VIP Cars:Τα  αυτοκίνητα της Yakuza (video)

VIP Cars:Τα αυτοκίνητα της Yakuza (video)

Αν έχετε βαρεθεί τα dub cars των rapers  ή τα pimped cars του MTV, τότε είστε έτοιμοι για το καινούργιο trend, που έρχεται από την Ιαπωνία: Τα VIP Cars.

Τα αυτοκίνητα για πολλούς εκφράζουν την κουλτούρα και τις συνήθειες του λαού που τα χρησιμοποιεί. Όλοι έχουν δικαίωμα στη χρήση τους. Από τον ισχυρό ως τον ασήμαντο, από τον καλό ως τον κακό. Γι’ αυτό μην ισχυριστεί κανείς πως είναι απλά μέσα μεταφοράς (δεν θα το δεχτώ).

Ευρώπη , Αμερική, Ασία, Αυστραλία: Διαφορετικά μεγέθη, διαφορετική αισθητική και κάπου ίσως υπερβολή. Πώς ξεχωρίζουν; Τα Hot Rods, τα Customs, τα mafia και τα «gangsta» cars, τα Street racers. Υπάρχει ένας διαφορετικός κόσμος, που κινείται και ξεχωρίζει. Η τελευταία αυτή λέξη είναι το «κλειδί» και από εδώ ξεκινάμε…

Πώς ξεχώριζε η Cadillac του  Αλ Καπόνε, του «βασιλιά» Elvis, του Γιανγκ Μπακ  (raper της G-unit); Πώς ξεχωρίζουν οι πρώτοι της Yakuza;  Είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι, αν δούμε ένα αυτοκίνητο με «μαύρα» φιμέ τζάμια, ζάντες μεγάλης διαμέτρου και επιθετική εμφάνιση, το μυαλό μας θα πάει στο… κακό. Το ίδιο ισχύει και για την Ιαπωνία, μόνο που τα αυτοκίνητα των κακών της δυνατής  Yakuza έγιναν μέρος της αυτοκινητιστικής κουλτούρας. Το όνομά τους : VIP Cars και είναι κάτι αρκετά πιο πολύπλοκο από ένα αυτοκίνητο με πολύ extra εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τον Χιρόσι Γιοσικάβα (μηχανικό της εταιρίας μετατροπών Rado) τα αυτοκίνητα αυτά, έχουν λίγο από το μυστήριο το φόβο και τη γοητεία που ασκούσε ή ασκεί η Yakuza στην Ιαπωνία. Μάλιστα, κάποιοι το βλέπουν εντελώς αρνητικά, καθώς τα VIP Cars δεν έχουν καλή φήμη. Για κάποιους άλλους το στυλ των αυτοκινήτων αυτών ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο από τα μέλη του παράνομου αυτού εγκληματικού συνδικάτου. Το πού βρίσκεται η αλήθεια, είναι ένα μυστήριο, που προσθέτει στις κατασκευές περισσότερη γοητεία.

Αν «ρωτήσετε» πώς πήραν το όνομά τους, θα πάρετε πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Από την προφανή: Το ακρωνύμιο των λέξεων Very Important Person ως άλλες που αγγίζουν τα όρια των urban myths. Για παράδειγμα, η συμμορία Bosozuka, η οποία είχε δύο ειδικά οχήματα για τους πρώτους της ιεραρχίας. Τα οχήματα αυτά πήραν το όνομα VIP. Πάντως, όλοι συμφωνούν πως το όνομα έγινε γνωστό στην underground σκηνή αυτοκινήτου στο Τόκιο στις αρχές της δεκαετίας του '90.  Επίσης, συμφωνούν πως επηρεάστηκαν από τα μοντέλα Cedric – Gloria  της Nissan, τα οποία είχαν το κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού «VIP».

«Αυτό ήταν η προσιτή πολυτέλεια της εποχής», λέει ο Νομπουχίρο Χασίμπα International Manager της εταιρίας βελτιώσεων AME. Από την άλλη πλευρά, ήταν το Toyota Crown.  Και τα δύο ήταν τα όνειρα για τους εργαζόμενους.

Τότε έγινε και το «μπαμ», στη γιαπωνέζικη οικονομία οι επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν βρέθηκαν πολλοί  νέοι άνθρωποι με αρκετά λεφτά, που θα τους έκαναν να ξεχωρίσουν. Όμως τα εισαγόμενα αυτοκίνητα ήταν πολύ ακριβά… Έτσι η λύση  ήταν τα κορυφαία γιαπωνέζικα αυτοκίνητα με πολλά (και ίσως πάρα πολλά) έξτρα. Ως τώρα η τάση των VIP Cars αποτελεί το 10% της αγοράς των aftermarket αξεσουάρ, στην Ιαπωνία, ενώ έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και την Αμερική. Γι’ αυτό αν δείτε Chrysler 300C VIP μην παραξενευτείτε.  

Η πρώτη εικόνα από ένα τέτοιο όχημα είναι αυτή ενός μεγάλου sedan με τροχούς μεγάλης διαμέτρου. Για τον Τακαχίρο Τακατατόμι διευθύνοντα σύμβουλο της Junction Produce’s η εμφάνιση εκφράζει μία ισορροπία ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό…
Ισορροπημένα ή όχι τα VIP cars είναι μία πραγματικότητα.

Τα χαρακτηριστικά τους

Ύψος: Όσο πιο χαμηλά τόσο καλύτερα. Τα VIP cars έχουν  ρυθμιζόμενες αεροαναρτήσεις και… τρελές τιμές στις κλίσεις camber. Έτσι εξασφαλίζουν απίστευτα χαμηλό ύψος.

Χρώμα: Οποιοδήποτε αρκεί να είναι μαύρο. Αν και τα τελευταία χρόνια οι έντονες αποχρώσεις των 4 βασικών χρωμάτων μπαίνουν στην «ιεραρχία».

Εμφάνιση: Τα body kits και τα wide bodies (kits που κάνουν πιο φαρδύ το αμάξωμα) επιτρέπονται αρκεί να είναι διακριτικά και να μην δείχνουν αταίριαστα με το μοντέλο. 

Ζάντες: Ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό των VIP Cars. Πρέπει να έχουν μεγάλη διάμετρο, αλλά και «βάθος» και να είναι παράλληλα διακριτικές. Τα λάστιχα έχουν πολύ μικρή απόσταση από τους θόλους.

Εσωτερικό: Κουρτίνες, δερμάτινες επενδύσεις, ξύλο στο ταμπλό και στις πόρτες, αλλά και μικρά λάβαρα και σημαίες. Προσθέτουν ένα high society feel στο αυτοκίνητο.

Κινητήρας: Συνήθως δεν υπάρχουν μετατροπές, όμως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν να τοποθετούν ελεύθερες εξατμίσεις.

VIP Cars:Τα αυτοκίνητα της Yakuza (video)



Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Αργεντινή: Ο Τέβες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο
Αργεντινή: Ο Τέβες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved