The big Mc (photos+videos)

The big Mc (photos+videos)

Ενθουσιώδης; Παρορμητικός; Τρελός; Ντίβα; Ή μήπως οδηγός ανώτερης κλάσης; Όπως και αν τον θυμάστε ο Κόλιν Μακ Ρέι είναι ο μεγάλος απών του παγκόσμιου πρωταθλήματος ράλι.

Ο Κόλιν ΜακΡέι έχασε τη ζωή του στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, όταν έπεσε το ελικόπτερο που πιλοτάριζε. Μαζί του ήταν ο 5χρονος  γιός του, Τζόνι, και οι οικογενειακοί φίλοι τους Γκράχαμ Ντάνκαν και ο 6χρονος Μπεν Πορσέλι. Όλοι τραυματίστηκαν θανάσιμα όταν το ελικόπτερο έπεσε στο Τζέρβισγουντ.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως ήταν η ξαφνική κακοκαιρία η αιτία για την πτώση, όμως το 2009 μία επίσημη έρευνα από τον οργανισμό «Air Accidents Investigation» στο πόρισμά της ανέφερε πως ο Σκωτσέζος πήρε αδικαιολόγητο ρίσκο κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ επίσης ο ίδιος οργανισμός ανακοίνωσε πως η άδειά του είχε λήξει κατά την περίοδο εκείνη.

Λόγω απεριόριστου θαυμασμού δεν είμαστε οι κατάλληλοι για να τον κρίνουμε ή για να μιλήσουμε για αυτόν (άλλωστε δεν τον γνωρίζαμε προσωπικά, όπως άλλοι) για το λόγο αυτό αφήσαμε να μιλήσει ο πρώην συνοδηγός του Νίκι Γκριστ…

Μόλις έξι χρόνια (από το 1997) κράτησε  ο «γάμος» του Mr Smile (Γκριστ) με τον Mr Mc Crash (Κόλιν Μακ Ρέι). « Η σχέση μας ήταν πιο…ελεύθερη από ότι σε άλλα πληρώματα αφού κάπου ο Κόλιν προσάρμοζε κάποιες από τις σημειώσεις μου ανάλογα με τις συνθήκες», λέει ο Ουαλός. «Πιστεύω πως ήταν διαβολικά γρήγορος, όχι παντού, όμως πάντα καταφέρναμε να είμαστε πολύ κοντά στις πρώτες θέσεις, αν το αυτοκίνητο άντεχε».

Όσο για το παρατσούκλι «Mc Crash» υποστηρίζει πως: «Όταν κάνεις δύο λάθη και δύο επιτυχίες ο κόσμος θυμάται πάντα τα λάθη γι’ αυτό και ο Κόλιν είχε αυτό το… υποκοριστικό. Τελευταία ήταν πολύ πιο ώριμος και ολοκληρωμένος σαν οδηγός και χρησιμοποιούσε «το γκάζι» σε συνάρτηση με το μυαλό του. Μάλιστα είχε ένα τρόπο να δίνει πάντα μία λογική εξήγηση σε πράγματα και καταστάσεις τα οποία μας έφερναν στα όρια της υπομονής μας».

Αυτά ήταν τα δυνατά σημεία ποιες είναι οι αδυναμίες;

«Δεν νομίζω πως υπήρχαν αδύνατα σημεία στον Κόλιν εκτός από την ατυχία που χτυπούσε και τους δύο σίγουρα είναι ένας παράγοντας, που μπορεί να σε ρίξει αν και γνωρίζω πολύ καλά πως ήταν πολύ επαγγελματίας και δούλευε πολύ για να ξεπεράσει τις δυσκολίες».

Θεωρεί πως ο οδηγός του ήταν αρκετά εύκολος στη δουλειά αν και κάπου δε δίσταζε να το παρακάνει: «Κάποιες φορές αναρωτιέμαι αν η μνήμη του δε τον βοηθούσε καθώς ήθελε αναλυτική πληροφόρηση για όλες τις στροφές στην ειδική. Κάποιες στιγμές όταν μέναμε πίσω μου ζητούσε να διαβάζω πιο γρήγορα για να ανεβάσω το ρυθμό του ενώ σε κάποια κομμάτια μου έλεγε ότι είχε αποφασίσει να πάει με μία ταχύτητα παραπάνω και εγώ συμφωνούσα γιατί ήξερα πως το ρίσκο που έπαιρνε ήταν ελεγχόμενο».

Φυσικά υπήρχαν και στιγμές που με τρόμαζε αληθινά. « Εκτός από το ατύχημα στην Κορσική, όπου για 5 δευτερόλεπτα το αυτοκίνητο ήταν στο κενό, τρόμαξα πολύ και στο Ακρόπολις του 1999. Ήταν το διπλό άλμα στο τέλος της ειδικής διαδρομής «Παύλιανη», όπου στις σημειώσεις μου το είχα γράψει ομαλό στην αρχή και άλμα στο τέλος. Επειδή είχαμε μείνει πίσω μου δήλωσε πως θα έπαιρνε φόρα για να το κάνει διπλό άλμα. Παρά τα όχι και τις διαμαρτυρίες μου έκανε αυτό που ήθελε και τα κατάφερε. Μάλιστα μου δήλωσε πως και τη δεύτερη φορά που θα περνούσαμε από εκεί θα έκανε το ίδιο πράγμα και ο φόβος μου διπλασιάστηκε.»

Για το τέλος διαλέξαμε 4 video. Ένα με πλάνα μέσα από το αυτοκίνητο από το ράλι Βρετανίας του 2001, τις καλύτερες στιγμές του και ένα με τον Νίκι Γκριστ να διηγείται τις πιο τρελές στιγμές που έζησε δίπλα του.  

Κόλιν Μακ Ρέι

Εθνικότητα Σκοτσέζος 

Ημερομηνία Γέννησης: 5 Αυγούστου 1968

Ημερομηνία Θανάτου 16 Σεπτεμβρίου 2007 (39 ετών)

Αγωνίστηκε στο WRC: 1987 – 2003, 2006 – 2006

Ομάδες: Subaru, Citroen, Ford, Skoda 

Πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο: 1986  Talbot Sunbeam

Πρώτη παγκόσμια εμφάνιση: 1987  Σουηδία (με Vauxhall Nova)

Πρώτη νίκη: Νέα Ζηλανδία 1993

Νίκες: 25 

Νίκες στο Ακρόπολις 5 (ρεκόρ).

Συμμετοχές: 146

Πρωταθλήματα: 1(1995)

Podiums: 42

Νίκες σε ειδικές: 477

Πρώτη νίκη: 1993 Ράλι Νέας Ζηλανδίας 

Τελευταία νίκη: 2002 Ράλι Σαφάρι 

Τελευταίος αγώνας: 2006 Ράλι Τουρκίας

 



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Περιστέρι, Ολυμπιακός-Ναντ και Τσιτσιπά
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Περιστέρι, Ολυμπιακός-Ναντ και Τσιτσιπά
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved