Zisis, the end…

Zisis, the end…

Το ποδόσφαιρο είναι τόσο κοντά στον άνθρωπο γιατί κατασκευάστηκε από τα υλικά που φτιάχτηκε και αυτός, παραδίδοντας στο κοινό μια ιστορία αυθεντική, πολύ ανώτερη, πλημμυρισμένη από αυτοθυσία, γενναιότητα και εκπλήξεις…

Είναι ευλογημένο σε κάθε ιστορία που πλάθει, αυτή να καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, καθώς αληθινοί άνθρωποι υλοποιούν αληθινές πράξεις, πασχίζουν, υποφέρουν, επιτυγχάνουν αληθινές νίκες και υφίστανται αληθινές ήττες. Είναι ένα φωτεινό αδιέξοδο στην ανήλιαγη παράγκα της τραχιάς πραγματικότητας, με το απρόβλεπτο να τρέφει υψιπέτιδες ελπίδες για το ακατόρθωτο, αναμοχλεύοντας πάθη και ποτίζοντας όνειρα…

Μια τέτοια ιστορία η οποία ύμνησε την πεμπτουσία του αθλητισμού, τη νίκη του αδύναμου επί του ισχυρού σε… ασπρόμαυρο φόντο, ήταν αυτή που πρόσφερε ο ΠΑΟΚ στους υποταγμένους της «στρογγυλής θεάς», ένα βράδυ Φθινοπώρου στο μουντό Λονδίνο πριν από ακριβώς 14 χρόνια…

Το ρολόι του Μπιγκ Μπεν έδειχνε 21:45 και αυτό του «Χάιμπουρι» 87΄, όταν ο Ζήσης Βρύζας, αποφεύγοντας τους Άνταμς και Ντίξον, πλάσαρε τον Σίμαν στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα της Άρσεναλ και τους φίλους του στον έβδομο ουρανό!

Ήταν η ρεβάνς για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA και παρά το γεγονός πως ο «Δικέφαλος» ταξίδεψε στην Αγγλία με το 1-0 της «Τούμπας» (δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα) στις αποσκευές του, οι πιο αισιόδοξοι ευελπιστούσαν σε μια αξιοπρεπή ήττα, με το όνειρο της πρόκρισης μέσα στην έδρα των «κανονιέρηδων» να μοιάζει απατηλό.

Όχι όμως για τον Άγγελο Αναστασιάδη και τους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι, όχι μόνο είχαν διαφορετική άποψη, αλλά την εξέφρασαν με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα στον αγωνιστικό χώρο του «Χάιμπουρι»! Ακόμα και όταν ο Ντένις Μπέργκαμ άνοιγε το σκορ στο 22΄και το γήπεδο έμοιαζε να παίρνει κλίση! Ο Νίκος Μιχόπουλος καταργώντας τους νόμους της βαρύτητας και της λογικής, κατέβαζε στην κυριολεξία τα ρολά της εστίας του, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο στους συμπαίκτες του!

Αυτόν που διάβηκε ο Ζήσης Βρύζας τρία λεπτά πριν εκπνεύσει η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης (και ενώ ο Βενγκέρ κρατούσε τις αλλαγές του για την παράταση), για να ακολουθήσουν οι συμπαίκτες του και οι 3.000 φίλοι του ΠΑΟΚ που έδωσαν δυναμικό «παρών» στις εξέδρες!

Τα εναπομείναντα λεπτά έμοιαζαν με αιώνες, μέχρι το τριπλό σφύριγμα του Βέλγου διαιτητή Πιρό δώσει το έναυσμα για παραλήρημα τόσο στον αγωνιστικό χώρο του «Χάιμπουρι», όσο και στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης με επίκεντρο τον Λευκό Πύργο.

Την ίδια ώρα, οι «στρατηγοί» των πάγκων προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τι είχε μόλις συμβεί...

«Δεν μπορώ να καταλάβω τί πήγε στραβά. Χρειάζομαι λίγες ώρες να αναλύσω τί έγινε. Ήταν κάτι απρόβλεπτο. Ίσως έπρεπε να μελετήσουμε καλύτερα ποιός είναι αυτός ο ΠΑΟΚ», ψέλλιζε ο Αρσέν Βενγκέρ, με τον Άγγελο Αναστασιάδη να ευχαριστεί τα Θεία τονίζοντας: «Προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε την επιτυχία μας. Τα παιδιά έδειξαν σήμερα τις δυνατότητές τους και ότι θα μπορούσαν να έχουν κι άλλες επιτυχίες αν τους βοηθούσαν όπως τους αξίζει. Αποδείξαμε ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι που θα πρέπει να τους φοβόμαστε»…

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ:

Γιώργος Τουρσουνίδης: «Συγχαρητήρια σε όλους. Αφιερώνω τη νίκη στον συγκλονιστικό κόσμο μας και σ' όλους τους ΠΑΟΚτσήδες του κόσμου. Εμείς, κάναμε το καθήκον μας».

Ζήσης Βρύζας: «Είναι πολύ μεγάλη πρόκριση. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Έχουμε και συνέχεια ...».

Κώστας Φρατζέσκος: «Γράφτηκε μια διαφορετική σελίδα για τον ΠΑΟΚ. Είναι η πιο σημαντική πρόκρισή του στην Ευρώπη. Δείξαμε ότι είμαστε πολύ καλή ομάδα. Η Άρσεναλ μας πίεσε πολύ, αλλά ο Μιχόπουλος κράτησε την πρόκριση για μεγάλο διάστημα στα χέρια του. Ήμασταν τυχεροί και πετύχαμε το χρυσό γκολ».

Τζο Νάγκμπε: «Ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι. Σταθήκαμε όρθιοι και πήραμε την πολύ μεγάλη πρόκριση».

Σπύρος Μαραγκός: «Αυτή η ομάδα αξίζει πολλά. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να συμβάλω κι εγώ στην μεγάλη πρόκριση, αλλά χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί θα μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα μου στα επόμενα παιχνίδια του Κυπέλλου UEFA. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους».

Όπως και το πρωτοσέλιδο των «Times» του Λονδίνου την επομένη του αγώνα που τιτλοφορούνταν «Zisis, the end...». Για την ιστορία το τέλος εκείνης της σεζόν έβρισκε την πανίσχυρη Άρσεναλ να πανηγυρίζει το νταμπλ στο Νησί και τους αρκετούς διεθνείς Γάλλους που διέθετε στις τάξεις της το Παγκόσμιο Κύπελλο…

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων σε εκείνον τον αγώνα:

ΑΡΣΕΝΑΛ: Σίμαν, Ντίξον, Μπουλντ, Άνταμς, Γουίντερμπερν, Πετίτ, Βιεϊρά, Πάρλορ (Ανελκά 86'), Όβερμαρς (Πλατ), Μπέρκαμ, Ράιτ

ΠΑΟΚ: Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Τασιόπουλος, Κολομπούρδας (Καπετανόπουλος 81'), Ζαφειρίου, Ζαγοράκης (Σιδηρόπουλος), Φραντζέσκος (Ζουμπούρης 90'), Βρύζας, Τουρσουνίδης, Νάγκμπε, Βελλής.

Αξίζει να δείτε την ομιλία Άγγελου Αναστασιάδη στους ποδοσφαιριστές του πριν την πρώτη αναμέτρηση στην «Τούμπα»:

Zisis, the end…



NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
NBA: Συγκλονιστικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά απελπιστικά μόνος - Σοκ για τους Σέλτικς
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επανέρχεται η Γαλατασαράι για τον Ερικσεν
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επανέρχεται η Γαλατασαράι για τον Ερικσεν
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved