Η... ελληνική Αγία Πετρούπολη

Η... ελληνική Αγία Πετρούπολη

Τα μπασκετικά βλέμματα όλων των Ελλήνων από την περασμένη σεζόν έχουν στραφεί προς την παγωμένη Ρωσία. Εκεί που τα παλαιότερα χρόνια κάποιοι άλλοι Έλληνες έβαζαν τις υπογραφές τους στα τεκταινόμενα του μπάσκετ (Φώτσης, Παπαδόπουλος, Παπαλουκάς, Ζήσης κ.α) σήμερα (και για να είμαστε συγκεκριμένοι από πέρσι) κάποιοι άλλοι ζουν το... όνειρό τους. Το “πορτοκαλί” όνειρό τους στην Αγία Πετρούπολη…

Ο λόγος για τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη και τον Στέφανο Δέδα. Δύο Έλληνες που πήραν την απόφαση να ξενιτευτούν στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και υπό τις οδηγίες του Γιούρι Ζντβοτς να... γράψουν ιστορία. Ο Έλληνας παίκτης έχει ήδη κάνει... πράγματα και θαύματα, καθοδηγώντας την ομάδα του στο μέχρι τώρα αήττητο σε ρωσικό πρωτάθλημα και VTB ενώ το δίδυμο Ζντοβτς-Δέδας αποτελεί εγγύηση και σιγουριά. Το ελληνικό... παρεάκι, όμως, δεν σταματάει στους τρεις τους. Στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης βρίσκονται και οι Ζακ Ράιτ - Πάτρικ Μπέβερλι, οι οποίοι στο παρελθόν πέρασαν από τα ελληνικά παρκέ.

Το ξεκίνημα για την ομάδα του Ζντοβτς είναι ιδανικό, αλλά όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών άπαντες στην ομάδα γνωρίζουν πολύ καλά πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για... ταμείο.

«Θέλουμε να πάμε ακόμα παραπάνω»

Ο πρωτομάστορας της εντυπωσιακής πορείας της ομάδας, ο δικό μας Γιούρι Ζντοβτς, ξέρει καλά πως ακόμα η ομάδα του δεν έχει πετύχει τίποτα. Μπορεί το ξεκίνημα να είναι ιδανικό και... ονειρικό, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά.

«Έχουμε κάνει καλό ξεκίνημα και στις δυο διοργανώσεις (vtb league, ρωσικό πρωτάθλημα) αντιμετωπίζοντας με επιτυχία κατά σειρά πολύ καλές ομάδες ( μεταξύ αυτών Λιέτουβος Ρίτας, Ούνικς Καζάν, Λοκομοτίβ Κούμπαν) με αποκορύφωμα τη νίκη εναντίον της Κίμκι, ενός αντιπάλου που γνωρίζαμε πολύ καλά από πέρσι», λέει ο Γιούρι Ζντβοτς και μοιράζει... συγχαρητήρια στους παίκτες του: «Σίγουρα οι παίκτες μου είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την ως τώρα παρουσία τους και ειδικά μετά το τελευταίο αποτέλεσμα εναντίον μιας ομάδας που συμμετέχουν παίκτες με χαρακτήρα, όπως οι Πλάνινιτς, Λόντσαρ, Μόνια και Φριτζόν».

Τα.. πόδια πατάνε στη γη και αυτό φαίνεται από τις ακόλουθες δηλώσεις του: «Είναι ακόμα ξεκίνημα της σεζόν και έχουμε πολλά παιχνίδια μπροστά μας, όπως αυτό με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα. Γνωρίζω ότι το αήττητο μας μέχρι τώρα μάς δίνει καλή ψυχολογία να πάμε για να νικήσουμε μέσα στη Μόσχα, αυτό θα πω στους παίκτες μου και ´έτσι θα τους προετοιμάσω, όπως σε κάθε παιχνίδι, μόνο για τη νίκη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΤΣΣΚΑ είναι πάντα ΤΣΣΚΑ, μια πολύ δυνατή ομάδα, όμως στη μνήμη μας πρέπει να μείνει πως πέρσι μια φορά τους κερδίσαμε και μια φορά πλησιάσαμε στη νίκη στο γήπεδο τους».

Όσο για τη συνέχεια της σεζόν;  «Αυτή τη φορά θέλω να πάμε ακόμα ένα βήμα παραπάνω, θέτω πάντα υψηλούς στόχους και πιέζω τους παίκτες μου προς την ίδια κατεύθυνση. Θέλω να κερδίζω σε κάθε παιχνίδι, είτε φιλικό είτε επίσημο».

«Να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι μέχρι τέλους»

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης αποτελεί το κορυφαίο “όπλο” της ομάδας στα χέρια του Γιούρι Ζντβοτς. Ο Έλληνας παίκτης φαίνεται πως... έχει βρει την υγειά του στα ξένα και μας το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πάνω στα παρκέ της Ρωσίας.

«Σίγουρα το ξεκίνημά μας είναι θετικότατο. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε στην αρχή μίας μεγάλης σεζόν και το σημαντικότερο όλων είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι και να συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά στην προπόνηση. Να ακολουθούμε πιστά το πλάνο που δημιουργούμε για κάθε παιχνίδι και να δούμε τα αποτελέσματα στο τέλος», τονίζει.

Ο Έλληνας άσος, μάλιστα, αποφεύγει όπως ο διάολος το… λιβάνι τα προσωπικά εύσημα για την απόδοσή του και στέκεται μόνο στα συλλογικά κατορθώματα. «Σημασία έχει ότι η ομάδα κερδίζει και εγώ αισθάνομαι άνετα μέσα σε αυτήν. Τα νούμερα είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που μου δείχνει ο προπονητής και οι συμπαίκτες μου αλλά μου είναι αδιάφορα αν η ομάδα δεν πετύχει τους στόχους της», καταλήγει…

«Ανάλογη συνέχεια»

Ο άμεσος συνεργάτης του Ζντοβτς, Στέφανος Δέδας, στον πάγκο της ομάδας, έχει ταιριάξει απόλυτα με την φιλοσοφία της ομάδας και τη νοοτροπία του προπονητή, ενώ και η χημεία αυτή φαίνεται μέσα από τα παιχνίδια.

«Σίγουρα το ξεκίνημά μας είναι ενθαρρυντικό. Αποτελεί τη συνέχεια μίας πορείας που ξεκίνησε πέρσι όταν ο ήρθαμε στην ομάδα με τον κόουτς. Τότε βάλαμε ως στόχο να δημιουργήσουμε μία υπολογίσιμη ομάδα σε Ευρώπη και Ρωσία που θα κοιτάζει στα μάτια παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, έστω και αν έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει», σχολιάζει ο Δέδας και συμπληρώνει: «Φέτος θέλουμε να καταξιωθούμε και να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε σταθερά στις ποιοτικές Ευρωπαϊκές ομάδες. Στο μπάσκετ που παίζουμε μετράει το σύνολο. Σίγουρα επενδύσαμε πολλά πάνω σε έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους στη θέση 4/5, τον Μαυροκεφαλίδη καθώς και στον καλύτερο νέο Αμερικάνο πόιντ γκάρντ στην Ευρώπη, τον Μπέβερλι, αλλά το παιχνίδι μας στηρίζεται στο σύνολο και γι΄ αυτό μέχρι τώρα προχωράμε με τέτοια αποτελεσματικότητα. Ελπίζω και η συνέχεια να είναι ανάλογη».



Super League 2: Άνοδος για την Athens Kallithes - Στα... σαλόνια μετά από 18 χρόνια
Super League 2: Άνοδος για την Athens Kallithes - Στα... σαλόνια μετά από 18 χρόνια
Euroleague: Μόλις 539 εισιτήρια σε κάθε ομάδα του Final Four!
Euroleague: Μόλις 539 εισιτήρια σε κάθε ομάδα του Final Four!
Super League: Ο Ντελαζό ορίστηκε στο εξ αναβολής ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
Super League: Ο Ντελαζό ορίστηκε στο εξ αναβολής ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
Στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου ο Χρυσός Σταυρός μετά χρυσού κλάδου Δάφνης του Ερυθρού Σταυρού
Στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου ο Χρυσός Σταυρός μετά χρυσού κλάδου Δάφνης του Ερυθρού Σταυρού
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved