Όταν ο «3D»… σκότωσε τους Γάλλους (video + photos)

Όταν ο «3D»… σκότωσε τους Γάλλους (video + photos)

Σαν σήμερα, πριν από έξι χρόνια, η Εθνική μας ομάδα ξεπέρασε το εμπόδιο της Γαλλίας στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ του 2005, χάρη στο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη στην εκπνοή, που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου Το Onsports θυμάται…

Το 34ο Ευρωμπάσκετ είχε χρώμα… ελληνικό, καθώς το συγκρότημα του Παναγιώτη Γιαννάκη τότε, κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Για να το κάνει αυτό όμως χρειάστηκε να πραγματοποιήσει μία επική ανατροπή απέναντι σε μία Γαλλία που προηγήθηκε με 58-51, 1.12΄΄ πριν το τέλος του αγώνα, όταν ο Τόνι Πάρκερ ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων. Εκείνη τη στιγμή, ούτε ο πιο αισιόδοξος Έλληνας δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως αυτοί οι επτά πόντοι θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους διεθνείς μας σε ένα λεπτό. Κι όμως αυτοί που έπρεπε να το πιστέψουν το έπραξαν και κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μία ανατροπή που θα μείνει στην ιστορία.

Το παράδοξο είναι πως όταν ο Πάρκερ ευστόχησε στο τρίποντο, ο Παναγιώτης Γιαννάκης κάλεσε τάιμ άουτ. Από τα μεγάφωνα ακουγόταν το συρτάκι με τις τσιρλίντερ, ντυμένες Ελληνίδες να χορεύουν. Σαν να «έπαιζαν» δηλαδή με τον.. πόνο της ελληνικής ομάδας, που έδειχνε καταδικασμένη να παλέψει την επόμενη μέρα για το χάλκινο μετάλλιο. Ευτυχώς, όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και στη Μπεογκράτσκα Αρένα του Βελιγραδίου, μπροστά σε 15.000 φιλάθλους, η Ελλάδα πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του μπάσκετ.

Ο Παπαλουκάς με λέι απ έγραψε το 53-58. Ο Αντώνης Φώτσης έκλεψε στην επαναφορά από τους Γάλλους, αλλά έδωσε λάθος πάσα στον Διαμαντίδη και η μπάλα ξαναπήγε στη Γαλλία. Με δύο εύστοχες βολές ο Φλοράν Πιετρούς έκανε το 53-60. Νέο λέι απ από τον Παπαλουκά κι η Εθνική μείωσε σε 55-60. Ο Ντιό καρφώνει 55-62 και στην επόμενη φάση ο Ζήσης κερδίζει φάουλ σε προσπάθεια για σουτ τριών πόντων. Βάζει και τις τρεις βολές, 58-62. Ο Πάρκερ αστοχεί σε δύο βολές. Ο Παπαλουκάς κάνει βήματα. Από λάθος του Πάρκερ η μπάλα καταλήγει άουτ. Με κάρφωμα ο Παπαδόπουλος μειώνει στους δύο, 60-62. Ο Πάρκερ ευστοχεί σε δύο βολές, 60-64. Ο Παπαλουκάς με λέι απ κάνει το 62-64 στα 18’’. Μία στις δύο βολές βάζει ο Ριγκοντό, 62-65 για τη Γαλλία. Ο Παπαλουκάς ευστοχεί σε δύο βολές και μειώνει 64-65 στα 13’’. Πάλι ο Ριγκοντό βάζει τη μία βολή και οι Γάλλοι προηγούνται 64-66, 11’’ πριν το τέλος. Ο Νίκος Ζήσης… κατέβασε την μπάλα, πραγματοποίησε μία διείσδυση και… έβγαλε έξω για τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος  στα 3’’ έγινε ο ήρωας της Εθνικής μας. Πήρε την μπάλα, έκανε μία τρίπλα, σηκώθηκε για τρεις και η Ελλάδα προκρίθηκε στον τελικό!

Το τι ακολούθησε στο παρκέ δεν περιγράφεται με τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο να χοροπηδούν σαν μικρά παιδιά. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του Δήμου Ντικούδη «Θα τους... σκίσουμε αύριο στον τελικό», κι ας μην ήξερε ακόμη τον αντίπαλο. Θεωρούμε πως οι φωτογραφίες και το βίντεο αντικατοπτρίζουν πλήρως την εικόνα μετά το τέλος του αγώνα…

Για την ιστορία…
Τα δεκάλεπτα: 16-14, 29-30, 44-45, 67-66.
ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 10, Σπανούλης, Ζήσης 11, Φώτσης 4, Χατζηβρέττας 3 (1), Ντικούδης 14, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 7 (1), Παπαδόπουλος 15, Κακιούζης 3.
ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Ζελαμπάλ 7 (1), Ριγκοντό 6, Ζιλιάν 2, Πιετρούς Μ. 6 (2), Πάρκερ 20 (2), Πιετρούς Φ. 8, Σμιτ 2, Ντιό 14 (2), Βάις 1.

Όταν ο «3D»… σκότωσε τους Γάλλους (video + photos)



Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved