«Δεν υπάρχει ελληνικό μπάσκετ»

«Δεν υπάρχει ελληνικό μπάσκετ»

Για την προσπάθεια του Αίαντα Ευόσμου να σωθεί, αλλά και γενικότερα τη Β’ Εθνική μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ ο Κώστας Δήμου.

Ο προπονητής του συλλόγου αναφέρθηκε ακόμα στην κατάσταση που κυριαρχεί στο ελληνικό μπάσκετ, εκφράζοντας τους έντονους προβληματισμούς του για τα όσα συμβαίνουν. «Το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής είναι αρκετά ενδιαφέρον, με φαβορί τον ΟΦΗ, την Κηφισιά και το Πέραμα. Έχει αρκετές ομάδες ισοδύναμες και γενικότερα παίζεται ενδιαφέρον μπάσκετ. Άποψή μου θα ήταν ότι έπρεπε να παίζουν πολύ νεαρότερα παιδιά, όπως αυτό που κάνουμε εμείς, γιατί μόνο έτσι θα βοηθήσουμε να εξελιχθούν οι Έλληνες παίκτες. Τα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε σχεδόν σε καμία κατηγορία να αξιοποιούνται νέοι παίκτες, με συνέπεια να μην υπάρχει εξέλιξη στο ελληνικό μπάσκετ», ήταν το πρώτο σχόλιό του για το πρωτάθλημα και στη συνέχεια αναφέρθηκε με σκληρά λόγια για το ελληνικό μπάσκετ..

«Για εμένα ελληνικό μπάσκετ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει! Δεν είμαι αισιόδοξος για την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς υπάρχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Στην Α1, πέραν Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, οι περισσότερες ομάδες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Έρχονται και φεύγουν προπονητές, παίκτες μένουν απλήρωτοι, κάτι που έχει ως συνέπεια να μην ξέρουμε αν πολλές ομάδες προλάβουν να τελειώσουν το πρωτάθλημα με πλήρες ρόστερ. Στην Α2 είναι ακόμα χειρότερα, υπάρχουν ομάδες αφερέγγυες, που ενώ ξεκινάνε και τάζουν μεγάλο μπάτζετ, στην πορεία δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε 2-3 μήνες. Σε πολλές ομάδες αναλαμβάνουν άτομα αφερέγγυα, που τους νοιάζει η πρόσκαιρη προβολή τους και δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν σωστό προγραμματισμό και να δημιουργήσουν κάτι σωστό με προοπτική, με αποτέλεσμα αυτό που χτίζουν πρόχειρα να γκρεμίζεται Η λύση είναι να γίνεται σωστός προγραμματισμός, με μπάτζετ που μπορείς να πληρώσεις, ακόμα κι αν είναι χαμηλό. Αν δεν μπορούν, ας επενδύσουν πάνω σε νεαρούς παίκτες που είναι και πιο οικονομικοί. Πρέπει να γίνει στροφή και επένδυση σε νέα παιδιά, καθώς παίζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι στις εθνικές κατηγορίες».

Τις πταίει για την πτώση του αθλητισμού; Ο Κώστας Δήμου είναι κατηγορηματικός: «Η πολιτεία έχει απαξιώσει πλήρως τον αθλητισμό. Δεν ασχολείται καν, αφού πλέον δεν υπάρχει ούτε υπουργείο Αθλητισμού. Έκοψαν το μπόνους από τους αθλητές και πλέον δεν υπάρχει και κίνητρο για αρκετά νέα παιδιά να ασχοληθούν σοβαρά με τον αγωνιστικό αθλητισμό, ο οποίος όπως ξέρουμε θέλει θυσίες. Οι ομάδες της Α1 πρέπει να εμπιστεύονται τους Έλληνες προπονητές, οι οποίοι είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και καταρτισμένοι για το άθλημα του μπάσκετ. Συνεχώς βλέπουμε νέοι προπονητές να δείχνουν, όταν τους δίνεται η ευκαιρία, τι μπορούν να κάνουν. Κι όχι να παίρνουν ξένους αμφιβόλου αξίας, είτε σαν πρώτους είτε σαν βοηθούς, που δεν προσφέρουν τίποτα, όπως βλέπουμε σε κάποιες ελληνικές ομάδες».

Όσον αφορά στην ομάδα του, τον Αίαντα Ευόσμου, επεσήμανε: «Ο προγραμματισμός έγινε με πολύ κόπο τόσο από μέρους μου, όσο και από την καινούργια διοίκηση. Συζητώντας με τον κ.Τέντζο τον καινούργιο πρόεδρο, βάλαμε σαν πρώτη αρχή να έχουμε ένα μικρό μπάτζετ, το οποίο να είναι στις δυνάμεις μας. Θέλουμε στο τέλος της χρονιάς να έχουν πληρωθεί άπαντες. Αυτό είχε δυσκολίες, καθώς δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε έμπειρους παίκτες, με μεγάλα ποσά. Επίσης υπήρχε διστακτικότητα από αρκετούς παίκτες, λόγω της μη φερεγγυότητας της προηγούμενης διοίκησης. Προσπαθήσαμε να πείσουμε με τον πρόεδρο και το Δ.Σ. τα παιδιά πως αυτά που θα συμφωνήσουν, θα πληρωθούν. Έτσι χτίσαμε μία ομάδα νεανική, με μόνο τρεις έμπειρους παίκτες. Στόχος μας ήταν να δουλέψουμε πολύ με τα νέα παιδιά κι αν μπορέσουμε να μείνουμε στην κατηγορία. Δεν ήταν λίγοι αυτοί στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι που μας έλεγαν πως κάνουμε παιδομάζωμα και δεν έχουμε καμία ελπίδα να μείνουμε στην κατηγορία. Το δικό μας στοίχημα ήταν με πολύ δουλειά, να καταφέρουμε να κάνουμε μία αξιόλογη ομάδα, που να παλεύει όλους τους αγώνες, ελπίζοντας στο τέλος πως θα μπορέσουμε να σωθούμε. Δουλεύοντας πάρα πολύ στην προπόνηση και δίνοντας αγώνες στα νέα τα παιδιά, θα αποκτούν συνεχώς εμπειρία, που σιγά σιγά θα τη βγάζουν στο πρωτάθλημα».

Ο Κώστας Δήμου έχει μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από την έως τώρα πορεία του Αίαντα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι η μέχρι στιγμής πορεία του Αίαντα είναι πάρα πολύ καλή. Θα έλεγα καλύτερη του αναμενόμενου. Βέβαια, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα δύο νίκες στα Τρίκαλα και στο Αιγάλεω που χάθηκαν στο καλάθι. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε έντονα και με μεγαλύτερη συγκέντρωση, καθώς λόγω της απειρίας μας μπορεί να έχουμε μεταπτώσεις. Οι δυσκολίες ήταν καθαρά στο να εντάξουμε αυτά τα νέα παιδιά σε μία διαδικασία έντονης προπόνησης μέσα στο γήπεδο, αλλά και παράλληλα μυικής ενδυνάμωσης με τον γυμναστή. Να μπορέσουμε με την κατάλληλη προπόνηση και την κατάλληλη καθοδήγηση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Β’ Εθνικής στην οποία δεν είχαν ξαναπαίξει.

Στις προπονήσεις υπάρχει μεγάλη πίεση στο να μένουν συγκεντρωμένοι στο μεγαλύτερο διάστημα αυτών, έτσι ώστε να μπορούν κατά τη διάρκεια του αγώνα να είναι συγκεντρωμένοι στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού πάνω στην ομαδική και ατομική τακτική. Ένα μεγάλο πρόβλημα των κατηγοριών αυτών είναι ότι οι παίκτες δεν έχουν μεγάλη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Μπορεί στις προπονήσεις να δείχνουμε καλά πράγματα, όμως αν ο αθλητής δεν είναι συγκεντρωμένος στο ματς, τότε δεν θα μπορούμε να έχουμε την ανάλογη επιτυχία. Προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τον ενθουσιασμό τους σαν νέα και φιλόδοξα παιδιά και να έχουμε τον ανάλογο τρόπο παιχνιδιού ώστε να βγάζουν αυτά τα στοιχεία πάνω στο παρκέ».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Ανεπανάληπτο tweet από Σίτι για Γιουνάιτεντ
Ανεπανάληπτο tweet από Σίτι για Γιουνάιτεντ
Χιμένεθ: «Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με καρδιά»
Χιμένεθ: «Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με καρδιά»
Ουζουνίδης: «Μεγάλο καράβι ο Παναθηναϊκός, μην πάει στα βράχια»
Ουζουνίδης: «Μεγάλο καράβι ο Παναθηναϊκός, μην πάει στα βράχια»
ΑΕΚ: Χωρίς Βράνιες με ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ
ΑΕΚ: Χωρίς Βράνιες με ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ
Εξέλιξη - σοκ με τα απανθρακωμένα πτώματα στην Αττική
Εξέλιξη - σοκ με τα απανθρακωμένα πτώματα στην Αττική
Είδηση - βόμβα: Έρχεται «πράσινο» χαράτσι και στο νερό
Είδηση - βόμβα: Έρχεται «πράσινο» χαράτσι και στο νερό
Ούτε ιερό ούτε όσιο οι Τούρκοι: Απαγορεύουν ασκήσεις σε επτά ελληνικά νησιά!
Ούτε ιερό ούτε όσιο οι Τούρκοι: Απαγορεύουν ασκήσεις σε επτά ελληνικά νησιά!
Η δισκογραφική συνεργασία της χρονιάς
Η δισκογραφική συνεργασία της χρονιάς

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Περισσότερα
Μπήκε στο γήπεδο το Περιστέρι!
Μπήκε στο γήπεδο το Περιστέρι!
Την πρώτη προπόνηση εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, πραγματοποίησε…
Μπήκε στο γήπεδο το Περιστέρι!
Συνεχίζει στο Περιστέρι ο Πολυτάρχου
Συνεχίζει στο Περιστέρι ο Πολυτάρχου
Με τα χρώματα του Περιστερίου θα αγωνίζεται και τη νέα…
Συνεχίζει στο Περιστέρι ο Πολυτάρχου
Πήρε πίσω Μπιλλή ο Πανιώνιος!
Πήρε πίσω Μπιλλή ο Πανιώνιος!
Ο «Ιστορικός» έκανε μία ακόμα σημαντική μεταγραφή καθώς ήρθε σε…
Πήρε πίσω Μπιλλή ο Πανιώνιος!
Στο Χολαργό ο Μποχωρίδης!
Στο Χολαργό ο Μποχωρίδης!
Σημαντική ενίσχυση για τον Χολαργό με την απόκτηση του Μποχωρίδη.
Στο Χολαργό ο Μποχωρίδης!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης