Γιαννάκης: «Ίσως βγει σε καλό»

Γιαννάκης: «Ίσως βγει σε καλό»

Κάθε εμπόδιο για καλό για την Εθνική Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο 52άχρονος μίλησε στο μηνιαίο περιοδικό «All Star Basket» για την αναγκαστική ανανέωση που έγινε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, την οποία δεν αντιμετωπίζει αρνητικά, μια και: «Ίσως και να βγει σε καλό η όλη προσπάθεια αν φτάσει μέχρι το τέλος της». Αναφέρθηκε ακόμα στον Ολυμπιακό, τους αδερφούς Αγγελόπουλους που κάνουν «αξιοζήλευτη προσπάθεια», αλλά και την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει και το μπάσκετ. Μεταξύ άλλων είπε…

-Μήπως το ελληνικό μπάσκετ έχει να κερδίσει και κάτι, από αυτό που ονομάζουμε τον τελευταίο καιρό «κρίση»;
«Αυτή η κατάσταση αναγκάζει όλους μας να στραφούμε και πάλι στο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας. Από αυτή την άποψη το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να έχει μόνο οφέλη και να κερδίσει από το οικονομικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Αν δεν υπάρχει αποκλειστικά το κίνητρο του χρήματος, αλλά κυριαρχεί πλέον σε μεγάλο βαθμό η αγάπη για το παιχνίδι είναι λογικό ότι το μπάσκετ θα επωφεληθεί».

-Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει τον Έλληνα προπονητή;
«Θεωρώ ότι τον κάνει καλύτερο. Όσο πιο δύσκολη δουλειά έχεις να κάνεις τόσο περισσότερο βελτιώνεσαι μέρα με την ημέρα. Ανακαλύπτεις τις ικανότητές σου, οι δυσκολίες πάντα σε βοηθούν να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου. Αφενός κάποιες αγορές στράφηκαν και ανακάλυψαν τον Έλληνα προπονητή, από την άλλη ο Έλληνας προπονητής λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αναγκάστηκε να ανοίξει τις επιλογές του και να αποφασίσει να δουλέψει στο εξωτερικό. Παλιότερα αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη».

-Ήσουν ένας από τους προπονητές της εθνικής ομάδας που είχες τολμήσει μια ριζική ανανέωση στο ομοσπονδιακό συγκρότημα. Μια ανανέωση που τότε όχι απλά βγήκε σε καλό, αλλά πρόσφερε μέρες δόξας στο ομοσπονδιακό συγκρότημα. Ανανέωση γίνεται και τώρα από τον Ηλία Ζούρο, όμως, πλέον αυτή η κατάσταση είναι διαφορετική γιατί προκύπτει από ανάγκη... Τελικά κάθε ανανέωση είναι ίδια και πάντα έχει θετικά αποτελέσματα;
«Αρχικά η ανανέωση έχει να κάνει κυρίως με τους στόχους της ομάδας και με τον τρόπο που έχει επιλεγεί να παίζει αυτή η ομάδα. Γίνεται η επιλογή των στελεχών που κρίνεται ότι θα βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια και βέβαια οι στόχοι πρέπει να είναι μακροπρόθεσμοι. Μια ανανέωση δεν έχει να κάνει μόνο με τον μέσο όρο ηλικίας. Ουσιαστικά η ανανέωση έχει να κάνει με το τι έπαιζε και το τι θέλει τώρα να παίξει μια ομάδα, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της και να πετύχει τους στόχους της που θα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο μπάσκετ.

Η διαφορά με τη νυν ανανέωση της εθνικής ομάδας είναι ότι ενδεχομένως στα πλάνα του κόουτς Ζούρου να ταίριαζαν κάποιοι από τους παίκτες που τελικά δεν θα λάβουν μέρος στην προσπάθεια της Εθνικής. Αυτό δημιουργεί σίγουρα μια αναστάτωση, θεωρώ όμως ότι είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει και θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Ίσως και να βγει σε καλό η όλη προσπάθεια αν φτάσει μέχρι το τέλος της».

-Πόσο δύσκολο ήταν για σένα να κάνεις τη δική σου ανανέωση; Να κόψεις παίκτες «τοτέμ» για την εθνική ομάδα και να προχωρήσεις με την επόμενη «φουρνιά»; Πώς λες σε έναν παίκτη ριζωμένο στην Εθνική: «Ξέρεις, φέτος δεν θα σε χρειαστώ»;
«Αγαπώ το μπάσκετ, λατρεύω το παιχνίδι και ως εκ τούτου αγαπώ και όλα τα παιδιά που έχουν προσφέρει το οτιδήποτε στο άθλημα. Μπορεί να έχω μια διαφορετική αντίληψη για το τι θέλω να γίνεται μέσα στο παιχνίδι. Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτε! Μίλαγα με τα παιδιά και τους έλεγα πως αν εγώ προσπαθώ να κάνω κάτι με σένα που δεν μπορεί να το υποστηρίξεις, ακόμα και συναισθηματικά, θα έρθουμε σε μια κόντρα που δεν θα ωφελήσει ούτε την ομάδα ούτε κανέναν εμπλεκόμενο. Για ποιο λόγο να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση; Ειδικά σε μια εθνική ομάδα ψάχνεις πάντα να βρεις αυτόν που θα εφαρμόσει καλύτερα τα δικά σου πλάνα, σε μικρό χρονικό διάστημα».

-Η φετινή Εθνική θα έχει διαφοροποιήσεις στο παιχνίδι της σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
«Γίνεται πολύ καλή προσπάθεια. Τα παιδιά δουλεύουν πάνω στα πλεονεκτήματα και στις αδυναμίες τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

-Τελικά ο Παναγιώτης Γιαννάκης προτιμά να είναι προπονητής εθνικών ομάδων ή συλλόγων;
«Σε έναν σύλλογο είναι πιο έντονη και πιο δύσκολη η ζωή σε μια μεγάλη περίοδο αγώνων. Κυρίως υπάρχει ο αντίπαλος συνέχεια δίπλα σου, σε κάθε σου κίνηση που προσπαθεί να σου χαλάσει το μυαλό και τις σχέσεις σου μέσα στην ίδια σου την ομάδα. Έτσι το βλέπω εγώ και σε αυτό το κομμάτι θέλει πολλή δουλειά».

-Η ομάδα μοιάζει να έχει μεγαλύτερους στόχους κυρίως στο αμυντικό κομμάτι;
«Κάθε ομάδα στην Ευρώπη που θέλει να πετύχει κάτι καλό δουλεύει με την άμυνά της. Το μπάσκετ έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον δεν μπορείς να κάνεις επιτυχίες μόνο με την επίθεση. Η κυριαρχία σου έρχεται από την άμυνα. Ακόμα και οι Ισπανοί που θεωρούνται ίσως η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη αυτή την εποχή δεν θα έκαναν τίποτε αν δεν ήταν σκληροί στα αμυντικά τους καθήκοντα».

-Το πέρασμά σου από τον Ολυμπιακό σημάδεψε όλο το ελληνικό μπάσκετ. Πλέον, ψύχραιμα και αποστασιοποιημένα, θεωρείς ότι έκανες κάποιο λάθος, θα άλλαζες κάτι από τη θητεία σου στο λιμάνι;
«Πρέπει να καταλάβουμε πάνω από όλα, τι σημαίνει να φτιάξεις τον τρόπο σκέψης μιας ομάδας και των ανθρώπων που παρακολουθούν την ομάδα, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και να αντιλαμβάνονται αν υπάρχει πρόοδος σε όλο αυτό που γίνεται. Δεν είναι μόνο να φέρεις παίκτες από διαφορετικά πρωταθλήματα που δεν γνωρίζουν τι θες να κάνεις. Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται μεγάλη συσπείρωση, υπομονή και όταν το πετύχεις τότε θα είναι μακροπρόθεσμο. Με οποιοδήποτε άλλο τρόπο το πετύχεις θα είναι εφήμερο.

Εγώ προσπαθούσα να καταλάβουν τα παιδιά ότι πρώτα πρέπει να μη θυμώνουμε τόσο πολύ. Να είμαστε πιο συνεργάσιμοι, να μην κλεινόμαστε στον εαυτό μας όταν νιώθουμε πίεση. Αυτό ήθελε λίγο ακόμα χρόνο για να φτάσει στο επίπεδο που ο Ολυμπιακό θα πατούσε γερά στα πόδια του».

-Υπήρχαν αθλητές σου που σε απογοήτευσαν σε αυτή την προσπάθεια;
«Ποτέ δεν με απογοητεύουν οι παίκτες μου. Ακόμα και κάτι να μην πηγαίνει καλά με έναν παίκτη, εγώ το βλέπω σαν προπόνηση του εαυτού μου. Οι παίκτες που μου δημιουργούν πρόβλημα είναι προπονητές μου. Με βάζουν σε διαδικασία σκέψης για λύση του προβλήματος. Το πιο εύκολο είναι να εκνευριστείς. Το δύσκολο είναι να το αντιμετωπίσεις. Ο εύκολος τρόπος για την επιτυχία είναι ελκυστικός, ο δύσκολος όμως σε κάνει επιτυχημένο για πολλά χρόνια. Ακόμα και σαν αθλητής είχα διαλέξει τον δύσκολο δρόμο και η ανταμοιβή μου ήταν με μια καριέρα παίκτη λίγο μεγαλύτερη από το κανονικό».

-Πικράθηκες από κάποιους στον Ολυμπιακό;
«Όχι. Οι πρόεδροι κάνουν μια τεράστια προσπάθεια για το ελληνικό μπάσκετ και αυτό δεν αλλάζει για μένα επειδή δεν είμαι πλέον στην ομάδα. Θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι δίπλα τους και εννοώ τον κόσμο. Κάνουν αξιοζήλευτη προσπάθεια».

-Ο Γιαννάκης γιατί έχει επιλέξει τόσο καιρό να είναι μακριά από πάγκους; Και η ερώτηση αυτή γίνεται γιατί είναι γνωστό πως αποτελεί δική σου επιλογή αυτή την εποχή να μην δουλεύεις...
«Αυτή τη στιγμή θα κάνω κάτι που πρέπει να μου αρέσει και θα θέλω να το κάνω με τον τρόπο που θα συμφωνηθεί. Δεν θέλω να λέω ούτε μεγάλα λόγια ούτε οτιδήποτε για κατανάλωση. Για να δουλέψω αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι κάτι που θα με πείσει ότι θα δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μόνο με καλές συνεργασίες έρχονται οι επιτυχίες. Και πολλές φορές ο χρόνος δημιουργεί πρόβλημα σε αυτές τις σχέσεις. Μπορεί να έχεις δίπλα σου τον πιο ωραίο σύντροφο και να κοιτάξεις αλλού μόνο και μόνο επειδή εφήμερα θα σε κάνει κάτι άλλο όχι τόσο ποιοτικό να νιώθεις σπουδαίος».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Πρόταση η Κοπεγχάγη για Ζέκα!
Πρόταση η Κοπεγχάγη για Ζέκα!
Νέο «όχι» της Λίβερπουλ σε Μπαρτσελόνα για Κουτίνιο
Νέο «όχι» της Λίβερπουλ σε Μπαρτσελόνα για Κουτίνιο
ΠΑΟΚ: Αγωνία για Πέλκα
ΠΑΟΚ: Αγωνία για Πέλκα
Μακάμπι Χάιφα και… όλο το Ισραήλ καλούν Κλάους!
Μακάμπι Χάιφα και… όλο το Ισραήλ καλούν Κλάους!
Ζωή Λάσκαρη: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της μεγάλης ηθοποιού
Ζωή Λάσκαρη: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της μεγάλης ηθοποιού
«Έφυγε» από τη ζωή η Ζωή Λάσκαρη
«Έφυγε» από τη ζωή η Ζωή Λάσκαρη
Αυτοί είναι οι στρατιώτες που παρασύρθηκαν από τρένο στα Οινόφυτα – Τι αναφέρει το ΓΕΣ
Αυτοί είναι οι στρατιώτες που παρασύρθηκαν από τρένο στα Οινόφυτα – Τι αναφέρει το ΓΕΣ
Φωτιά σε σκάφος ανοιχτά του Φαλήρου
Φωτιά σε σκάφος ανοιχτά του Φαλήρου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης