Πατέρας Κόμπι Μπράιαντ στο Onsports: «Έρχομαι προπονητής στην Ελλάδα!» (photos+videos)

Πατέρας Κόμπι Μπράιαντ στο Onsports: «Έρχομαι προπονητής στην Ελλάδα!» (photos+videos)

Ο πατέρας του Κόμπι Μπράιαντ, Τζόι, μιλάει στο Onsports για την επιθυμία του να κοουτσάρει ελληνική ομάδα, τη σχέση του με το γιο του, το πού θα έπαιζε αυτός στην Ευρώπη, αυτά που του δίδαξε και την προπονητική του εμπειρία στην Ασία.

Ο 60χρονος Αμερικανός τεχνικός μόλις ανέλαβε την ιαπωνική Ρίζινγκ Φουκουόκα, την οποία θα επιχειρήσει να «οδηγήσει» στα πλέι οφ της λίγκας bj, ενός εκ των δύο πρωταθλημάτων μπάσκετ που υπάρχουν στην Ιαπωνία, μαζί με το NBL.

Ο ίδιος αγωνίστηκε ως παίκτης στο ΝΒΑ και μετά στην Ευρώπη, όμως ο Κόμπι έκανε πολύ μεγαλύτερη καριέρα και το παραδέχεται χωρίς ίχνος ζήλειας, αλλά με την υπερηφάνεια του γονιού που προσπάθησε να κάνει το παιδί του καλύτερο μέσα από τη δική του διδασκαλία για το άθλημα.

Από τους Έλληνες βλέπει ως παράδειγμα την τετράδα που διαπρέπει στο ΝΒΑ, για τις μικρές χώρες, όπως η Ιαπωνία, να δείξουν ότι έχουν παράδοση στο σπορ, ενώ από παίκτες ξεχωρίζει τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, «Baby Shaq», όπως τον αποκαλεί.

Τι σας έκανε να επιλέξετε τη Ρίζινγκ Φουκουόκα για την επόμενη ομάδα που θα προπονήσετε;

«Είναι μια καλή ερώτηση. Θεωρώ ότι το σωματείο έχει καλό μέλλον στην ιαπωνική λίγκα. Οπότε, είναι μια καλή ευκαιρία να βοηθήσω τη Φουκουόκα».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας και οι φιλοδοξίες σας για τη νέα σας ομάδα;

«Αυτή τη στιγμή ο στόχος μας είναι να είμαστε στα πλέι οφ. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια».

Τι βρίσκετε ελκυστικό στο ιαπωνικό μπάσκετ από τη στιγμή που έχετε ξαναπροπονήσει ομάδες του πρωταθλήματος;

«Λοιπόν, ήμουν στο ιαπωνικό πρωτάθλημα (bj) όταν είχαν 6-8 ομάδες το 2005 οπότε η επιστροφή μου μετά από τόσα χρόνια είχε να κάνει με την ανάπτυξη της λίγκας. Είναι αξιοθαύμαστη. Θυμάμαι τον κόσμο στην Ιαπωνία να λέει ότι το πρωτάθλημα δε θα κρατήσει πάνω από τρία χρόνια, όμως ήδη βρίσκεται στο 10ο χρόνο. Είναι εξαιρετικό».

Το ιαπωνικό και γενικότερα το ασιατικό μπάσκετ προσπαθεί να ανεβάσει το επίπεδό του. Εσείς προσωπικά, έχετε δουλέψει σε πολλές ομάδες εκεί. Τι θεωρείτε ότι χρειάζονται για να είναι σε υψηλότερες θέσεις, κατά τη γνώμη σας;

«Πρέπει να τοποθετηθεί η χώρα της Ιαπωνίας στην καλύτερη δυνατή θέση με τα πρωταθλήματα μπάσκετ, το NBL και το bj. Πρέπει να ενώσουν τους φορείς τους για να γίνουν πιο δυνατοί στο ιαπωνικό μπάσκετ. Αν υπάρχει διαχωρισμός, τότε δεν μπορείς να έχεις τους καλύτερους παίκτες σου να εκπροσωπούν τη χώρα σου».

Στο ΝΒΑ έχουμε δει πολλούς Κινέζους μπασκετμπολίστες, αλλά όχι τόσους πολλούς από την Ιαπωνία. Γιατί κατά τη γνώμη σας και τι χρειάζονται οι Ιάπωνες για να παίξουν εκεί;

«Λοιπόν, υπάρχουν δύο ψηλοί,δίδυμοι, που παίζουν στο NBL. Θεωρώ ότι έχουν εξέλιξη. Υπάρχει ένας γκαρντ, ο Τογκάσι, πολύ καλός παίκτης. Έχει να κάνει με το όταν παίκτες από την Κίνα ή από ευρωπαϊκές χώρες λάμπουν όταν οι εθνικές τους ομάδες ή οι σύλλογοι πάνε καλά σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπότε, για αυτό η Ιαπωνία θα πρέπει να βάλει τους καλύτερους παίκτες στο παρκέ, όχι αυτούς που έχουν να κάνουν με την πολιτική, αλλά τους καλύτερους, ώστε να δείξουν στον κόσμο ότι είναι μια καλή μπασκετική χώρα».

Εσείς ξεκινήσατε από το ΝΒΑ και μετά παίξατε στην Ευρώπη, την Ιταλία και τη Γαλλία. Ο γιος σας, Κόμπι, ήταν μικρός τότε. Θα τον συμβουλεύατε να αγωνιστεί στην Ευρώπη; Θα το κάνει ποτέ, σας έχει πει κάτι;

«(Γελάει) Είναι μια καλή ερώτηση. Είναι μαγικό που ο Κόμπι διανύει το 19ο χρόνο του στο ΝΒΑ που είναι το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο. Οπότε, ξέρεις ότι για αυτό είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος που πρώτον είναι αυτό που είναι με μια σπουδαία ομάδα, τους Λέικερς. Δεύτερον, κρατάει τον εαυτό του σε εξαιρετική κατάσταση για να μπορεί να αποδίδει στο υψηλότερο επίπεδο. Ακόμα απολαμβάνει το μπάσκετ. Εγώ είμαι 60 ετών και ακόμα παίζω επειδή το διασκεδάζω και αν το διασκεδάζει μπορεί να παίξει όπου θέλει».

Αν ο Κόμπι αποφασίσει να παίξει στην Ευρώπη, ποια ομάδα θα διάλεγε χωρίς δεύτερη σκέψη;

«Πιθανώς να πήγαινε εκεί που έχει μεγαλώσει, το Μιλάνο ή τη Ρώμη».

Πόσο περήφανος είστε που ο γιος σας, Κόμπι, κατάφερε να σας ξεπεράσει αν συγκρίνει κανείς τις καριέρες σας στο μπάσκετ; Θα λέγατε ότι τον ζηλεύετε λίγο που μπόρεσε να γίνει σπουδαιότερος από εσάς;

«Όχι, είμαι απλά ένας καλός δάσκαλος και αυτό κάνουν οι πατεράδες. Διδάσκουν στα παιδιά τους να είναι καλύτερα».

Πολλοί τείνουν να συγκρίνουν τον Κόμπι Μπράιαντ με τον Μάικλ Τζόρνταν. Προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιος είναι καλύτερος και ο καλύτερος όλων των εποχών. Φυσικά εσείς ως πατέρας του Κόμπι θα λέγατε ότι ο γιος σας είναι καλύτερος, αλλά θα μπορούσατε να το εξηγήσετε;

«Θεωρώ ότι είναι δύο ιδιαίτεροι παίκτες. Πάντα είναι δύσκολο όταν επιλέγεις από το ΝΒΑ ή οποιοδήποτε σπορ ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Νομίζω ότι έχει να κάνει με την εποχή που έχουν παίξει. Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν σε μια εποχή που το Σικάγο χρειαζόταν μια αθλητική ομάδα και επίσης το ίντερνετ άρχιζε να γίνεται Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, οπότε είχε πολλά πλεονεκτήματα. Κέρδισε και αυτά τα πρωταθλήματα, κάτι που είναι εξαιρετικό, ενώ είχε και έναν καλό κόουτς τον Φιλ Τζάκσον, όπως και ο Κόμπι. Οπότε, είναι σημαντικό να είσαι καλός παίκτης, αλλά επίσης θα πρέπει να έχεις και έναν καλό προπονητή και μάνατζερ για να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς».

Εσείς παίζατε σε διαφορετική θέση από τον Κόμπι, αλλά αν είχατε την ευκαιρία να είστε συμπαίκτες, πώς θα συνεργαζόσασταν; Το έχετε φανταστεί ποτέ αυτό; Σίγουρα έχετε αγωνιστεί πολλές φορές μαζί, αλλά στο ΝΒΑ πώς θα ήταν αυτό; Ίσως αυτός να έκανε τις ασίστ και εσείς άλεϊ ουπ καρφώματα;

«Όχι, θα του έλεγα να σουτάρει την μπάλα κάθε φορά που έχει την ευκαιρία και αν αστοχήσει θα πάρω το ριμπάουντ, για να μην ανησυχεί».

Έχετε ποτέ προσέξει τους Έλληνες παίκτες που παίζουν στο ΝΒΑ φέτος;

«Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ιαπωνία, να έχουν ένα καλό προϊόν σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως είχε η Ελλάδα. Άλλωστε, πριν από μερικά χρόνια εξέπληξαν μία από τις καλύτερες ομάδες (ΗΠΑ). Οπότε, πρέπει να παίζεις εναντίον των καλύτερων παικτών και να προωθείς την καλύτερη ομάδα σου. Οι ευκαιρίες για ξένους υπάρχουν, όπως ο Ντιρκ Νοβίτσκι από τη Γερμανία και ο Τόνι Πάρκερ από τη Γαλλία, όμως όλα αρχίζουν από την εθνική και το σύλλογο, όπου οι σκάουτερ του ΝΒΑ πηγαίνουν και τους βλέπουν να παίζουν σε υψηλό επίπεδο».

Έχετε παίξει μπάσκετ και προπονήσει στην Ευρώπη, αλλά ποτέ στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, τι γνωρίζετε για αυτό;

«Δεν μπορώ να θυμηθώ παίκτες από την Ελλάδα, αλλά έναν πραγματικά μεγάλο τον Μπέιμπι Σακ (Σοφοκλής Σχορτσανίτης). Είναι πολύ εντυπωσιακός. Αν έχω την ευκαιρία να προπονήσω στην Ελλάδα, να με καλέσετε (γελάει), για να πάω να αξιολογήσω τον εαυτό μου».

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες με τον Τζόι και τον Κόμπι Μπράιαντ:

Πατέρας Κόμπι Μπράιαντ στο Onsports: «Έρχομαι προπονητής στην Ελλάδα!» (photos+videos)



Άστον Βίλα - Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Στόχος μας είναι να κερδίσουμε»
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Στόχος μας είναι να κερδίσουμε»
Euroleague: Η απάντηση για τις διαιτησίες στα Game 3 των Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού
Euroleague: Η απάντηση για τις διαιτησίες στα Game 3 των Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού
ΑΕΚ: Ο Ζίνι υποβλήθηκε σε επέμβαση στους κοιλιακούς
ΑΕΚ: Ο Ζίνι υποβλήθηκε σε επέμβαση στους κοιλιακούς
Ολυμπιακός: Η έκπληξη Μεντιλίμπαρ με παίκτη από Κ19 στην αποστολή
Ολυμπιακός: Η έκπληξη Μεντιλίμπαρ με παίκτη από Κ19 στην αποστολή
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved