Το «παραμύθι» είχε… Γερμανό! (vd & ph)

Το «παραμύθι» είχε… Γερμανό! (vd & ph)

Μία φορά και έναν καιρό, σε μία μικρή ποδοσφαιρική χώρα της Ευρώπης, ένας έμπειρος προπονητής θέλησε να αλλάξει την… καθημερινότητά της και να την μετατρέψει σε «Βασίλισσα» της «Γηραιάς Hπείρου».

Πολλοί θα πουν πως το παραπάνω μοιάζει με παραμύθι. Άλλοι πως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ωστόσο, η ιστορία του Ότο Ρεχάγκελ στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής μας ομάδας, έδειξε πως όλο αυτό που ζήσαμε δεν είναι ουτοπία. Ακόμα και αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν, το… παραμύθι με τον Γερμανό «Βασιλιά» έμελε να αλλάξει το ρου της ιστορίας γι’ αυτή την μικρή ποδοσφαιρική χώρα, η οποία ευτύχησε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και να κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες.

Όπως συμβαίνει στα περισσότερα παραμύθια, η ιστορία ξεκινάει με άσχημο τρόπο και στην πορεία βλέπουμε την «μάχη» που δίνουν οι… πρωταγωνιστές για δικαίωση, για να φτάσουμε στο «Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία του Ότο Ρεχάγκελ με την Εθνική μας. Ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου του 2001, ακριβώς 10 χρόνια πριν, όταν ο 63χρονος τότε Γερμανός τεχνικός έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο της «γαλανόλευκης».

Το αντιπροσωπευτικό μας «συγκρότημα» αντιμετώπισε την Φινλανδία στο Ελσίνκι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 της Βόρειας Κορέας και της Ιαπωνίας. Η βαριά ήττα με 5-1 μπορεί να σήμανε και οριστικά το «τέλος» του ονείρου για τη συμμετοχή στο Μουντιάλ, ωστόσο ήταν η… αρχή της πορείας για την καταξίωση της Εθνικής μας ομάδας.

Το παιχνίδι κόντρα στον Σκανδιναβούς ήταν αρκετό για να μπορέσει να αλλάξει την… καθημερινότητά μας, να μας κάνει να ονειρευόμαστε και στο τέλος να μας βγάλει στους δρόμους για την κατάκτηση της κορυφής. Η αναμέτρηση με την Φινλανδία ήταν η προτελευταία της Εθνικής στον 9ο όμιλο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η μεγάλη ήττα έφερε μουρμούρα με το «καλημέρα». Βλέπετε αποτελεί και το εθνικό μας σπορ.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, η επίσημη αγαπημένη μας, αντιμετώπισε εκτός έδρας την Αγγλία, στο «κύκνειο άσμα» της στα προκριματικά. Οι Βρετανοί κατάφεραν να πάρουν την ισοπαλία (2-2) που ήθελαν, χάρις σε φάουλ του Μπέκαμ στο 93’ αλλά αυτό που έμεινε από την αναμέτρηση ήταν η εξαιρετική εμφάνιση της Εθνικής μας, που κοίταξε στα… μάτια τα «Λιοντάρια», στο δεύτερο μόλις παιχνίδι του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της.

Η πολύ καλή παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας «συγκροτήματος» ήταν ένα μικρό δείγμα της… επιρροής του Γερμανού τεχνικού στην ομάδα. Μέχρι εκείνο το σημείο, η Εθνική ομάδα αποτελούσε μία… υποχρέωση για τους διεθνείς και το… χρώμα των συλλόγων τους ήταν έντονο.

Η πορεία προς την καταξίωση

Όμως, όλα αυτά άλλαξαν με την παρουσία του έμπειρου προπονητή, ο οποίος έπειτα από μερικές ανακατατάξεις στο ρόστερ, άλλαξε και την…  νοοτροπία της Εθνικής μας ομάδας. Ο «Ρεχακλής» διατήρησε ένα βασικό κορμό, πράγμα για το οποίο αντιμετώπισε έντονη κριτική στην συνέχεια και έβαλε τον επόμενο στόχο. Την πρόκριση στο EURO 2004 στην Πορτογαλία.

Η ομάδα βρέθηκε στον 6ο όμιλο των προκριματικών, έχοντας ως αντιπάλους, την Ισπανία, την Ουκρανία, την Αρμενία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα για το αντιπροσωπευτικό μας «συγκρότημα» και έγιναν ακόμα πιο δύσκολα, όταν στις δύο πρώτες αναμετρήσεις με τους «φούριας ρόχας» στην Αθήνα και την Ουκρανία στο Κίεβο, η Εθνική γνώρισε την ήττα με το ίδιο σκορ (2-0).

Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε… άρδην στην συνέχεια, μια και το αντιπροσωπευτικό μας «συγκρότημα» έκανε το «6Χ6» και προκρίθηκε πανηγυρικά στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Πορτογαλία, για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Παιχνίδι - σταθμός ήταν αυτό στη Σαραγόσα, κόντρα στην Ισπανία, όπου η ομάδα του Γερμανού τεχνικού πήρε τη νίκη με 1-0 χάρις σε τέρμα του Στέλιου Γιαννακόπουλου.

Η Εθνική κληρώθηκε στο 1ο όμιλο της διοργάνωσης απέναντι στην διοργανώτρια Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ρωσία, με τις πιθανότητες να μην είναι υπέρ της. Ωστόσο, στην πρεμιέρα του EURO, στις 12  Ιουνίου, απέναντι στην παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο, οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ έριξαν την πρώτη… βόμβα, επικρατώντας με 2-1.

Την δεύτερη μέρα του ομίλου, οι Ισπανοί ήθελαν εκδίκηση για την ήττα στα προκριματικά του τουρνουά, ωστόσο, ο «Ρεχακλής» είχε βρει το… κουμπί τους και η Εθνική κατάφερε να πάρει την ισοπαλία με 1-1, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της ομάδας. Την τελευταία αγωνιστική, αντίπαλος ήταν η Ρωσία και με ισοπαλία, το αντιπροσωπευτικό μας «συγκρότημα» έπαιρνε την πρόκριση για την επόμενη φάση.

Όμως, η ήττα με 2-1 σε συνδυασμό με την ήττα των Ισπανών από την Πορτογαλία (1-0) δεν άλλαξε το… ρου της ιστορίας, με την ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ να τερματίζει στην δεύτερη θέση του ομίλου, πίσω από τους διοργανωτές και να παίρνει την πρόκριση, η οποία ήταν και ο πρώτος στόχος για την ομάδα.

Στις 25 Ιουνίου, η Εθνική τέθηκε αντιμέτωπη της Γαλλίας, των Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ, Πιρές και των μετέπειτα «Ελλήνων», Σίντνεϊ Γκοβού και Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ. Ωστόσο, η παρέα του Ότο Ρεχάγκελ έδειξε πως σημασία έχει η θέληση και το καλό σύνολο. Ο Άγγελος Χαριστέας στο 65’ με μία δυνατή κεφαλιά έστειλε την… αστεράτη Γαλλία «σπίτι» της και πήρε θέση απέναντι στην Τσεχία στα ημιτελικά του τουρνουά.

Την 1η Ιουλίου του 2004 στο στάδιο «Ντραγκάο» της Πόρτο, η Ελλάδα διεκδικούσε την είσοδο στον μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου περίμενε ήδη η Πορτογαλία. Αντίπαλος ήταν η Τσεχία των Τσεχ, Πομπόρσκι, Ροζίτσκι, Μπάρος και του μεγάλου Πάβελ Νέντβεντ. Μόλις στο 2’ το σουτ του Ροζίτσκι σταμάτησε στο δοκάρι του Νικοπολίδη, δείχνοντας σε εκείνο το σημείο, πως η καλή νεράιδα του «παραμυθιού» ήταν με το μέρος μας.

Η συνέχεια ήταν γνωστή. Ο Αντώνης Νικοπολίδης κατέβασε τα… ρολά, οι Καψής και Δέλλας έστησαν «τείχος» μπροστά από το τέρμα και οι Ζαγοράκης, Καραγκούνης και Κατσουράνης, έκοβαν κι έραβαν στην μεσαία γραμμή. Έπειτα από 90 λεπτά, οι δύο ομάδες δεν είχαν καταφέρει να βρουν τον… δρόμο προς τα δίχτυα, φτάνοντας στην διαδικασία της «ασημένιας» παράτασης. Ο «κεραυνός» του «Κολοσσού» Δέλλα στο 105’ έφερε την Εθνική στον μεγάλο τελικό και όλους τους Έλληνες στους δρόμους.

Στις 4 Ιουλίου απέναντι στην Πορτογαλία, κανένας δεν περίμενε το τελικό σφύριγμα για να βγει από το σπίτι του. Όλη η Ελλάδα ήταν μπροστά από την μεγάλη «μάχη» του Ότο Ρεχάγκελ και των ποδοσφαιριστών του. Ο Άγγελος Χαριστέας έδωσε το έναυσμα για πανηγύρια στο 57’ και λίγα λεπτά αργότερα υποχρέωσε τους Πορτογάλους να βάλουν τα κλάματα για την ιστορική μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ήταν ιστορική μέρα, καθώς μόλις σε τρία χρόνια, μια μικρή ποδοσφαιρική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, έκατσε στον θρόνο της «Βασίλισσας» της Ευρώπης και έκτοτε συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εθνικές ομάδες της ηπείρου. Ακόμα κι αν αυτό δεν άρεσε σε πολλούς, κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι έμειναν στην αμυντική τακτική του Γερμανού προπονητή που κατάφερε να κάνει την Εθνική, Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Οι πρώτες… μουρμούρες

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο αποκλεισμός από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας δεν… ήχησε με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους Έλληνες να… καταπιαστούν με το αγαπημένο τους άθλημα, την μουρμούρα. Πολλές συζητήσεις έγιναν για τις «εμμονές» του Ότο Ρεχάγκελ, αναφορικά με μερικούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι, είτε ήταν στις βασικές επιλογές, είτε δεν μπορούσαν να βρουν τον… δρόμο για την «πόρτα» της ομάδας.

Μάλιστα, η μουρμούρα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, έπειτα από την βαριά ήττα της Εθνικής με 4-1 από την Τουρκία στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 24 Μαρτίου του 2007 για τα προκριματικά του EURO 2008. Ωστόσο, ο «Ρεχακλής» έμεινε πιστός στο πλάνο του και κατάφερε μέσα από την δουλειά του στο αντιπροσωπευτικό μας «συγκρότημα» να αλλάξει το κλίμα απέναντί του.

Η Εθνική τερμάτισε πρώτη στον 3ο όμιλο των προκριματικών με 31 βαθμούς, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, έχοντας μόλις μία ήττα, αυτή από την Τουρκία, μία ισοπαλία, απέναντι στην Νορβηγία και 10 νίκες.

Η υπεράσπιση του τίτλου και νέες… μουρμούρες

Έτσι, η Πρωταθλήτρια Ευρώπης είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί το «στέμμα» της στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, το καλοκαίρι του 2008. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελαν οι διεθνείς, καθώς στον 4ο όμιλο, απέναντι στην μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία, την Ρωσία και την Σουηδία, η Εθνική έμεινε στην τελευταία θέση, ολοκληρώνοντας το τουρνουά χωρίς νίκη, με απολογισμό 1-5 τέρματα.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η κριτική προς τον «Όθωνα» ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ήταν η στιγμή που η Εθνική προχώρησε στην «ανανέωση» του ρόστερ, με το βλέμμα στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην Νότια Αφρική.

Ο αποχαιρετισμός του «Όθωνα»

Στα προκριματικά, το αντιπροσωπευτικό μας «συγκρότημα» αντιμετώπισε την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Ισραήλ, την Λετονία και τη Μολδαβία, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση, πίσω από την Ελβετία και πήρε το εισιτήριο για την Νότια Αφρική, καθώς απέκλεισε σε αγώνες μπαράζ την Ουκρανία, χάρις σε τέρμα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο Ντόνετσκ.

Η Εθνική, στη δεύτερη παρουσία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, πέτυχε την πρώτη της νίκη, επί της Νιγηρίας με 2-1, ενώ αντίθετα γνώρισε την ήττα από την Βόρεια Κορέα και την Αργεντινή με 2-0. Μάλιστα, το παιχνίδι απέναντι στην παρέα του Μέσι, ήταν το «κύκνειο άσμα» του Γερμανού στην τεχνική ηγεσία, καθώς στην συνέχεια ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το αντιπροσωπευτικό μας «συγκρότημα».

Ο Ότο Ρεχάγκελ έκατσε για 106 ματς στον πάγκο της Εθνικής μας, μετρώντας 54 νίκες, 24 ισοπαλίες και 28 ήττες.

Το «παραμύθι» είχε… Γερμανό! (vd & ph)



Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved