Η Football League σβήνει 49 κεράκια

Η Football League σβήνει 49 κεράκια

Φέτος συμπληρώνονται 49 χρόνια ζωής για το… αυτόνομο πρωτάθλημα της Football League και το Onsports θυμάται τους 56 συμμετέχοντες.

Η Super League βάλθηκε τελευταία να τη συναγωνιστεί για τον τίτλο της πλέον... κακόφημης γειτονιάς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα «στημένα» χτύπησαν και τη δική της πόρτα, έστω έναν χρόνο μετά την «καταιγίδα» που ξέσπασε πέρυσι στους «μικρούς». Κουτσά - στραβά η χρονιά βγήκε, έστω και αν έριξε την αυλαία της την 1η Αυγούστου. Κουτσά - στραβά θα την ξανασηκώσει, αφού για πρώτη φορά από τότε που θεσπίστηκε, η κλήρωση θα γίνει τη Δευτέρα (03/10) και τελικά… ναι (!) η Β’ Εθνική θα βρεθεί στη σέντρα. Όρκο δεν παίρνουμε πότε, αλλά δεν αποκλείεται η 16η Οκτωβρίου να βρει 18 ΠΑΕ στη αφετηρία.

Το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής δεν ήταν πάντα έτσι βέβαια. Ακολούθησε τα χνάρια της πρώτης κατηγορίας, πέρασε από προκαταρκτικά στάδια και βρήκε τον δικό της χώρο την περίοδο 1962-63. Μέχρι τότε υπήρχε ένα σύστημα τοπικών πρωταθλημάτων, το οποίο διαρκούσε ως τα Χριστούγεννα, αλλά η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν έβρισκε χώρο για τις ομάδες της επαρχίας. Οι αντιδράσεις έγιναν πιο έντονες όταν το 1959 στην Α’ Εθνική οι επαρχιακές ομάδες ήταν η μειοψηφία.

Στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν και μετά τη διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων των Ενώσεων, ανά γεωγραφικά διαμερίσματα αναμετρήθηκαν οι πρωταθλητές. Τη σεζόν 1960-61, μάλιστα, η ΕΠΟ εξέδωσε και οδηγία για την ομαλή διεξαγωγή του (photo gallery).

Τελικά, το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής την περίοδο 1962-63 ήταν το πρώτο με μόνιμο χαρακτήρα, αφού οι συμμετέχουσες ομάδες αποδεσμεύτηκαν από τα πρωταθλήματα των Ενώσεων. Στις 30 Σεπτεμβρίου ρίχτηκαν στη μάχη 60 ομάδες χωρισμένες σε 4 γκρουπ ανάλογα με τα γεωγραφικά κριτήρια. Οι νικητές των ομίλων προκρίθηκαν στην τελική φάση και έπειτα δύο προβιβάστηκαν στη μεγάλη κατηγορία. Φυσικά, το μειονέκτημα του τότε πρωταθλήματος ήταν ότι υποβιβάστηκαν 23 ομάδες (7, 7, 4, 5 αντίστοιχα από κάθε ομιλο).

Πρωταθλητές από κάθε όμιλο αναδείχτηκαν οι Ολυμπιακός Χαλκίδας, Παγκορινθιακός, Δόξα Δράμας και Εδεσσαϊκός. Τα εισιτήρια, όμως, πήραν η ομάδα της Χαλκίδας και οι «μαυραετοί» που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στην τελική φάση ή αν προτιμάτε σε αυτή των play off…

Ας δούμε, όμως πού βρίσκονται τώρα οι 60 ομάδες που συνέθεσαν το παζλ της σεζόν 1962-63.

Α΄ΟΜΙΛΟΣ

Ολυμπιακός Χαλκίδας: Η χούντα τον υποχρέωσε σε συνένωση με τον Εύριπο και δημιουργήθηκε ο ΑΟ Χαλκίδα. Μετά τη χούντα επαναδραστηριοποιήθηκε. Τα τελευταία χρόνια μετέχει στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Εύβοιας.

Ροδιακός: Το 1968 μαζί με τον Διαγόρα και τον Δωριέα συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τη Ρόδο, η οποία το 1993 συγχωνεύτηκε ξανά με τον Διαγόρα και ίδρυσε την Ένωση Ρόδου Διαγόρα. Η Ενωση το 1998 διαλύθηκε και η Ρόδος επανιδρύθηκε. Την περίοδο 1999-2000 για την ενίσχυση του ποδοσφαιρικού τμήματός της συγχωνεύτηκε με την Α.Ε. Πανωγιαννιών. Φέτος υποβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική.

Παναιτωλικός: Αγωνίζεται στη Super League.

Ατρόμητος Αθηνών: Αγωνίζεται στη Super League.

Παναχαϊκή: Προβιβάστηκε στη Football League.

Λεβαδειακός: Διεκδικεί την άνοδο στη Super League.

Διαγόρας Ρόδου: Μετέχει στη Football League.

Αστέρας Αθηνών: Μετέχει στην Α’ Αθηνών ως Αστέρας Ζωγράφου, ονομασία που προήλθε από τη συγχώνευσή του με τον ΑΟ Ζωγράφου το 1965.

ΠΑΟ Σαφράμπολη: Η δικτατορία επέβαλε τη συγχώνευση της Σαφράμπολης με την άλλη ισχυρή ομάδα της Ν. Ιωνίας, την Καλογρέζα, από την οποία δημιουργήθηκε ο Ίκαρος Νέας Ιωνίας. Το 1978 συγχωνεύτηκε με τον ΟΦ Ν. Ιωνίας, ενώ το 2001 ο ΟΦ Ν. Ιωνίας, η Καλογρέζα και η Νεάπολη δημιούργησαν τον ΑΟ Νέας Ιωνίας που αγωνίζεται στη Δ’ Εθνική.

Αθηναϊκός: Μετέχει στη Δ’ Εθνική.

Πατραϊκός: Λόγω του αναγκαστικού νόμου της χούντας, συγχωνεύτηκε το 1967 με τους ΑΠΣ Ολυμπιακό, ΑΠΣ Θύελλα, Προοδευτική, Ηρακλή, Απόλλων, Αχιλλέας για να δημιουργηθεί ο ΑΠΣ Πάτραι. Διαλύθηκε μετά τη συγχώνευση.

ΑΕ Ελευθερούπολης: Οι αθλητικές αρχές της χούντας αφαίρεσαν το καταστατικό της και έγινε αναγκαστική συνένωση με την ΑΕ Νέας Ιωνίας, σε μία νέα ομάδα με όνομα Ελπίς Ν. Ιωνίας. Με τη λήξη της χούντας πήρε το καταστατικό πίσω, επαναλειτούργησε και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ.

ΑΟ Χαλκίδα: Δημιουργήθηκε το 1967 ύστερα από συγχώνευση με τον Ολυμπιακό Χαλκίδας και τον Εύριπο. Μετέχει στη Δ’ Εθνική.

Μικρασιατική Χίου: Μετέχει στη Δ’ Εθνική.

Άρης Μυτιλήνης: Έχει διαλυθεί.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

Παγκορινθιακός: Το 1963 συγχωνεύεται με τον Άρη Κορίνθου και δημιουργούν την Κόρινθο. Ένα νέο σωματείο με το όνομα Παγκορινθιακός αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική τις επόμενες περιόδους και το 2009 συγχωνεύτηκε με την Κόρινθο, δημιουργώντας τον ΠΑΣ Κόρινθος που υποβιβάστηκε φέτος στη Δ’ Εθνική.

Άρης Νίκαιας: Το 1965 συγχωνεύτηκε με τον Άρη Νίκαιας και δημιουργήθηκε ο Ιωνικός. Υποβιβάστηκε φέτος από τη Football League.

Βύζας Μεγάρων: Προβιβάστηκε φέτος στη Football League.

Ατρόμητος Πειραιά: Μετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πειραιά.

Πανναυπλιακός: Συγχωνεύτηκε πριν λίγες ημέρες με την Ένωση Μιδέας και μετέχει στη Δ’ Εθνική.

Πανελευσινιακός: Μετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής.

Αργοναύτης Πειραιά: Μετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πειραιά.

Ηρόδοτος Ηρακλείου: Μετέχει στη Δ’ Εθνική.

ΟΦΗ: Προβιβάστηκε φέτος στη Super League.

Ολυμπιακός Καλαμάτας: Το 1961 συγχωνεύτηκε με τα Πράσινα Πουλιά και δημιούργησαν τον ΑΟ Ολυμπιακός – Πράσινα Πουλιά ή Όμιλος Καλαμάτας. Το 1967 συγχωνεύτηκε υποχρεωτικά με τον Απόλλωνα και δημιούργησαν τον ΠΣ Καλαμάτα. Υποβιβάστηκε φέτος στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Καλαμάτας.

Απόλλων Καλαμάτας: Συγχωνεύτηκε το 1967 με τα Πράσινα Πουλιά και τον Ολυμπιακό και δημιούργησαν τον ΠΣ Καλαμάτα. Το 1974 ιδρύθηκε εκ νέου και μετέχει στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Μεσσηνίας.

Εργοτέλης: Μετέχει στη Super League.

Άρης Κορίνθου: Ονομάζεται πλέον ΠΑΣ Κόρινθος. Υποβιβάστηκε φέτος στη Δ’ Εθνική.

Ο.Φ. Κρητικός Χανίων: Έχει διαλυθεί.

Αστέρας Τρίπολης: Μετέχει στη Super League, αλλά κινδυνεύει με υποβιβασμό.

Σπαρτιατικός Γ.Σ.: Το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει διαλυθεί.

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

Δόξα Δράμας: Διεκδικεί την άνοδό της στη Super League.

Μ.Γ.Σ.Σ. Θερμαϊκός: Έχει διαλυθεί.

Ηρακλής Καβάλας: Συγχωνεύτηκε το 1965 με τους Φίλιππους Καβάλας και την ΑΕ Καβάλας και δημιουργήθηκε ο ΑΟ Καβάλας, που τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Δ’ Εθνική.

ΑΠΣ Μακεδονικός Νεάπολης: Συγχωνεύτηκε με τη Δόξα Νεάπολης το 1973. Υποβιβάστηκε φέτος από τη Δ’ Εθνική.

Ηρακλής Σερρών: Με τον Απόλλωνα Σερρών ίδρυσαν τον Πανσερρακό το 1964, ο οποίος διεκδικεί την άνοδο στη Super League.

ΜΕΝΤ: Το τμήμα ποδοσφαίρου είναι ανενεργό.

Ορφέας Ξάνθης: Μετέχει στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής.

Ελπίδα Δράμας: Συγχωνεύτηκε το 1969 με τον Άρη Δράμας και δημιουργείται ο Πανδραμαϊκός, που παίρνει μέρος στη Β’ Εθνική.

Απόλλων Σερρών: Συγχωνεύτηκε με τον Ηρακλή Σερρών το 1964 και δημιούργησαν τονν Πανσερραϊκό.

Φίλιπποι Καβάλας: Μετά τη συγχώνευση με την ΑΕ Καβάλας και τον Ηρακλή Καβάλας, ιδρύθηκε ο ΑΟ Καβάλας.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης: Αγωνίζεται στη Δ’ Εθνική.

ΑΕΚ Κομοτηνής: Η συγχώνευση με τον Ορφέα Κομοτηνής το 1963 «γέννησε» τον Πανθρακικό που μετέχει στη Football League.

Ασπίδα Ξάνθης: Μετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ξάνθης.

Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης: Μετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας.

Δ΄ΟΜΙΛΟΣ

Εδεσσαϊκός: Υποβιβάστηκε στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Πέλλας.

ΑΕ Τρίκαλα: Με τον Αχιλλέα Τρικάλων δημιούργησαν το 1963 τον ΑΟ Τρίκαλα, που τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Δ’ Εθνική.

Ολυμπιακός Κοζάνης: Το 1964 συγχωνεύτηκε με τον Μακεδονικό Κοζάνης και ίδρυσαν τον ΦΣ Κοζάνης, που υποβιβάστηκε φέτος στη Δ’ Εθνική.

Αχιλλέας Τρικάλων: Με την ΑΕ Τρίκαλα δημιούργησαν τον ΑΟ Τρίκαλα.

ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου: Το 2004 αγόρασε το ΑΦΜ της Κασσάνδρας και μετονομάστηκε σε ΑΣΚ Ολυμπιακός με έδρα τον Βόλο. Παράλληλα, διατηρήθηκε η ομάδα της Δ’ Εθνικής και το 2008 οι δύο Ολυμπιακοί συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε η ΠΑΕ ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937 ως συνέχεια του Εθνικού Ολυμπιακού Βόλου. Τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Δ’ Εθνική.

Βέροια: Μετέχει στη Football League.

ΑΣ Λαρισαϊκός: Συγχωνεύτηκε το 1964 με τον Ηρακλή, τον Άρη και τον Τοξότη Λάρισας και δημιούργησαν την ΑΕΛ, που διεκδικεί την άνοδό της στη Football League.

Άρης Πτολεμαΐδας: Από την συγχώνευση το 1978 με τον Πτολεμαίο προέκυψε ο Εορδαϊκός, που υποβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική.

ΠΑΣ Αβέρωφ: Μαζί με τα Ιωάννινα και τον Ατρόμητο Ιωαννίνων ίδρυσαν το 1966 τον ΠΑΣ, που προβιβάστηκε φέτος στη Super League.

Παλλαμιακή: Με τον Λαμιακό δημιούργησαν τη Λαμία το 1964. Φέτος γνώρισε τον υποβιβασμό στην ΕΠΣ Φθιώτιδας.

Αναγέννηση Άρτας: Μετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Άρτας.

Ηρακλής Λάρισας: Μαζί με τον Άρη, τον Λαρισαϊκό και τον Τοξότη Λάρισας δημιούργησαν την ΑΕΛ το 1964.

Αναγέννηση Καρδίτσας: Τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Δ’ Εθνική.

Ολυμπιακός Λαμίας: Το 1963 συγχωνεύτηκε με τον Παμφθιωτικό και δημιούργησαν τον Λαμιακό. Την επόμενη σεζόν ακολούθησε νέα συγχώνευση με την Παλλαμιακή για να ιδρυθεί ο ΑΣ Λαμία.

Αμφισσαϊκός: Ο Φωκικός Άμφισσας διεκδικεί την άνοδό του στη Football League.



Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι»
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι»
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved