Αναγεννήθηκε από τις… στάχτες του

Αναγεννήθηκε από τις… στάχτες του

Τριάντα χρόνια ήταν αρκετά για να μείνει ο Εργοτέλης στην αφάνεια. Ήταν το καλοκαίρι του 1966 όταν οι Κρητικοί παραχώρησαν το Μαρτινέγκο στον Μίκη Θεοδωράκη για τη συναυλία του, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί το σωματείο ως αριστερό από την Χούντα των Συνταγματαρχών και να έρθει η διάλυσή του. Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το δίδυμο Σουλτάτου – Τζώρτζογλου, επανέφερε τους «κιτρινόμαυρους» στην ποδοσφαιρική… πραγματικότητα.

Η ιστορία του Εργοτέλη είναι συνυφασμένη με την πνευματική ελίτ του Ηρακλείου, έχοντας περάσει από… 40 κύματα. Από την καταξίωση, στην διάλυση και στην καθιέρωση στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου, μια και το «συγκρότημα» των «κιτρινόμαυρων» εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο το κρητικό ποδόσφαιρο στα «σαλόνια» της Super League, της πρώτης τη τάξει εθνικής κατηγορίας. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή…

Η ίδρυση και η πρώτη «τεσσάρα»

Ο Εργοτέλης ιδρύθηκε τον Ιούλιου του 1929 και το πρώτο καταγεγραμμένο παιχνίδι του νεοσύστατου σωματείου δόθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα, την Κυριακή 4 Αυγούστου, στο γήπεδο «Χάνδαξ» κόντρα στον «Λέοντα» με τους «κιτρινόμαυρους» να παίρνουν τη νίκη με 4-0.

Η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΕΨΙΣ» του Ηρακλείου στις 7 Αυγούστου φιλοξενεί την ίδρυση του νέου σωματείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ευχαρίστως πληροφορούμεθα οτι ιδρύθη αθλητική ένωσις υπό τον τίτλον "Ο Εργοτέλης", όστις έχει και ισχυρόν τμήμα ποδοσφαίρου και όστις εντός των ημερών θα συγκαλέσει Γενικήν Συνέλευσιν προς εκλογήν προεδρείου και διοικητικού συμβουλίου.
Πολλά εξέχοντα φίλαθλα πρόσωπα είχον προτείνει την ονομασίαν ενός σωματείου με το όνομα αυτό το οποίον ενθυμίζει τον πρώτον Ολυμπιονίκην Ηρακλειώτην εκ Κνωσσού καταγόμενον Εργοτέλην. Εκ των προσώπων προσωρινής Διοικούσης επιτροπής πειθόμεθα ότι θα φέρει λαμπρά αποτελέσματα».

Το νεοσύστατο σωματείο πήρε την ονομασία του από τον «Εργοτέλη», αθλητή που καταγόταν από την Κνωσό. Ο Εργοτέλης, είχε εξοριστεί στην Ιμέρα της Σικελίας, λόγω διαφωνιών του με τους πολιτικούς του αντιπάλους και ως Ιμεραίος αθλητής νίκησε στα Ολύμπια το 472 π.Χ. Παράλληλα, ο Κρητικός αθλητής κατάφερε να διακριθεί και στα Πύθια, τα Νέμεα και τα Ίσθμια.

Η πνευματική ελίτ και η προοδευτική σκέψη

Το σωματείο ιδρύθηκε και αποτελείτο από καλλιεργημένους ανθρώπους, την πνευματική ελίτ μικρασιατών προσφύγων του Ηρακλείου. Από τα πρώτα χρόνιας «ζωής» ο Εργοτέλης έδειξε πως πρόκειται για προοδευτικό αθλητικό όμιλο, μια και στα «σπλάχνα» του, τόσο αγωνιστικά, όσο και διοικητικά συναντιούνται γυναίκες, κάτι που ήταν πρωτοποριακό για εκείνα τα χρόνια.

Από τις πρώτες μέρες, ο Εργοτέλης έδινε «μάχες» με τον ΟΦΗ για την πρωτιά στην Κρήτη. Οι σκληρές «μάχες» μεταξύ των εκπροσώπων του Ηρακλείου κράτησαν μέχρι το φθινόπωρο του 1966. Την Ελλάδα κυβερνούσε η Χούντα των Συνταγματαρχών, κάτι που στην συνέχεια αποδείχθηκε καταστροφικό για την ομάδα.

Η συναυλία του Θεοδωράκη και η διάλυση από τη Χούντα

Το καλοκαίρι του 1966, ο Εργοτέλης παραχώρησε το γήπεδό του «Μαρτινέγκο» στον Μίκη Θεοδωράκη «πολέμιο» της Χούντας, για να διοργανώσει την συναυλία του στην Κρήτη. Άμεσα, το σωματείο χαρακτηρίστηκε αριστερό και λίγους μήνες αργότερα, η Χούντα πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην διάλυση του Εργοτέλη. Αυτό είναι ως αποτέλεσμα οι καλύτεροι αθλητές του σωματείου να κινηθούν αναγκαστικά στον ΟΦΗ και τα μέλη της διοίκησης να υποστούν εξορίες και διώξεις.

Αυτή η ιστορία έβαλε την ομάδα στον «γύψο», αν και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν κάποιες ενέργειες για να βρει και πάλι ο Εργοτέλης τον δρόμο του προς την επιτυχία. Όμως, αυτές οι προσπάθειες, είτε δεν είχαν επιτυχία, είτε ήταν πρόσκαιρες, με αποτέλεσμα οι «κιτρινόμαυροι» να μείνουν στην αθλητική… αφάνεια για περίπου 30 χρόνια.

Η… αναγέννηση από τις «στάχτες» του

Ήταν τα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν οι Νίκος Σουλτάτος και Νίκος Τζώρτζογλου αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πλάνο, όπου παράλληλα με την πρώτη ομάδα να δημιουργηθούν οι Ακαδημίες και σιγά σιγά η ομάδα να καταφέρει να σκορπίσει και πάλι χαρά στους κατοίκους του Ηρακλείου.

Ο Εργοτέλης έγινε και πάλι δυνατός και μέσα σε τρία καλοκαίρια πανηγύρισε τρεις ανόδους και την περίοδο 2004-05 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Super League, ήτοι στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως, η παρθενική σεζόν, στην πρώτη τη τάξει εθνική κατηγορία, ανέδειξε την απειρία των παραγόντων, με αποτέλεσμα να έρθει ο υποβιβασμός στην Β’ Εθνική.

Όμως, οι Κρητικοί κατάφεραν άμεσα να επιστρέψουν στην Super League με τον καλύτερο τρόπο. Ο Νίκος Καραγεωργίου ανέλαβε την ομάδα στα μέσα της σεζόν 2005-06, όντας στην Β’ Εθνική και πανηγύρισε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία ως πρωταθλητής. Ο Καβαλιώτης τεχνικός έχει γράψει τη δική του ιστορία στις χρυσές σελίδες της ιστορίας της ομάδας, καθώς μέχρι και σήμερα παραμένει ο τεχνικός ηγέτης των «κιτρινόμαυρων» στην καθιέρωσή τους στα «σαλόνια» του ελληνικού αθλητισμού.

Υποδοχή ηρώων στο Ηράκλειο

Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Εργοτέλη αποτελεί το παιχνίδι μπαράζ της ομάδας, απέναντι στον Ακράτητο, τον Ιούνιο του 2004, με το οποίο «σφραγίστηκε» η πρώτη συμμετοχή του συλλόγου στην Super League. Οι Κρητικοί είχαν καταλάβει την τρίτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα της Β’ Εθνικής και αντιμετώπισαν σε μπαράζ, την 14η ομάδα της Α’ Εθνικής, τον Ακράτητο.

Το παιχνίδι έγινε στην Θεσσαλονίκη, στο οποίο ο Εργοτέλης επιβλήθηκε με 1-0 χάρις σε τέρμα του Σιλά, με ηγέτες τον Μύρωνα Σηφάκη στην τεχνική ηγεσία και τον Σταύρο Λαμπράκη στον αγωνιστικό χώρο, παίρνοντας την άνοδο στην πρώτη τη τάξει εθνική κατηγορία. Μάλιστα, η αποστολή της ομάδας, κατά την άφιξή της στο Ηράκλειο, έτυχε ηρωικής υποδοχής. Δεν θα ήταν υπερβολή να τονίσουμε πως άπαντες οι κάτοικοι της πόλης είχαν μεταβεί στο αεροδρόμιο της Αλικαρνασσού για να πανηγυρίσουν με τους παίκτες την μεγάλη αυτή επιτυχία.

Εποχή Παπουτσάκη με το βλέμμα στην Ευρώπη

Από τον Ιανουάριο του 2008 ο Εργοτέλης έχει μπει σε νέα… εποχή. Ο Απόστολος Παπουτσάκης ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου, ως πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Κρητικής ΠΑΕ, συνεχίζοντας με ακόμα καλύτερα… βήματα την πορεία των Σουλτάτου και Τζώρτζογλου.

Πλέον, το «συγκρότημα» του Ηρακλείου αποτελεί ένα από τα πιο «υγιή» σωματεία του ελληνικού ποδοσφαίρου και βαδίζει στον σωστό… δρόμο με σταθερά βήματα. Μετά την καθιέρωση στην Super League, οι Κρητικοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους ακόμα πιο ψηλά. Στην έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο πήχης πλέον βρίσκεται ψηλά, αλλά άπαντες στην ομάδα του Εργοτέλη εμφανίζονται έτοιμοι να φέρουν εις πέρας αυτή την μεγάλη πρόκληση.



Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved