Ανασκόπηση 2022: Το καταραμένο 13 «φρέναρε» την Ελλάδα στους «8» του Ευρώμπασκετ!
In Time

Ανασκόπηση 2022: Το καταραμένο 13 «φρέναρε» την Ελλάδα στους «8» του Ευρώμπασκετ!

Η Εθνική ομάδα κατέκτησε την 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2022, όπως συνέβη και στο προηγούμενο το 2017

Η 13η Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να αποτελεί αποφράδα ημέρα για το ελληνικό μπάσκετ, καθώς όπως την ημέρα αυτή το 2017 η Εθνική ομάδα σταμάτησε στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ χάνοντας (69-74) από τη Ρωσία στην τελική φάση που διοργανώθηκε στην Τουρκία, έτσι και τη 13η Σεπτεμβρίου του 2022 το όνειρο για ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ σταμάτησε πάνω στην Γερμανία (107-96) στον προημιτελικό που διεξήχθη στο Βερολίνο!

Την πρώτη φορά ήταν ο Αλεξέι Σβεντ με την παρέα του και οι 10/20 ελεύθερες βολές που είχε η Εθνική ομάδα και το περασμένο καλοκαίρι στο Βερολίνο υπήρχε ο Ντένις Σρέντερ με τους συμπαίκτες του και ένα εντυπωσιακό 11/17 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο και 17/31 συνολικά!

Σε κάθε περίπτωση η Εθνική ομάδα έχοντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αυτή τη φορά στην καλύτερη του στιγμή, πρωταθλητής ΝΒΑ και mister MVP στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, δεν μπόρεσε να βρει τις απαντήσεις απέναντι στους σκληρούς και με μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα Γερμανούς και κατέληξε για δεύτερη σερί διοργάνωση στην 5η θέση της τελικής κατάταξης.

Ίσως, αυτή να ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία του ελληνικού μπάσκετ (που χάθηκε) για μια μεγάλη διάκριση, δεδομένου ότι συμμετείχε και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, που έλειπε από τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Το 41ο Ευρωμπάσκετ διεξήχθη ένα χρόνο αργότερα, καθώς αρχικά είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα από τις 2 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021, αλλά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναβολής των Θερινών Oλυμπιακών Αγώνων του 2020 για το 2021, η εν λόγω διοργάνωση μετατέθηκε για το διάστημα 1-18 Σεπτεμβρίου 2022.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν τρεις παίκτες αστέρες του NBA, οι Νίκολα Γιόκιτς (Σερβία), Γιάννης Αντετοκούνμπο (Ελλάδα) και Λούκα Ντόντσιτς (Σλοβενία), καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα τουρνουά στην ιστορία του Ευρωμπάσκετ.

Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις χώρες πέρασαν όλα τα φαβορί. Ο α’ όμιλος διεξήχθη στην Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου η οικοδέσποινα Γεωργία αποκλείστηκε και το «εισιτήριο» για τους «16» πήραν οι: Ισπανία, Τουρκία, Μαυροβούνιο και Βέλγιο.

Στους ομίλους ξεχώρισε το παιχνίδι της Τουρκίας με την Γεωργία όπου οι οικοδεσπότες επικράτησαν με 88-83 με τον Σάντρο Μαμουκελασβίλι να σημειώνει το καλάθι που έστειλε τον αγώνα στην παράταση και χρειάστηκε και δεύτερη παράταση για να βγει ο νικητής. Νωρίτυερα βέβαια είχαν αποβληθεί για διαπληκτισμό ο Κορκμάζ και ο Σανάτζε, όπως και ο ομοσπονδιακός προπονητής της Τουρκίας Εργκίν Αταμάν. Μάλιστα, για τα επεισόδια μετά το τέλος του αγώνα η FIBA ανακοίνωσε μεγάλες χρηματικές ποινές στα μέσα του Δεκέμβρη του 2022.

Ο β’ όμιλος που ήταν και ο δυσκολότερος διεξήχθη στην Κολωνία και το «εισιτήριο» για τους «16» του Ευρωμπάσκετ πήραν Σλοβενία, Γερμανία, Γαλλία και Λιθουανία. Από τον γ’ όμιλο που έγινε στο Μιλάνο και συμμετείχε η Ελλάδα η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο πέρασε αήττητη (5-0) και μαζί της και οι Ουκρανία, Κροατία και Ιταλία. Ενώ, από τον δ’ όμιλο της Πράγας, συνέχισαν οι Σερβία, Φινλανδία, Πολωνία και Τσεχία.

Στα προημιτελικά πέρασαν στη συνέχεια η Γερμανία επικρατώντας (85-79) του Μαυροβουνίου, η Ισπανία κερδίζοντας (102-94) την Λιθουανία, η Φινλανδία κάνοντας την έκπληξη (94-86) αφήνοντας εκτός την Κροατία, η Σλοβενία που είχε εύκολο έργο (88-72) το Βέλγιο, η Πολωνία επικρατώντας (94-86) της Ουκρανίας, η Γαλλία κερδίζοντας (87-86) στην παράταση με τον Ρούντι Γκομπέρ να είναι συγκλονιστικός τελειώνοντας τον αγώνα με 20 πόντους και 17 ριμπάουντ!

Η Ιταλία έκανε το «θαύμα» αποκλείοντας (94-86) την Σερβία του σούπερ σταρ Νίκολα Γιόκιτς και η Ελλάδα βγάζοντας νοκ άουτ (94-88) την Τσεχία που αποτελούσε κακό δαίμονα τα τελευταία χρόνια.

Με 27 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 34 λεπτά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε από το χέρι την Ελλάδα και την οδήγησε στα προημιτελικά κάνοντας το πρώτο βήμα προς το όνειρο.

Όμως, η 13η Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε αποφράδα, καθώς όπως και το 2017 απέναντι στη Ρωσία έτσι και το 2022 κόντρα στην οικοδέσποινα της τελικής φάσης Γερμανία έμεινε από «καύσιμα» στο φινάλε και αποκλείστηκε (107-96) σε μια αναμέτρηση που ο Ντένις Σρέντερ και η παρέα του είχαν 17/31 τρίποντα!

Στους «8» βρέθηκαν ακόμη η Ισπανία που επιβλήθηκε (100-90) της Φινλανδίας, η Πολωνία που έκανε την μεγαλύτερη έκπληξη του τουρνουά αποκλείοντας (90-87) την Σλοβενία του σούπερ σταρ του ΝΒΑ και «παιδιού θαύματος» Λούκα Ντόντσιτς και η Γαλλία που επικράτησε (93-85) της Ιταλίας.

Στα ημιτελικά η Ισπανία επικράτησε (96-91) της Γερμανίας σε μια μεγάλη αναμέτρηση και η Γαλλία της Πολωνίας με το ευρύ 95-54. Στον μικρό τελικό, το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Γερμανία του απίθανου Ντένις Σρέντερ κερδίζοντας (82-69) την Πολωνία του Ματέους Πονίτκα, η οποία δεν στενοχωρήθηκε που έχασε το μετάλλιο. Κάθε άλλο, όπως έλεγε ο άσος του Ππαναθηναϊκού και οι συμπαίκτες του αυτή την πορεία στο Ευρωμπάσκετ θα τη διηγούνται τα επόμενα χρόνια στα εγγόνια τους!

Στον τελικό το χρυσό μετάλλιο πήρε η Ισπανία επικρατώντας με 88-76 της Γαλλίας και κατέκτησε τον τέταρτο τίτλο της στις τελευταίες έξι διοργανώσεις του Ευρωμπάσκετ!

Μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, o οποίος τελείωσε τον αγώνα με 27 πόντους και 7//9 τρίποντα συγκεντρώνοντας 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης! Λίγες ώρες αργότερα γνώρισε την αποθέωση του αστέρα του Hollywood Άνταμ Σάντλερ, ο οποίος συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Ισπανό άσο στην ταινία «Hustle» του Netflix. Ο Ερνανγκόμεθ υποδύθηκε τον Μπο Κρουζ και μετά το τέλος του τελικού ο Σάντλερ δεν έχασε την ευκαιρία.

«Μπο Κρουζ! Έκανες την δουλειά. Σε αγαπάω Χουάντσο. Και Βίλι! Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα της Ισπανίας», ανέφερε.

Ο φόργουορντ των Ράπτορς απάντησε στον Σάντλερ αποκαλώντας τον, όπως κι εκείνος, με το όνομα του... ρόλου του. «Σ' αγαπώ, Στάνλεϊ».

 



Euroleague: Η απάντηση για τις διαιτησίες στα Game 3 των Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού
Euroleague: Η απάντηση για τις διαιτησίες στα Game 3 των Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού
ΑΕΚ: Ο Ζίνι υποβλήθηκε σε επέμβαση στους κοιλιακούς
ΑΕΚ: Ο Ζίνι υποβλήθηκε σε επέμβαση στους κοιλιακούς
Ολυμπιακός: Η έκπληξη Μεντιλίμπαρ με παίκτη από Κ19 στην αποστολή
Ολυμπιακός: Η έκπληξη Μεντιλίμπαρ με παίκτη από Κ19 στην αποστολή
ΑΕΛ: Όταν το «αλογάκι» έκανε... σούζα και έγραψε ιστορία! (photos+videos)
ΑΕΛ: Όταν το «αλογάκι» έκανε... σούζα και έγραψε ιστορία! (photos+videos)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved