Mέτωπο κατά της Euroleague

Mέτωπο κατά της Euroleague

Έξι ομοσπονδίες εναντίον της διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ.

Οι πρόεδροι των ομοσπονδιών μπάσκετ των Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας εξέδωσαν κοινή δήλωση, όπου αναφέρουν πως απαιτούν από την Euroleague Commercial Assets (ECA) να επαναπρογραμματίσει τις αγωνιστικές που συμπίπτουν με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των προκριματικών αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Επιπλέον, στην δήλωσή τους οι πρόεδροι των έξι ομοσπονδιών αναφέρουν πως θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προασπίσουν τα συμφέροντα τους.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Οι πρόεδροι των ομοσπονδιών της Ελλάδας (Γιώργος Βασιλακόπουλος), της Ιταλίας (Τζιοβάνι Πετρούτσι), της Ισπανίας (Χόρχε Γκαρμπαχόσα), της Ρωσίας (Αντρέι Κιριλένκο), της Τουρκίας (Χινταγέτ Τούρκογλου) και της Γερμανίας (Ίνγκο Βάις), μετά και την τελευταία συνάντηση στη Γενεύη με την FIBA, υπέγραψαν την εξής κοινή δήλωση:

Α) Στις κλήσεις για τους αγώνες των εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 θα περιληφθούν οι καλύτεροι παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Β) Θα υποστηρίξουμε τις αδελφές εθνικές ομοσπονδίες, οι οποίες θα προσπαθήσουν να στελεχώσουν τις εθνικές ομάδες τους με παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Γ) Θα απαιτήσουμε από την ECA να επαναπρογραμματίσει 1 αγωνιστική της Ευρωλίγκας τον Νοέμβριο και 1 αγωνιστική τον Φεβρουάριο (από τις συνολικά 37 αγωνιστικές) της σεζόν 2017-18 που πέφτουν πάνω στα προκριματικά της FIBA για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο επέχει επίσης θέση προκριματικού τουρνουά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Δ) Θα παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρήσει την ECA υπόλογη για παραβίαση του νόμου και για αθέτηση προηγούμενης δέσμευσής της ότι θα συμμορφωθεί με το καλεντάρι της FIBA για το 2017.

Ε) Επιβεβαιώνουν την ετοιμότητά τους να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων ώστε να προστατεύσουν τις εθνικές ομάδες και τις διοργανώσεις τους από τις παρεμβάσεις της ECA.

Επαναεπιβεβαιώνουμε την ομόφωνη υιοθέτηση από τη FIBA και το Κογκρέσο της FIBA του νέου συστήματος διεξαγωγής των διοργανώσεων, που εγκαθιδρύει εκ νέου το επί πολλά χρόνια ισχύον καλεντάρι, μετά από μια μακρά και σε παγκόσμια έκταση διαβούλευση, η οποία εγγυάται:

–την παγκόσμια ανάπτυξη του μπάσκετ μέσω των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων.
-την τακτική προβολή 80 εθνικών ομάδων μέσω εντός και εκτός έδρας αγώνων στη διάρκεια του έτους.
-τη μείωση του αγωνιστικού φόρτου των παικτών σε ένα μέσο ποσοστό 26% παγκοσμίως στη διάρκεια ενός Ολυμπιακού κύκλου και την παροχή μεγαλύτερων περιόδων ξεκούρασης.

Δίνουμε έμφαση στη μοναδική ικανότητα των εθνικών ομάδων να ενώνουν τους φιλάθλους, να ανεβάζουν το μπάσκετ σε νέα επίπεδα και να αναδεικνύουν νέα ταλέντα, όπως αποδείχθηκε ξανά στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ 2017.

Αισθανόμαστε εκτίμηση και σεβασμό στον σπουδαίο ρόλο των συλλόγων στην ανάπτυξη του μπάσκετ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αισθανόμαστε απογοήτευση για την ανεύθυνη στάση της ECA, που θέτει σε προτεραιότητα τα εμπορικά συμφέροντά της σε βάρος του καλού του μπάσκετ ως σύνολο και βάρος των συμφερόντων

-Των συλλόγων, περιορίζοντας την πρόσβασή τους στην Ευρωλίγκα και ζημιώνοντας τη θέση τους στην αγορά προς όφελος μιας μικρής μειοψηφίας

-Των εθνικών λιγκών, μετατοπίζοντας τη δύναμή τους για λήψη αποφάσεων στα χέρια της Ευρωλίγκας, παραβιάζοντας το παραδοσιακό πρόγραμμά τους των αγώνων του Σαββατοκύριακου με το να βάζει αγώνες της την Παρασκευή και αφαιρώντας το αθλητικό δικαίωμα μιας τεράστιας πλειοψηφίας εθνικών πρωταθλητών να παίξουν στην κορυφαία αθλητική διασυλλογική διοργάνωση

-Των παικτών, αυξάνοντας τις αγωνιστικές της Ευρωλίγκας από 24 σε 37 και πιο πρόσφατα

-Των εθνικών ομάδων, έχοντας ως σκοπό να τις περιθωριοποιήσουν, π.χ. όταν προγραμματίζουν παιχνίδια της Ευρωλίγκας στις ίδιες ημερομηνίες με αυτές που είναι προγραμματισμένο να γίνουν παιχνίδια για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί εδώ και 2 χρόνια, ή προτείνοντας να συμπιεστούν τα προκριματικά τουρνουά και οι μεγάλες διοργανώσεις μέσα σε 4 εβδομάδες τον Ιούλιο.

Ανησυχούμε ότι οι ενέργειες της ECA θα συνεχίσουν να οδηγούν τους παίκτες σε πρωταθλήματα εκτός Ευρώπης, ειδικά στο ΝΒΑ και στην Κίνα.

Αναγνωρίζουμε την δημοσίως εκπεφρασμένη επιθυμία των παικτών να αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες των χωρών τους.

Επιμένουμε ότι οι 213 ομοσπονδίες-μέλη της FIBA μαζί με τα πρωταθλήματά τους, τους συλλόγους και τους παίκτες τους δεν θα υποκύψουν στα οικονομικά συμφέροντα, τις πιέσεις και τις απειλές της ECA».



Φανέλα που τιμά την μπύρα φόρεσε η Λέουβεν
Φανέλα που τιμά την μπύρα φόρεσε η Λέουβεν
ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved