και μου ήταν αδύνατο να φύγω για άλλο σύλλογο», δήλωνε τότε ο Νίκος Κωστένογλου.

Πιστός στην ΑΕΚ και η «ασπίδα» από Ντέμη

Την αγάπη του για την ΑΕΚ, όμως, θα την έδειχνε και στη συνέχεια. Το κρέμασμα των παπουτσιών του δεν θα σήμαινε και την αποχώρησή του απ’ τους «κιτρινόμαυρους». Για δύο χρόνια, μαζί με τον Τόνι Σαβέφσκι, θα προσπαθήσει έτσι ώστε να αναδείξει νέα ταλέντα από τις ακαδημίες της ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 2007, όμως, θα… αναβαθμιστεί, καθώς θα πάρει τον ρόλο του βοηθού του Λορένθο Σέρα Φερέρ.

Δίπλα στον Ισπανό θα μάθει πολλά. Τουλάχιστον, τόσα όσα χρειάζονταν έτσι ώστε ο τότε πρόεδρος της Ένωσης, ο Ντέμης Νικολαΐδης, να τον χρίσει αντικαταστάτη του Ισπανού. Άλλωστε, επί ημερών του Νικολαΐδη ως ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ, ο Νίκος Κωστένογλου αποτελούσε κάτι σαν πρότυπο. Η ήρεμη δύναμη, που προσέφερε την απαιτούμενη σταθερότητα μέσα στα αποδυτήρια.

«Η ΑΕΚ είναι ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν. Όταν σου γίνεται αυτή η τιμή δεν μπορείς να σκέφτεσαι κάτι άλλο. Σαν ποδοσφαιριστής σκεφτόμουν πάντοτε ότι θα γίνω προπονητής. Σε αυτή την προσπάθειά μου συνέβαλε τα μέγιστα ο πρόεδρος της ομάδας», τόνιζε στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της Ένωσης.
Φεβρουάριος του 2008, λοιπόν και ο Νίκος Κωστένογλου αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία των «κιτρινόμαυρων». Έργο δύσκολο, «καβγάδες» με τους παίκτες (Ριβάλντο, Μπλάνκο, Καλόν), όμως, ο Ντέμης Νικολαΐδης είναι εκεί να τον υπερασπιστεί, ενώ ο «Ρίμπο» φτάνει στο σημείο να του ζητήσει συγνώμη για το μεταξύ τους επεισόδιο.

Η «τεσσάρα» και η «κατάρα»

Και παρά τα προβλήματα, φτάνει το σημείο που θα ανατρέψει τα δεδομένα. Η επιβλητική νίκη (4-0) απέναντι στον Ολυμπιακό στις 31 Μαρτίου του 2008 είναι η αιτία. Η Ένωση δείχνει ότι αξίζει τον τίτλο, ο Κωστένογλου το δηλώνει αμέσως μετά («Για μένα οι παίκτες μας είναι πρωταθλητές», είχε πει), όμως, ο Βάλνερ του στερεί αυτή τη χαρά.

Ακολουθούν τα πλέι-οφ, όπου η ΑΕΚ παραπαίει, δίνει το δικαίωμα στους «εχθρούς» να την ειρωνευτούν σχετικά με τις φωνές για άδικη αφαίρεση του πρωταθλήματος και ο Νίκος Κωστένογλου… πληρώνει την «κατάρα» που ακολουθεί την Ένωση σε αυτά τα ματς. Στις 18 Μαΐου του 2008 αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία, ανοίγοντας τον δρόμο για τον ερχομό του Γιώργου Δώνη.

«Μετά από 14 χρόνια, αποχωρώ από την ΑΕΚ. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που με αγάπησε και με σεβάστηκε. Συνηθίζω να είμαι στρατιώτης της ομάδας», δήλωσε τότε. Και αυτό αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τώρα, φωνάζοντας «παρών» στο… κιτρινόμαυρο κάλεσμα. Αντικαθιστώντας για ακόμα μία φορά έναν Ισπανό και έχοντας και πάλι μπροστά του την πρόκληση του Ολυμπιακού…



Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved