Eurobasket: Οι 10 τελευταίες Πρεμιέρες της Εθνικής

Eurobasket: Οι 10 τελευταίες Πρεμιέρες της Εθνικής

Σήμερα είναι η σειρά της Ισλανδίας να βιώσει το… γαλανόλευκο τρένο.

Ώρα μηδέν για την Εθνική Ελλάδος. Η γαλανόλευκη μετά τα κακά μαντάτα και τη μη συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ρίχνεται το απόγευμα στη μάχη του Eurobasket εναντίον της Ισλανδίας (16:30).

Ανεξαρτήτως πορείας μας στην εκάστοτε διοργάνωση, η γαλανόλευκη μας έχει συνηθίσει σε νικηφόρες πρεμιέρες και ελπίδα όλων είναι να συνεχιστεί η… πελατειακή αυτή κατάσταση και σήμερα. Με αφορμή το ξεκίνημα της Εθνικής, τo Onsports σας γυρίζει πίσω στο χρόνο και σας θυμίζει τις τελευταίες 10 πρεμιέρες της «Επίσημης Αγαπημένης» στα παρκέ του Eurobasket.

Διοργάνωση: Eurobasket 1997 (Ισπανία)

Πρεμιέρα: Ελλάδα-Τουρκία 74-52

Κάθε αρχή και δύσκολη που λένε. Μπα, κάθε άλλο. Όχι τουλάχιστον για εκείνη την Εθνική ομάδα. Με τον «δράκο» Παναγιώτη Γιαννάκη να φορά για πρώτη φορά τη φόρμα του κόουτς, έχοντας υπό τις οδηγίες του ένα κράμα (λίγων) παλιών και (κυρίως) νέων παικτών, κάνει πλάκα στην πρεμιέρα απέναντι στην Τουρκία του –παίκτη τότε-Σαρίτσα αλλά και των νεαρών Κουτλουάι, Τουντσερί, Μπεσόκ, και φτάνει ένα βήμα πριν τον τελικό.

1997

Ωστόσο η Γιουγκοσλαβία των Μποντιρόγκα- Ντανίλοβιτς-Τζόρτζεβιτς στον ημιτελικό (ήττα με 88-80) και η Ρωσία των Καράσεφ-Πασούτιν στον μικρό τελικό (ήττα με 97-77) της στερούν την κατάκτηση έστω ενός μεταλλίου.

Ελλάδα: Καλαϊτζής, Παταβούκας 2, Μπουντούρης, Παπανικολάου 13, Σιγάλας 7, Κορωνιός 9, Αλβέρτης 7, Οικονόμου 16, Μυριούνης, Γιαννούλης, Ρεντζιάς 14, Χριστοδούλου 6

Τουρκία: Κονούκ 1, Τουντσερί, Τουρκσάν 5, Ενέ 14, Αϊντίν 5, Ερντενάι 5, Κουτλουάι 2, Ευλιγιάογλου 2, Μπεσόκ 2, Οϊγκούκ 2, Γκιργκίν, Σαρίτσα 14

Διοργάνωση: Eurobasket 1999 (Γαλλία)

Πρεμιέρα: Γερμανία-Ελλάδα 59-58

Σε μια διοργάνωση που οι περισσότεροι Έλληνες προσπαθούν να ξεχάσουν, ούτε η πρεμιέρα αποτέλεσε εξαίρεση. Ο νεαρός Νοβίτζκι βάζει στα σχοινιά την Ελλάδα και την υποχρεώνει σε ποδαρικό με το αριστερό στο Eurobasket.

1999

Το κακό ξεκίνημα πάντως ήταν ίσως το πιο… light που μπορούσε να μας συμβεί, καθώς η ομάδα τέλειωσε την πρώτη φάση χωρίς να πετύχει καν νίκη (ήττες ακόμα από Λιθουανία και Τσεχία) με αποτέλεσμα να αποχαιρετήσει νωρίς τη διοργάνωση.

Γερμανία: Ρεντλ 10, Λέτκε 3, Νιρνμπέργκερ, Μπογκόγιεβιτς 9, Τόμιτς, Φέμερλινγκ 2, Τερντένγκε 1, Οκουλάγια 10, Νέες 3, Νοβίτζκι 21

Ελλάδα: Καλαϊτζής, Μπαλογιάννης, Μπουντούρης 8, Παπανικολάου 5, Σιγάλας 17, Κορωνιός 10, Τσακαλίδης 12, Γιαννούλης 4, Καράγκουτης 2

Διοργάνωση: Eurobasket 2001 (Τουρκία)

Πρεμιέρα: Ελλάδα-Ιταλία 83-82

Αν άξιζε κάτι από εκείνο το Eurobasket αυτό ήταν σίγουρα η πρεμιέρα. Με τον Κώστα Πετρόπουλο στον πάγκο, η γαλανόλευκη το παλεύει σε όλο τον αγώνα να μείνει κοντά στο σκορ. Οι Φούτσκα-Ρεντζιάς δίνουν μια απίστευτη μάχη κάτω από τις δύο ρακέτες, και όλα κρίνονται στην τελευταία φάση. Εκεί που οι αντίπαλοί μας είναι μπροστά με 82-80, λίγο πριν σηκωθεί ο Αλβέρτης από τη γωνία και τους «ξεράνει» με ένα απίστευτο buzzer-beater. 

 

Η πορεία της ομάδας θα σταματήσει τελικώς στη δεύτερη φάση, όπου ξανά ο Νοβίτζκι αλλά και η ατυχία με τις χαμένες βολές του Παπαλουκά μας στερούν το δικαίωμα για κάτι καλύτερο σε άλλη μια διοργάνωση.

Ελλάδα: Καλαϊτζής 3, Χατζηβρέττας, Παπαλουκάς 8, Παπανικολάου 6, Σιγάλας 16, Φώτσης, Αλβέρτης 11, Ντικούδης 4, Κακιούζης 7, Ρεντζιάς 22, Γιαννούλης 6

Ιταλία: Ραντούλοβιτς 9, Μπαζίλε 13, Γκαλάντα 2, Φούτσκα 21, Μαρκονάτο 4, Ντε Πολ 6, Πετσίλε 13, Μενεγκίν 5, Ρικέτι 2, Μιάν 5, Κιάτσιγκ 2

Διοργάνωση: Eurobasket 2003 (Σουηδία)

Πρεμιέρα: Ελλάδα-Κροατία 77-76

Αν πιστεύει κανείς πως η Ελλάδα ξεκίνησε τις μεγάλες ανατροπές από το 2005 και μετά, μάλλον δεν θυμάται καθόλου τι είχε γίνει στην πρώτη φάση του Eurobasket του 2003. Τότε που η γαλανόλευκη μας έβγαλε πραγματικά… το λάδι προκειμένου να κάνει το 3 στα 3 και να προκριθεί ως πρώτη, καθώς σε όλα ματς έκανε comeback από τουλάχιστον -10! Το ματς της πρεμιέρας απέναντι στην Κροατία δεν θα μπορούσε βεβαίως να αποτελέσει εξαίρεση. Για την ακρίβεια όλα έδειχναν ότι πηγαίναμε για βέβαιη ήττα, μέχρι να έρθει η επιφοίτηση στον «ξανθό» ο οποίος έριξε στο τελευταίο δεκάλεπτο τον Χρήστο Χαρίση, και του γύρισε το ματς (μαζί με το καλάθι που μας έδωσε προβάδισμα). 

 

Παρά την πρώτη θέση και φαινομενικά το πλεονέκτημα, η ομάδα έπεσε πάνω στην Ιταλία από την οποία και αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες. Όπως φάνηκε μέχρι το τέλος της διοργάνωσης και την κατάκτηση της 5ης θέσης η ομάδα δεν ήταν ακόμα έτοιμη να αντέξει την πίεση του φαβορί. Αυτό όμως που δεν ήξερε κανείς ήταν ότι τα θεμέλια για κάτι μεγάλο (Παπαλουκάς, Φώτσης, Ντικούδης, Κακιούζης, Χατζηβρέττας και Διαμαντίδης ήταν για πρώτη φορά όλοι μαζί) είχαν μόλις τοποθετηθεί.   

Ελλάδα: Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας 14, Χαρίσης 5, Παπαλουκάς 4, Παπανικολάου 8, Σιγάλας 5, Φώτσης 12, Αλβέρτης 6, Ντικούδης 3, Ρεντζιάς 12, Κακιούζης

Κροατία: Μουλαομέροβιτς 9, Πόποβιτς 8, Πρκάτσιν 18, Γκίριτσεκ 15, Πλάνινιτς 6, Μάμιτς 4, Ζίζιτς 6, Σκέλιν

Διοργάνωση: Eurobasket 2005 (Σερβία & Μαυροβούνιο)

Πρεμιέρα: Γαλλία-Ελλάδα 50-64

Η μεγάλη στιγμή επιτέλους είχε φτάσει. Οι παλιοσειρές είχαν πλέον αποχωρήσει (βλ. Αλβέρτης, Σιγάλας, Παπανικολάου), στη θέση τους ήρθε νέο αίμα (Σπανούλης, Μπουρούσης, Ζήσης, Βασιλόπουλος, Παπαδόπουλος, Τσαρτσαρής) ενώ στη θέση του προπονητή είχε επανέλθει ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Με τον «δράκο» στο τιμόνι, η Εθνική μπήκε σαν σίφουνας στο Eurobasket του Βελιγραδίου και (πώς τα φέρνει έτσι η τύχη) στην πρεμιέρα τα… είπε με τη Γαλλία την οποία και διέλυσε με 64-50. 

 

Λίγες μέρες αργότερα οι δύο ομάδες θα τα ξανάλεγαν (αυτή τη φορά στον ημιτελικό) και όλα έδειχναν πως οι «τρικολόρ» θα έπαιρναν εκδίκηση, όμως το… αγόρι το έβαλε στο τέλος! Η Ελλάδα μετά τη νίκη στον ημιτελικό, έκανε πλάκα και απέναντι στη Γερμανία στον τελικό, κατακτώντας το τελευταίο μέχρι σήμερα χρυσό της ιστορίας της.

Γαλλία: Ζελαμπάλ 7, Ριγκοντό 7, Ζουλιάν 6, Μ. Πιετρίς, Πάρκερ 10, Ντιαρά, Φλ. Πιετρίς 5, Σμιτ, Ντιαό 6, Βάις  4, Τζιφά

Ελλάδα: Παπαλουκάς 2, Σπανούλης 5, Ζήσης 7, Μπουρούσης, Φώτσης 2, Χατζηβρέττας 9, Ντικούδης 6, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 13, Παπαδόπουλος 9, Κακιούζης 7

Διοργάνωση: Eurobasket 2007

Πρεμιέρα: Ισραήλ-Ελλάδα 66-76

Η τρομερή ομάδα της Σαϊτάμα επανέρχεται για το μεγάλο ραντεβού του Eurobasket της Ισπανίας με μοναδική αλλαγή αυτή του Μπουρούση με τον Σχορτσιανίτη. Η προσπάθεια ξεκινά επιτυχημένα και μάλλον άνετα απέναντι στο Ισραήλ που δεν μπορεί να βάλει δύσκολα στην ομάδα μας με τους 10 πόντους της διαφοράς να είναι… λίγοι σε σχέση με τη γενικότερη εικόνα του ματς.

 

Τελικώς η Ελλάδα θα τερματίσει στην τέταρτη θέση (ήττα από τη Λιθουανία του Σάρας με 78-69 στο μικρό τελικό), δείχνοντας ωστόσο με την πορεία της σε όλο τον κόσμο ότι άξια βρισκόταν στην ελίτ.

Ισραήλ: Αγκάγκ 1, Ροθ, Χαλπερίν 20, Ελιγιάχου, Μάρκοβιτς 4, Ρόμπερτς 13, Πνίνι 5, Ταπίρο 2, Ναόρ, Κοζικάρο 8, Γκριν 11, Ταμίρ

Ελλάδα: Παπαλουκάς 6, Ζήσης 3, Σπανούλης 19, Βασιλόπουλος 3, Πελεκάνος, Χατζηβρέττας, Ντικούδης 15, Τσαρτσαρής 15, Διαμαντίδης 7, Παπαδόπουλος 8, Κακιούζης

Διοργάνωση: Eurobasket 2009 (Πολωνία)

Πρεμιέρα: ΠΓΔΜ-Ελλάδα 54-86

Νέο λουκ, ανανεωμένη Εθνική. Με τον Γιόνας Καζλάουσκας πλέον στο τιμόνι και τις κλήσεις των Καλαμπόκη, Πρίντεζη, Καϊμακόγλου αλλά και των… Αμερικανών, Καλάθη και Κουφό αλλά τους Διαμαντίδη-Παπαλουκά να απέχουν, η γαλανόλευκη ρίχνεται στη μάχη του Eurobasket απέναντι στην ΠΓΔΜ δείχνοντας από την  αρχή τις άγριες διαθέσεις της. Η παρέα του Άντιτς δεν μπορεί με τίποτα να μας σταματήσει και η διαφορά χτυπάει 30άρα με το «καλημέρα».

 

Η συμπαθητική εκείνη ομάδα μπορεί να μην ήταν τόσο πλήρης όσο εκείνη της προηγούμενης διοργάνωσης, ωστόσο επέστρεψε στην Ελλάδα με το χάλκινο μετάλλιο στο τσεπάκι της (57-56 τη Σλοβενία στον μικρό τελικό).

ΠΓΔΜ: Β. Στεφάνοφ 3, Μιρακόβσκι 3, Ρ. Στεφάνοφ 2, Β. Στογιανόφσκι 6, Μπλαζέφσκι, Τασόφσκι, Γκετσέφσκι 9, Άντιτς 9, Ντ. Στογιανόφσκι 2, Μάσεϊ 12, Σαμαρτζίσκι 8

Ελλάδα: Καλαμπόκης 5, Μπουρούσης 11, Ζήσης 8, Σπανούλης 17, Καλάθης 4, Φώτσης, Πρίντεζης 6, Γλυνιαδάκης, Καϊμακόγλου 3, Κουφός 6, Περπέρογλου 10, Σχορτσιανίτης 11

Διοργάνωση: Eurobasket 2011

Πρεμιέρα: Ελλάδα-Βοσνία/ Ερζεγοβίνη 76-67

Αν το 2009 η ομάδα δεν θύμιζε σε τίποτα το παρελθόν, τι να πούμε για εκείνη του 2011. Με Ηλία Ζούρο στη θέση του προπονητή και για πρώτη φορά χωρίς Διαμαντίδη-Σπανούλη, οι μικρότεροι πλέον παίκτες καλούνταν να κάνουν το βήμα παραπάνω παίρνοντας την ομάδα στις πλάτες τους. Στο πρώτο ματς του τουρνουά θα βρουν μπροστά τους τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη του φοβερού και τρομερού Τελέτοβιτς, ο οποίος ωστόσο θα φύγει με σκυμμένο το κεφάλι. 

 

Τελικώς θα φτάσουμε μέχρι τα προημιτελικά, όπου η Γαλλία θα πάρει εκδίκηση για τον χαμένο ημιτελικό του 2005 (ήττα με 64-56).

Ελλάδα: Ξανθόπουλος 2, Μπουρούσης 12, Ζήσης 13 , Βασιλειάδης, Καλάθης 13, Φώτσης 9, Παπανικολάου 5, Μαυροειδής, Μπράμος 10, Κουφός 10, Σλούκας, Καϊμακόγλου 2.

Βοσνία/Ερζεγοβίνη: Γκόρντιτς 12, Ίκονιτς, Μπάβτσιτς 1, Βασίλιεβιτς 9, Κικάνοβιτς 15, Τελέτοβιτς 6, Ντόμερκαντ 7, Ντέντοβιτς 8, Μπαϊράμοβιτς 9.

Διοργάνωση: Eurobasket 2013 (Σλοβενία)

Πρεμιέρα: Σουηδία-Ελλάδα 51-79

Μετά από τέσσερα χρόνια αποχής από τα βάθρα των μεταλλίων, η Εθνική ομάδα με τον Ιταλό προπονητή Αντρέα Τρινκιέρι, αλλά χωρίς τους Καλάθη-Κουφό-Σχορτσιανίτη, βάζει στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Eurobasket  της Σλοβενίας. Η αρχή απέναντι στην αδύναμη Σουηδία γεμίζει ελπίδες το ελληνικό κοινό ωστόσο γρήγορα θα έρθει η προσγείωση και ο αποκλεισμός πριν τη φάση των «8». 

 

Πάντως εκείνο το τουρνουά δύσκολα θα το ξεχάσουμε καθώς καταφέραμε  την πρώτη μας νίκη σε βάρος του κακού μας δαίμονα, Ισπανίας στη δεύτερη φάση.

Σουηδία: Χάκασον 3, Σκέλντεμπραντ 5, Κέλμπομ 2, Πίτα 7, Α. Γκάντεφορς 3, τ. Μασάμπα, Γκαρντ 2, Γερέμπκο 8, Μπ. Μασάμπα 2, Ρας, Τέιλορ 16, Β. Γκάντεφορς 3

Ελλάδα: Σλούκας 10, Μπουρούσης 12, Ζήσης 6, Σπανούλης 13, Περπέρογλου 9, Φώτσης 7, Παπανικολάου 2, Καββαδάς 3, Μαυροκεφαλίδης 8, Καϊμακόγλου 4, Μπράμος, Πρίντεζης 2

Διοργάνωση: Eurobasket 2015 (Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία)

Πρεμιέρα: ΠΓΔΜ-Ελλάδα 65-85

Η τελευταία πριν τη σημερινή πρεμιέρα ήταν εκείνη απέναντι στους… αγαπημένους μας φίλους από την ΠΓΔΜ που για μία ακόμα φορά δεν μπόρεσαν να μας σταματήσουν σε πρώτο ματς ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη ξεκίνησε νωθρά το ματς, ωστόσο μόλις βγήκαν 2-3 συνεργασίες, το νερό μπήκε για τα καλά στο αυλάκι.

 

Όλα έδειχναν ότι η διάκριση ήταν θέμα χρόνου, καθώς η γαλανόλευκη τερμάτισε αήττητη στην πρώτη θέση της πρώτης φάσης, ωστόσο στα προημιτελικά έμελλε να βρεθεί στο δρόμο της για μια ακόμα φορά η Ισπανία. Ο Πάου Γκασόλ παρά τα 36 του χρόνια ήταν ξανά ασταμάτητος, αφήνοντάς μας εκτός συνέχειας, ενώ στο τέλος ήταν αυτός που πανηγύρισε άλλο ένα τρόπαιο.

ΠΓΔΜ: Μπρτσκόφ, Ιλιέφσκι 5, Σοκόλοφ, Κοστόσκι 20, Β.Στογιανόφσκι 13, Ντ.Στογιανόφσκι 5, Σιμονόφσκι 6, Μλαντενόφσκι, Τραϊκόφσκι 6, Γκουρόφσκι 3, Χέντριξ 2, Σαμαρντίζσκι

Ελλάδα: Μπουρούσης 16, Ζήσης 3, Σπανούλης 8, Καλάθης 7, Περπέρογλου, Σλούκας 9, Καϊμακόγλου, Κουφός 11, Πρίντεζης 18, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 9



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved