Το μουσείο της Mercedes – Benz

Το μουσείο της Mercedes – Benz

Ένα μουσείο μπορεί να προβάλει το παρελθόν αλλά και την ευημερία μίας εταιρίας. Στη Mercedes το γνωρίζουν πολύ καλά και το κάνουν γνωστό στον κόσμο (και τους ανταγωνιστές τους). Έτσι δημιούργησαν ένα επιβλητικό χώρο για να προβάλουν την ιστορία τους.

Το πρώτο μουσείο της Mercedes δημιουργήθηκε το 1923 και το δεύτερο το 1961.

Το U.N studio είχε την ευθύνη της δημιουργίας. Συνολικά δημιουργήθηκαν 38.000 σχέδια. Εξωτερικά το κτήριο δείχνει τριώροφο, όμως εσωτερικά αποκαλύπτεται πολυώροφο.Το σχήμα του (από μέσα) θυμίζει διπλό σπείρωμα και δείχνει τρισδιάστατο.

Υπάρχουν 1800 διαφορετικές γυάλινες επιφάνειες ενώ κανένα κομμάτι του τσιμεντένιου τοίχου δεν είναι επίπεδο.Το βάρος των οχημάτων ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κατασκευή καθώς και τα δίκτυα. Συνολικά στο μουσείο υπάρχουν 12000 λάμπες και 630 χλμ καλωδίων με το συνολικό εμβαδόν του να είναι 210.000 τ.μ.

 Στο πρώτο κομμάτι παρουσιάζονται 7 μύθοι της εταιρίας και στο δεύτερο θεματικές ενότητες. Υπάρχουν συνολικά 1500 εκθέματα με τα 160 να είναι οχήματα. Το μουσείο θα μπορούν να το δουν οι επισκέπτες από δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη θα είναι με χρονολογική σειρά και η δεύτερη με απευθείας επίσκεψη στα ιδιαίτερα κομμάτια της συλλογής.Η σχεδίαση έγινε με γνώμονα τον τρόπο που οι τουρίστες επισκέπτονται τα μουσεία, έτσι υπάρχει η «γρήγορη» και η «αργή» βόλτα.Όλες οι περιηγήσεις «οδηγούν» στα Σίλβερ Άροους που αποτελούν το παρόν και το μέλλον για την M.B.

Ξεχωριστό τμήμα αποτελούν τα αυτοκίνητα των celebrity. Ιδιαίτερη θέση έχουν το αυτοκίνητο του αυτοκράτορα Χιροχίτο και η SL της Lady D.Κάθε Ιούλιο η εταιρία προσκαλεί του εργαζόμενούς της, που έχουν κλασικά αυτοκίνητα να τα φέρουν στο Unterturheim για μία μεγάλη γιορτή. Πέρυσι εμφανίστηκαν 200 περίπου οχήματα.

Η Mercedes είναι η πρώτη εταιρία η οποία ξεκίνησε να κάνει restoration για τους πελάτες της (στα δικά της οχήματα).Θέλοντας να δείξει τη μεγάλη πληρότητά της σε ανταλλακτικά, παρουσίασε μία 280 SL (Pagoda W105) με 0 χλμ στο οδόμετρο.


Ο ακήρυκτος πόλεμος των μουσείων


Η… εμφύλια  διαμάχη ξέσπασε όταν η Mercedes ανακοίνωσε πως ετοιμάζει όχι απλά ένα μεγαλύτερο μουσείο αλλά  ένα μνημείο της αυτοκίνησης. Από τις άλλες εταιρίες αυτό «μεταφράστηκε» ως σημάδι οικονομικής ευημερίας έτσι πέρασαν και αυτές στην αντεπίθεση. Για να δείξουν πως υπάρχει κέρδος  σχεδίασαν και κατασκευάζουν αρχιτεκτονικά πολυσύνθετα  δημιουργήματα .Παράλληλα με τον τρόπο αυτό οι γερμανικές εταιρίες παρουσιάζουν την ιστορία τους δείχνοντας ότι βρίσκονται στο προσκήνιο πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους κατασκευαστές…

 Το νέο μουσείο της Porsche 

 Η επιγραφή – μνημείο στη μέση της Porscheplatz, δίνει την πρώτη εικόνα. Με κόστος € 50 εκατομμυρίων και επιβλητική εμφάνιση το νέο κτήριο χαρακτηρίζεται από το πρωτοποριακό σχήμα του, το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ντέλουγκαν Μέισλ από τη Βιέννη. Η συνολική του επιφάνεια είναι 5.000 τμ2 και φιλοξενεί 80 ιστορικά μοντέλα αλλά και πολλά άλλα εκθέματα  από την ιστορία της εταιρίας. Η αρχή γίνεται από τη χρονιά του 1948 (όταν ο F.Porsche έφτιαξε το πρώτο του σπορ αυτοκίνητο). Η συλλογή περιλαμβάνει όλα τα μοντέλα  παραγωγής αλλά και πολλά κομμάτια από την αγωνιστική ιστορία .

Η mobile tradition της BMW

Εδώ οι αρχιτέκτονες του κτηρίου βασίστηκαν στο εξωτερικό σχήμα, του προηγούμενου μουσείου με πολλά σύγχρονα στοιχεία. Σύμφωνα με τον διευθυντή του BMW Mobile Tradition, Χόλγκερ Λαπ : «Στα  5000 τμ2 του κτηρίου με τους 25 εκθεσιακούς χώρους, περίπου 100 μόνιμα  εκθέματα, συλλογές, αφιερώματα, αλλά και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του εσωτερικού χώρου συνυπάρχουν αρμονικά. Χάρη σε ένα σύστημα  κυλιόμενων διαδρόμων οι επισκέπτες θα μπορούν να  επιλέξουν σε πιο επίπεδο θα περιηγηθούν ή να παρακάμψουν κάποιο αν δεν τους ενδιαφέρει.

Το Petersen Automotive Museum της Αμερικής


Στις Η.Π.Α. κάθε πολιτεία  και ίσως κάθε κομητεία έχει το δικό της μουσείο. Όπως είναι φυσικό για τη νέα ήπειρο, όλα ξεκίνησαν από μία οικογενειακή επιχείρηση. Τον Ιούνιο του 1994 ο Ρόμπερτ Ι. Πέτερσεν και η σύζυγός του, Μάρτζι, εκπλήρωσαν το όνειρό τους: Δημιούργησαν το Petersen Automotive Museum.Περισσότερα από 150 μόνιμα εκθέματα (σπάνια αυτοκίνητα μοτοσικλέτες και φορτηγά) και αντίστοιχος αριθμός εκθεμάτων από συλλογές φιλοξενούνται στα 4 πατώματα του οικήματος. Αν σας «βγάλει» ο δρόμος από το Los Angeles μην το αφήσετε έξω από το πρόγραμμά σας…



Basketball Champions League: Πάει για ιστορική πρόκριση το Περιστέρι - Game 3 με Βόννη | Ώρα, κανάλι
Basketball Champions League: Πάει για ιστορική πρόκριση το Περιστέρι - Game 3 με Βόννη | Ώρα, κανάλι
Euroleague: Βγαίνει ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού AKTOR - Μάχη Μακάμπι με Μπασκόνια
Euroleague: Βγαίνει ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού AKTOR - Μάχη Μακάμπι με Μπασκόνια
Μεταγραφές, Γιουβέντους: Περιζήτητος ο Ραμπιό
Μεταγραφές, Γιουβέντους: Περιζήτητος ο Ραμπιό
Ολυμπιακή Φλόγα: Περήφανος ο Ντούσκος - «Ήταν κάτι ξεχωριστό, κουβάλησα όλους τους Έλληνες»
Ολυμπιακή Φλόγα: Περήφανος ο Ντούσκος - «Ήταν κάτι ξεχωριστό, κουβάλησα όλους τους Έλληνες»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved