Ποδόσφαιρο, άθλημα για άντρες! (photos)

Ποδόσφαιρο, άθλημα για άντρες! (photos)

Ανέκαθεν το ποδόσφαιρο ήταν συνυφασμένο ως έννοια με το πάθος, τη δύναμη, την αδρεναλίνη. Είναι αυτό που ο… σοφός λαός μας λέει εδώ και χρόνια: «Το ποδόσφαιρο είναι για άντρες»!

Καλώς ή κακώς, η εξέδρα πάντα ταυτιζόταν με τους παίκτες εκείνους, που είχαν μία… τρέλα, έβγαζαν έναν… τσαμπουκά! Ο μέσος οπαδός πάντα θα γουστάρει τον παίκτη εκείνον, που τον κάνει να νιώθει ότι μοιάζει μαζί του… Ότι είναι ένας από την εξέδρα!

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έπαιξαν κατά καιρούς τον ρόλο του «τσαμπουκά», του «προστάτη» των συμπαικτών τους, του «κυματοθραύστη» απέναντι στους αντιπάλους…

Το Onsports επιχειρεί ένα flash back, με αφορμή το ξέσπασμα του Φρανσουά Μοντέστο (ο Κορσικανός «τρελάθηκε» όταν είδε τους παίκτες της SKODA Ξάνθης να την… πέφτουν στον Ιμπαγάσα και να μην σπεύδει κανείς από τον Ολυμπιακό να προστατέψει τον Αργεντίνο!) στο κυριακάτικο ματς του «Γ. Καραϊσκάκης».

Θυμηθείτε, λοιπόν, κάποιους ποδοσφαιριστές, που τα ονόματά τους έχουν μείνει χαραγμένα στις μνήμες των Ελλήνων φιλάθλων - και - για την τάση τους να… υψώνουν το ανάστημά τους στους αντιπάλους! Παίκτες, που προφανώς θα… γούσταρε να έχει συμπαίκτες ο Μοντέστο και σίγουρα όσοι αγωνίστηκαν στο πλευρό τους ένιωθαν πιο… ασφαλείς!

ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το ότι έφερε το προσωνύμιο «Ράμπο» προφανώς κάτι λέει… Ο Τάσος Μητρόπουλος αποτέλεσε την «ψυχή» του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια και το παιχνίδι του ξεχύλιζε από πάθος και δυναμισμό! Περιστατικά στα οποία πηγαίνει… καροτσάκι αντιπάλους ή διαιτητές είναι αποτυπωμένα στο μυαλό όλων των φιλάθλων που έζησαν τον Μητρόπουλο στα ντουζένια του… Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι ο Τάσαρος - όπως τον αποκαλούσαν για χρόνια οι οπαδοί του Ολυμπιακού - είναι η επιτομή του ηγέτη για μία ομάδα. Αξέχαστη έχει μείνει η εικόνα του Μητρόπουλου να δίνει χαστούκι σε οπαδό του ΠΑΟΚ, στο γήπεδο της Τούμπας, όταν ο τελευταίος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και επιχείρησε να τον κλωτσήσει!..

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Το αντίπαλον δέος του Μητρόπουλου! Ίσως ο δυναμικότερος αμυντικός που έχει να επιδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, αποτέλεσε «σημαία» της ΑΕΚ, που μέχρι και σήμερα αναζητά τον διάδοχό του… Συνδύαζε ιδανικά το μυαλό και τη δύναμη και σίγουρα αν έπαιζε στις μέρες μας, θα είχε πάρει σίγουρα μεταγραφή για κάποια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η φωτογραφία του να πιάνει τον Ανδρέα Νινιάδη από τον λαιμό σ’ ένα ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει μείνει στην ιστορία, όπως και η αντίδρασή του στον τελικό του ’95 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, όταν ο διαιτητής Μπάκας καταλόγισε πέναλτι εις βάρος της ομάδας του…

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΥΡΓΙΑΚΟΣ

Ο τελευταίος των… Μοϊκανών τουλάχιστον σε ότι αφορά Έλληνες ποδοσφαιριστές που έχουν μείνει στην ιστορία για τον τσαμπουκά και το πάθος τους, είναι ο Σωτήρης Κυργιάκος. Η καριέρα του, άλλωστε, ξεκίνησε βασιζόμενη σ’ αυτό το συστατικό! Οι φίλοι του Παναθηναϊκού τον λάτρεψαν (αυτοί του Ολυμπιακού τον μίσησαν) μετά το περιστατικό με τον Τζιοβάνι στο αλησμόνητο ντέρμπι του 2004 στο γήπεδο της Λεωφόρου… Στο πρόσωπό του οι «πράσινοι» βρήκαν τον άξιο διάδοχο των Καλιντζάκη και Κολιτσιδάκη, ενώ το ότι κατάφερε να σταθεί με επιτυχία σε ομάδες όπως η Γκλάσκοου Ρέιντζερς, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης και η Λίβερπουλ (πλέον συνεχίζει την καριέρα του στην Βόλφσμπουργκ) καταδεικνύουν την προσωπικότητα και την ποδοσφαιρική του αξία.

ΠΑΜΠΛΟ ΓΚΑΡΣΙΑ

Αν έβαζε υποψηφιότητα για δήμαρχος Θεσσαλονίκης, το πιθανότερο είναι να κέρδιζε ακόμα και τον Μπουτάρη! Ο Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής μοιάζει με οπαδό του ΠΑΟΚ που φόρεσε την φανέλα της ομάδας και κατέβηκε από την εξέδρα στον αγωνιστικό χώρο! Απίστευτο πάθος, αστείρευτες δυνάμεις, αλλά και πολλά νεύρα, τα οποία του έχουν στοιχήσει αρκετές αποβολές στην καριέρα του, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του Πάμπλο Γκαρσία. Δεν καταλαβαίνει από αντιπάλους και από έδρες, ενώ κανείς δεν μπορεί ξεχάσει την γροθιά στο στομάχι του Ντιόγκο σε ματς με τον Ολυμπιακό μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης»!..

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΛΙΤΣΙΔΑΚΗΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΙΝΤΖΑΚΗΣ

Ο «Κόναν» του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πλέον τραχείς αμυντικούς των τελευταίων δεκαετιών… Συνέθεσε ένα από τα πλέον δυναμικά δίδυμα με τον Γιάννη Καλιντζάκη στην οπισθοφυλακή του Παναθηναϊκού, ενώ αξέχαστες έχουν μείνει οι… ομηρικές «μάχες» του με τον Ίλια Ίβιτς στα ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων! Το «Νίντζα», το οποίο κουβαλούσε ο Γιάννης Καλιντζάκης όλα τα χρόνια που αγωνιζόταν, είναι ενδεικτικό του δυναμισμού που χαρακτήριζε το παιχνίδι του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή. Μεγάλη καριέρα για έναν αμυντικό, ο οποίος είχε - κι αυτός όπως ο Κολιτσιδάκης - ως μεγάλο του «όπλο» το πάθος και τον τσαμπουκά του…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

Βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας του Ολυμπιακού που δημιούργησε «αυτοκρατορία» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ανατολάκης ξεχώρισε στην αμυντική γραμμή των Πειραιωτών, καθώς πάντα είχε τον ρόλο του «εξολοθρευτή» των αντιπάλων επιθετικών, ενώ παράλληλα εξέφραζε με το παιχνίδι του το πάθος της «ερυθρόλευκης» εξέδρας… Μαζί του είχε τον έτερο «Γιώργαρο» για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, τον Αμανατίδη, ο οποίος επίσης έχει μείνει στην ιστορία για το άσβεστο πάθος του κατά την διάρκεια των αγώνων. Σήμα κατατεθέν του Αμανατίδη, ο γύρος του γηπέδου με σφιγμένη γροθιά, πριν την έναρξη κάθε εντός έδρας παιχνιδιού με σκοπό να «πωρώσει» την εξέδρα...

  • Ποδοσφαιριστές που να έχουν ξεχωρίσει κατά καιρούς για τους τσαμπουκάδες, τα νεύρα και την… τρέλα που κουβαλούν, υπάρχουν αρκετοί. Ο Τζεμπούρ, ο Καστίγιο, ο Χούτος ή παλιότερα ο Μύρτσος συγκαταλέγονται σε μία άλλη - ξεχωριστή - κατηγορία, καθώς ούτε αυτοί… κώλωναν απέναντι στον οποιοδήποτε αντίπαλο, ωστόσο ο ρόλος τους δεν ήταν να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας και προστασίας στους συμπαίκτες τους.


Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved