Ο «ναός» του ποδοσφαίρου

Ο «ναός» του ποδοσφαίρου

Πριν από ακριβώς 54 χρόνια ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα του κόσμου, το «Καμπ Νου» άνοιξε τις πύλες του…

Κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως έργο τέχνης. Κάποιος άλλος ως ένα τουριστικό… αξιοθέατο. Για κάποιους είναι «ναός». Όποιο και αν είναι το χαρακτηριστικό του «Καμπ Νου» το μόνο σίγουρο είναι ότι παραμένει μοναδικό στο… είδος του. Πρόκειται για το γήπεδο που προκαλεί ανατριχίλα σε όποιον σταθεί στις κερκίδες του…

Σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια το γήπεδο – σταθμός στην ιστορία του ποδοσφαίρου  και μεγαλύτερο σε χωρητικότητα σε όλη την Ευρώπη, άνοιγε τις πύλες του για τον κόσμο και ξεκινούσε μία ιστορία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αλλά και θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμα.

Μετά από υπομονή τριών ετών επιτέλους το «Εστάδι ντελ Μπαρτσελόνα» ή ελληνικά το «Στάδιο της Μπαρτσελόνα» ήταν έτοιμο. Τα εγκαίνιά του έγιναν σε γιορτινό κλίμα στο πλαίσιο φιλικής αναμέτρησης με τους Καταλανούς να φιλοξενούν την Λέγκια Βαρσοβίας.

Μπροστά σε 90.000 φίλους της ομάδας οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν με 4-2 με τον επιθετικό της εποχής, Εουλόχιο Μαρίνες να είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατάφερε να… κουνήσει τα δίχτυα του θρυλικού αυτού γηπέδου.

Η ιστορία του «Καμπ Νου»

Το πρώτο… λιθαράκι για να δημιουργηθεί το «Καμπ Νου» μπήκε στις 28 Μαρτίου του 1954, όταν έγινε αντιληπτό πως το προηγούμενο γήπεδο της Μπαρτσελόνα «Καμπ ντε Λες Κορτς» δεν είχε την δυνατότητα για να μεγαλώσει σε χωρητικότητα. Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης τότε, Φελίπε Ασέδο Κολούνγκα ήταν εκείνος που έβαλε την πρώτη πέτρα για να χτιστεί μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο της Βαρκελώνης, Γκρεγκόριο Μοδρέγο που έδωσε την ευχή του.

Οι αρχιτέκτονες του γηπέδου ήταν οι Φρανσέσκ Μιτιάνς, Γιόζεπ Σοτέρας και Λορένθο Γκαρσία Μπαρμπόν. Τα έργα ολοκληρώθηκαν τρία χρόνια αργότερα για να γίνουν τα εγκαίνια πριν από 54 χρόνια, σαν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου.

Ωριμάζοντας τον «Ναό»

Καθώς τα χρόνια περνούσαν το «Καμπ Νου» κέρδιζε ολοένα και περισσότερο τον σεβασμό. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση ήρθε τον Μάιο του 1972, όταν το «Καμπ Νου» ανέλαβε την διοργάνωση του τελικού του UEFA, ανάμεσα σε Ρέιντζερς και Ντιναμό Μόσχας. Για την ιστορία, οι Σκοτσέζοι ήταν οι νικητές με 3-2. Το 1982 για τις ανάγκες του Μουντιάλ της Ισπανίας στο γήπεδο έγινε ανακαίνιση και η χωρητικότητα από 90.000 έφτασε στον αριθμό των 121.000 θέσεων.

Η εξέλιξη

Εκτός από τους εντός έδρας αγώνες της Μπαρτσελόνα και πλέον της Εθνικής ομάδας της Καταλονίας το «Καμπ Νου» έχει διοργανώσει και άλλα σημαντικά παιχνίδια. Συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου του 1989 φιλοξένησε τον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου η Μίλαν διέλυσε με 4-0 την Στεάουα Βουκουρεστίου, αλλά και τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992.

Από το 1984 και ύστερα λειτουργεί κανονικά και το Μουσείο της Μπαρτσελόνα. Το 1998 η FIFA με νέους κανόνες έκανε σαφές ότι για κάθε θεατή θα πρέπει να υπάρχει και ένα κάθισμα. Έτσι η χωρητικότητα από 121.000 έπεσε στις 98.918 θέσεις.

Έναν χρόνο αργότερα οι οπαδοί – μέλη της ομάδας, ψήφισαν για την επίσημη ονομασία του γηπέδου. Μέχρι τότε επίσημα ονομαζόταν «Εστάδι ντελ Μπαρτσελόνα», αλλά από τις συνολικά 29.102 ψήφους, οι 19.861 αποφάσισαν την μετονομασία του σε «Καμπ Νου» που μέχρι τότε ήταν το πιο διάσημο… παρατσούκλι του γηπέδου.

Η προσπάθεια ανακαίνισης

Πριν από τέσσερα χρόνια, θέλοντας η διοίκηση του συλλόγου να γιορτάσει τα 50 χρόνια του «Καμπ Νου» προσπάθησε να αυξήσει την χωρητικότητά του κατά 13.500 θέσεις. Τα έργα δεν έγιναν ποτέ, ωστόσο ακόμα υπάρχει η ιδέα για την ολοκλήρωσή τους. Όταν (και αν...) γίνει αυτό, τότε το «Καμπ Νου» που είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο της Ευρώπης, θα γίνει τρίτο μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο, μετά από το «Ρουνγκράδο Μέι Ντέι» της Βόρειας Κορέας (150.000 θεατές) και το «Σολτ Λέικ Στάντιουμ» της Ινδίας (120.00).

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2007 ο Άγγλος αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ και η εταιρία του, επιλέχθηκαν για να ανακαινίσουν το «Καμπ Νου». Με το κόστος να υπολογίζεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ, το πλάνο της διοίκησης ήταν να πουλήσει το πρώην προπονητικό κέντρο του συλλόγου, «Μίνι Εστάδι» έτσι ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα κατά 10.000. Παρόλα αυτά η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 στην χώρα ματαίωσε την πώληση του «Μίνι Εστάδι» και γενικά την προσπάθεια της ομάδας για ανακαίνιση του γηπέδου.

Οι ελληνικές… αποτυχίες

Στα 54 χρόνια του «Καμπ Νου» έξι φορές ελληνική ομάδα πάτησε το συγκεκριμένο χορτάρι. Δυστυχώς, σε όλες αυτές τις αναμετρήσεις η Μπαρτσελόνα επικράτησε κατά κράτος και δεν άφησε περιθώριο αισιοδοξίας σε κανέναν.

Η αρχή έγινε το 1976 όταν ο ΠΑΟΚ για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA βρήκε απέναντί του τους «μπλαουγκράνα». Στην Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-0. Στον επαναληπτικό, όμως, το γήπεδο… έγειρε και έτσι η Μπαρτσελόνα πήρε την πρόκριση επικρατώντας με 6-1.

Χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια (2001) για να υπάρξει ξανά ελληνική εκπροσώπηση στο «Καμπ Νου». Τότε για τον τέταρτο γύρο του UEFA, η ΑΕΚ, ενώ ήδη είχε ηττηθεί με 1-0 στην Αθήνα, ταξίδεψε στην Βαρκελώνη, γνωρίζοντας την συντριβή με 5-0 με τον Ριβάλντο να βρίσκεται απέναντι στην ελληνική ομάδα της οποίας φόρεσε τελικά τα χρώματα.

Την αμέσως επόμενη χρονιά (2002), ο Παναθηναϊκός έφτασε πολύ κοντά σε μία ιστορική πρόκριση. Έχοντας επικρατήσει της Μπαρτσελόνα με 1-0 στην «Λεωφόρο» πήρε το προβάδισμα στο «Καμπ Νου», ωστόσο στο τέλος ηττήθηκε με 3-1 και γνώρισε τον αποκλεισμό.

Το 2004 ήταν η σειρά του Πανιώνιου να φιλοξενηθεί από την Μπαρτσελόνα. Για το κύπελλο UEFA, ηττήθηκε στην Νέα Σμύρνη με 3-0, ενώ στο «Καμπ Νου» μετά από μία αξιοπρεπή εμφάνιση γνώρισε την ήττα με 2-0.

Στην συνέχεια, ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε ακόμα δύο φορές στο συγκεκριμένο γήπεδο, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες, δεχόμενος πέντε γκολ.

Το «Καμπ Νου» με νούμερα

54.600 λίτρα νερό χρειάζεται το γρασίδι ημερησίως σε εποχές ζέστης.
52 εκτοξευτές νερού βρίσκονται τοποθετημένοι στο πεδίο του γηπέδου.
70 λίτρα οικολογικής βαφής χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό των γραμμών του γηπέδου.
18 μιλιμέτρ είναι το ύψος, στο οποίο κόβεται το γρασίδι.
15.000 εκατομμύρια φύλλα γρασιδιού έχει ο αγωνιστικός χώρος.
107.500 είδη ένδυσης φυλάσσονται κάθε σεζόν στην αποθήκη του Καμπ Νου για τις ανάγκες των 32 ομάδων που έχει ο σύλλογος.
1.410 αντικείμενα εκτίθενται στο Μουσείο από τα οποία τα 420 είναι τρόπαια.
8.650 λάμπες φθορισμού και 2.540 λαμπτήρες φωτίζουν τους διαδρόμους του γηπέδου.
225 κάμερες ασφαλείας είναι εγκατεστημένες σε όλο το γήπεδο.
11.200 ταινίες DvCam διαθέτει το Τμήμα Ενημέρωση του Barca TV στο αρχείο του.
27 καμπίνες είναι τοποθετημένες στις εξέδρες, από όπου τα ΜΜΕ αναμεταδίδουν τους αγώνες
147 τουαλέτες υπάρχουν στο Καμπ Νου με 464 νιπτήρες και 966 ουρητήρια στις εγκαταστάσεις του.
15.600.000 επισκέψεις μετρά το Μουσείο από την ίδρυσή του το 1984.
600 μικρά δωμάτια που χρησιμεύουν ως αποθηκευτικοί χώροι είναι κατανεμημένα σε όλους τους διαδρόμους του σταδίου.
98.918 θεατές είναι η επίσημη χωρητικότητα του σταδίου.
14.860 κιλοβάτ φωτός καταναλώνει το στάδιο μία μέρα με αγώνα και σε μόλις 5 ώρες.

Βιβλιογραφία

1998: Το παιχνίδι του κόσμου: Η ιστορία του ποδοσφαίρου (Μπιλ Μάρεϊ)
2003: Η ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου (Φιλ Μπολ)
2008: Καταλονία: Η ιστορία της κουλτούρας (Μίκαελ Εντέ)
2008: Αγάπη μεγάλης απόστασης: Πάθος για το ποδόσφαιρο (Γκραντ Φαρέ)

Ο «ναός» του ποδοσφαίρου



Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved