Η γνώμη των τεχνικών για την Εθνική

Η γνώμη των τεχνικών για την Εθνική

Ο Αργύρης Πεδουλάκης και οι πρών ομοσπονδιακοί τεχνικοί, Γιάννης Ελευθεριάδης και Δημήτρης Παπαδόπουλος, μιλούν στο Onsports.gr για την Εθνική Ελλάδας.

Το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου μπαίνει από σήμερα (31/08) στη «μάχη» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με πρώτο αντίπαλο τη Βοσνία (18.00). Οι τρεις τεχνικοί εκφράζουν, μέσω του Onsports.gr, την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής ομάδας στα λιθουανικά παρκέ. Αναλυτικά τα όσα είπαν…

Αργύρης Πεδουλάκης (προπονητής Περιστερίου): «Από τα φιλικά είδαμε πως η Εθνική παίζει με τη φιλοσοφία που διέπει γενικότερα το ελληνικό μπάσκετ. Είναι πολύ δυνατή, οι παίκτες προσπαθούν πολύ στην άμυνα και στην επίθεση εκμεταλλεύονται τα αδύναμα σημεία των αντιπάλων τους. Έχουν ισορροπία στο παιχνίδι τους και μέσω αυτής βγαίνουν οι δημιουργίες. Διαθέτουν επίσης καλό πάσινγκ γκέιμ. Το δυνατό σημείο της Ελλάδας είναι πως οι παίκτες της μπορούν να σουτάρουν και από μακριά. Έχουν ενθουσιασμό και κίνητρο και αυτό φαίνεται, αν και οι σοβαρές ελλείψεις ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα στα 4-5 τελευταία λεπτά των παιχνιδιών που είναι υψηλού επιπέδου. Την εμπειρία δεν μπορεί να στη χαρίσει κανείς. Είναι μειονέκτημα που έχουμε παιδιά που δεν έχουν σπάσει τη χολή τους από πολύ μεγάλες διοργανώσεις, όπως ο Βασίλης Σπανούλης, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Από την άλλη, όμως, έχουμε μια ομάδα που δεν καθυστερεί την μπάλα κι αυτό είναι προσόν».

Για τους στόχους της Εθνικής: «Το ζητούμενο είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί. Έχει φόντα η ομάδα, παίζει έξυπνα και μπορεί να διακριθεί. Τα χιαστί παιχνίδια είναι τα σημαντικότερα, καθώς θα κρίνουν την πορεία της στο τουρνουά. Πάντα είμαι αισιόδοξος. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πλέον οι ξένοι χαίρουν μεγάλο σεβασμό για το ελληνικό μπάσκετ. Έχουμε ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα, στο οποίο έχουμε μεν «ξύλο», αλλά θέλει μυαλό για να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις. Οι Έλληνες τα καταφέρνουν».

Γιάννης Ελευθεριάδης (πρώην ομοσπονδιακός στην Ανδρών, νυν στη Νέων): «Όταν μια ομάδα κάνει τόσο μεγάλη ανανέωση είσαι πάντα επιφυλακτικός. Ωστόσο, η δουλειά που έγινε από το προπονητικό τιμ και η όρεξη που έδειξαν όλα τα παιδιά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με κάνουν να αισιοδοξώ πως θα παρουσιάσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής είναι ευχάριστα. Βέβαια, κανείς δεν ξεχνάει πως άλλο τα φιλικά και άλλο οι επίσημοι αγώνες κι αυτό ισχύει είτε έχεις απουσίες είτε όχι. Είναι λάθος να μείνει κάποιος στις απουσίες. Από τη στιγμή που καλείσαι να δημιουργήσεις μια καινούρια ομάδα, δουλεύεις πάνω στο υλικό που έχεις. Οι παίκτες σίγουρα θέλουν να δικαιώσουν τις επιλογές του τεχνικού επιτελείου, το οποίο από τη μεριά του έφτιαξε την ομάδα έτσι ώστε να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα.

Το πλεονέκτημα είναι πως δέσαμε πολύ νωρίς, ως ομάδα. Οι προπονητές πέτυχαν την επιθυμητή χημεία, οι παίκτες έχουν ομοιογένεια και το κλίμα στα αποδυτήρια είναι πολύ καλό. Παίζουμε, επίσης, πολύ δυνατά στην άμυνα. Είναι το κλασικό όπλο της Εθνικής και με αυτό θα πορευτούμε και στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Δεν ξέρω εάν είναι μειονέκτημα το γεγονός πως έχουμε πολλούς νέους παίκτες, αφού δεν είναι κάτι απαραίτητα αρνητικό. Θεωρώ πως η ψυχολογία παίζει σημαντικότερο ρόλο, είτε είσαι έμπειρος είτε άπειρος. Πρέπει να μπεις έτοιμος ψυχολογικά στον αγώνα. Μόνο έτσι μπορείς να κερδίσεις».

Για τους στόχους της Εθνικής: «Έχουμε δώδεκα ετοιμοπόλεμους παίκτες, με ξεχωριστή αξία ο καθένας και πιστεύω πως θα πάμε το δυνατόν καλύτερα. Όλοι έχουν υψηλούς στόχους και θέλουν τη διάκριση, ασχέτως εάν έχουν παίξει πολλές ή λίγες φορές με την Εθνική. Το πρώτο παιχνίδι, με τη Βοσνία, είναι το πιο κρίσιμο. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως η ροή στον όμιλο θα είναι φυσιολογική και τα χιαστί ματς θα είναι όλα τα λεφτά. Οι νοκ άουτ αγώνες είναι θέμα ημέρας και προσέγγισης του παιχνιδιού. Αν έχουμε και λίγη τύχη θα πάμε καλά, αφού σε τέτοιες διοργανώσεις χρειάζεται και η τύχη. Δεν μιλάμε για ένα πρωτάθλημα, στο οποίο μπορείς να διορθώσεις τα λάθη σου, αλλά για ένα ματς, μέσα από το οποίο θα κριθεί ο στόχος σου».

Δημήτρης Παπαδόπουλος (πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός): «Η Εθνική έχει παίξει αρκετά καλά στα φιλικά, δείχνοντας ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόσωπο. Αν και αυτές οι αναμετρήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν μπούσουλα, οι παίκτες έδειξαν πως μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις ενός Ευρωμπάσκετ, παρά τις απουσίες βασικών παικτών. Από την εικόνα που έχει δείξει μέχρι στιγμής η Εθνική, διαθέτει ομαδικότητα, κάτι που είναι μεγάλο προσόν. Δεν υπάρχει ο παίκτης ηγέτης και η μπάλα περνάει από όλους. Έτσι, βγαίνει ενέργεια στο παρκέ και καλύπτεται το χάντικαπ των απουσιών. Η απειρία μπορεί να μετρήσει, αλλά μόνο όταν θα κλείσει το παιχνίδι και θα πάει στο πέντε εναντίον πέντε. Αντιμετωπίζουμε διάφορα μικροπροβλήματα εκεί, στο πώς διαβάζουμε το παιχνίδι. Στην περιφερειακή γραμμή υπάρχει ενθουσιασμός, αλλά και ελλείψεις, μια και δεν έχουμε το εύκολο σουτ. Πρόκειται, σίγουρα, για ντισαβαντάζ. Ωστόσο, έχουμε πολλά καλά κορμιά στις θέσεις «3», «4» και «5» και είμαστε καλοί στο ριμπάουντ. Μπορούμε να πάρουμε πολλές λύσεις από τη ρακέτα κι εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε».

Για τους στόχους της Εθνικής: «Αισιοδοξώ πως θα πάμε αρκετά καλά, δεν μπορώ να προβλέψω θέση, αλλά έχουμε μια νεανική ομάδα, πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτές που μας αντιπροσώπευαν τα προηγούμενα χρόνια. Μπορούμε να γίνουμε το αουτσάιντερ που θα κάνει την έκπληξη».



ΕΠΟ: «Ουδέποτε ετέθη θέμα θετικού δείγματος διεθνούς ποδοσφαιριστή»
ΕΠΟ: «Ουδέποτε ετέθη θέμα θετικού δείγματος διεθνούς ποδοσφαιριστή»
Conference League: Ο Μαρτίνες δε χάνει στα πέναλτι, πρόκριση για Άστον Βίλα!
Conference League: Ο Μαρτίνες δε χάνει στα πέναλτι, πρόκριση για Άστον Βίλα!
Άρης – ΑΕΚ: Ατομικό για Μουκουντί και Άμραμπατ | Εκτός οι Λιβάι Γκαρσία, Στάνκοβιτς
Άρης – ΑΕΚ: Ατομικό για Μουκουντί και Άμραμπατ | Εκτός οι Λιβάι Γκαρσία, Στάνκοβιτς
Europa Conference League LIVE: ΠΑΟΚ – Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Europa Conference League LIVE: ΠΑΟΚ – Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved