Σαβάνοβιτς στο Onsports: «Ο Αλβέρτης ξέρει τον Παναθηναϊκό, εμείς... όχι!» (photos+videos)

Σαβάνοβιτς στο Onsports: «Ο Αλβέρτης ξέρει τον Παναθηναϊκό, εμείς... όχι!» (photos+videos)

Ο Ντούσκο Σαβάνοβιτς μιλάει στο Onsports για τον… άγνωστο στην Αναντολού Εφές, Παναθηναϊκό, με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη προπονητή, την πίστη που έχει σε αυτόν ότι μπορεί να πετύχει στον Εξάστερο, χαρακτηρίζει ασυνήθιστα καλή ομάδα τους «πράσινους» και αναφέρεται και στο… ελληνικό μέλλον του.

Είναι ένας από τους καλύτερους και πιο «επικίνδυνους» για τους αντιπάλους του, παίκτες των Τούρκων, με 10.9 πόντους (43.5% στα δίποντα, 36.5% στα τρίποντα, 68.1% στις βολές), 3.9 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ και 3.1 κερδισμένα φάουλ σε 26:57 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο σε 18 αγώνες στη φετινή Ευρωλίγκα.

Ο διεθνής Σέρβος είναι από τους πιο σταθερούς παίκτες στη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια και το συμβόλαιό του με την Εφές λήγει το καλοκαίρι. Ο ίδιος είχε φτάσει κοντά στον Ολυμπιακό στο παρελθόν και δεν μας κρύβει ότι θα ήθελε να παίξει στην Ελλάδα, αφού όπως μας λέει, αυτό είναι τιμή για κάθε μπασκετμπολίστα.

Πέρσι με την Εφές είχε φτάσει μέχρι τα πλέι οφ, όπου αποκλείστηκε από το Final 4 του Λονδίνου από τον Ολυμπιακό, αλλά φέτος τα πράγματα δεν είναι καλά. Το συγκρότημα του Βαγγέλη Αγγέλου και του Κώστα Βασιλειάδη έχει μόλις δύο νίκες σε εννιά ματς και οι ελπίδες για πρόκριση στα προημιτελικά είναι λιγοστές, με τον 30χρονο φόργουορντ να βλέπει ως μια τελευταία ευκαιρία για την ομάδα του την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό.

Προέρχεστε από τέσσερις συνεχόμενες ήττες και είστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Θα έλεγες ότι το buzzer beater του Ζόραν Πλάνινιτς στο ματς με την Αρμάνι Μιλάνο σας ανέβασε την ψυχολογία μόνο για λίγο;

«Έχουμε αυτές τις τέσσερις ήττες, αλλά είναι πάντα ωραίο και σπουδαίο να κερδίζεις παιχνίδια, ειδικά όταν αυτό γίνεται με τον τρόπο όπως με το Μιλάνο με το σουτ του Πλάνινιτς. Δεν είναι για πολύ (η κακή περίοδος). Ελπίζουμε ότι θα είναι μόνο για 2-3 αγώνες. Είχαμε μιλήσει και πιστεύαμε ότι έχουμε την ποιότητα να κάνουμε κάτι στο Top 16 της Ευρωλίγκας και να περάσουμε στο Top 8, αλλά προέκυψαν πολλά προβλήματα τραυματισμών που δημιούργησαν ελλείψεις στο ρόστερ. Τώρα, η κατάσταση είναι λίγο δύσκολη για να καταφέρουμε να είμαστε στα πλέι οφ, αλλά δεν τα παρατάμε. Έχουμε ακόμη πέντε παιχνίδια και θα παλέψουμε».

Παίζετε με τον Παναθηναϊκό ένα από τα τελευταία χαρτιά σας για να είστε στον επόμενο γύρο. Βλέπετε αυτό το παιχνίδι σαν την τελευταία σας ευκαιρία;

«Μαθηματικά, έχουμε πιθανότητες. Θα κάνουμε τα πάντα μέχρι το τέλος. Αυτή, ναι, είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Δυστυχώς που είναι με τον Παναθηναϊκό που όλοι ξέρουν ποιος είναι. Μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Είναι κακό για εμάς που η τελευταία μας ευκαιρία είναι εναντίον της Πανάθα. Δεν τα παρατάμε, όμως. Θέλουμε να νικήσουμε. Πρέπει να πάρουμε όλα τα ματς από εδώ και πέρα. Αν το κάνουμε αυτό, ίσως βρεθούμε στο Top 8».

Ο αντίπαλος σας προέρχεται από μια απρόσμενη ήττα από την Λαμποράλ Κούτσα στο ΟΑΚΑ και έχει νέο προπονητή, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο οποίος είναι θρυλικός παίκτης της ομάδας. Γνωρίζεις πόσο σημαντικός άνθρωπος είναι για τον Παναθηναϊκό, έτσι δεν είναι;

«Φυσικά και το γνωρίζω! Όταν ήμουν νεότερος είχαμε παίξει αντίπαλοι. Τον θυμάμαι, είναι θρύλος. Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Αλβέρτης. Δεν έχει υπάρξει ξανά σε αυτή τη θέση και ίσως αυτό να είναι μειονέκτημα, αλλά το μεγάλο συν είναι ότι είναι θρύλος, έπαιζε μπάσκετ πριν και ξέρει πως πρέπει να παίξουν. Γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Ήταν σε όλη του τη ζωή στον Παναθηναϊκό. Έχει επίγνωση της νοοτροπίας των παικτών, του πώς δουλεύει η ομάδα, γνωρίζει την πόλη και τους οπαδούς. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο συν για αυτόν. Θα έχει προπονητές και παίκτες που θα τον βοηθήσουν. Θα τους αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς αμφιβολία».

Ο Παναθηναϊκός έχει πολλές αλλαγές στο τεχνικό του επιτελείο. Πώς αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν το μεταξύ σας παιχνίδι;

«Πολύ! Γιατί εμείς προετοιμαζόμασταν για τον προηγούμενο Παναθηναϊκό, αυτόν που έπαιζε από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα. Αλλά τώρα, λόγω της αλλαγής προπονητή και της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από τον Αλβέρτη, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα έχουμε έναν νέο αγώνα. Δεν γνωρίζουμε την τακτική και δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε κάτι, γιατί ο αντίπαλός μας είναι καινούρια ομάδα. Θα είναι εντελώς διαφορετικά. Για εμάς, θα ήταν πιο εύκολο αν είχαν τον ίδιο προπονητή και δεν υπήρχαν αυτές οι αλλαγές, αλλά δυστυχώς ανέλαβε ο Αλβέρτης και τώρα θα είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν ξέρουμε τι θα κάνει. Είναι μια μεγάλη έκπληξη για εμάς».

Είναι καλό που στην προσπάθειά σας να αντιμετωπίσετε τον άγνωστο σε εσάς, Παναθηναϊκό, έχετε δύο Έλληνες στην ομάδα σας, τον προπονητή, Βαγγέλη Αγγέλου και τον Κώστα Βασιλειάδη;

«Φυσικά, είναι σπουδαίο που έχουμε αυτόν τον εξαιρετικό προπονητή που έχει μεγάλη εμπειρία και τον Κώστα, ο οποίος είναι σπουδαίος συμπαίκτης και είναι και ο συγκάτοικός μου τους τελευταίους οκτώ μήνες. Είναι εξαιρετικό παιδί και παίκτης. Για τα παιχνίδια εναντίον των ελληνικών ομάδων, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, μας δίνουν τις περισσότερες πληροφορίες γιατί είναι από την Ελλάδα και αυτό μας βοηθάει. Χωρίς τη βοήθειά τους θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Χάρη σε αυτούς, γνωρίζουμε περισσότερα για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό».

Η στατιστική σύγκριση ανάμεσα στην Εφές και τον Παναθηναϊκό είναι ισορροπημένη. Εσύ βλέπεις να υπερτερεί η μία ή η άλλη ομάδα σε κάποιον τομέα;

«Από τη μία, εμείς έχουμε αβαντάζ επειδή παίζουμε στην έδρα μας, την Κωνσταντινούπολη και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα γιατί αγωνιζόμαστε σπίτι μας. Από την άλλη, όμως, ο Παναθηναϊκός άλλαξε προπονητή και έχει τον Αλβέρτη. Όλα εξαρτώνται από αυτόν πλέον. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την τακτική του. Τα στατιστικά μπορούν να σου πουν πολλά, αλλά πολλές φορές λένε και ψέματα. Τα χαρτιά μπορεί να κρύψουν κάποια πράγματα, να μην λένε όλη την αλήθεια. Άλλωστε δεν παίζουν αυτά. Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι γιατί μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις και από τους δύο».

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από μια δύσκολη περίοδο. Έχει πέντε ήττες σε έξι ματς και το παιχνίδι εναντίον σας είναι πολύ κρίσιμο για τη συνέχειά του στα πλέι οφ. Εσείς έχετε παίξει ήδη φέτος με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και χάσατε. Τι εντυπώσεις σου άφησε εκείνη η αναμέτρηση;

«Και για τους δύο είναι ένας πολύ σημαντικός αγώνας. Εμείς πρέπει να νικήσουμε όλα τα ματς ξεκινώντας από αυτό. Και αυτοί, όμως, πρέπει να μας κερδίσουν αν θέλουν να παλέψουν για την πρόκριση στα τελευταία ματς. Το πρώτο παιχνίδι ήταν πολύ δύσκολο. Είναι μια ασυνήθιστη ομάδα στην Ευρώπη με πολύ έμπειρους παίκτες, όπως ο Διαμαντίδης. Γνωρίζονται μεταξύ τους πολλά χρόνια και δουλεύουν καλά. Μέχρι στιγμής πάνε καλά. Ελπίζω ότι εναντίον μας θα είναι διαφορετικά και αυτή τη φορά θα είναι η σειρά μας να κερδίσουμε».

Ποιον παίκτη του Παναθηναϊκού φοβάστε περισσότερο; Ίσως τον Ζακ Ράιτ, ο οποίος είναι καινούριος στην ομάδα και δεν είχε παίξει στον προηγούμενό σας αγώνα στο ΟΑΚΑ;

«Δεν μπορώ να το πω αυτό γιατί τους βλέπω σαν ομάδα. Δουλεύουν τέλεια σαν ομάδα. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιον. Είναι καλά οργανωμένοι. Ο Διαμαντίδης, ο Γκιστ και ο Λάσμε έχουν τον ρόλο τους. Όλοι έχουν τη θέση τους. Ο κάθε παίκτης ξέρει τι να κάνει μέσα στο παρκέ. Για αυτό είναι δύσκολο, είναι μια ασυνήθιστη και δύσκολη ομάδα, σε όλη την Ευρώπη. Για αυτό είναι καλοί».

Έχεις φίλους στον Παναθηναϊκό;

«Όλοι οι παίκτες γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Είμαστε επαγγελματίες. Αλλά στον Παναθηναϊκό δεν έχω φίλους. Από τον Ολυμπιακό μιλούσα με τον Πέρο Άντιτς, τον Μάρκο Κέσελ και τον Βασίλη Σπανούλη. Αλλά στον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποιον φίλο. Δεν έχω υπάρξει συμπαίκτης με κανέναν, αλλά έχω αγωνιστεί χιλιάδες φορές απέναντί τους. Μέσα στο παρκέ, γνωριζόμαστε».

Η κατάσταση στον όμιλό σας είναι πολύ περίπλοκη με πολλές ομάδες να «μάχονται» για μια θέση στα πλέι οφ. Ποια είναι η γνώμη σου για το τι μπορεί να γίνει; Ποιος θα προκριθεί;

«Όλοι έχουν πιθανότητες, ακόμη και εμείς που είμαστε στις τελευταίες θέσεις. Μαθηματικά, όλοι μπορούν να περάσουν, αλλά πέρα από την Μπαρτσελόνα θα έδινα περισσότερες πιθανότητες βάσει και προγράμματος στην Αρμάνι Μιλάνο και τον Παναθηναϊκό και μετά θα δείξει τι θα κάνει η Φενέρμπαχτσε Ούλκερ. Υπάρχουν ακόμη πέντε ματς και όλα είναι πιθανά. Θα δούμε τι θα γίνει».

Για τη φετινή Ευρωλίγκα ποια είναι η άποψή σου; Ποιες ομάδες σε έχουν εντυπωσιάσει περισσότερο;

«Η Λοκομοτίβ Κουμπάν με έχει εκπλήξει γιατί παίζει εξαιρετικά. Και πρέπει να πω ότι η Ρεάλ Μαδρίτης παίζει απίστευτο μπάσκετ, μου θυμίζει αυτό που έπαιζε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις αρχές του 2000. Δεν περίμενα τη Λαμποράλ τόσο κακή».

Ποιες ομάδες πιστεύεις ότι θα είναι στο Final 4 του Μιλάνο;

«Το Final 4 είναι μακριά, αλλά έτσι όπως παίζουν οι ομάδες τώρα, πρέπει να βρεθούν εκεί η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ και από εκεί και πέρα, η τέταρτη θέση είναι ανοικτή σε όλους. Ίσως η Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, να μπορέσουν να την πάρουν. Για την τέταρτη θέση μπορούν να παλέψουν όλοι, αλλά οι τρεις πιστεύω ότι είναι καπαρωμένες».

Διανύεις την τρίτη σου σεζόν στην Τουρκία. Φέτος στο τουρκικό πρωτάθλημα βρίσκονται δύο Έλληνες προπονητές. Ο Δημήτρης Ιτούδης της Μπάνβιτ και ο προπονητής σου στην Εφές, Βαγγέλης Αγγέλου. Είναι επίσης και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς που καθοδηγούσε τον Παναθηναϊκό για 13 χρόνια, στη Φενέρμπαχτσε Ούλκερ. Τι έχουν δώσει κατά τη γνώμη σου αυτοί οι τρεις κόουτς στο τουρκικό μπάσκετ;

«Έχουν αλλάξει πολλά. Πίστεψέ με. Το στιλ του παιχνιδιού κυρίως. Ο Ζέλικο και ο Ιτούδης έχουν τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού, επειδή αυτό είναι της σχολής που δημιούργησε ο Ζέλικο στον Παναθηναϊκό. Οι ομάδες τους παίζουν εξαιρετικά. Η Φενέρ και η Μπάνβιτ, που είναι οι καλύτερες στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής, έχουν παίξει το καλύτερο μπάσκετ. Είναι ομάδες που έχουν επιρροές από το ελληνικό και το σερβικό στιλ του Ίβκοβιτς, κάτι που είναι καλό. Έχουν αλλάξει πολλά με το στιλ, την τακτική και τους παίκτες. Είναι σπουδαίο».

Σε προηγούμενη συνέντευξη, μου είχες πει ότι κάποια περίοδο ήσουν κοντά στον Ολυμπιακό.

«Ναι, πολύ καιρό πριν!»

Αν σου έρθει μια πρόταση από την Ελλάδα θα το σκεφτόσουν να παίξεις στη χώρα μας;

«Φυσικά! Είναι τιμή για κάθε μπασκετμπολίστα να αγωνιστεί στην Ελλάδα. Πάντα. Η Ελλάδα είναι κορυφή σε όλα, το μπάσκετ, τη ζωή... Οπότε, ναι».

Έχεις προτίμηση; Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός;

«Για την ώρα όχι (γέλια). Δεν έχω κάτι στα χέρια μου αυτή τη στιγμή».

Το συμβόλαιό σου με την Εφές πότε ολοκληρώνεται;

«Φέτος».

Έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις μετά;

«Αυτή τη στιγμή δεν το σκέφτομαι. Είμαι συγκεντρωμένος στο τι κάνω φέτος. Το καλοκαίρι θα δω που θα πάω. Τώρα βλέπω τα παιχνίδια γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα. Θα δούμε το καλοκαίρι τι θα γίνει».

Αλλά δεν έχεις κάποια πρόταση;

«Όχι, τίποτα αυτή τη στιγμή».

Δείτε αποκλειστικά βίντεο στο Onsports TV

Δείτε τα πιο πρόσφατα βίντεο και φωτογραφίες με τον Ντούσκο Σαβάνοβιτς:

Σαβάνοβιτς στο Onsports: «Ο Αλβέρτης ξέρει τον Παναθηναϊκό, εμείς... όχι!» (photos+videos)



Μεταγραφές, Ντόρτμουντ: Τέλος ο Ρόις - Αποχωρεί στο τέλος της σεζόν
Μεταγραφές, Ντόρτμουντ: Τέλος ο Ρόις - Αποχωρεί στο τέλος της σεζόν
«Τέλος» από τον Ατρόμητο ο Ίλιτς
«Τέλος» από τον Ατρόμητο ο Ίλιτς
Πινγκ Πονγκ: Η αποστολή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 13 του Βουκουρεστίου
Πινγκ Πονγκ: Η αποστολή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 13 του Βουκουρεστίου
Προκρίθηκε στο final-4 ο Ολυμπιακός
Προκρίθηκε στο final-4 ο Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved