Η ιστορία των τελικών

Η ιστορία των τελικών

Αυτό το τρόπαιο ποιος θα το πάρει… Ισπανία και Γαλλία αναμετρώνται στο Κάουνας (18/09, 21.00) για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Οι τελικοί έχουν τη δική τους ιστορία. Με τη γλώσσα των αριθμών σας παρουσιάζουμε διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία δεν αφορούν μόνο στους αποψινούς αντιπάλους. Πολυνίκης του θεσμού είναι η πρώην ΕΣΣΔ, με 14 κατακτήσεις. Μαζί με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η Ρωσία στο Ευρωμπάσκετ της Μαδρίτης, το 2005, ο απολογισμός φθάνει τους 15 τίτλους. Κανένα χρυσό μετάλλιο δεν έχει η Γαλλία, καθώς έχει κατακτήσει ένα ασημένιο και πέντε χάλκινα. Ο συνολικός απολογισμός της Ρωσίας (συμπεριλαμβανομένων και των μεταλλίων που κατέκτησε ως ΕΣΣΔ) είναι 24 (4 ασημένια, 5 χάλκινα)!

Μόνο η ΕΣΣΔ, η Γιουγκοσλαβία και η Λιθουανία έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει το βράδυ η Ισπανία. Εάν τον τίτλο πανηγυρίσει η Γαλλία, θα γίνει η έβδομη διαφορετική ομάδα που τον κατακτά στα τελευταία ισάριθμα Ευρωμπάσκετ (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Λιθουανία, Ελλάδα, Ρωσία, Ισπανία).

Εκτός από τη νίκη της Ρωσίας επί της Ισπανίας το 2007 (60-59 με απίστευτο καλάθι του Τζέι Αρ Χόλντεν στην εκπνοή), όλοι οι τελικοί από το 1995 κι έπειτα έχουν τελειώσει με διαφορά μεγαλύτερη των 8 πόντων.

Τι «λέει» η ιστορία για την Ισπανία

-Έπαιξε στον πρώτο τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1935, στη Γενεύη. Τον έχασε με 28-19 από τη Λετονία.

-Ο πρώτος τίτλος της ήρθε μόλις πριν από δύο χρόνια, στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Κέρδισε με 85-63 τη Σερβία.

-Εάν η Ισπανία κερδίσει σήμερα τον τίτλο, θα μπει στο ίδιο γκρουπ με την Ελλάδα και την Ιταλία, που έχουν από δύο κατακτήσεις. Τρεις έχει η Λιθουανία. Επίσης, θα γίνει η πρώτη ομάδα μετά τη Γιουγκοσλαβία (1995, 1997) που υπερασπίζεται επιτυχώς τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Ισπανία ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με την Τσεχοσλοβακία στην κατάκτηση ασημένιων μεταλλίων. Μετράει ήδη έξι! Η Τσεχοσλοβακία έχει επίσης ένα χρυσό και πέντε χάλκινα μετάλλια.

Ισπανία παίζει στον τρίτο τελικό της στα τελευταία τέσσερα Ευρωμπάσκετ. Δεν κατάφερε να προκριθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005, οπότε αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Ισπανία είναι η μοναδική ομάδα που έχει προκριθεί περισσότερες από μία φορά σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τον 21ο αιώνα.

-Τα ρεκόρ της Ισπανίας στο τουρνουά: Καλύτερη επίθεση (μ.ό. 83,9), πρώτη στις επιτυχημένες ελεύθερες βολές, δεύτερη στα σουτ εντός παιδιάς (μ.ό. 64), πρώτη στα ριμπάουντ (παρότι δεν είναι στο Top 3 ούτε στα επιθετικά ούτε στα αμυντικά), πρώτη στις ασίστ (μ.ό. 19,5), πέμπτη στα λάθη (μ.ό. 11,4) δεύτερη στα κλεψίματα (μ.ό. 8,1).

-Τα ρεκόρ των Ισπανών στο τουρνουά: Ο Πάου Γκασόλ και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είναι στο Top 10 των σκόρερ με 20,4 και 17,9 πόντους, αντίστοιχα. Τα αδέρφια Γκασόλ είναι στο Top 10 των ριμπάουντερ (5ος με 8,1 ο Πάου, 9ος με 7,4 ο Μαρκ). Ο Πάου Γκασόλ έχει το 7ο καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στα σουτ εντός παιδιάς (54,2%).

Τι «λέει» η ιστορία για τη Γαλλία

-Πρόκειται για τον πρώτο τελικό, στον οποίο θα αγωνιστεί η Γαλλία, αφού το 1949, οπότε κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, είχαμε σύστημα ομίλων.

-Το τελευταίο μετάλλιο που κατέκτησε η Γαλλία ήταν το 2005, στο Βελιγράδι κόντρα στην Ισπανία. Ήταν το πρώτο μετάλλιό της μετά το 1959!

Γαλλία είναι η ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Έχει αγωνιστεί 16 φορές, με την πρώτη εμφάνισή της να χάνεται στο 1935, οπότε κατετάγη 5η.

-Τα ρεκόρ της Γαλλίας στο τουρνουά: Είναι 4η πιο εύστοχη ομάδα στα τρίποντα και 2η στα σουτ εντός παιδιάς και τις ελεύθερες βολές, 2η στις προσπάθειες δύο πόντων, μόλις 17η στις ασίστ (μ.ό. 12,3), 4η στα κλεψίματα (μ.ό. 7,8).

-Τα ρεκόρ των Γάλλων στο τουρνουά: Ο Τόνι Πάρκερ είναι τρίτος στο μ.ό. πόντων με 21,7 και 9ος στις ασίστ με 4,3. Ο Γιοακίμ Νοά είναι ο μοναδικός Γάλλων στο Top 10 των ριμπάουντερ (6ος με μ.ό. 8). Ο Νικολά Μπατούμ και ο Πάρκερ είναι στο Top 10 των κλεψιμάτων με 2,1 (2ος) και 1,7 (7ος), αντίστοιχα. Ο Ζελαμπάλ είναι 2ος στο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (60%). Ο Μπατούμ είναι 5ος πιο εύστοχος παίκτης στα σουτ εντός παιδιάς (55,7%).

Θυμηθείτε τη «χρυσή βίβλο» ΕΔΩ.



NBA: Δραματική πρόκριση των Σίξερς στα playoffs, «ζωντανοί» οι Μπουλς
NBA: Δραματική πρόκριση των Σίξερς στα playoffs, «ζωντανοί» οι Μπουλς
Εργκίν Αταμάν: «Έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας του - Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR
Εργκίν Αταμάν: «Έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας του - Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR
EOKAN: «Καμία ενημέρωση για θετικό δείγμα ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας»
EOKAN: «Καμία ενημέρωση για θετικό δείγμα ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας»
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved