Νοβίτσκι: «Ο Ντόντσιτς μπορεί να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού στο ΝΒΑ»

Νοβίτσκι: «Ο Ντόντσιτς μπορεί να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού στο ΝΒΑ»

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι έπλεξε το εγκώμιο του Λούκα Ντόντσιτς

Στην παρουσία του Λούκα Ντόντσιτς και στο πως μπορεί να επηρεάσει το ΝΒΑ τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε ο Ντιρκ Νοβίτσκι.

Μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι που επιλέχθηκαν για την επετειακή ομάδα των 75 χρόνων της λίγκας που αποτελείται από τους 75 μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Στο πλαίσιο του «ΝΒΑ 75», του εορτασμού για την 75η σεζόν, η λίγκα τον επέλεξε μαζί με τους Hall of Famers Κλάιντ Ντρέξλερ, Μάτζικ Τζόνσον, Μπομπ Πέτιτ και Όσκαρ Ρόμπερτσον να υπηρετήσουν ως πρεσβευτές για τη σεζόν 2021/22.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων βρέθηκε μεταξύ επιλεγμένων Μέσων ενημέρωσης απ΄όλο τον κόσμο, που είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον Γερμανό, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιλογή του, στη διαφορά που έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι στο ΝΒΑ, στο Λούκα Ντόνσιτς, το Στεφ Κάρι αλλά και τον Μάικλ Τζόρνταν:

«Είναι τεράστια τιμή για μένα που ήμουν μέλος της λίστας αυτής των 75 παικτών. Όπως γνωρίζετε είναι πολύ δύσκολο να μπεις σε αυτή τη λίστα, το να διαλέξεις παίκτες από μία λίστα που περιλαμβάνει παίκτες από όλες τις εποχές και όλες τις σεζόν από την χρονιά που ξεκίνησε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνεις παίκτες από διαφορετικές εποχές επομένως θεωρώ είναι δύσκολο να βρεις 75 παίκτες. Έφτιαξα μία λίστα μόνος μου και διαπίστωσα το πόσο δύσκολο είναι.

Ήταν πολύ δύσκολο. Μένω ταπεινός και ευλογημένος που άνθρωποι με ψήφισαν, επομένως ήμουν πολύ ενθουσιασμένος. Θεωρώ ήμουν πολύ περήφανος που μπήκα σε αυτή τη λίστα με τους κορυφαίους που έπαιξαν ποτέ σε αυτή τη λίγκα. Ήταν μια στιγμή περηφάνιας. Φυσικά ο Μάικλ Τζόρνταν θα είναι για πάντα ο GOAT μου συνεπώς τον είχα βάλει πρώτο αλλά εκτός από αυτόν τους έβαζα με όποια σειρά μου έρχονταν. Εγώ ομολογώ δεν είχα βάλει τον εαυτό μου στη λίστα».

Για το ρόλο των Ευρωπαίων σε σχέση με όταν ήρθε στο πρωτάθλημα ο ίδιος, είπε:

«Είναι τρομερό να το βλέπεις. Ειλικρινά όταν μπήκα στη λίγκα θεώρησα πως κάθε ομάδα είχε έναν Ευρωπαίο παίκτη ενώ πλέον υπάρχουν πάρα πολλοί στην κάθε ομάδα. Είναι παίκτες που έχουν τεράστια επιρροή στις ομάδες τους και έχουν γίνει τα πρόσωπα των ομάδων του. Παίκτες που ασκούν επιρροή και στις κοινωνίες στις οποίες πηγαίνουν.

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί το μπάσκετ μέσα στα 20 χρόνια που βρίσκομαι εγώ στο ΝΒΑ και έτσι όπως παίζουν οι ομάδες και οι παίκτες πλέον, είναι πολύ όμορφο και ενδιαφέρον να το βλέπεις. Παίκτες εκτός Αμερικής έρχονται και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ομάδων τους. Είναι κάτι που με κάνει περήφανο επειδή είμαι και εγώ Ευρωπαίος παίκτης.

Πλέον το μπάσκετ έχει γίνει πολύ διασκεδαστικό και έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία 20 χρόνια. Θεωρώ ότι πλέον το ΝΒΑ έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των Ευρωπαίων παικτών που έχουν τις ικανότητες να πάρουν τα μεγάλα σουτ και να βγάλουν εντυπωσιακές φάσεις. Επομένως η αλλαγή στο στυλ τα τελευταία 20 χρόνια είναι εντυπωσιακή, το ίδιο και οι Ευρωπαίοι παίκτες που έχουν έρθει στη λίγκα».

Για τον Στέφεν Κάρι, το ρεκόρ των τριπόντων που αναμένεται να σπάσει αλλά και για το ποιος θα μπορούσε να τον ξεπεράσει στο μέλλον είπε:

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος την δεδομένη στιγμή που μπορεί να σπάσει το ρεκόρ του Κάρι. Μιλάω για τον τρόπο που παίζει και την άνεση με την οποία σουτάρει, είναι εκπληκτικός και πολύ ευχάριστος να τον βλέπεις. Έχει αλλάξει το παιχνίδι τελείως. Σε σημείο που πλέον όλα τα παιδιά σουτάρουν από παντού, πολύ πιο πίσω από το τρίποντο. Έχουμε πλέον παίκτες που σουτάρουν τρίποντα από το κέντρο με τεράστια επιτυχία. Το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο, είναι ο καλύτερος σουτέρ που έχω δει».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Λούκα Ντόνσιτς τον οποίο χαρακτήρισε τον παίκτη με τη μεγαλύτερη προοπτική (upside) ενώ υποστήριξε πως έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το στυλ του παιχνιδιού στο ΝΒΑ, όπως έκανε ο Στεφ Κάρι.

«Θεωρώ ότι ο Λούκα Ντόνσιτς μπορεί να το κάνει αυτό. Θεωρώ είναι ο κορυφαίος στη λίστα επειδή είναι μόλις 22 ετών. Φυσικά έχει ακόμα πολλά πράγματα να μάθει και να εξελίξει το παιχνίδι του αλλά τον παρακολουθώ κάθε φορά. Είναι δημιουργικός και διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι, έτσι όπως μοιράζει τη μπάλα στους συμπαίκτες του και η ικανότητά του να σκοράρει από το ποστ. Υπάρχουν τρύπες στο παιχνίδι του αλλά είναι απίστευτο γιατί είναι μόλις 22.

Υπάρχει πολύ ταλέντο από τους Ευρωπαίους παίκτες. Αν δεις ο Γιόκιτς πήρε τον τίτλο του MVP, ο Γιάννης κέρδισε back-to-back βραβεία MVP κάτι που δείχνει ότι υπάρχει πολύ ταλέντο από τους Ευρωπαίους παίκτες».

Τέλος αναφέρθηκε στην απόφαση των Μάβερικς να αποσύρουν την φανέλα του:

«Με ξέρετε, είμαι πολύ ταπεινός και ήρεμος αλλά σαφώς είναι μεγάλη τιμή για μένα. Όταν έφυγα από τη Γερμανία ήμουν μόλις 19-20 ετών και 20 χρόνια μετά αν μου έλεγες ότι θα είχα καταφέρει όλα αυτά στο Ντάλας θα σε έλεγα τρελό. Επομένως είναι ένα όνειρο για μένα. Ήταν όνειρο καριέρας το να είμαι μέλος αυτής της κοινωνίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και μέλος αυτού του οργανισμού.

Είναι όνειρο το ότι τόσος κόσμος με έχει προσεγγίσει μετά από την απόσυρσή μου και μου λένε πόσο με εκτιμούν και πόσο σέβονται όλα όσα έχω κάνει για την πόλη το άθλημα και τον οργανισμό. Συνεπώς όλο αυτό με κάνει περήφανο».



Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Τα highlights του «ερυθρόλευκου» θριάμβου στο Conference League
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Τα highlights του «ερυθρόλευκου» θριάμβου στο Conference League
Conference League: Η Φιορεντίνα πήρε προβάδισμα για την «OPAP Arena» με γκολ στο 91ο λεπτό
Conference League: Η Φιορεντίνα πήρε προβάδισμα για την «OPAP Arena» με γκολ στο 91ο λεπτό
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας, κορυφαίος πασέρ στα play offs - Συγκίνηση για τον Πάρη
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας, κορυφαίος πασέρ στα play offs - Συγκίνηση για τον Πάρη
Παναθηναϊκός AKTOR: Αφιέρωσε τη νίκη στον Πάρη ο Αταμάν - «Στο 5ο ματς το ΟΑΚΑ θα είναι φωτιά»
Παναθηναϊκός AKTOR: Αφιέρωσε τη νίκη στον Πάρη ο Αταμάν - «Στο 5ο ματς το ΟΑΚΑ θα είναι φωτιά»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved