Το σπίτι του ποδοσφαίρου…

Το σπίτι του ποδοσφαίρου…

Σαν σήμερα πριν από 98 χρόνια η Άρσεναλ εγκαινίαζε το «Άρσεναλ Στάντιουμ» γνωστότερο ως «Χάιμπουρι».

Γήπεδο! Μία λέξη… εκατομμύρια αισθήματα για κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Στον συγκεκριμένο χώρο όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν έναν απλό πολίτη μένουν εκτός. Το μόνο που μένει είναι η αγάπη για την ομάδα και η… υπεράσπιση του σπιτιού της.

Κάθε ποδοσφαιρόφιλος στον κόσμο πάνω από όλα σέβεται το γήπεδο της ομάδας του. Εκεί μεγαλώνουν γενιές και γενιές και όπως είναι λογικό ο χώρος γύρω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου μένει για πάντα ανεξίτηλος στις μνήμες των οπαδών.

Οι φίλοι της Άρσεναλ θα θυμούνται για πάντα την 6η Σεπτεμβρίου… Τότε πριν από 98 χρόνια για πρώτη φορά άνοιγε τις πύλες του ένα από τα πιο θρυλικά γήπεδα της Ευρώπης.

Το «Άρσεναλ Στάντιουμ» ή γνωστότερο ως «Χάιμπουρι». Οι Άγγλοι και συγκεκριμένα οι φίλοι των «κανονιέρηδων» το έχουν χαρακτηρίσει και ως «The Home Of Football» που σε απλά ελληνικά σημαίνει «Το Σπίτι Του Ποδοσφαίρου».

Τα εγκαίνια του νεόκτιστου τότε σταδίου έγιναν στην πρεμιέρα της τρίτης κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος, όπου οι «κανονιέρηδες» φιλοξένησαν την Λέστερ και επικράτησαν με 2-1. Το πρώτο γκολ που σημειώθηκε ποτέ στο συγκεκριμένο γήπεδο ήταν από τον ποδοσφαιριστή της Λέστερ, Τόμι Μπένφιλντ, ο οποίος τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν ένας από τους πεσόντες του Παγκοσμίου πολέμου. Ο πρώτος «κανονιέρης» που είχε την τιμή να ταρακουνήσει για πρώτη φορά τα δίχτυα του «Χάιμπουρι» ήταν ο Τζορτζ Τζόμπι.

Το «Χάιμπουρι» δεν άργησε να γίνει αγαπητό και από τους ποδοσφαιρόφιλους της Αγγλίας που δεν υποστηρίζουν την Άρσεναλ. Συγκεκριμένα το 1923 η εθνική ομάδα της Αγγλίας έδωσε για πρώτη φορά αναμέτρηση με ομάδα εκτός Μεγάλης Βρετανίας, όταν είχε φιλοξενήσει το Βέλγιο.

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1934 το παιχνίδι ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιταλία που βρήκε νικητές τους οικοδεσπότες ονομάστηκε ως «Η μάχη του Χάιμπουρι» και έμεινε για πάντα στις μνήμες των… τυχερών φίλων που βρέθηκαν εκεί. Να σημειωθεί ότι σε αυτό το παιχνίδι ξεκίνησαν βασικοί επτά ποδοσφαιριστές της Άρσεναλ, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ, καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ποδοσφαιριστών στην Αγγλία που να έχουν αγωνιστεί από την ίδια ομάδα στην Εθνική.

Αν το «Άρσεναλ Στάντιουμ» έχει ένα… παράπονο αυτό είναι ότι δεν μπόρεσε να γίνει ένα από τα γήπεδα που θα φιλοξενούσε αγώνες για μεγάλη διοργάνωση. Το Μουντιάλ του 1966, προοριζόταν να ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση, ωστόσο το «Γουάιτ Σίτι Στάντουμ» κέρδισε στο νήμα και πήρε την θέση του «Χάιμπουρι».

Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1996, η χωρητικότητα του γηπέδου (38,000) κρίθηκε μικρή και έτσι δεν κατάφερε να φιλοξενήσει κάποιο από τα παιχνίδια της διοργάνωσης.

Σε αυτά τα 93 χρόνια ζωής του «Χάιμπουρι» η Άρσεναλ δεν έδωσε όλα της τα εντός έδρας παιχνίδια εκεί. Αυτό γιατί κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου είχε χρησιμοποιηθεί ως μέρος άμυνας από τις αεροπορικές δυνάμεις και βομβαρδίστηκε.

Τα ρεκόρ

Πολλές χαρές και λύπες είχαν ζήσει οι φίλοι των «κανονιέρηδων» στο «Χάιμπουρι» όλα αυτά τα χρόνια. Η μεγαλύτερη νίκη της ομάδας στο συγκεκριμένο γήπεδο ήρθε στις 9 Ιανουάριου του 1932, όταν διέλυσε με 11-1 την Ντάρβιν για τον θεσμό του κυπέλλου.

Σε ότι αφορά την μεγαλύτερή της ήττα, αυτή ήταν από την Χάντερσφιλντ την ημέρα των ερωτευμένων του 1925,  όταν είχε ηττηθεί με 5-0. Το ίδιο σκορ είχε και η αναμέτρηση υπέρ της Τσέλσι για το Λιγκ Καπ στις 11 Νοεμβρίου του 1998.

Σε όλα αυτά τα χρόνια η Άρσεναλ έδωσε 2010 παιχνίδια για όλους τους θεσμούς στο «Χάιμπουρι». Για το πρωτάθλημα είχε 981 νίκες, 412 ισοπαλίες και 296 ήττες. Για το FA Cup 92 νίκες, 32 ισοπαλίες και 18 ήττες, για το Λιγκ Καπ 69 νίκες, 14 ισοπαλίες και 15 ήττες, για την Ευρώπη 50 νίκες, 17 ισοπαλίες και εννέα ήττες, ενώ τέλος για το Τσάριτι Σιλντ, τέσσερις νίκες και μία ήττα.

Ο τελευταίος χορός…

Όπως βλέπετε στις περισσότερες από τις φωτογραφίες η τελευταία αναμέτρηση της Άρσεναλ στο συγκεκριμένο γήπεδο, είχε όλα τα φώτα πάνω της με διάφορες εκδηλώσεις.

Ήταν 7 Μαΐου του 2006, όταν για την τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ ήθελε μόνο τη νίκη απέναντι στην Γουίγκαν για να πάρει την τέταρτη θέση της βαθμολογίας και να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, έναντι της μισητής Τότεναμ.

Έτσι οι Λονδρέζοι κατάφεραν να αποχαιρετήσουν τον… ναό τους με θετικό τρόπο, καθώς πήραν τη νίκη με 4-2 και έκλεισαν ένα τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας του συλλόγου με θετικό τρόπο…

Το «Χάιμπουρι» πλέον…

Οι Άγγλοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χώρο όπου υπήρχε το γήπεδο. Οι κερκίδες που δεν γκρεμίστηκαν έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς διαμερίσματα, ενώ ο παλιός αγωνιστικός χώρος έχει γίνει πάρκο πλέον.

Οι ελληνικές ομάδες στο «Χάιμπουρι»

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που έχει επισκεφτεί περισσότερες φορές το συγκεκριμένο γήπεδο. Οι «πράσινοι» συγκεκριμένα πάτησαν το συγκεκριμένο χορτάρι τέσσερις φορές.

Η αρχή έγινε το 1982 όταν για τον πρώτο γύρο του Κυπέλου Κυπελλούχων οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν με 1-0. Το 1999 η εμπειρία του Παναθηναϊκού στο «Χάιμπουρι» δεν είχε πολλές διαφορές καθώς η Άρσεναλ και πάλι επικράτησε με 2-1.

Το 2002 και πάλι οι «κανονιέρηδες» κατάφεραν να επικρατήσουν με 2-1 και πάλι. Η τελευταία φορά όμως που βρέθηκαν οι «πράσινοι» στο «Χάιμπουρι» ήταν και η φαρμακερή φαίνεται, καθώς το 2005 κατάφεραν να πάρουν την ισοπαλία με 1-1.

Το έπος του ΠΑΟΚ

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου του 1997 όταν ο ΠΑΟΚ σόκαρε όλη την Ευρώπη με την τεράστιά του επιτυχία για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήγαινε στο Λονδίνο για να υπερασπιστεί το 1-0 της Τούμπας.

Βέβαια, τίποτα δεν ήταν σίγουρο για τον ΠΑΟΚ καθώς η Άρσεναλ τότε είχε μεγα΄λα αστέρια, όπως οι Ντίξον, Ράιτ, Πλατ, Βιεϊρά, Ανελκά, Πετί, Όφερμαρς και Μπέρκαμπ.

Παρ’ όλα αυτά ένα τέρμα του Ζήση Βρύζα στο 87’ πάγωσε το γήπεδο και έδωσε μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις στην ιστορία των ελληνικών ομάδων στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το σπίτι του ποδοσφαίρου…



Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved