Στα χέρια του Υφυπουργού Αθλητισμού η τήρηση του νόμου και το κλείσιμο του ΣΕΦ

Στα χέρια του Υφυπουργού Αθλητισμού η τήρηση του νόμου και το κλείσιμο του ΣΕΦ

Είναι πλέον ξεκάθαρο, μετά και την σοκαριστική αποκάλυψη της εφημερίδας «Η Πράσινη», που έφερε στο προσκήνιο τα νομικά τερτίπια μέσω των οποίων γίνεται ωμή παρέμβαση στην ομαλή διεξαγωγή των τελικών της Α1, για να μην ισχύσει η δεδομένη τιμωρία έδρας του Ολυμπιακού στο κυριακάτικο ματς, πως ο μόνος που μπορεί και είναι πια υποχρεωμένος, για λόγους ασφαλείας, να επιβάλλει την τάξη είναι μόνο ο ίδιος ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Onsports.gr, οι οποίες δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει όλες τις εξουσίες, τόσο μέσα από το Νόμο Κοντονή του 2015, όσο και από τον προηγούμενο αθλητικό Νόμο, αλλά και την αρμοδιότητα, ώστε να παρακάμψει τα όποια νομικά τερτίπια και τα κενά στον κανονισμό του ΕΣΑΚΕ και να διασφαλίσει την νομιμότητα, αλλά πρωτίστως τη διεξαγωγή των τελικών που απομένουν με τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για να μην κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των μελών της αποστολής του Παναθηναϊκού και όχι μόνο.

Και από τη στιγμή που στον δεύτερο τελικό στο ΣΕΦ έγιναν τα αίσχη που όλοι είδαμε και που λίγο έλειψε να οδηγήσουν ακόμα και σε βαρύτατο τραυματισμό του βοηθού του Πασκουάλ και του Γιάννη Μπουρούση (σ.σ. φανταστείτε να τους χτυπούσε η φωτοβολίδα ευθείας ρήψης στο κεφάλι), εύλογα μπορεί ακόμα και παιδί νηπιαγωγείου να αντιληφθεί τι μπορεί να κάνουν οι ανεγκέφαλοι οπαδοί του ΟΣΦΠ στον πέμπτο τελικό.

Για λόγους ασφαλείας, λοιπόν, ο κ. Βασιλειάδης είναι αυτός που κρατά στα χέρια του πια την τήρηση των νόμων και τη διασφάλιση της ισονομίας, αφού μπορεί ο ίδιος να επιβάλλει την ποινή διεξαγωγής του τελικού στο ΣΕΦ κεκλεισμένων των Θυρών ή ακόμα και να οδηγήσει το ματς σε ματαίωση και ορισμό διεξαγωγής του σε νέα ημερομηνία, ώστε να εφαρμοστεί και η απόφαση του δικαιοδοτικού οργάνου του ΕΣΑΚΕ, όποτε και αν εκδοθεί.

Τι αναφέρει ο Νόμος Κοντονή

Οσα αναφέρει ο Νόμος Κοντονή είναι απολύτως ξεκάθαρα για την παρέμβαση του εκάστοτε υφυπουργού αθλητισμού, όταν κρίνει πως πρέπει να προλάβει την τέλεση σοβαρών επεισοδίων.

Συγκεκριμένα στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του νόμου Ν. 4326/2015 («Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»), όπως ισχύει, ορίζεται, επί λέξει, ότι:

Παρ. 2: «Σε σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό, εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων, ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός, με αιτιολογημένες αποφάσεις του, που λαμβάνονται ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.), μπορεί να επιβάλει στα οικεία αθλητικά σωματεία, Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Α.Ε.), καθώς και στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες ή/και επαγγελματικούς συνδέσμους, αλλά και μεμονωμένα σε φυσικά πρόσωπα, μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόαση τους, πρόστιμα ύψους από δέκα χιλιάδες (10.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, σε ιδιαίτερα δε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προβαίνει και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης. Η συνεργασία των ανωτέρω νομικών και φυσικών προσώπων με τις αρχές και η παροχή στοιχείων, όταν έχουν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, αποτελούν καταρχήν ελαφρυντικές περιστάσεις που λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του ύψους του προστίμου, μπορεί δε να συνιστούν και λόγους για τους οποίους τα πρόσωπα παραμένουν ατιμώρητα».

Παρ. 3: «Στις περιπτώσεις της παραγράφου 2, ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός μπορεί επίσης, για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων και συμπεριφορών, να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται έπειτα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας, καθώς και της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Μπορεί, εξάλλου, να απαγορεύει τη με οποιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων και την εν γένει χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων».

Έτι περαιτέρω, στην παρ. 4 του άρθρου 41Γ («Διάθεση εισιτηρίων αθλητικών συναντήσεων») του αθλητικού νόμου 2725/1999, όπως ισχύει, ορίζονται, επί λέξει, τα εξής: «4. Εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι διαφύλαξης της δημόσιας τάξης, ο Υπουργός Πολιτισμού, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής και γνώμη της Δ.Ε.Α.Β. και της διοργανώτριας αρχής της συνάντησης, μπορεί με απόφασή του να απαγορεύσει την με οποιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων της συνάντησης στο φιλοξενούμενο αθλητικό σωματείο, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. και στους φιλάθλους αυτών, καθώς και στους συνδέσμους φιλάθλων τους και στα Μέλη αυτών».

Η επιστολή της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Ηδη, με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, η διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός τον ενημερώνει αναλυτικά για όσα συνέβησαν στον τρίτο τελικό και τον κίνδυνο που προκλήθηκε από τη συμπεριφορά των οπαδών του ΟΣΦΠ για τη σωματική ακεραιότητα των μελών της πράσινης αποστολής και ζητά την άμεση παρέμβασή του, ώστε ο 5ος τελικός να διεξαχθεί -για λόγους ασφαλείας και τήρησης των προβλεπομένων κυρώσεων από το νόμο- κεκλεισμένων των Θυρών.

Πλέον, είναι σαφές ότι για την πολιτεία και την κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένας μόνο δρόμος, αυτός της εφαρμογής του Νόμου και να διασφαλιστεί, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, η ομαλή διεξαγωγή του 5ου τελικού, χωρίς τους χουλιγκάνους του Ολυμπιακού στις εξέδρες και τον αγωνιστικό χώρο. Μια μικρή μόνο αναδρομή σε στα αίσχη του παρελθόντος είναι αρκετή για να υποχρεώσει τον κ. Βασιλειάδη να λάβει τη σωστή απόφαση πρόληψης των επεισοδίων.

Εκτός κι αν και σε αυτή την περίπτωση η πολιτεία θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να έρθει ξανά εκ των υστέρων να καταδικάζει και να αναζητά λύσεις για την αποφυγή ανάλογων περιπτώσεων στο μέλλον.

Οι νόμοι υπάρχουν, είναι τέτοιοι που επιτρέπουν την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του τελικού στο ΣΕΦ και αυτό που απαιτείται τώρα είναι η απόφαση για την εφαρμογή του.

Ο κ. Βασιλειάδης καλείται, λοιπόν, να αναλάβει το τεράστιο μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί στην πολιτεία για την λήψη των μέτρων ασφαλείας στον 5ο τελικό και να τηρήσει τους νόμους του κράτους.

Για κάθε είδους... υπεκφυγή, εύκολα γίνεται κατανοητό, πως θα έχει και την απόλυτη ευθύνη όσων θα ακολουθήσουν!

Για μια φορά σε αυτή τη χώρα, ας προληφθεί ένα κακό πριν συμβεί...


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θέλει επαφή με «αιώνιους» ο Βασιλειάδης

Θέλει επαφή με «αιώνιους» ο Βασιλειάδης

«Παραδειγματική τιμωρία για διαιτητές και αθλιότητες»

«Παραδειγματική τιμωρία για διαιτητές και αθλιότητες»

Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved