Ευρωμπάσκετ: Κακό ξεκίνημα, επικό τέλος

Ευρωμπάσκετ: Κακό ξεκίνημα, επικό τέλος

Πέντε Εθνικές που ξεκίνησαν άσχημα αλλά στο τέλος κέρδισαν το χειροκρότημα.

Όχι, το κείμενο αυτό δεν γράφεται για να δώσει ψευδείς ελπίδες στους απανταχού φιλάθλους της Εθνικής Ελλάδος. Σίγουρα τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περιμέναμε για τη γαλανόλευκη στο φετινό Eurobasket καθώς από φαβορί (μετά τα πρώτα τρία ματς) έχει εξελιχθεί σε… επίσημη αγαπημένη όλων των αντιπάλων μας.

Αν όμως κάτι μας έχει διδάξει με το πέρασμα των χρόνων αυτή η ομάδα, είναι ότι στο σκαρί του κάθε Έλληνα υπάρχει τεράστια ψυχή, και πως πάντα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Η ιστορία το έχει αποδείξει άλλωστε, καθώς υπάρχουν πολλές ομάδες (όχι μόνο η γαλανόλευκη) οι οποίες στην αρχή της διοργάνωσης απογοήτευσαν, στη συνέχεια συσπειρώθηκαν και κατέληξαν να κάνουν περήφανους τους συμπατριώτες τους.

Ποιες είναι αυτές; Το Onsports ρίχνει μια ματιά σε όλα τα Eurobasket από το 2003 κι έπειτα και σας παρουσιάζει τις πέντε ομάδες οι οποίες κατάφεραν να επιτύχουν το απόλυτο comeback παρότι στην αρχή της διοργάνωσης κάτι τέτοιο φαινόταν κομματάκι ακατόρθωτο.

Ομάδα: Ιταλία
Eurobasket: 2003

Πολλά χρόνια πριν τον Μπελινέλι και τον Ντατόμε, η «σκουάντρα ατζούρα» ήταν σταθερά στις πλέον επικίνδυνες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το 2003 όμως υπήρχε ένα πρόβλημα. Απουσίαζε το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Γκρέγκορ Φούτσκα με αποτέλεσμα οι γείτονες «ψάχνονται» στην πρώτη φάση του τουρνουά.

Ευτυχώς για εκείνους με βάση το τότε σύστημα, περνούσαν οι 3 από τους 4 κάθε ομίλου και εν τέλει τους έφτασε μία νίκη την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην τότε αδύναμη Βοσνία/Ερζεγοβίνη για να πάρουν την πρόκριση. Με συνολικό απολογισμό πάντως 1 νίκη σε 3 αγώνες κανείς δεν τους έδινε ελπίδες απέναντι στην αήττητη Ελλάδα του Γιάννη Ιωναννίδη με την οποία διασταυρώθηκε στους «8».

italy

Στον προημιτελικό ωστόσο οι Ιταλοί απέδειξαν ότι είχαν ακόμα μέταλλο ως ομάδα, και μας απέκλεισαν μετά από ένα συγκλονιστικό ματς με 62-59, παίρνοντας την πρόκριση για τον ημιτελικό απέναντι στην Ισπανία.

Εκεί όπου η πρόκριση χάθηκε στις λεπτομέρειες (μεγάλο παιχνίδι ο Ναβάρο με 23 πόντους), ωστόσο το χάλκινο μετάλλιο ήταν κάτι παραπάνω από καλός απολογισμός για την παρέα των Μπουλέρι και Μπαζίλε.

Ομάδα: Γαλλία
Eurobasket: 2005

france

Ω ναι. Οι μεγάλοι μας «πελάτες» στο χρυσό Eurobasket του 2005, πριν το «βάλτο αγόρι μου» έμοιαζε αδύνατο να φτάσουν ψηλά. Όχι ότι δεν είχαν το υλικό – κοτζάμ Πάρκερ, Ριγκοντό, Πιετρίς, Ντιαό είχαν κατέβει – αλλά τα αποτελέσματα φανέρωναν ότι τα βαριά χαρτιά δεν μπορούσαν να βρεθούν μεταξύ τους.

Στην πρώτη φάση μάλιστα αν δεν επικρατούσε επί της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης (1 νίκη, 2 ήττες τελικός απολογισμός) ενδέχεται να μην είχε περάσει καν την πρώτη φάση.

Στους «16» πάντως οι «μπλε» ξύπνησαν την κατάλληλη στιγμή. Αρχής γενομένης από το ματς με τη Σερβία, πήραν την πρόκριση για τους «8» (νίκη με 74-71), και πιστοποίησαν ότι η πρώτη φάση ήταν απλώς μια κακή παρένθεση με την εμφατική νίκη επί της Λιθουανίας των Σισκάουσκας και Λαβρίνοβιτς (63-47).

Το νερό είχε πλέον μπει στο αυλάκι, η τριάδα Πάρκερ-Ντιαό-Ριγκοντό είχε πάρει «φωτιά», και αν δεν τους είχε «ξεράνει» ο Διαμαντίδης με το τρίποντο λίγο πριν το τέλος του ημιτελικού, ενδέχεται το πολυπόθητο ευρωπαϊκό τρόπαιο να είχε έρθει πολύ νωρίτερα από το 2013.

Παρά την ξενέρα από την ήττα, η Γαλλία είχε ακόμα ενέργεια, διαλύοντας την Ισπανία στον μικρό τελικό (98-68).

Ομάδα: Ελλάδα
Eurobasket: 2007

greece

Ένα χρόνο σχεδόν μετά τη Σαϊτάμα, η Εθνική Ελλάδος επιστρέφει με άγριες διαθέσεις προκειμένου να πάρει εκδίκηση από τους Ισπανούς μέσα μάλιστα στην έδρα τους. Η ομάδα του Γιαννάκη παίρνει άνετα την πρόκριση στην πρώτη φάση, ωστόσο με τις εμφανίσεις της αφήνει πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να είναι σε φόρμα για τα μεγάλα «ραντεβού». Και οι δυσκολίες δεν άργησαν να φανούν. Η ήττα από τη Ρωσία για την πρώτη θέση του ομίλου (61-53) και η συντριβή από την Ισπανία στην πρεμιέρα της δεύτερης φάσης (76-58) βαραίνουν εξαιρετικά το κλίμα στην επίσημη αγαπημένη.

Παρόλα αυτά η ομάδα δεν το βάζει κάτω. Πετυχαίνει μεγάλη νίκη απέναντι στην Κροατία με buzzer beater του Σπανούλη (81-78), κερδίζει εύκολα την αδύναμη Πορτογαλία και τελικώς διασταυρώνεται με την άκρως επικίνδυνη και φορμαρισμένη Σλοβενία στη φάση των «8». Όλα δείχνουν πως οι Σλοβένοι είναι έτοιμοι να κάνουν το βήμα παραπάνω καθώς προηγούνται λίγο πριν το τέλος με 61-49 (!) και έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται για το μεγάλο ραντεβού με την Ισπανία.

Θα έπρεπε όμως να το σκεφτούν καλύτερα. Με τη λήξη του αγώνα το ταμπλό γράφει 63-62 υπέρ μας προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό για την πιο σπουδαία ανατροπή σε διεθνή διοργάνωση. Η Ελλάδα μοιάζει έτοιμη να ξαναγράψει ιστορία, ωστόσο ο Γκασόλ και η παρέα του – αλλά και οι «γκρίζοι λύκοι» - δεν άφησαν την ομάδα να φτάσει σε έναν ακόμα τελικό (ήττα με 82-77).

Στο μικρό τελικό ενέργεια δεν υπήρχε πλέον, και η Λιθουανία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πήρε τη νίκη και το χάλκινο μετάλλιο, ωστόσο αυτό λίγο πείραξε τον κόσμο που ένιωθε τυχερός για τη σπουδαία εκείνη ομάδα.

Ομάδα: Ισπανία
Eurobasket: 2009

spain

Ακούγεται αστείο, κι όμως υπήρξε διοργάνωση που οι «φούριας ρόχας» δεν… γέμιζαν το μάτι στο ξεκίνημα. Ωστόσο όπως απεδείχθη, το κακό ξεκίνημα σε εκείνο το τουρνουά λειτούργησε ως το κατάλληλο ξυπνητήρι προκειμένου να διαλύσουν όποιον βρουν στο διάβα τους.

Για την ιστορία τερμάτισε 3η στην πρώτη φάση ενώ ξεκίνησε τη δεύτερη με ρεκόρ 0-1 (με βάση το τότε σύστημα οι ομάδες μετέφεραν συγκεκριμένες νίκες-ήττες ανάλογα με τη θέση που τερμάτιζαν) και 4η στη δεύτερη!

Παρόλα αυτά στα νοκ άουτ οι Ισπανοί πιστοποίησαν την ανωτερότητά τους, καθώς μοίρασαν 20άρες στα προημιτελικά (86-66 τη Γαλλία), στα ημιτελικά (82-64 την Ελλάδα) και στα τελικά (85-63 τη Σερβία).

Ομάδα: Λιθουανία
Eurobasket: 2013

lietuva

Η Λιθουανία ανέκαθεν ήταν μεγάλη δύναμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Παρόλα αυτά όσο περνούσαν τα χρόνια από το μετάλλιο του 2007, η ομάδα δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση την ομάδα που λάτρεψε ο κόσμος με Γιασικεβίτσιους, Ζουκάουσκας και Σισκάουσκας. Στη θέση τους πλέον βρίσκονται οι λιγότερο φανταχτεροί, Κουζμίνσκας, Καλνιέτις και Βαλανσιούνας οι οποίοι έχουν επωμιστεί πλέον το βάρος της ομάδας.

Το ξεκίνημα στο Eurobasket της Σλοβενίας φανερώνει πως η πορεία της ομάδας ενδέχεται να τελειώσει μεταξύ δευτέρου γύρου και προημιτελικής φάσης καθώς σε 5 αγώνες στην πρώτη φάση επικράτησε στα «εύκολα» ματς, χάνοντας τα δύσκολα (3 νίκες, 2 ήττες). Η δεύτερη φάση ωστόσο ήταν μια διαφορετική ιστορία.

Κάνοντας ένα σερί νικών 3-0 πλασαρίστηκε ιδανικά στα προημιτελικά απέναντι στην Ιταλία (νίκη με 81-77) και πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό διασύροντας στα ημιτελικά την Κροατία (77-62).

Η «Λιέτουβα» είχε φτάσει ξανά ψηλά, ωστόσο ήταν η σειρά του Πάρκερ και της παρέας του να ανέβουν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάδα - Πολωνία: Χωρίς… επιστροφή!

Ελλάδα - Πολωνία: Χωρίς… επιστροφή!

Ευρωμπάσκετ 2017: Οι «σφυρίχτρες» στον τελικό της Ελλάδας με Πολωνία

Ευρωμπάσκετ 2017: Οι «σφυρίχτρες» στον τελικό της Ελλάδας με Πολωνία

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved