Όταν η στατιστική (παραδόξως) εκτοξεύεται!

Όταν η στατιστική (παραδόξως) εκτοξεύεται!

Το ΝΒΑ είναι ένα πρωτάθλημα στο οποίο κατά κύριο λόγο, πρωταγωνιστούν οι καλύτεροι. Πρόκειται για ένα υπερθέαμα που το μάτι ώρες-ώρες δύσκολα χορταίνει.

Για ποιο λόγο; Γιατί μας προσφέρει συγκινήσεις και περιστατικά που δύσκολα βλέπουμε σε άλλα πρωταθλήματα μπάσκετ. Πέρα από τα καρφώματα, και τις εντυπωσιακές φάσεις, στις συγκινήσεις συγκαταλέγονται και τα παράδοξα του αθλήματος. Όπως για παράδειγμα το ότι κοτζάμ Charles Barkley, John Stockton  ή Karl Malone δεν κατέκτησαν ποτέ κάποιο τίτλο του ΝΒΑ, σε αντίθεση με κάποιους… παικταράδες τύπου “White Mamba” Brian Scalabrine, Brian Cardinal ή τους δις τροπαιούχους DJ Mbenga και Josh Powell (κατόχου και Euroleague μάλιστα) οι οποίοι είχαν μέσους όρους που δεν φαίνονται καν στη στατιστική!

Διαβάστε παρακάτω ορισμένες περιπτώσεις (θεωρητικά) άσημων παικτών οι οποίοι έστω για μια νύχτα κατάφεραν… να κατατροπώσουν τη στατιστική τους με εμφατικό μάλιστα τρόπο. «NBA, where amazing happens» δεν λέει άλλωστε το ρυτό;

Malik Rose (San Antonio Spurs) εναντίον των Mavericks, 8/11/2003

rose

Ο Malik Rose δεν υπήρξε ποτέ καλός ριμπάουντερ. Η θέση του (power forward) σε συνδυασμό με το χαμηλό ύψος του (2,01) δεν του το επέτρεπαν άλλωστε. Το προσωνύμιο που είχε από τα κολεγιακά του χρόνια, «Shaq» δεν αποδείχτηκε ποτέ αντιπροσωπευτικό της απόδοσής του στο ΝΒΑ, με τα 4.8 ριμπάουντ που είχε ανά αγώνα να αποδεικνύουν πως δεν ήταν ποτέ κυρίαρχος παίκτης όπως ο Big Diesel. Εξαίρεση ωστόσο αποτέλεσε η νύχτα της 8ης Νοεμβρίου του 2003, όταν οι Spurs αναμετρήθηκαν με τους Mavericks στο Dallas. Εκεί όπου οι αντίπαλοι Mavs είχαν συνολικά 45 ριμπάουντ, με τον Rose να έχει σχεδόν τα μισά (22), όντας έστω για μία νύχτα ο «άρχοντας» της ρακέτας!

Στην καριέρα του ποτέ ξανά δεν μπόρεσε να φτάσει κοντά σε αυτό τον αριθμό, με τα 14 ριμπάουντ να αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του. Στη σταδιοδρομία του με τους Spurs πάντως ήταν σημαντικότατο γρανάζι στο rotation, κατακτώντας μάλιστα δύο δαχτυλίδια το 1999 και το 2003.

Aaron Gray (Chicago Bulls) εναντίον των Toronto Raptors, 16/4/2008

aaron gray

Θυμάστε μήπως τον Aaron Gray; Πρόκειται για τον νυν assistant coach των Detroit Pistons ο οποίος σταμάτησε την καριέρα του το 2015 σε ηλικία 29 ετών λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Στην καριέρα του δεν έγινε ποτέ σταρ, όντας συνήθως ένας μέτριος ρολίστας. Οι μέσοι όροι του άλλωστε το αποδεικνύουν (3.4 πόντοι, 3.7 ριμπάουντ, 12 λεπτά συμμετοχής). Τη rookie χρονιά του μάλιστα η στατιστική του ήταν πολύ πιο χαμηλά, μέχρι τη 16η Απριλίου του 2008.
 
Ήταν τότε που ο τότε προπονητής των «ταύρων», Vinny Del Negro, τον ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα απέναντι στους Toronto Raptors. Κι ο Gray δεν έχασε την ευκαιρία τελειώνοντας τον αγώνα με 19 πόντους, 22 ριμπάουντ σε 35 λεπτά συμμετοχής, απέναντι στον μάλιστα στον Chris Bosh!

Corey Brewer (Minnesota Timberwolves) εναντίον των Houston Rockets, 11/4/2014

CoreyBrewer

Είναι πολύ δύσκολο να πετύχει κάποιος 50 πόντους σε έναν αγώνα στο ΝΒΑ. Πόσο μάλλον όταν το κυρίαρχο ποσοστό αυτών των πόντων δεν προέρχεται από το τρίποντο! Κι όμως ο Corey Brewer το κατάφερε το2014 απέναντι στη νυν ομάδα του (Rockets), φιλοδωρώντας τη με 51 πόντους!

Το εκπληκτικό με τον Brewer είναι ότι ευστόχησε στις 19 από τις 30 προσπάθειές του εντός πεδιάς, εκμεταλλευόμενος κυρίως κοψίματα προς το καλάθι αλλά και τους πολλούς αιφνιδιασμούς που πραγματοποίησε η ομάδα του, ευστοχώντας μόλις σε 2 σουτ πίσω από 7,25. Το επίτευγμά του γίνεται ακόμα καλύτερο αν αναλογιστούμε πως το επόμενο carrier high του είναι οι 29 πόντοι!

Tony Delk (Phoenix Suns) εναντίον των Sacramento Kings, 2/1/2001

Tony-Delk

Και αν ο Brewer κατάφερε να πετύχει την «50άρα» ευστοχώντας σε μόνο 2 τρίποντα, τι να πει κανείς για τον Tony Delk ο οποίος το 2001 πέτυχε 53 χωρίς να ευστοχήσει σε κανένα! Μάλιστα, καλά διαβάσατε. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού άλλωστε ανήκει σε ένα μικρό group περιφερειακών παικτών, αποτελούμενο από τους Clyde Drexler, Michael Jordan, Allen Iverson και Jimmy Jackson που έσπασαν το φράγμα των 50 πόντων σε έναν αγώνα χωρίς καν να δοκιμάσουν σουτ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Τη μαγική εκείνη νύχτα, ο «Mr. Basketball» είχε ευστοχήσει στις 20 από τις 27 προσπάθειες που επιχείρησε, καταφέρνοντας μάλιστα να διπλασιάσει (σχεδόν) την προηγούμενη καλύτερή του επίδοση. Το γεγονός ότι το κατάφερε απέναντι σε μία ομάδα η οποία είχε εκείνη τη σεζόν την έβδομη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος «μεγαλώνει» ακόμα πιο πολύ το επίτευγμά του. Ιδού οι πέντε υψηλότερες «πτήσεις» του με την πρώτη να απέχει κατά… πάρα πολύ από τις υπόλοιπες.

1.    53 πόντοι, 2001
2.    27 πόντοι, 2001
3.    26 πόντοι, 2002
4.    26 πόντοι, 2000
5.    26 πόντοι, 1998

Terrence Ross (Toronto Raptors) εναντίον των Clippers, 25/1/2014

terrence ross

Ο αέρινος guard-forward είδε ξαφνικά το ρόλο του να αναβαθμίζεται τον Ιανουάριο του 2014 όταν και αποχώρησε με ανταλλαγή για τους Kings o Rudy Gay. Και λίγες μέρες μετά θα πετύχαινε το υπέρτατο.

Στις 25 του ίδιου μήνα οι Clippers έρχονταν με φόρα στο Toronto ωστόσο δεν μπορούσαν με τίποτα να ξεκολλήσουν στο σκορ από τους αντιπάλους τους, καθώς έβλεπαν τον Ross να τους πυροβολεί ασταμάτητα από την περιφέρεια φιλοδωρώντας τους με 10 τρίποντα και συνολικά 51 πόντους! Μπορεί να μην μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα (οι Clippers επικράτησαν με 126-118), ωστόσο έγραψε ιστορία ισοφαρίζοντας το ρεκόρ πόντων της ομάδας που κατείχε ο Vince Carter.

Παρά τη συγκεκριμένη επιτυχία, ο Ross δεν έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να αποτελέσει μια σταθερή απειλή για το αντίπαλο καλάθι, βλέποντας μάλιστα τους φετινούς μέσους όρους του να μειώνονται σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όπως και να έχει, είναι αξιοπερίεργο ένας παίκτης που έχει μέσο όρο καριέρας κάτω από τους 10 πόντους, να έχει τέτοιες βραδιές με τον συγκεκριμένο ωστόσο να έχει όλα τα φόντα να τις επαναλάβει, φτάνει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του.



Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved