Θα τον θυμούνται για πάντα οι Αμερικανοί

Θα τον θυμούνται για πάντα οι Αμερικανοί

Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια, στις 3 Οκτωβρίου του 1978, πέθανε ο Αλεξάντερ Μπέλοφ. Ήταν μόλις 27 ετών.

Ο Σοβιετικός γκαρντ έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος των τριών δευτερολέπτων στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, το 1972. Με δικό του καλάθι το συγκρότημα του Βλαντιμίρ Κοντράσιν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, με 51-50, σε ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ.

Στη σκιά του θανάτου των Ισραηλινών αθλητών κι εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Έτσι νόμισαν. Τα εναπομείναντα τρία δευτερόλεπτα άλλαξαν για πάντα την ιστορία του μπάσκετ. Οι Αμερικανοί περιορίστηκαν στη δεύτερη θέση και ο Αλεξάντερ Μπέλοφ πέρασε στην ιστορία.

Ο νυν τεχνικός των Φιλαδέλφεια Σίξερ, Νταγκ Κόλινς, ευστόχησε σε δύο βολές, για το 50-49, ύστερα από σκληρό φάουλ του Σακαντελίτζε. Η κακή επαναφορά των Σοβιετικών, που έστειλε την μπάλα εκτός παρκέ, θα έπρεπε να στέψει «χρυσούς» Ολυμπιονίκες τους Αμερικανούς, ο διαιτητής Ρενάτο Ριγκέτο όμως είχε προλάβει να σφυρίξει πριν εξελιχθεί η φάση. Ο προπονητής της ΕΣΣΔ, Βλαντιμίρ Κοντράσιν, είχε ζητήσει τάιμ άουτ αμέσως μετά τις βολές του Κόλινς, άρα όσα επακολούθησαν ήταν μη γενόμενα. Αυτή ήταν ήταν η ετυμηγορία του Βραζιλιάνου ρέφερι.

Οι Σοβιετικοί, λοιπόν, έχοντας μόλις ένα δευτερόλεπτο στη διάθεσή τους επανέφεραν εκ νέου την μπάλα, αλλά ο Σεργκέι Μπέλοφ δεν κατάφερε να ευστοχήσει στο σουτ που επιχείρησε από τη σέντρα. Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ουίλιαμ Τζόουνς, ήταν ο άνθρωπος που έβγαλε αυτή τη φορά τα… κάστανα από τη φωτιά για τους Σοβιετικούς. Όπως εξήγησε, για το φινάλε της αναμέτρησης απέμεναν τρία δευτερόλεπτα κι όχι ένα, όπως έγραφε το χρονόμετρο.

Οι Σοβιετικοί είχαν και τρίτη ευκαιρία και, αυτή τη φορά, δεν την άφησαν να πάει χαμένη. Ο Ιβάν Εντέσκο έβγαλε την ασίστ στον Αλεξάντερ Μπέλοφ, που σόκαρε τους Αμερικανούς. Ο Σοβιετικός όχι μόνο έσπρωξε το Φορμπς, αλλά υπέπεσε και σε βήματα. Κι όμως το τελικό 51-50 υπέρ τους ήταν γεγονός. Ο προπονητής της Εθνικής ΗΠΑ, Χανκ Αΐμπα, υπέστη νευρικό κλονισμό, ενώ οι διοικούντες την ομοσπονδία κατέθεσαν τετραπλή ένσταση. Ύστερα από συνεδρίαση 18 ωρών, απορρίφθηκε με 3-2. Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να δώσουν το παρών στην απονομή, ενώ ένας εκ των παικτών τους, ο Κένι Ντέιβις, έγραψε στη διαθήκη του πως δεν επιτρέπει στους απογόνους του να το παραλάβουν, αντ’ αυτού, ούτε μετά το θάνατό του.

Έξι χρόνια μετά, ο Αλεξάντερ Μπέλοφ άφησε την τελευταία του πνοή από σπάνια μορφή καρκίνου στην καρδιά. Το όνομά του, όμως, θα το θυμόμαστε για πάντα.

Το who is who του Αλεξάντερ Μπέλοφ

Ημερομηνία γέννησης: 9 Νοεμβρίου 1951
Τόπος γέννησης:
Αγ. Πετρούπολη
Ημερομηνία θανάτου:
3 Οκτωβρίου 1978
Αιτία θανάτου: Σάρκωμα στην καρδιά
Ύψος: 2,01μ.
Θέση: Σέντερ
Σύλλογος: Σπαρτάκ Αγ. Πετρούπολης (1966-1978)

Συλλογικές διακρίσεις: Δύο φορές Κυπελλούχος Ευρώπης (1973, 1975), μία φορά πρωταθλητής Ρωσίας (1975)

Διακρίσεις με την Εθνική ΕΣΣΔ: Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1974, χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1970, χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1969 και του 1971, ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1975, χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων του 1968 και του 1970, χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα του 1970, ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα του 1973

Προσωπικές διακρίσεις: Μέλος του FIBA Hall of Fame (από 01/03/2007)

Θα τον θυμούνται για πάντα οι Αμερικανοί



ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved