Νίκολας στο Onsports: «Η Μακάμπι δεν… πήρε από τον Ολυμπιακό» (photos+videos)

Νίκολας στο Onsports: «Η Μακάμπι δεν… πήρε από τον Ολυμπιακό» (photos+videos)

Ο Ντρου Νίκολας εξηγεί στο Onsports γιατί ο θρίαμβος της Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν συγκρίνεται με αυτόν του Ολυμπιακού και μιλάει για τα σημεία, στα οποία θα κριθούν οι ελληνικοί τελικοί στέλνοντας μήνυμα… ειρήνης στους οπαδούς του Παναθηναϊκού και των Πειραιωτών.

Ο πρώην γκαρντ του Εξάστερου έχει αποσυρθεί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο από το μπάσκετ, αλλά παρακολουθεί τα πάντα, κυρίως ΝΒΑ και Ευρωλίγκα, λόγω της νέας καριέρας που κάνει ως σχολιαστής, εκφράζοντας την άποψή του στο Onsports για όλα όσα σημαντικά γίνονται εκεί.

Όντας πρωταθλητής Ευρώπης δύο φορές με τους «πράσινους», το 2009 στο Βερολίνο και το 2011 στη Βαρκελώνη, δεν θα μπορούσε να μην δει το Final 4 του Μιλάνο και τον τρόπο με τον οποίο η Μακάμπι εξέπληξε τους πάντες, αλλά και τον ίδιο, με την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Νίκολας ήρθε σε μεγαλύτερη επαφή με τη φετινή διοργάνωση από τα πλέι οφ, όταν είδε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να αποκλείει το «τριφύλλι» και παραδέχεται ότι παρόλο που έχει περάσει και από τους δύο αντιπάλους, υποστήριζε τον Παναθηναϊκό.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό παλαίμαχο, πια, άσο, το συγκρότημα του Φραγκίσκου Αλβέρτη έχασε μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει τη μοίρα του στο πρώτο ματς στη Μόσχα, όταν έφτασε κοντά στη νίκη, αλλά παρόλα αυτά οι εμφανίσεις της άλλοτε ομάδας του, τού άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Έχοντας αγωνιστεί σε πολλά ντέρμπι «αιωνίων» και γνωρίσει τις συγκινήσεις τους, ο Νίκολας δεν κρύβει ότι περιμένει με αγωνία τους φετινούς τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού τονίζοντας ότι αναμένει να κριθούν στις λεπτομέρειες και χαρακτηρίζει για ακόμη μία φορά τους οπαδούς του Εξάστερου ως τους καλύτερους στον κόσμο.

Ποια ήταν η αντίδρασή σου που η Μακάμπι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης όταν κανείς δεν το περίμενε;

«Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα που η Μακάμπι το κατέκτησε. Όλοι πίστευαν ότι είναι το αουτσάιντερ, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στα Final 4. Είναι ένα ματς και ο καθένας μπορεί να το πάρει. Έκαναν καλή δουλειά, αρχικά κερδίζοντας την ΤΣΣΚΑ και μετά τη Ρεάλ. Οπότε, όταν νικάς αυτές τις δύο ομάδες είναι λογικό να αξίζεις να αποκαλείσαι πρωταθλητής».

Για τη Ρεάλ τι έχεις να πεις; Έχασε με τον ίδιο τρόπο στον φετινό τελικό όπως πέρσι από τον Ολυμπιακό. Ήταν η καλύτερη ομάδα, αλλά δεν μπόρεσε να διορθώσει τα περσινά της λάθη. Υπάρχει εξήγηση;

«Είναι δύσκολο να το εξηγήσεις. Πάντα σκέφτομαι και λέω ότι σε έναν αγώνα μπάσκετ πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος για 40 λεπτά. Αυτή τη φορά ήταν για 45 λεπτά και η Ρεάλ δεν το έκανε αυτό, ούτε πέρσι, ούτε φέτος. Σε ένα τέτοιο ματς, αν χάσεις τη συγκέντρωσή σου έστω για ένα λεπτό, το παιχνίδι μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες. Η Μακάμπι είχε το μομέντουμ, τους οπαδούς μαζί της, και όπως αποδείχθηκε, όλα μπορούν να γίνουν».

Θεωρείς ότι από τη στιγμή που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας απέτυχε να σηκώσει το τρόπαιο μετά από έξι χρόνια, έχει κάποια… κατάρα που την εμποδίζει να το πάρει, όσο κοντά και αν φτάσει;

«Συμβαίνει. Για παράδειγμα, πριν από περίπου πέντε χρόνια, όλοι μιλούσαν για τον Ολυμπιακό με αυτό τον τρόπο, ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Και ξαφνικά κατέκτησε δύο συνεχόμενους τίτλους (στην Ευρωλίγκα). Η ΤΣΣΚΑ είναι ακόμη, μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, και κάθε χρόνο που είναι κοντά ή φτάνει στο Final 4, είναι θέμα χρόνου να αναδειχθεί ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης».

Θεωρείς ότι η Μακάμπι ίσως να σκεφτόταν το παράδειγμα του Ολυμπιακού, ώστε να πιστέψει ότι μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο, παρόλο που ήταν το αουτσάιντερ, κάτι που τελικά κατάφερε;

«Όχι, δεν θα έλεγα ότι είχαν το παράδειγμα του Ολυμπιακού. Είναι το παράδειγμα του μπάσκετ. Έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Ο Ολυμπιακός το έχει κάνει πολλές φορές. Δεν θα έδινα τα εύσημα στον Ολυμπιακό για αυτό, αλλά στη Μακάμπι. Οι παίκτες της έμειναν συγκεντρωμένοι και τα 40 λεπτά, το κράτησαν αυτό και στην παράταση, και τελικά νίκησαν».

Ποια ομάδα υποστήριζες στις αναμετρήσεις ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τα πλέι οφ; Τον πρώην σύλλογό σου ή την ομάδα του φίλου σου, Άαρον Τζάκσον, από την οποία είχες περάσει επίσης για μικρό χρονικό διάστημα;

«Ήμουν στην ΤΣΣΚΑ μόνο για μερικούς μήνες, ενώ στον Παναθηναϊκό για τρία χρόνια. Οπότε, υποστήριζα περισσότερο τον Παναθηναϊκό επειδή έπαιξα με τον Μήτσο, τον Μάικ, τον Φώτση και ήθελα ο Παναθηναϊκός να περάσει».

Πώς είδες αυτή την παράξενη σειρά; Στο πρώτο ματς ο Παναθηναϊκός παραλίγο να κερδίσει, πήρε τα δύο παιχνίδια στην Αθήνα, αλλά τα δύο τελευταία στη Μόσχα ήταν «εφιάλτης».

«Ναι. Αυτό συμβαίνει σε μια τέτοια σειρά, ειδικά όταν παίζεις με μια δυνατή ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ. Όταν έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις, πρέπει να την αρπάζεις γιατί μπορεί να μην σου δοθεί ξανά. Οπότε, θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία χάνοντας το πρώτο ματς και προφανώς ήταν πολύ δύσκολο να πάρει το πέμπτο παιχνίδι στη Μόσχα, όπου η ΤΣΣΚΑ έπαιξε πολύ καλά. Η διαφορά έγινε στον πρώτο αγώνα».

Αφότου αποχώρησες από τον Παναθηναϊκό, έπαιξες τόσο στην ΤΣΣΚΑ όσο και την Αρμάνι Μιλάνο, αλλά δεν κατάφερες να προσαρμοστείς. Τι έγινε;

«Ήταν πολύ δύσκολο να προσαρμοστώ αλλού γιατί με το πλάνο που είχε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό ήταν εύκολο για εμένα να παίξω. Όταν πήγα μετά στην Αρμάνι και την ΤΣΣΚΑ τα συστήματα ήταν διαφορετικά, αλλά επίσης δεν μπορούσα να αλλάξω και τη νοοτροπία μου. Ένιωσα ότι ολοκλήρωσα αυτά που είχα να δώσω στο μπάσκετ, έχοντας κερδίσει δύο πρωταθλήματα Ευρώπης. Τα είχα πραγματοποιήσει όλα και ατομικά. Το κίνητρό μου κατά κάποιο τρόπο δεν υπήρχε πια, και ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορούσα να παίξω πια για τον κόουτς Ομπράντοβιτς και στην Αθήνα, αυτό με επηρέασε επίσης. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο καλά όσο τα υπόλοιπα της καριέρας μου».

Από τον φετινό Παναθηναϊκό έχεις παρακολουθήσει άλλα ματς εκτός από αυτά με την ΤΣΣΚΑ;

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, όχι. Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσω από τη στιγμή που είμαι στις ΗΠΑ».

Παρόλα αυτά, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από αυτά που έχεις δει, με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη προπονητή;

«Άλλαξε κάποια πράγματα όταν έγινε προπονητής. Η αυτοπεποίθηση ανέβηκε και στα περισσότερα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός έφτασε στο απώγειο της ικανότητάς του. Είχαν να αντιμετωπίσουν μια πολύ δυνατή ομάδα και χωρίς πλεονέκτημα έδρας. Είναι πολύ δύσκολο να νικήσεις μια ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ. Έπαιξαν όμως εξαιρετικά και ειδικά τον τελευταίο μήνα και ανυπομονώ για τους τελικούς με τον Ολυμπιακό».

Τι πιστεύεις ότι θα γίνει σε αυτούς τους αγώνες, με τον Παναθηναϊκό να έχει το πλεονέκτημα της έδρας;

«Θα είναι πολύ δύσκολο ακόμη και έτσι. Ανεξάρτητα από το πλεονέκτημα έδρας πρέπει να παίζεις καλά. Είναι πολύ δύσκολο να νικήσεις στο ΟΑΚΑ, αλλά ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλή ομάδα που έφτασε κοντά στο Final 4, επίσης. Υπάρχει μεγάλο κίνητρο και θα κριθεί σε μικρές λεπτομέρειες, όπως πάντα. Ποιος θα πάρει το ριμπάουντ, ποιος θα βάλει το καλάθι, ποιος θα βγάλει τις φάσεις την κατάλληλη στιγμή».

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα ενόψει της έναρξης των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού;

«Ελπίζω οι οπαδοί και των δύο ομάδων να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα χωρίς όλα αυτά που γίνονται κάποιες φορές στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι αγώνες πρέπει να παίζονται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και όποια ομάδα νικήσει νίκησε. Έτσι πρέπει να είναι. Ελπίζω ότι στη συνέχεια θα είναι έτσι».

Είχες την ευκαιρία να αγωνιστής συμπαίκτης με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτόν που φέτος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού;

«Πρώτα από όλα, είναι εξαιρετικός ηγέτης. Τον θυμάμαι να είναι πάντα πάρα πολύ έξυπνος. Αγωνίστηκα μαζί του στη δύση της καριέρας του, αλλά με βοηθούσε συνεχώς. Πάντα ερχόταν, ειδικά σε δύσκολες στιγμές, και έλεγε ότι όλα θα πάνε καλά. Μου έδινε αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι θα δίνει στους παίκτες του και σαν προπονητής. Τον εμπιστεύομαι πλήρως για το αν θα αποφασίσει να παραμείνει πρώτος προπονητής ή θα κάνει τη δουλειά που έκανε προηγουμένως».

Σε είδαμε να μιλάς σε ένα ντοκιμαντέρ για τους φιλάθλους στην Ελλάδα και είπες τα καλύτερα για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

«Τα αισθήματά μου δεν θα αλλάξουν ποτέ. Είπα ότι ο Παναθηναϊκός έχει τους καλύτερους οπαδούς στον κόσμο και ακόμα το πιστεύω αυτό. Όποιος έρχεται στην Αθήνα και παίζει στο ΟΑΚΑ θα σου πει το ίδιο πράγμα. Η υποστήριξη είναι κάτι το απίστευτο. Είναι ένα μοντέλο που όλοι θα έπρεπε να έχουν».

Μου είπες νωρίτερα για το πόσο σημαντικός ήταν για σένα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ομπράντοβιτς δεν είναι στον Παναθηναϊκό. Πέρσι ήταν εκτός πάγκων και από φέτος είναι στη Φενέρμπαχτσε / Ούλκερ. Ωστόσο, η ομάδα του δεν είχε επιτυχία στην Ευρωλίγκα. Έχεις κάποια γνώμη για αυτό;

«Ο κόουτς Ομπράντοβιτς βρίσκεται λίγο διάστημα στη Φενέρ και χρειάζεται χρόνο. Όταν θα βρει τους σωστούς παίκτες ή όταν οι Τούρκοι προσαρμοστούν στο σύστημά του, η Φενέρ θα επιστρέψει και θα παίξει σε πολλά Final 4. Γνωρίζω πόσο καλός κόουτς είναι ο Ομπράντοβιτς, πιστεύω ο καλύτερος στην Ευρώπη, και φέτος ήταν μόνο η αρχή. Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη η την μεθεπόμενη χρονιά θα συνεχίσει να κάνει μεγαλύτερα βήματα για να κατακτήσει την Ευρωλίγκα».

Γνωρίζω ότι παρακολουθείς πολλή ΝΒΑ. Ξέρεις τους Έλληνες παίκτες που παίζουν εκεί; Με τον Νικ Καλάθη ήσασταν συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό, αλλά υπάρχουν και οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και Κώστας Κουφός. Ποια είναι η άποψή σου για αυτούς;

«Δεν έχω δει πολύ το παιδί του Μιλγουόκι, αλλά είναι ταλαντούχος και έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Άλλωστε, είναι ακόμα πολύ μικρός. Έχω παρακολουθήσει τον Κουφό λόγω του Καλάθη, με τον οποίο είμαστε ακόμα καλοί φίλοι και μερικές φορές τους βλέπω. Ο Νικ είχε μια πολύ καλή σεζόν παρά το ατυχές συμβάν. Δεν ξέρω τι θα κάνει, αν θα μείνει στο ΝΒΑ ή αν θα επιστρέψει πιθανώς στην Ευρώπη. Ωστόσο, έχει όλη την καριέρα μπροστά του».

Ποια είναι η άποψή σου για αυτό που συνέβη στον Καλάθη;

«Νομίζω ότι ήταν κάτι ατυχές. Γνωρίζω τον Νικ σαν άνθρωπο. Δεν πιστεύω ότι πήρε τίποτα και δεν ήξερε για την μικρή ποσότητα που θα τον επηρέαζε αν θα ήταν πιο δυνατός ή αν θα έπαιζε καλύτερα. Ήταν απλά ένα κοινό λάθος. Κάποιες φορές, ειδικά εδώ στις ΗΠΑ, μπορεί να αγοράσεις πολλά πράγματα και αν κάνεις τεστ αναβολικών μπορεί να βρεθείς θετικός. Νομίζω ότι αυτό έγινε με τον Νικ. Είναι κάτι λυπηρό. Τώρα με την τιμωρία δεν είμαι σίγουρος αν θα συνεχίσει να παίζει στο ΝΒΑ ή θα επιστρέψει στην Ευρώπη. Ωστόσο, θα είναι καλά».

Θεωρείς ότι οι Μαϊάμι Χιτ θα κατακτήσουν τον τρίτο συνεχόμενό τους τίτλο στο ΝΒΑ;

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι το φαβορί να επιστρέψουν στους τελικούς και αν παίξουν με το Σαν Αντόνιο τότε θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο Μαϊάμι και να δω τον Λεμπρόν, τον Ουέιντ και αυτά τα παιδιά να παίζουν. Είναι δύσκολο να τους κερδίσεις».

Για τον MVP του φετινού ΝΒΑ, Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Λεμπρόν Τζέιμς σε αυτό το βραβείο, τι έχεις να πεις;

«Το άξιζε. Είχε μια αξιοσημείωτη σεζόν, κάτι που θα βλέπουμε για τα επόμενα 5-8 χρόνια. Είναι απίστευτος παίκτης και σκόρερ. Είναι ένας από αυτούς τους παίκτες που βγαίνουν κάθε 50 χρόνια, όπως ο Λεμπρόν και νομίζω ότι φέτος τα στατιστικά του ήταν λίγο καλύτερα από του Λεμπρόν».

Η απόφασή σου να αποσυρθείς από την ενεργό δράση είναι οριστική ή υπάρχει κάποιο… παραθυράκι να επιστρέψεις;

«Είναι τελική. Από τη στιγμή που είπα ότι θα σταματήσω, έμεινα πιστός στην απόφασή μου και σταμάτησα. Παρόλο που αγαπώ ακόμα το μπάσκετ και παίζω 1-2 φορές την εβδομάδα, δεν έχω την επιθυμία να το κάνω επαγγελματικά για να παίξω όπως πριν».

Είσαι κοντά όμως στο μπάσκετ επειδή είσαι σχολιαστής.

«Ακριβώς. Παρόλο που δεν αγωνίζομαι, είμαι κοντά. Μου αρέσει να μιλάω για αυτό. Είναι απολαυστικό. Είναι σαν μια νέα καριέρα και το διασκεδάζω».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με τον Ντρου Νίκολας:

Νίκολας στο Onsports: «Η Μακάμπι δεν… πήρε από τον Ολυμπιακό» (photos+videos)



Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved