Eurobasket 2017:  Οκτώ underdogs που αξίζουν την προσοχή μας

Eurobasket 2017: Οκτώ underdogs που αξίζουν την προσοχή μας

Γιατί πάντα κρύβουμε μια μικρή συμπάθεια προς τον ασθενέστερο

Ούτε λίγο, ούτε πολύ 9 μέρες απέμειναν για το πρώτο τζάμπολ του Eurobasket του 2017 (Σλοβενία-Πολωνία στις 31/8) και άπαντες περιμένουν με ανυπομονησία την έναρξη των μαχών στα παρκέ των (θα χάσουμε το μέτρημα) Φινλανδίας-Ισραήλ-Ρουμανίας-Τουρκίας. Βέβαια στο στρατόπεδο της Εθνικής Ελλάδος η παγωμάρα ακόμα καλά κρατεί καθώς δεν πάει καιρός από την ανακοίνωση της μη συμμετοχής του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τη γαλανόλευκη.

Καλώς ή κακώς η επίσημη αγαπημένη ακόμα και χωρίς τον Giannis θεωρείται (και είναι) ένα από τα μεγαθήρια της διοργάνωσης κάτι που κάνει τη… συμπάθειά μας απέναντι σε άλλες δυνατές ομάδες του Eurobasket (βλ. Ισπανία, Γαλλία, Σερβία) κομματάκι δύσκολο έως αδύνατο. Επειδή όμως πάντα από το πουθενά εμφανίζεται μια ομάδα η οποία κάνει κόσμο να τη λατρέψει είτε λόγω της μαχητικότητάς της, είτε για την έφεση στο να κάνει ζημιές σε άλλους «μεγάλους» (μακριά από μας), το Onsports σας παρουσιάζει μερικά από τα αουτσάιντερ της εφετινής διοργάνωσης που ενδέχεται να κάνουν πολύ κόσμο να αφήσει δουλειές στη μέση για να τις παρακολουθήσει. Ποιος είπε ότι τα underdogs δεν έχουν ψυχή…

Βέλγιο

belgium.jpg

Δεν το λες και μεγαθήριο παρά το γεγονός ότι γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό με το πέρας τον διοργανώσεων. Σταθερά από το 2011 οι Βέλγοι κάνουν βήματα προόδου και κανείς δεν μπορεί να μη τους πάρει στα σοβαρά.

Τι είχε κάνει στο Eurobasket 2015: Στους «16» έφτασαν το 2015 η παρέα των Βαν Ρόσομ και Λοτζέσκι αλλά για κακή τους τύχη έπεσαν πάνω σε μας. Αξέχαστη η «κηδεία» που έκαναν στη Λιθουανία με 76-74.

Αστέρι: Απόντος «Λότζο», ο Βαν Ρόσομ της Βαλένθια θα είναι όλα τα λεφτά. Σίγουρα πάντως θα πάρει βοήθεια και από τον έμπειρο Αξέλ Ερβέλ.

Θα το συμπαθήσουμε γιατί: Θα παλέψει όλα τα ματς γιατί πάει για πρόκριση, επομένως μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα το βαρεθούμε.

Τσεχία

czech republic.jpg

Άλλη μία ομάδα που σίγουρα δεν θα βαρεθούμε να βλέπουμε είναι αυτή των Τσέχων. Μπορεί το μεγάλο αστέρι να λείπει (Γιαν Βέσελι της Φενέρ) αλλά γίνεται να μην υπολογίζει κανείς μια ομάδα που τερμάτισε στην 8άδα στο Eurobasket του 2015;

Τι έκανε στο Eurobasket 2015: Τερμάτισε στην 7η θέση επικρατώντας στο τελευταίο ματς της Λετονίας με το εμφατικό 97-70. Αν πάντως θυμάται κάτι κάποιος από την προηγούμενη πορεία της αυτό είναι το ρεσιτάλ των Βέσελι-Σατοράνσκι που οδήγησαν στο 80-59 σε βάρος της πολυδιαφημισμένης Κροατίας!

Αστέρι: Δεν ήρθε ο Βέσελι; Δεν πειράζει. Ο ΝΒΑερ πλέον Σατοράνσκι ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Θα τη συμπαθήσουμε γιατί: Αν ήταν μαζί και οι Βέσελι-Σιλμπ σίγουρα θα είχαμε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Αλλά ακόμα και με τον Σατοράνσκι μόνο και τον Γίρι Βελς εφεδρικό θα κερδίσει μπόλικες συμπάθειες.

Φινλανδία

finland.jpg

Ας είμαστε ρεαλιστές, δεν τους λες και άγνωστους τους Φινλανδούς. Κάποτε έναν Μότολα είχαν και μέχρι εκεί. Πλέον οι εκ των οικοδεσποτών παίζουν πολλά χρόνια μαζί και είναι σχεδόν σιγουράκι ότι θα βρεθούν στην επόμενη φάση.

Τι έκανε στο Eurobasket 2015: Στους «16» έφτασαν στην προηγούμενη διοργάνωση αλλά προσγειώθηκαν ανώμαλα από την Σερβία. Πλέον είναι υποψιασμένοι και δεν θα κάνουν τα ίδια λάθη.

Αστέρι: Πολλοί και καλοί, αλλά όταν έχεις Κόπονεν δεν υπάρχει χώρος για δεύτερο. Ο τρελο-σουτέρ της Μπαρτσελόνα θα είναι πάλι το σημείο αναφοράς στην επίθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πάρει βοήθειες από τους πάντοτε απειλητικούς Κοττί, Λι, Σαλίν και τον εκ του… Μπρονξ ερχόμενο, Ουίλσον.

Θα τους συμπαθήσουμε γιατί: Από τη λίστα ενδέχεται να είναι αυτή που θα γουστάρουμε λιγότερο. Αν ήθελε τη συμπάθειά μας ας μην έπεφτε στον όμιλό μας. Αφήστε που θα έχουν και την εύνοια των διαιτητών ως οικοδεσπότες.

Γεωργία

georgia.jpg

Ήρθε η ώρα του… Γιάννη Βαλαώρα για τη Γεωργία. Ο Πατσούλια μπορεί να μπούχτισε από το συνεχές τρέξιμο των Ουόριορς, ωστόσο είναι και πάλι εδώ μαζί με την τρελοπαρέα του και φέτος έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σπουδαία πράγματα. Αφήστε που υπάρχει και ελληνικός λόγος να τη… γουστάρουμε.

Τι έκανε στο Eurobasket 2015: Και οι Γεωργιανοί στη φάση των «16» έφτασαν όπου έχασαν στο νήμα την πρόκριση από τη Λιθουανία (85-81).

Αστέρι: Από την προηγούμενη ομάδα μόνο ο… Ραζ Αλ Γκουλ του Άρη, Σανικίτζε απουσιάζει. Από εκεί και πέρα ο Πατσούλια είναι σταθερή αξία αλλά ο Τορνίκε Σενγκέλια της Μπασκόνια θα είναι όπως και στο προηγούμενο Eurobasket η αιχμή του δόρατος. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται η ζημιά να έρχεται από τον σκληροτράχηλο Μαρκοϊσβίλι, τον άκρως βελτιωμένο Γκεόργκι Σερμαντίνι αλλά και τον πρώην «κιτρινόμαυρο» Μάικ Ντίξον που πήρε τη θέση του Τζέικομπ Πούλεν.

Θα τη συμπαθήσουμε γιατί: Θέλει και ερώτημα; Με τους πρώην «δικούς» μας Σερμαντίνι και Ντίξον και κυρίως Ηλία Ζούρο στον πάγκο, μόνο τη συμπάθειά μας μπορεί να έχει.

Μεγάλη Βρετανία

great britain.jpg

Όλα τα κακά πάνω της. Κάποτε τουλάχιστον κατέβαιναν και κάποιοι Λουόλ Ντενγκ, Μπεν Γκόρντον, Μπετς ή Άρτσιμπαλντ και έδιναν μια λάμψη. Μια ματιά στο ρόστερ της ωστόσο να ρίξει κανείς και θα ποντάρει και τα... όργανά του (τρόπος του λέγειν) ότι θα είναι ο σάκος του μποξ του Eurobasket. Μα να έχεις τη διοργάνωση «σπίτι» σου, αλλά στο μοναδικό σπορ που δεν βλέπουν οι συμπατριώτες σου;

Τι έκανε στο Eurobasket 2015: Δεν συμμετείχε στο Eurobasket του 2015. Τελευταία συμμετοχή της σε εκείνο του ‘13 όπου κατέβηκε, έπαιξε, κέρδισε δύο αγώνες (με Γερμανία και Ισραήλ), κέρδισε συμπάθειες και αποκλείστηκε με ψηλά το κεφάλι.

Αστέρι: Τους μάθαμε απ’ έξω πλέον μετά από τόσα φιλικά προετοιμασίας με την Εθνική και είναι βέβαιο πως ο Ντάνιελ Κλαρκ της Μούρθια ξεχωρίζει από το υπόλοιπο ρόστερ.

Θα τη συμπαθήσουμε γιατί: Αξιοπρεπείς εμφανίσεις να κάνει, και είναι βέβαιο ότι οι συμπατριώτες φίλαθλοι που (είναι βέβαιο ότι) θα απουσιάζουν θα αντικατασταθούν από τους υπόλοιπους απλούς επισκέπτες.

Ουγγαρία

hungary.jpg

Κι όμως οι Μαγυάροι προλαμβάνουν και στο Eurobasket. Το έργο τους είναι κομματάκι δύσκολο (στον ίδιο όμιλο με Ισπανία, Μαυροβούνιο, Κροατία), αλλά όχι και ακατόρθωτο, καθώς θα παλέψουν για την τέταρτη προνομιούχο θέση με Ρουμανία και Τσεχία. Όλα είναι πιθανά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που διαθέτεις τον Άνταμ Χάνγκα στην καλύτερη φάση της καριέρας του.

Τι έκανε στο Eurobasket 2015: Ποιο Eurobasket; Έχει να πάρει μέρος σε Ευρωπαϊκό από το 1999!

Το αστέρι: Ο «τα κάνω όλα και συμφέρω». Ο Άνταμ Χάνγκα κατάφερε κατά τη θητεία του στη Μπασκόνια να γίνει ολοκληρωμένος παίκτης, καθώς μπορεί και να σκοράρει, και να μαρκάρει, να πάρει ριμπάουντ, να κόψει σουτ κλπ. Η μεγαλύτερη φετινή μεταγραφή της Μπαρτσελόνα πάντως θα πάρει πολλές βοήθειες και από τον επίσης νεοαποκτηθέντα παίκτη της Μακάμπι Τελ Αβίβ, τον νατουραλιζέ ΝτεΆντρε Κέιν.

Θα τη συμπαθήσουμε γιατί: Θα δώσει το 100% σε όλα τα ματς και θα δυσκολέψει τα μεγαθήρια που θα βρεθούν στο διάβα της. Αξίζει την προσοχή μας, δεν νομίζετε;

Ρουμανία

romania.jpg

Στον ίδιο όμιλο με τους Ούγγρους συναντάμε το φαινομενικά μεγάλο αουτσάιντερ του Γ’ Ομίλου, τους Ρουμάνους. Στα χαρτιά φαίνονται… λίγοι, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος όταν αντιμετωπίζεις το άγνωστο.

Τι έκανε στο Eurobasket 2015: Τελευταία της συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό του ’87, όπου μάλιστα αντιμετώπισε τη χρυσή ομάδα των Γκάλη-Γιάννακη (τους είχαμε κερδίσει με 109-77)!

Το αστέρι: Το γηγενές ταλέντο δεν σφύζει στη Ρουμανία, οπότε η βοήθεια ήταν σαφές ότι θα ερχόταν από το εξωτερικό. Ο νατουραλιζέ Γκιόρνταν Ουότσον της ρουμάνικης Κλουζ θα είναι το σημείο αναφοράς στην περιφέρεια (και όχι μόνο) της ομάδας.

Θα τη συμπαθήσουμε γιατί: Ότι και να κάνει μόνο θετικό μπορεί να είναι. Αν παλέψει όλα τα παιχνίδια μόνο φίλους θα κάνει. Αν πάρει κάποια νίκη δε, θα απογειωθεί στη συνείδηση των φιλάθλων. Στην έδρα της παίζει άλλωστε.

Ισλανδία

iceland.JPG

Το απόλυτο αουτσάιντερ του ομίλου μας, που είναι δεδομένο ότι θα παλέψει για να αποφύγει την τελευταία θέση. Μπορεί άραγε να κάνει τη ζημιά;

Τι έκανε στο Eurobasket 2015: Συμμετείχε στην πρώτη φάση της διοργάνωσης του 2015. Πάλεψε τα τρία από τα πέντε παιχνίδια που έπαιξε (με Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία), και αποχαιρέτησε με συνολικό απολογισμό 5 ήττες σε ισάριθμα ματς.

Αστέρι: Ο γυρολόγος των ευρωπαϊκών γηπέδων με μεγάλη εμπειρία μέχρι και από τη Euroleague με τις φανέλες των Μάλαγα, Βαλένθια, Ρόμα και Μπενετόν, ο Γιον Αρνόρ Στεφάνσον στα 34 του χρόνια παραμένει ένας άκρως επικίνδυνος αντίπαλος.

Θα τη συμπαθήσουμε γιατί: Ακόμα και που θα τη βρούμε απέναντί μας, είναι βέβαιο ότι θα τη συμπαθήσουμε για το μαχητικό της πνεύμα.

Εσύ ποιο αουτσάιντερ πιστεύεις θα γουστάρεις περισσότερο στο φετινό Eurobasket;



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
«Μάξι, παικτάρα, τριφυλλάρα – Στο Top-3 ο Φορτούνης»: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Μάξι, παικτάρα, τριφυλλάρα – Στο Top-3 ο Φορτούνης»: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ντεσάν επιβεβαίωσε το «άκυρο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Τι συμβαίνει με Εμπαπέ
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ντεσάν επιβεβαίωσε το «άκυρο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Τι συμβαίνει με Εμπαπέ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved