Όταν ο πρέσβης, έφερε βαθμό… (photos+video)

Όταν ο πρέσβης, έφερε βαθμό… (photos+video)

Πέρασαν 47 χρόνια από την πρώτη φορά που ελληνική ομάδα πήρε εκτός έδρας βαθμό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το Onsports θυμίζει πως ο Παναθηναϊκός στις 17/09/1964 απέσπασε ισοπαλία στη Βόρειο Ιρλανδία από την Γκλεντόραν…

Μπορεί σήμερα ένας βαθμός με σκορ 2-2 απέναντι στην πρωταθλήτρια της Βόρειας Ιρλανδίας να αποτελεί… μάλλον αποτυχία για τις περισσότερες ελληνικές ομάδες, για τα δεδομένα του 1964 ωστόσο ήταν μια πρώτης τάξεως επιτυχία που μάλιστα στον επαναληπτικό συνοδεύτηκε από πρόκριση, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο του Παναθηναϊκού.

«Λύγιζαν» εκτός συνόρων

Είχαν προηγηθεί αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες των ελληνικών ομάδων, κυρίως των δύο «αιωνίων» και της ΑΕΚ, να πετύχουν κάτι καλό εκτός των συνόρων όμως αυτό δεν είχε συμβεί. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός τα είχαν καταφέρει απέναντι σε ιταλικές ομάδες, οι «ερυθρόλευκοι» στην πρεμιέρα τους με την Μίλαν το 1959 στο Φάληρο και οι «πράσινοι» το 1961 με την Γιουβέντους στην Αθήνα όταν πήραν ισοπαλίες με 2-2 και 1-1 αντίστοιχα, ενώ η ΑΕΚ είχε αποσπάσει βαθμό (1-1) από την Μονακό στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1963.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν από την πρώτη του παρουσία το 1960 δεν είχε καταφέρει να πετύχει κάτι καλό εκτός Ελλάδας. Ηττήθηκε (1-0) την πρώτη χρονιά στην Τσεχία από την Χράντετς Κράλοβε, ενώ το 1961 παρά την καλή εμφάνιση «λύγισε» στο Τορίνο με 2-1 από την Γιουβέντους. Τελευταία χρονιά, πριν την πρώτη στην οποία πανηγύρισε πρόκριση, ήταν το 1962 όταν ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 2-1 από την Πολόνια Μπίτομ στην Πολωνία.

Και πώς να χάσει…

Ο Παναθηναϊκός εκείνης της περιόδου είχε στη σύνθεσή του τέσσερις παίκτες που λίγα χρόνια αργότερα θα ήταν βασικοί στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης στο «Γουέμπλεϊ» απέναντι στον Άγιαξ. Το σημαντικότερο στοιχείο εκείνης της ομάδας όμως, πέρα από τους Οικονομόπουλο, Σούρπη, Δομάζο και Καμάρα, ήταν ο προπονητής της. Ο αναμορφωτής του Παναθηναϊκού, ο Στίεπαν Μπόμπεκ.

Ο Σέρβος τεχνικός που έδωσε άλλο «αέρα» στους «πράσινους», τους μετέτρεψε σε πανίσχυρη δύναμη στην Ελλάδα και τους οδήγησε στο πρώτο αήττητο πρωτάθλημα – και μοναδικό που έχει καταφέρει να πάρει ομάδα χωρίς να ηττηθεί μέχρι σήμερα – της περιόδου 1963-1964. Περνώντας αλώβητοι από αρκετές σκληρές έδρες του ελληνικού πρωταθλήματος, όπως η Τούμπα, η Φιλαδέλφεια, το Καραϊσκάκη, το Χαριλάου, η Ριζούπολη του κραταιού Απόλλωνα τότε, οι παίκτες του Μπόμπεκ είχαν μάθει στα δύσκολα. Τους ενέπνεε άλλωστε και ο προπονητής τους….

Αιφνιδίασαν και… δεν έχασαν

Σε εκείνο το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός έκανε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα. Παρά το άγχος μιας ευρωπαϊκής αναμέτρησης για τους ασυνήθιστους σε αυτά Έλληνες ποδοσφαιριστές, το διαφορετικό στιλ ποδοσφαίρου των Βρετανών και τους 16.560 Βορειοιρλανδούς που ήταν στο «The Oval» του Μπέλφαστ, οι «πράσινοι» κατάφεραν να εντυπωσιάσουν.

Στο 13’ ο Γιώργος Γιαννακόπουλος με σουτ θα βάλει μπροστά στο σκορ τον Παναθηναϊκό ενώ εννέα λεπτά αργότερα, ο Κώστας Παπουτσάκης κάνει το 0-2 και «κλειδώνει» την επιτυχία για το «τριφύλλι»! Το γκολ του Τέρνερ στη λήξη του ημιχρόνου, δεν έκοψε την… φόρα του Παναθηναϊκού. Ούτε η ισοφάριση του Τόμπσον με κεφαλιά στο 58’ - η ψυχολογία ήρθε άλλωστε στα ύψη ξανά από τη στιγμή που ο Οικονομόπουλος απέκρουσε πέναλτι του Τέρνερ - πτόησε το ηθικό του Παναθηναϊκού που κατάφερε να πάρει τον πρώτο βαθμό ελληνικής ομάδας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης…

Οι έντεκα του Παναθηναϊκού: Οικονομόπουλος, Σούρπης, Ανδρέου, Παπουλίδης, Γιαννακόπουλος, Πιτυχούτης, Δομάζος, Καμάρας, Λουκανίδης, Παπαεμμανουήλ, Παπουτσάκης

Πήρε την πρόκριση…

Ο Παναθηναϊκός στον επαναληπτικό της «Λεωφόρου», κατάφερε να προκριθεί. Με τρόπο… ψυχοβγαλτικό, αλλά τα κατάφερε. Το 3-2 που διαμόρφωσε στο 76’ ο Κώστας Παπουτσάκης ήταν αρκετό για να δώσει στους «πράσινους» το εισιτήριο για την επόμενη φάση και να κάνει το «τριφύλλι» και με τη βούλα… πρέσβη μπροστά σε 27.000 ανθρώπους που κατέκλυσαν το γήπεδο!

Αυτή άλλωστε ήταν η πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είχε προηγηθεί στο Κύπελλο Κυπελλούχων η πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Ζαγκλέμπιε την προηγούμενη σεζόν, αλλά για τους «πράσινους» η διοργάνωση που συμμετείχαν… έμελλε να είναι σημαδιακή και να τους χαρίσει τον τίτλο του… Panathinaikos!

Η συνέχεια εκείνης της σεζόν δεν ήταν ιδανική, αφού η πανίσχυρη Κολωνία με το 1-1 στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και τη νίκη της με 2-1 στη Γερμανία θα αφήσει εκτός συνέχειας του θεσμού το «τριφύλλι», το οποίο ωστόσο άνθισε σε πολλά μέρη της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες…



Παναθηναϊκός AKTOR: Μήνυμα της ΚΑΕ με συστάσεις και... εκπλήξεις προς τον κόσμο
Παναθηναϊκός AKTOR: Μήνυμα της ΚΑΕ με συστάσεις και... εκπλήξεις προς τον κόσμο
Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες - Δικογραφία για 160 άτομα
Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες - Δικογραφία για 160 άτομα
Μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατ. ευρώ  - Στις 21:15 η κλήρωση
Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατ. ευρώ  - Στις 21:15 η κλήρωση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved