Η θεά και ο βάτραχος (videos + photos)

Η θεά και ο βάτραχος (videos + photos)

Πρωτοεμφανίζεται στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι. Η Citroen DS (deesse / θεά), για την οποία ο Ρόλαντ Μπαρθς είπε: «έπεσε από τον ουρανό» εξασφαλίζει από την πρώτη μέρα 12.000 παραγγελίες.

Στην Ευρώπη το Citroen DS, ήταν η θεά ενώ στην Ελλάδα έγινε γνωστό ως βάτραχος. Έμεινε στην παραγωγή μεταξύ του 1955 και του 1975 και υπήρξε και θεωρείται ακόμα ιδιαίτερα δημοφιλές για τον φουτουριστικό, αεροδυναμικό σχεδιασμό του και για την καινοτόμο τεχνολογία του. Ιδιαίτερο και πολύπλοκο ήταν  το πρωτοποριακό υδραυλικό σύστημά του, που τροφοδοτούσε την υδροπνευματική ανάρτηση, το σύστημα διεύθυνσης το συμπλέκτη και τα φρένα. Επίσης, ήταν το πρώτο αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής με μπροστινά δισκόφρενα και έθεσε υψηλά στάνταρ στην ποιότητα κύλισης και  οδικής συμπεριφοράς.

Η εξέλιξη του μοντέλου είχε ξεκινήσει ήδη από το 1937, ως το «πρότζεκτ VGD» («Voiture à Grande Diffusion» / «Αυτοκίνητο Μεγάλης Διάδοσης»), αλλά καθυστέρησε λόγω της έκρηξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ιταλός Φλαμίνιο Μπερτόνι, ο σχεδιαστής του DS, δούλευε χρόνια πάνω στην ιδέα ενός αυτοκινήτου με καταβολές από το ζωικό βασίλειο. Το 1946 είχε ήδη φτιάξει μία σειρά από πρωτότυπα, μεταξύ των οποίων και την φυσικού μεγέθους μακέτα του «Ιπποπόταμου», προπλάσματος του DS. Σημειωτέον ότι ο Μπερτόνι δεν ήταν απλώς ένας ιδιαίτερος σχεδιαστής αυτοκινήτων - ήταν επίσης ζωγράφος και γλύπτης.

Επίσης, το 1942 ο Πολ Μαζέ, ερευνητής της Citroën από το 1933 και μηχανικός πάνω στα συστήματα φρένων, συνέλαβε την πρωτοποριακή ιδέα να εφαρμόσει την υδραυλική ισχύ όχι μόνο στα φρένα, αλλά και στην ανάρτηση, με σκοπό τη διατήρηση σταθερού ύψους από το δρόμο, καθώς και στην λειτουργία του συστήματος διεύθυνσης και του κιβωτίου ταχυτήτων.

Τελικώς, μετά από 18 χρόνια μυστικής ανάπτυξης ως ο διάδοχος του επίσης καινοτόμου Traction Avant, το DS19 παρουσιάστηκε στις 5 Οκτωβρίου 1955, ώρα 09:00 το πρωί, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού.. Έως τις 09:45 π.μ. η Citroen είχε ήδη λάβει 749 παραγγελίες και για την πρώτη ημέρα συνολικά, ελήφθησαν 12.000 παραγγελίες. Ως  το κλείσιμο του Σαλονιού, οι παραγγελίες ανήλθαν σε 80.000 και αυτό προκάλεσε αρχικά μία 15-μηνη λίστα αναμονής.

Τα πρώτα χρόνια, το μοναδικό μελανό σημείο του DS ήταν ο κινητήρας του, ο οποίος είχε προέλθει από έναν από τους παλαιότερους κινητήρες (1934). Αν και οι επιδόσεις δεν υπήρξαν ποτέ ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη Citroen, τα πρώτα DS είχαν εισπράξει κακές κριτικές για μέτριες επιδόσεις. Η κατασκευή ενός εντελώς νέου 4-κύλινδρου κινητήρα ήταν επιβεβλημένη. Αυτό τελικώς πραγματοποιήθηκε την σεζόν (model year) του 1965, όταν ο κινητήρας Sainturat αντικαταστάθηκε από έναν εντελώς νέο, κυβισμού 1.985 κ.εκ  και η έκδοση μετονομάστηκε σε DS19-Α (από τον Σεπτέμβριο του 1970 έλαβε το όνομα DS20). 

H παθητική ασφάλεια του DS, ήταν χωρίς αμφιβολία κορυφαία για την εποχή του. Το μοντέλο είχε σχεδιαστεί με βασική προτεραιότητα όχι μόνο την εμφάνιση και την οδική συμπεριφορά, αλλά και την ασφάλεια των επιβατών και ήδη από το 1955 διέθετε: Μία ανθεκτική καμπίνα, γνωστή ως «κλωβός ασφαλείας», σε συνδυασμό και με την τότε πρωτοποριακή «ζώνη ελεγχόμενης παραμόρφωσης» στο εμπρόσθιο μέρος του οχήματος (δηλαδή ότι οι επιβάτες προστατεύονται από ένα εξαιρετικά ανθεκτικό πλαίσιο ). Παράλληλα, εισήγαγε το τιμόνι με την μία ακτίνα ,η οποία  δεν ήταν κάθετη προς τα κάτω, σε διάταξη «ώρα 6:00», αλλά διαγώνια - σαν ωροδείκτης σε «ώρα 7:30» στα αριστεροτίμονα και σε «ώρα 4:30» στα δεξιοτίμονα. Ο σκοπός ήταν η ακτίνα να μην είναι στραμμένη προς τον οδηγό, εκμηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα να τον τραυματίσει σε μετωπική πρόσκρουση. Άλλη μία καινοτομία αποτελούσε το καπό του κινητήρα, το οποίο ακόμη και αν ήταν ανοιχτό δεν έπεφτε πάνω στο παρ μπριζ, αφού η καμπύλη στο σχήμα του το κρατούσε σχεδόν κλειστό. 

 Η παραγωγή του έληξε στις 24 Aπριλίου 1975. Συνολικώς παρήχθησαν 1.455.746 αντίτυπα σειράς DS.

Το DS υπήρξε το προεδρικό αυτοκίνητο του Στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ, ο οποίος μάλιστα το καθιέρωσε ως το επίσημο αποκλειστικό αυτοκίνητο της προεδρίας, για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1958 - 1969).

O Ντε Γκωλ είχε επαινέσει πολλές φορές τις ασυνήθιστες ικανότητες του DS, που του έσωσαν μάλιστα τη ζωή κατά τη διάρκεια της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του, στις 22 Αυγούστου 1962. Συγκεκριμένα, οι πυροβολισμοί έσκασαν δύο από τα ελαστικά του αυτοκινήτου και παρόλα αυτά μπόρεσε να διαφύγει με μεγάλη ταχύτητα.

Για πολλά χρόνια, το Citroen DS υπήρξε συνυφασμένο με το Γαλλικό κράτος και την Γαλλική κοινωνία γενικότερα. Επιπλέον, έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές και ενίοτε ενέπνευσε ακόμα και καλλιτέχνες. Μάλιστα, πρωταγωνίστησε στην αυστραλιανή ταινία του 2000 «The Goddess of 1967» («Η Θεά του 1967»). Όμως εμείς θα το θυμόμαστε από τις περιπέτειες του Λουί Ντε Φινέ, όπου ο Φαντομάς οδηγούσε ένα DS το οποίο μπορούσε να κινηθεί σε στεριά θάλασσα και αέρα.



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved