Οταν πληγώθηκε ο Μπρούμελ (photos+videos)

Οταν πληγώθηκε ο Μπρούμελ (photos+videos)

Σαν σήμερα, 46 χρόνια πριν, στις 4 Οκτωβρίου 1965, ο Σοβιετικός χρυσός Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος, Βαλερί Μπρούμελ, ακρωτηριάζεται σε τροχαίο ατύχημα με μοτοσυκλέτα, την οποία οδηγούσε η πρωταθλήτρια του μότο κρος, Ταμάρα Γκολίκοβα.

Ο Μπρούμελ υπήρξε ένας από τους κορυφαίους άλτες στον κόσμο και μόλις δεύτερος σε επιδόσεις μετά τον Κουβανό άλτη Χαβιέ Στοτομαγιόρ  με άλμα στο 2.28μ. Το ατύχημά του εκείνο του στέρησε 4 χρόνια αγωνιστικών διακρίσεων, αλλά το πείσμα του τον έκανε να γυρίσει στα μίτινγκ για έναν και μοναδικό αγώνα, παρά τις 29 επεμβάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε.

Αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Μπρούμελ είχε κάνει ρεκόρ που σήμερα με τις σύγχρονες επιφάνειες στον διάδρομο θα ήταν σαφώς μεγαλύτερα. Το 1960 έσπασε το εθνικό ρεκόρ της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης με επίδοση 2.17 μ. και το 1960 στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ίδια επίδοση σε ηλικία πήρε το ασημένιο μετάλλιο.

Από το 1961 έως το 1963 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ  έξι φορές, ξεκινώντας από το 2.23 και φτάνοντας το 2.28 μ., ενώ την επόμενη χρονιά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Ως την στιγμή του ατυχήματος, ο Μπρουμέλ ήταν άηττητος.

Εκείνο το ατύχημα, όμως, του έκοψε κάθε ελπίδα όχι μόνο να διακριθεί, αλλά και να ξαναπερπατήσει. Κι όμως μετά από 29 εγχειρήσεις στο δεξί πλήρως αποκολλημένο πόδι του, κατάφερε να πηδήξει ξανά 2.06 μ. το 1969 και 2.09 το 1970.

Ήταν βράδυ της 3ης, ξημερώματα 4ης Οκτωβρίου 1965. Η ολοκαίνουργια «Java» της Σοβιετικής πρωταθλήτριας του μότο κρος και ερωμένης του, Ταμάρα Γκολίκοβα, αποτελούσε μια πρόκληση. Η Ταμάρα ήθελε να δοκιμάσει την τελική ταχύτητα της μηχανής της και ο Μπρούμελ δέχτηκε να είναι ο συνεπιβάτης της σ’ αυτή την κούρσα «θανάτου». Η μηχανή βρήκε λάδια στο δρόμο, γλίστρησε και οι δύο αναβάτες της χτύπησαν με σφοδρότητα στο έδαφος. Ο Μπρούμελ τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια. Η κνήμη του έγινε κομμάτια. Ενας νέος αγώνας διαφορετικός απ’ αυτούς που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει μέχρι τότε βρισκόταν μπροστά του. Ο πιο σκληρός απ’ όλους. Ενας αγώνας όχι για να καταρρίψει ρεκόρ, αλλά για να μπορέσει να περπατήσει ξανά. Μέσα σε πέντε χρόνια, 29 διαφορετικές επεμβάσεις για να μπορεί να περπατά χωρίς βοηθήματα. Η γυναίκα του, αθλήτρια της γυμναστικής, Σβετλάνα Λαζάρεβα, τον εγκατέλειψε, η Ταμάρα επίσης (ο Μπρούμελ έκανε τρεις γάμους στη διάρκεια της ζωής του) και επιπλέον χρειάστηκε να ξεκινήσει και έναν δικαστικό αγώνα για να βλέπει το παιδί του.

To 1969 επιστρέφει στους στίβους και πηδάει ξανά άλμα εις ύψος. Όμως, οι επιδόσεις του είναι πολύ μακριά από τα ρεκόρ του. Ετσι σταδιακά στρέφεται σε αθλήματα μακριά από το στίβο. Μπάσκετ, Ποδηλασία, σκοποβολή, ακόμα και σκάκι.

Παράλληλα, ασχολείται με την λογοτεχνία. Θα γράψει ένα βιβλίο, το «Υψος», καθώς και ένα λιμπρέτο βασισμένο στη ζωή του.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Βαλερί Μπρούμελ που υπήρξε με την προσωπική του ζωή κάθε άλλο παρά το πρότυπο του αθλητή της κομουνιστικής Σοβιετικής Ενωσης θα κάνει δύο ακόμα γάμους και θα αποκτήσει ένα ακόμα παιδί. Στις 26 Ιανουαρίου φεύγει από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο. Ηταν μόλις 61 χρόνων, αλλά έζησε μια μεστή, γεμάτη ζωή που περιελάμβανε τα πάντα. Από τον θρίαμβο και τη δόξα μέχρι τη μάχη για την προσωπική επιβίωση.

Οι επιδόσεις του

Ολυμπιακοί Αγώνες

1960 (Ρώμη): 2ος με  2μ.16

1964 (Τόκιο): 1ος με 2μ.18

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα

1962 (Βελιγράδι): 1ος με 2μ.21

Παγκόσμια ρεκόρ

2μ.23 στις 18 Ιουνίου 1961 στη Μόσχα

2μ.24 στις 16 Ιουλίου 1961 στη Μόσχα

2μ.25 στις 3 Αυγούστου 1961 στη Σόφια

2μ.26 στις 27 Ιουλίου 1962 στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια

2μ.27 στις 31 Αυγούστου 1962 στη Μόσχα

2μ.28 στις 21 Ιουλίου 1963 στη Μόσχα



Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved