Τζέιμς Ντιν: Το καταραμένο ταλέντο (photos+video)

Τζέιμς Ντιν: Το καταραμένο ταλέντο (photos+video)

Πηγαίο ταλέντο; Οδηγός αγώνων με ταλέντο, ή ένας ακόμη φιγουρατζής του Χόλυγουντ, που υπερεκτίμησε τις ικανότητές του;  Τι ήταν τελικά ο Τζέιμς Ντιν δε θα μάθουμε ποτέ.

Η αρχή της ιστορίας (ή του τέλους αν θέλετε) συνέβη όταν ο ηθοποιός αποφάσισε να ασχοληθεί με τους αγώνες αυτοκινήτου. Μετά τις πρώτες επιτυχημένες του εμφανίσεις στις πίστες αποφασίζει να αγοράσει το καλύτερο όχημα της εποχής  για τους αγώνες ταχύτητας (σύμφωνα με το μηχανικό και στενό του φίλο Ρολφ Γούδεριχ): μια Lotus.  Η καθυστέρηση στην παράδοση της Lotus Mk X οδηγεί τον Τζέιμς Ντιν στην αγορά  της  Porsche 550 Spyder.

Ανάμεσα στις μετατροπές που έγιναν,  ξεχωρίζει ο αριθμός «130» που τοποθετήθηκε στο καπό και τις πόρτες, οι κόκκινες λωρίδες στο πίσω μέρος  και  το παρατσούκλι «little bastard» με το οποίο φώναζε τον ηθοποιό ο φίλος του Μπιλ Χίκμαν (dialogue coach για το ρόλο του στoν «Γίγαντα»).

«Θα είσαι νεκρός μέχρι την επόμενη εβδομάδα». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Άλεκ Γκίνες μόλις αντίκρισε το αυτοκίνητο προβλέποντας, έστω και άθελά του, την τραγική κατάληξή του. Επτά ημέρες αργότερα την καριέρα του Ντιν, ενός από τα μεγαλύτερα σύμβολα της εποχής, διέκοψε ένα θανατηφόρο ατύχημα.

H μετωπική σύγκρουση της Porsche 550 Spyder με το Ford Tudor που οδηγούσε ο 23χρονος Ντόναλντ Τέρναπσιντ στοίχισε τη ζωή του Τζέιμς Ντιν και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του συνοδηγού και μηχανικού του, Ρολφ Γούδεριχ. Δύο ώρες νωρίτερα ο νεαρός ηθοποιός είχε εντοπισθεί από την τροχαία να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα.

Μία σειρά συμπτώσεων, ωστόσο, που ακολούθησαν το δυστύχημα  ήταν αυτές που έκαναν πολλούς να χαρακτηρίσουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ως «καταραμένο».

Μετά το ατύχημα, ο customizer Τζόρτζ Μπάρις αγόρασε το κατεστραμμένο όχημα για $2,500. Όταν έφτασε στο γκαράζ του, η Porsche έπεσε από το φορτηγό χτυπώντας ένα μηχανικό, που έσπασε και τα δύο πόδια του. Ο Μπάρις  ήταν προληπτικός και άρχισε να υποψιάζεται πως κάτι συμβαίνει με το αυτοκίνητο. Ένα μήνα μετά οι υποψίες του έγιναν βεβαιότητα όταν δύο ψυχίατροι, ο Τρόι Μακχένρι και ο Γουίλιαμ Έσριντ, αγόρασαν ανταλλακτικά από το αυτοκίνητο του Τζέιμς Ντιν, και έπαθαν και οι δύο ατύχημα. Οι δύο αποφάσισαν να τρέξουν τα αυτοκίνητά τους (Porsche 550 Spyder, φυσικά) στην πίστα της Pomona στις 24 Οκτωβρίου του 1956. Εκεί ο Μακχένρι (που είχε τον κινητήρα) σκοτώθηκε όταν έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε δέντρο. Το δεύτερο αυτοκίνητο (του Έσριντ, που είχε πάρει το τιμόνι) ανατράπηκε και εκείνος τραυματίσθηκε σοβαρά. Αρκετά χρόνια μετά όταν ο Έσριντ, συνήλθε είπε πως η ανατροπή έγινε όταν προσπαθώντας να στρίψει έχασε τον έλεγχο, αφού το τιμόνι δεν κινείτο.

Μετά και από αυτά τα περιστατικά ο Μπάρις προσπάθησε να ξεφορτωθεί το αυτοκίνητο και το δάνεισε στην αστυνομία της Καλιφόρνια (California Highway Patrol). Μία ημέρα μετά, το γκαράζ της υπηρεσίας κάηκε ολοσχερώς και το μόνο αυτοκίνητο που επέζησε μόνο με μικρές ζημιές ήταν το... «Little Bastard». Όταν τελικά το όχημα χρησιμοποιήθηκε σαν έκθεμα στο Sacramento, έπεσε από το βάθρο και έσπασε το γοφό ενός αστυνομικού. Επόμενο θύμα ο Τζόρτζ Μπαρκούις, που μετέφερε σε μία έκθεση την... κατάρα και έχασε τη ζωή του όταν η 550 έπεσε από το φορτηγό του. 

Η ιστορία τελειώνει το 1960 όταν το φορτηγό που μεταφέρει το «Little Bastard» εξαφανίζεται μυστηριωδώς και από τότε χάθηκαν (για πάντα;) τα ίχνη του.

Τζέιμς Ντιν: Το καταραμένο ταλέντο (photos+video)



Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved