«Ινδιάνος» ετών 46!

«Ινδιάνος» ετών 46!

Tο  2004 σε ηλικία 39 ετών ο Σκότι Πίπεν είπε «αντίο» στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Σήμερα γίνεται 46 χρονών και το Onsports του εύχεται χρόνια πολλά μέσα από ένα αφιέρωμα για την καριέρα του.

Mε έξι δαχτυλίδια από τα ισάριθμα πρωταθλήματα που κατέκτησε με τους Σικάγο Mπουλς και εφτά συμμετοχές σε ολ σταρ αγώνες του NBA, ο Σκότι Πίπεν αποφάσισε να τερματίσει την ένδοξη καριέρα του, σε ηλικία 39 ετών . Αγωνίσθηκε για 17 αγωνιστικές περιόδους στο NBA και αποτέλεσε τον καλύτερο παρτενέρ του Tζόρνταν στους Mπουλς.

O «Iνδιάνος» ήταν μέλος της φανταστικής ομάδας των Σικάγο στη δεκαετία του ’90, μαζί με τους Tζόρνταν, Pόντμαν, Kαρτράιτ, Πάξον και Γκραντ, συνέχισε την καριέρα του στους Xιούστον Pόκετς και τελευταίος σταθμός του ήταν το Πόρτλαντ. Oι Mπλέιζερς είχαν συμβόλαιο ενός ακόμα χρόνου με τον Σκότι Πίπεν, αλλά το εξαγόρασαν και τον άφησαν ελεύθερο, γιατί στην προηγούμενη περίοδο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμού στο γόνατό του, με αποτέλεσμα να αγωνισθεί μόλις σε 23 αγώνες του NBA.

Ο Πίπεν ήταν από τους καλύτερους αμυντικούς του ΝΒΑ. Μπορούσε να καλύψει οποιοδήποτε κενό δημιουργούνταν στην άμυνα των Σικάγο. Την μία στιγμή μάρκαρε τον παίκτη του και την αμέσως επόμενη έδινε βοήθειες στο συμπαίκτη του. Ο Πίππεν μάρκαρε πάντα τον καλύτερο σκόρερ της αντίπαλης ομάδας.

Το ταβάνι του «United Center» κοσμείται από έξι λάβαρα, ένα για κάθε πρωτάθλημα καθώς επίσης και από τρεις φανέλες του Μάικλ Τζόρνταν και Σκότι Πίπεν. Ο πρώτος είχε την τύχη να γίνει και… άγαλμα το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του σταδίου. «Μαρμάρινος» έγινε  και ο «Ινδιάνος» το 2008. Στο ημίχρονο της αναμέτρησης των Μπουλς με τους Σέλτικς, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος που απεικονίζει τον Πίπεν να φοράει την φανέλα με το Νο33.
 

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ
Οι άκρως ικανοποιητικές του εμφανίσεις με την κολλεγιακή του ομάδα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να δηλώσει συμμετοχή στα Ντραφτ του 1987 αλλά να είναι και από τους πιο περιζήτητους παίκτες εκείνων των Ντραφτ.

Επελέγη 5ος από τους Σιάτλ Σούπερσονικς που τον αντάλλαξαν στους Σικάγο Μπουλς έναντι του Σέντερ Όλντεν Πολυνίς.

Τις πρώτες του σεζόν χρησιμοποιήθηκε ως μπάκ-απ παίκτης αφού η ομάδα του είχε ήδη αξιόπιστες λύσεις στις θέσεις του Σμολ φόργουορντ και του Πάουερ φόργουορντ με τους Μπραντ Σέλλερς και Τσαρλς Όουκλυ να αποτελούν τους βασικούς παίκτες της ομάδας σε αυτές τις θέσεις.

Παρ'όλα αυτά ο Πίπεν διέγραφε συνεχή βελτίωση και το 1990 έφτασε τους 16,5 πόντους , 6,7 ριμπάουντ , 48,9% στα εντός παιδιάς σουτ και πραγματοποίησε 211 κλεψίματα όντας 3ος σε αυτή της στατιστική κατηγορία , με αποτέλεσμα να κληθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε Όλ Σταρ Γκέιμ.

Κάνοντας εκπληκτικό δίδυμο με τον Τζόρνταν οδήγησαν τους Μπουλς σε τρία σερί πρωταθλήματα (1991 , 1992 , 1993).

Ακολούθησε η αποχώρηση του Τζόρνταν από την ενεργό δράση λόγω της δολοφονίας του πατέρα του, με τον Πίπεν να αναγκάζεται να γίνει ο ηγέτης της ομάδας για να δείξει πέραν των αμυντικών και τα ηγετικά του καθήκοντα.

Το 1994 ηγήθηκε των Μπουλς σε πόντους (22 μ.ο.) , ριμπάουντ (8,7 μ.ο.) ασίστ (5,6 μ.ο.) κλεψίματα (2,9 μ.ο.) και τάπες (0,8 μ.ο.). Κάτι τέτοιο έχει γίνει μόλις άλλες 3 φορές στην ιστορία του NBA , το 1978 ο Ντέιβ Κάουενς με τους Σέλτικς , ο Κέβιν Γκαρνέτ το 2003 με τους Τίμπεγουλβς και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς το 2009 με τους Καβαλίερς.

Μάλιστα όταν ο Μάικλ Τζόρνταν αποφάσισε το 1995 να επιστρέψει έθεσε ως προϋπόθεση να μην φύγει ο Πίπεν από την ομάδα αφού ήταν να πάρει μεταγραφή στους Λος Άντζελες Κλίππερς.

Μετά την επιστροφή του Τζόρνταν ο Πίπεν παρέμεινε στην ομάδα πανηγυρίζοντας την κατάκτηση άλλων 3 πρωταθλημάτων (1996 , 1997, 1998).

Στη συνέχεια το 1998 ο Πίπεν δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους Μπουλς , κάνοντας ένα μικρό πέρασμα από τους Χούστον Ρόκετς και  μετέπειτα συνέχισε την καριέρα του στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς όπου παρέμεινε ως το 2003. Ολοκλήρωσε την καριέρα του με τους Σικαγο Μπουλς τη σεζόν 2003-2004 αγωνιζόμενος όμως σε μόλις 23 παιχνίδια λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.

Το 2008 έδωσε μερικά παιχνίδια για την φινλανδική ομάδα Τόρπαν Ρόγιατ καθώς και για την σουηδική ομάδα Σάντσβαλ Ντράγκονς.





Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved