«Με χημεία και πλάνο ο ΚΑΟΔ»

«Με χημεία και πλάνο ο ΚΑΟΔ»

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φώτης Τακιανός πανηγυρίζει άνοδο, η φετινή επιτυχία με τον ΚΑΟΔ αποτελεί ξεχωριστή στιγμή.

Όπως παραδέχεται σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η φετινή άνοδος με τον ΚΑΟΔ έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, γιατί ανέβηκα με την ομάδα του τόπου καταγωγής μου. Υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο». Άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά υψηλών απαιτήσεων, ο τεχνικός της δραμινής ομάδας αποδίδει τη φετινή επιτυχία στο τρίπτυχο «παίκτες, συνεργάτες και διοίκηση» και την αφιερώνει στην οικογένειά του, τη σύζυγό του Αναστασία και τους δύο γιους του, τον Γιάννη και τον Παναγιώτη. Ο πρώτος γεννήθηκε τη χρονιά που ανέβασε το Πανόραμα και ο δεύτερος φέτος! Υπόσχεσή του, εν όψει της νέας σεζόν, είναι πως «και στην Α1 ο ΚΑΟΔ θα παρουσιαστεί ομάδα με χημεία και πλάνο». Αναλυτικά τα όσα είπε…

Για το… μυστικό της επιτυχίας: «Μυστική συνταγή δεν υπάρχει, κάτι που να το ξέρουμε δηλαδή και να το επαναλαμβάνουμε. Αν το ξέραμε κάθε χρόνο θα ήμασταν πετυχημένοι. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί άξονες: η φετινή κατάκτηση του τίτλου είναι αποτέλεσμα ενός πλάνου της ομάδας που ξεκίνησε να χτίζεται πριν από δύο χρόνια. Προσπαθήσαμε να θέσουμε στόχους και νομίζω πως είναι σε αυτόν τον προγραμματισμό που κρύβονται μυστικά, δηλαδή να είμαστε μια ομάδα που να παίζει με το σωστό τρόπο το μπάσκετ. Να λειτουργεί η ομάδα εξωαγωνιστικά με απόλυτη συγκέντρωση, να δουλέψουμε τη νοοτροπία του νικητή/πρωταθλητή με τους παίκτες, να διέπει τις σχέσεις σε όλο το οικοδόμημα (διοίκηση, παίκτες, προπονητές) η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός. Και σίγουρα να είμαστε ένα σύνολο που να μπορέσει να υπηρετήσει την ομάδα, να βάλουμε δηλαδή τους εαυτούς μας και τα εγώ μας κάτω από την ομάδα θυσιάζοντας πολλές φορές πολλά πράγματα ως προς τις προτεραιότητες του καθενός ξεχωριστά».

Για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκε φέτος ο ΚΑΟΔ: «Όταν είπα να είμαστε ομάδα που παίζει με το σωστό τρόπο, αυτό στο οποίο έδωσα έμφαση ήταν η επιλογή παικτών με βάση τον χαρακτήρα τους. Δώσαμε μεγάλη προσοχή στη διαμόρφωση του συνόλου, να λειτουργεί δηλαδή με χημεία και διακριτούς ρόλους. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή σε κάθε παίκτη πως θα έπρεπε να δουλέψει κάτω από πειθαρχία πολύ σκληρά. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη σκληρή μας άμυνα. Στην επίθεση θέλαμε να έχουμε ένα πρόσωπο που η ομαδικότητα να βγαίνει ξεκάθαρα προς τα έξω. Δεν είναι τυχαίο πως είχαμε την καλύτερη άμυνα και την 3η καλύτερη επίθεση φέτος. Είχαμε ορθολογιστική και ομαδική επίθεση, χωρίς νεκρά διαστήματα. Θέλαμε να παίξουμε περισσότερο ένα παιχνίδι «inside» (στη ρακέτα) και για αυτό επιλέξαμε ψηλούς με ικανότητα για «full contact». Η στατιστική αποτυπώνει το αποτέλεσμα, καθώς είμαστε η ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό διπόντων (57%) και το χαμηλότερο στα ποσοστά διπόντων των αντιπάλων απέναντί μας (46%)».

Για το τι θα του μείνει αξέχαστο φέτος: «Όταν κάνεις 26 νίκες υπάρχουν πολλές που δεν ξεχνάς. Αυτό που θα μου μείνει είναι ότι όταν παίζαμε εκτός, την περίοδο του σερί των 19 νικών, κερδίζαμε ομάδες αήττητες μέχρι τότε στην έδρα τους και διεκδικήτριες της ανόδου. Τον Πιερικό/Αρχέλαο στην Κατερίνη αήττητος μέχρι τότε εντός, την Ελευσίνα αήττητη στην έδρα της και διεκδικούσε την άνοδο, το Ρέθυμνο το ίδιο, τους Ικάρους στις Σέρρες!»

Για το εάν ξεχωρίζει κάποιον από τους παίκτες του: «Οι παίκτες αποδέχτηκαν τους ρόλους τους, λειτούργησαν κάτω από απόλυτη πειθαρχία, άντεξαν την πίεση μέσα στο γήπεδο… άντεξαν την πίεση του πρωταθλητισμού. Το βασικό είναι ότι λειτούργησαν ως ομάδα, είτε στην επιτυχία είτε σε δύσκολες στιγμές και τελικά το αποτέλεσμα ήταν να παρουσιαστούμε μία ομάδα. Κάθε ένας άφησε κατά μέρος το εγώ του, κι επειδή ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό όταν με ρωτά κάποιος να μιλήσω για τους παίκτες λέω πως όλοι μαζί οι παίκτες αποτέλεσαν ένα σύνολο, σύνολο με διακριτούς ρόλους που έγιναν αποδεκτοί».

Για τη στήριξη του κόσμου: «Η ανταπόκριση του κόσμου δεν ήταν αυτή που περιμέναμε. Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια πριν από δύο χρόνια και βάσει των αποτελεσμάτων περιμέναμε πως ότι θα γίνει ο ΚΑΟΔ μία ομάδα υγιώς οργανωμένη. Περιμέναμε περισσότερα αυτή τη χρονιά από τον κόσμο, αφού η ομάδα έκανε μοναδική πορεία πρωταθλητισμού. Δεν ανταποκρίθηκε ο κόσμος. Είναι αδιανόητο σε κάθε γήπεδο που έπαιζε ο ΚΑΟΔ μακριά από την έδρα του να δημιουργεί το αδιαχώρητο και η έδρα του να είναι μία… συμβατική έδρα. Οι Δραμινοί πρέπει να έρθουν να υποστηρίξουν τη Δράμα και όχι να δουν την εκάστοτε ομάδα που θα έρθει να παίξει. Να την αγαπήσουν, να την αγκαλιάσουν, να τη στηρίξουν. Ο ΚΑΟΔ είναι Δράμα και μετά ακολουθούν οι προπονητές ή οι παίκτες που είμαστε αναλώσιμοι».

Για το «χτίσιμο» της νέας ομάδας: «Η ομάδα βρίσκεται σε περίοδο ξεκούρασης. Υπάρχουν σκέψεις στο μυαλό μου προς το παρόν. Πάνω από τους παίκτες και τους προπονητές είναι η ομάδα. Θα πρέπει Ο ΚΑΟΔ να παρουσιαστεί στην Α1 όπως πρέπει στο αγωνιστικό κομμάτι».

Για τις ανανεώσεις: «Αν κρίνω πως κάποια παιδιά μπορούν να βοηθήσουν, τότε θα μείνουν. Κάποιοι παρουσίασαν βελτίωση στη λειτουργία τους μέσα από την πορεία της ομάδας. Για να κάνουμε αυτή την εκπληκτική πορεία η ομάδα πρέπει να είναι φτιαγμένη από κάποιο ιδιαίτερο... μέταλλο. Αυτό το μέταλλο θα ήθελα να το εμφυσήσω και στη νέα ομάδα, προκειμένου να είναι αξιόμαχη και ικανή να πετύχει το στόχο της. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα δημιουργήσουμε πάλι μία ομάδα με χημεία και πλάνο».

Για το εάν θεωρεί τυχερή συγκυρία το γεγονός πως ο ΚΑΟΔ ανεβαίνει στην Α1 σε μια περίοδο που το επίπεδο έχει πέσει, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: «Δεν το θεωρώ ούτε τύχη ούτε ατυχία. Κάθε χρονιά έχει τα δικά της δεδομένα. Παρουσιάζονται καινούρια πράγματα. Η τύχη είναι ν' αντιληφθείς ποια είναι η πραγματικότητα. Το ότι υπάρχει αυτή η κατάσταση επηρεάζει την Α1 επηρεάζει και τον ΚΑΟΔ. Το επίπεδο ανταγωνισμού έχει πέσει αισθητά και στην Α1 και στην Α2. Η ικανότητα είναι να αντιληφθείς ποιο είναι το πραγματικό επίπεδο, ποιες οι ανάγκες και ποιο το επίπεδο των αντιπάλων. Να υποστηρίξεις τη φιλοσοφία σου και να την προσαρμόσεις στην καινούρια κατηγορία. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Όχι τώρα που το πλέον σημαντικό είναι να κάνεις σωστές επιλογές. Έχεις το χρόνο να διαβάσεις τι έχει να αντιμετωπίσεις».

Για το εάν αισθάνεται δικαιωμένος: «Δεν το βιώνω ως δικαίωση, δεν θεωρώ ότι είναι θέμα δικαίωσης για μένα. Επιθυμία μου είναι να δουλεύω με όλες μου τις δυνάμεις και να πιστεύω στον στόχο. Την πρώτη φορά δεν ήταν ότι δεν έμεινα, αλλά μετά την απορρόφηση της ομάδας από την Καβάλα δεν υπήρχε η φυσιολογική εξέλιξη που θα έπρεπε να υπάρχει. Επομένως είναι κάτι διαφορετικό. Στον ΚΑΟΔ έχει κερδηθεί ο σεβασμός προς το πρόσωπό μου και από μένα προς τη διοίκηση και αυτό είναι το βασικό που μας οδήγησε στην απόφαση να συνεργαστούμε και την επόμενη χρονιά. Ίσως να νιώθω δικαιωμένος για την επιλογή μου πριν δύο χρόνια να έρθω στη Δράμα. Ότι πήρα δηλαδή μία απόφαση να έρθω στην ομάδα του τόπου καταγωγής μου, να συνεργαστώ με ανθρώπους που εκτιμούσα, που είχαμε θέσει όραμα και να καταφέρουμε την άνοδο στη δεύτερη χρονιά, μετά από μία εξαιρετική πρώτη, έστω κι αν το χρονοδιάγραμμα ήταν η άνοδος στην 3η σεζόν».

Για τον πρόεδρο του ΚΑΟΔ, Βασίλη Τσακτσαρλή: «Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε ένα περιβάλλον προς εμένα και προς τους παίκτες ώστε απερίσπαστα να κάνουμε τη δουλειά μας. Ήταν κοντά μας για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Είναι ο άνθρωπος που τα δύο χρόνια που έχει τον πρώτο λόγο έχει πετύχει να είναι η ομάδα υγιής και οργανωμένη. Ο Βασίλης Τσακτσαρλής μαζί με τον Βασίλη Ποζαντζίδη έκαναν πραγματικότητα το όνειρο της ανόδου σε διοικητικό επίπεδο».

Για τον άμεσο συνεργάτη τυου, Στέργιο Καλύβα: «Όταν λέμε ότι μία ομάδα πρέπει να παίζει με το σωστό τρόπο το μπάσκετ θα πρέπει να υπάρχει ένα τιμ για να το υποστηρίζει. Πάντα δίνω έμφαση στην κατάρτιση του τιμ που θα με πλαισιώσει. Για αυτό θεωρώ σημαντικό και αδιαπραγμάτευτο ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που θα συνεργάζονται και θα σέβονται για να υποστηρίξουν το αγωνιστικό κομμάτι. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον συνεργάτη μου, Στέργιο Καλύβα. Είναι ένα παιδί αφιερωμένο στο μπάσκετ. Το ότι είναι αφιερωμένο στο μπάσκετ δημιουργεί τις προϋποθέσεις να κάνει αυτό που κάνει με μεγάλη αγάπη. Βοήθησε και υποστήριξε τα μέγιστα την προσπάθεια που κάναμε. Οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό η πορεία στο ότι ήμασταν σε υψηλό επίπεδο διαβασμένοι. Δίναμε μεγάλη έμφαση στη μελέτη του αντιπάλου και μ' αυτό ασχολιόμασταν πολλές ώρες. Η συνεργασία μας ήταν μία σχέση πιο βαθιά απ' αυτό, ανταλλάσαμε απόψεις για όλα τα ζητήματα, βρίσκαμε λύσεις για τα όποια προβλήματα και πάντα η γνώμη του ήταν σεβαστή είτε συμφωνούσαμε, είτε διαφωνούσαμε. Λαμβάναμε μαζί τις αποφάσεις. Είναι ευνόητο ότι θα πορευτούμε μαζί στην Α1, με τον ΚΑΟΔ».

Για το γυμναστή της ομάδας, Παύλο Κουρομιχελάκη: «Είναι δεκαθλητής με αρκετές διακρίσεις. Για να μπορέσει η ομάδα να κάνει αυτή την πορεία που άρχισε τον Αύγουστο και τέλειωσε στα μέσα Ιουνίου, σημαντικό ρόλο έπαιξε το κομμάτι που λέγεται φυσική κατάσταση, τραυματισμοί. Κομμάτι που πιστώνεται ο γυμναστής της ομάδας. Οι αθλητές μας μέχρι την τελευταία αγωνιστική ήταν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Δεν είχαμε κανένα σοβαρό τραυματισμό παρά ελάχιστους μικροτραυματισμούς. Κάτι εκπληκτικό όταν η ομάδα έπαιξε υπό αυτή την τεράστια πίεση δίνοντας το 100% κάθε Σάββατο. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα, για αυτό γιατί είχε μεγάλη συμβολή σε αυτή την επιτυχία».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Ρεάλ Μαδρίτης: «Δένει» Ζιντάν και μισή ομάδα
Ρεάλ Μαδρίτης: «Δένει» Ζιντάν και μισή ομάδα
Παναθηναϊκός: «Πέταξε» για το… θαύμα!
Παναθηναϊκός: «Πέταξε» για το… θαύμα!
Πανιώνιος: Τέλος… ο Σεμέδο
Πανιώνιος: Τέλος… ο Σεμέδο
Μπαρτσελόνα: Καταγγελία Νεϊμάρ στην FIFA!
Μπαρτσελόνα: Καταγγελία Νεϊμάρ στην FIFA!
Ζωή Λάσκαρη: Το τελευταίο χειροκρότημα στην αγαπημένο ηθοποιό
Ζωή Λάσκαρη: Το τελευταίο χειροκρότημα στην αγαπημένο ηθοποιό
117 Υποτροφίες Σπουδών στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας από το IEK ΑΛΦΑ & το Mediterranean College
117 Υποτροφίες Σπουδών στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας από το IEK ΑΛΦΑ & το Mediterranean College
Σεισμός Ιταλία: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Παιδιά θαμμένα στα ερείπια
Σεισμός Ιταλία: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Παιδιά θαμμένα στα ερείπια
O Βασίλης Δήμας στο «τιμόνι» του «Posidonio»
O Βασίλης Δήμας στο «τιμόνι» του «Posidonio»

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Περισσότερα
Σαρωτικός ο Πανιώνιος, «ροπαλιά» του Ηρακλή
Σαρωτικός ο Πανιώνιος, «ροπαλιά» του Ηρακλή
Διαβάστε τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία μετά το τέλος της…
Σαρωτικός ο Πανιώνιος, «ροπαλιά» του Ηρακλή
Δοκιμασία στην έδρα του Δούκα για Πανιώνιο
Δοκιμασία στην έδρα του Δούκα για Πανιώνιο
Με την διεξαγωγή της 15ης αγωνιστικής συνεχίζεται σήμερα (28/1) το…
Δοκιμασία στην έδρα του Δούκα για Πανιώνιο
Για να διατηρήσει το αήττητο ο Πανιώνιος
Για να διατηρήσει το αήττητο ο Πανιώνιος
Με την διεξαγωγή της 14ης αγωνιστικής συνεχίζεται σήμερα (21/1) το…
Για να διατηρήσει το αήττητο ο Πανιώνιος
Μπάσκετ: Αναβλήθηκε το Φάρος-Ηράκλειο
Μπάσκετ: Αναβλήθηκε το Φάρος-Ηράκλειο
Η αναμέτρηση ανάμεσα στον Φάρο και τον Ηράκλειο στο πλαίσιο…
Μπάσκετ: Αναβλήθηκε το Φάρος-Ηράκλειο
Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων ο Ηρακλής
Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων ο Ηρακλής
Ποινή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών επιβλήθηκε από την ΕΟΚ…
Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων ο Ηρακλής
Δοκιμάζεται στην Λάρισα ο Πανιώνιος
Δοκιμάζεται στην Λάρισα ο Πανιώνιος
Δύσκολη εκτός έδρας δοκιμασία επιφυλάσσει η 7η αγωνιστική της Α2…
Δοκιμάζεται στην Λάρισα ο Πανιώνιος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης