Η ημέρα που «έσβησε» ο ηγέτης του ΟΦΗ (photos)

Η ημέρα που «έσβησε» ο ηγέτης του ΟΦΗ (photos)

Ημέρα μνήμης είναι για την οικογένεια των «ασπρόμαυρων» της Κρήτης, μια και συμπληρώνονται 21 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από την ζωή ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης, που αποτέλεσε τον μεγάλο ηγέτη του συλλόγου. 

«Πέθανε προχτές από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 54 ετών και κηδεύεται σήμερα ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης της γνωστής οικογένειας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, η προσπάθεια ανάνηψης δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς υπολογίζεται ότι ο ασθενής παρέμεινε σε κώμα στο σπίτι του περίπου για 45 λεπτά, πριν τον αντιληφθούν οι συγγενείς του. Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης, προτελευταίος στη σειρά από τα 6 παιδιά του Γιάννη και της Χρυσής Βαρδινογιάννη, ήταν αντιπρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων της οικογένειας. Είχε υπό τον έλεγχό του τις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών του ομίλου, ήταν ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού "Σταρ" και βασικός χρηματοδότης της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΟΦΗ. Ηταν παντρεμένος με την Σάσσα, με την οποία είχε δυο παιδιά, τον Νίκο 19 χρόνων και τον Γιάννη 16 χρόνων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο μήνες πέθανε και η μητέρα των αδελφών Βαρδινογιάννη».

Το παραπάνω ήταν το κύριο δημοσίευμα των περισσότερων εφημερίδων της εποχής που αναφέρονταν στον αιφνίδιο θάνατο του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη. Μια απώλεια αναμφίβολα τεράστια για την οικογένειά του αλλά και για την οικογένεια του ΟΦΗ που υπό τη διοίκηση και την καθοδήγηση του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη έγινε μια από τις υπολογίσιμες δυνάμεις του ελληνικού ποδόσφαιρου, η φανέλα του απέκτησε βαρύτητα και εξελίχθηκε στο «καμάρι της Κρήτης» σε ότι αφορούσε τα αθλητικά δρώμενα.

Το ξεκίνημα και η άνοδος

Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης άρχισε να ασχολείται πολύ ενεργά με τον ΟΦΗ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο αλλά και για την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, τον έκανε να μην φείδεται χρημάτων και προσωπικού χρόνου, κάτι που για την ομάδα του Ηρακλείου ήταν ευεργετικό. Υπό την διοικητική του καθοδήγηση κατάφερε να εδραιωθεί στην μεγάλη κατηγορία και να αποκτήσει ξεχωριστεί δυναμική, ειδικά στα παιχνίδια που γίνονταν στην Κρήτη.

Ο ΟΦΗ σταδιακά ανέβαινε και το 1986 κατάφερε να τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα πίσω από τον Παναθηναϊκό. Αυτό ήταν προάγγελος του τι θα ακολουθούσε. Ο ΟΦΗ την επόμενη περίοδο κατάφερε να πάρει το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας με 3-1 στα πέναλτι τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ! Εκείνη την ίδια περίοδο, ο ΟΦΗ κατάφερε να φτάσει ως τους «16» του Κυπέλλου UEFA ενώ λίγα χρόνια αργότερα οι Κρητικοί κατέκτησαν το Βαλκανικό Κύπελλο.

Η «προίκα» που άφησε και η κόντρα με τους «πράσινους»

Πέρα όμως από την υλοποίηση των όσων ζητούσε ο Ευγένιος Γκέραρντ αγωνιστικά και σε επίπεδο μεταγραφών, την παρουσία ενός ισχυρού διοικητικού ηγέτη και γενικότερα την εμπιστοσύνη που ενέπνεε στον ΟΦΗ ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, το μεγαλύτερο κέρδος για τον ΟΦΗ ήταν η δημιουργία του «Βαρδινογιάννειου Αθλητικού Κέντρου». Ένα προπονητικό κέντρο που θα ζήλευαν πολλές ομάδες στην Ελλάδα και το οποίο φτιάχτηκε με χρήματα της οικογένειας και παρέμεινε στην ιδιοκτησία του ΟΦΗ. Αυτό θεωρείται και το μεγαλύτερο έργο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη στη θητεία του στον ΟΦΗ, καθώς το «Βαρδινογιάννειο» είναι ένα από τα καλύτερα προπονητικά κέντρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι Κρητικοί βέβαια δεν ξεχνούν τον ηγέτη τους και τον άνθρωπο που άλλαξε κατά πολύ την ιστορία της ομάδας. Για αυτό και το γήπεδο της ομάδας στα Καμίνια Ηρακλείο, το ιστορικό «Γεντί Κουλέ», φέρει και το όνομά του. Το «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην προσφορά του Κρητικού επιχειρηματία στο σύλλογο. Μια προσφορά βέβαια που πολλές φορές τον έφερε σε… κόντρα με άλλα μέλη της οικογένειάς του, ελέω… Παναθηναϊκού! Μάλιστα σε παιχνίδι των «πράσινων» με τους Κρητικούς στο ΟΑΚΑ είχε αποδοκιμαστεί από τον κόσμο του «τριφυλλιού»!

«Μένει στην καρδιά μας»

Οι άνθρωποι του ΟΦΗ πρόσφατα φρόντισαν να τιμήσουν με έναν ακόμα τρόπο την μνήμη του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη. Μια μεγάλη προσωπογραφία του κοσμεί το «Γεντί Κουλέ» ωστόσο κάποιοι δε σεβάστηκαν την μνήμη του. Μετά τη δολοφονία του Γιάννη Ρουσάκη, άγνωστοι βεβήλωσαν τη φωτογραφία με αποτέλεσμα να έρθει η οργή των ανθρώπων του ΟΦΗ.

«Οι βέβηλες πράξεις μερικών μεμονομένων και γνωστών θαμώνων των γηπέδων σαφώς δεν εκφράζουν την επιθυμία των φιλάθλων της Κρήτης, να τιμήσουν τη μνήμη του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη. ΟΙ Κρητικοί ούτε ξεχνούν ούτε είναι αγνώμονες. Ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης ήταν ο μεγάλος ηγέτης του ΟΦΗ, μένει στη καρδιά μας και η μορφή του θα κοσμεί το γήπεδο που φέρει το όνομα του», ανέφερε η ανακοίνωση της Κρητικής ΠΑΕ που έχει δεσμευτεί ότι η φωτογραφία αυτή θα ξαναμπεί! Το ΔΣ άλλωστε σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε να μπει η φωτογραφία δίπλα σε αυτές του Ξυλούρη και του Καζαντζάκη.



Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
Στη Σμύρνη για προετοιμασία ο Τεντόγλου
Στη Σμύρνη για προετοιμασία ο Τεντόγλου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved