Τα 10 ακατάρριπτα ρεκόρ του ΝΒΑ (photos+videos)

Τα 10 ακατάρριπτα ρεκόρ του ΝΒΑ (photos+videos)

Όλα τα ρεκόρ γίνονται για να σπάνε. Όχι πάντα όμως. Στο ΝΒΑ συγκεκριμένα, από τη γέννησή του το 1946 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί αμέτρητα ρεκόρ, με πολλά εξ αυτών να φαντάζουν ακόμα ακατάρριπτα.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο παίκτης συνώνυμο των ρεκόρ, Wilt Chamberlain ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζεται 5 φορές (!) στη συγκεκριμένη λίστα.  Διαβάστε παρακάτω τα δέκα καλύτερα (και ίσως αδύνατον να ανατραπούν ποτέ) ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ.

Περισσότεροι πόντοι σε αγώνα: Wilt Chamberlain (Philadelphia Warriors), 100 πόντοι εναντίον των New York Knicks

wilt 100

Όταν κάποιος φίλαθλος του μπάσκετ ακούει τη λέξη «ρεκόρ», αυτόματα στο μυαλό του έρχεται ένα όνομα: Wilt Chamberlain. Ο «Stilt» είναι ίσως ο πλέον κυρίαρχος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ, με τα περισσότερα ρεκόρ να φέρουν την υπογραφή του, ενώ πολλοί ξεχνάνε πως στην κατοχή του έχει και πάρα πολλά δεύτερα και τρίτα ρεκόρ.

Έχουν γραφτεί τόσα και τόσα για τα επιτεύγματά του ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως εκείνο που ξεχωρίζει, και ίσως να μην καταφέρει ποτέ κανείς να σπάσει, είναι εκείνο των 100 πόντων που φιλοδώρησε τους New York Knicks στις 2 Μαρτίου του 1962, φορώντας τη φανέλα των Philadelphia Warriors. Δυστυχώς δεν σώζονται βίντεο από τη μοναδική αυτή παράσταση, παρά μόνο ηχογραφήσεις του 4ου δεκαλέπτου και δηλώσεις όσων ήταν παρόντες εκείνη τη νύχτα στο τότε γήπεδο των Warriors Hershey Sports Arena, όπου ο «Big Dipper» οδήγησε την ομάδα στη νίκη με 169-147.

Σε εκείνο το παιχνίδι ο Chamberlain είχε προλάβει να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ πόντων (78) μέχρι εκείνη τη στιγμή στο ΝΒΑ το οποίο κατείχε… ο ίδιος από την προηγούμενη σεζόν. Με βάση το πως έχει εξελιχθεί το παιχνίδι είναι εξαιρετικά δύσκολο (έως ακατόρθωτο) να καταρριφτεί το συγκεκριμένο ρεκόρ, με τον μόνο που έχει καταφέρει να το… πλησιάσει να είναι ο Kobe Bryant (81) το 2006 απέναντι στους Raptors. Ακόμα και αυτός ωστόσο απείχε 19 πόντους από το να καταφέρει το απίστευτο.

Περισσότεροι πόντοι καριέρας: Kareem Abdul-Jabbar, 38,387 πόντοι

kareem-abdul-jabbar

Το συγκεκριμένο ρεκόρ αναμένεται να συζητηθεί πολύ τις ακόλουθες σεζόν, και γενικώς τα επόμενα χρόνια καθώς την κορυφή πλησίασε τη χρονιά που πέρασε ο Kobe Bryant ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Συγκεκριμένα προσπέρασε τον Michael Jordan, ενώ σιγά-σιγά αναμένεται να πλησιάσει σημαντικά τα επόμενα (παρότι ακόμα βρίσκεται σχετικά πίσω) και ο Lebron James.

Το απόλυτο μέχρι στιγμής ρεκόρ κατέχει ο Kareem Abdul-Jabbar με 38,387 πόντους ενώ τον ακολουθεί ο Karl «The Mailman» Malone με 36,928. Ο Jabbar έπαιξε στο ΝΒΑ μέχρι τα 42 του, και λόγω της επιβλητικής παρουσίας του ήταν πάντοτε παραγωγικός, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό θα έπρεπε ενδεχομένως να ευχαριστήσει και τον Magic Johnson ο οποίος τον έβγαζε διαρκώς σε πλεονεκτική θέση απέναντι στο καλάθι με τις εκπληκτικές του ασίστ.

Μεγαλύτερος μέσος όρος πόντων σε μια σεζόν: Wilt Chamberlain 50,4 πόντοι ανά αγώνα  

Ακούγεται εντυπωσιακό το να σκοράρει κανείς 50 πόντους σε ένα παιχνίδι. Πόσο μάλλον όταν αυτός είναι ο μέσος όρος ενός παίκτη σε μια σεζόν! Κι όμως, ο Chamberlain το κατάφερε κι αυτό. Τη σεζόν που πέτυχε τους περίφημους 100 πόντους εναντίον των Knicks, δημιούργησες ίσως ένα ακόμα πιο δύσκολο ρεκόρ από εκείνο της 2ης Μαρτίου του 62’, όταν στο τέλος της χρονιάς 1961-62 το κοντέρ του έγραφε 50,4 πόντοι μέσο όρο (!), ξεπερνώντας κατά πολύ μάλιστα το προηγούμενο ρεκόρ πόντων του πρωταθλήματος (εννοείται δικό του και αυτό) των 38,4.

Για την ιστορία κανείς δεν μπόρεσε να πλησιάσει το πρώτο ρεκόρ του, παρά μόνο το δεύτερο όταν ο Jordan σημείωσε 37,1 πόντους κατά μέσο όρο τη σεζόν 1986-87. Από τους εν ενεργεία παίκτες, ο συνήθης ύποπτος Kobe Bryant είναι ο μόνος που έχει φτάσει πιο κοντά, αλλά είναι ταυτόχρονα πολύ μακριά (35,4 πόντους τη σεζόν 2005-06).

Περισσότεροι τίτλοι πρώτου σκόρερ της σεζόν: Michael Jordan (Chicago Bulls), 10 φορές.

jordan

Ο «Air» είναι ο άρχοντας αυτής της κατηγορίας καθώς αναδείχτηκε 10 φορές πρώτος σκόρερ συνολικά στην καριέρα του, ενώ μαζί με τον Chamberlain είναι οι μόνοι που το κατάφεραν αυτό για 7 διαδοχικές σεζόν! Ο Jordan ακόμα κρατάει το καλύτερο μέσο όρο πόντων καριέρας όλων των εποχών (30.12 πόντοι ανά αγώνα) κερδίζοντας στα σημεία τον «Big Dipper» (30.07).

Στο σύγχρονο ΝΒΑ, ο Kevin Durant είχε ξεκινήσει ένα σερί τριών σεζόν ως πρώτος σκόρερ (2009-12), ωστόσο το 2013 κατετάγη δεύτερος πίσω από τον Carmelo Anthony για 7/10 του πόντου.

Περισσότερες ασίστ σε ένα αγώνα: Scott Skiles (Orlando Magic), 30 ασίστ εναντίον των Denver Nuggets

Φέτος ο Scott Skiles θα επιχειρήσει να επαναφέρει τους Orlando Magic στο δρόμο των επιτυχιών από τη θέση του προπονητή. 25 χρόνια πριν έκανε το ίδιο από τη θέση του playmaker. Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1990 στο παιχνίδι εναντίον των Denver Nuggets, όταν μοίραζε τις ασίστ λες και ήταν… καραμέλες, με τη στατιστική του να γράφει 30 ασίστ, τις διπλάσιες (και παραπάνω) μάλιστα από εκείνες της αντίπαλης ομάδας (30-14)!

scott skiles

Μοναδικοί εν ενεργεία παίκτες που έχουν πλησιάσει το συγκεκριμένο ρεκόρ είναι ο Ramon Sessions το 2008 και ο Rajon Rondo το 2010, με αμφότερους να μοιράζουν 24 ασίστ.

Περισσότερες ασίστ καριέρας: John Stockton (Utah Jazz), 15,806

Ήταν η πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου, το 1995 όταν ο John Stockton «έσπαγε» το απόλυτο μέχρι τότε ρεκόρ των περισσότερων ασίστ του Magic Johnson, σημειώνοντας την ασίστ νο. 9,221 της καριέρας του απέναντι στους Nuggets, με το παιχνίδι μάλιστα να διακόπτεται προκειμένου να αποθεωθεί από συμπαίκτες-αντιπάλους και το κοινό.

Έκτοτε βέβαια ακολούθησαν πολλές παραπάνω τελικές πάσες, με τον αριθμό τους να αγγίζει το εξωπραγματικό 15,806! Το ρεκόρ αυτό δύσκολα θα σπάσει στο μέλλον, καθώς πολλοί ευφυείς παίκτες που ακολούθησαν (βλ. Steve Nash-Jason Kidd) δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν ιδιαίτερα κοντά στο επίτευγμα του «μαέστρου» των Utah Jazz. Ο Kidd μάλιστα είναι δεύτερος πίσω από τον Stockton με 3,715 ασίστ να τους χωρίζουν!

Περισσότερα ριμπάουντ σε ένα αγώνα: Wilt Chamberlain (Philadelphia Warriors), 55 ριμπάουντ εναντίον των Celtics

chamberlain vs rusell

Ο Chamberlain δεν ήταν μόνο σπουδαίος σκόρερ αλλά και φοβερός ριμπάουντερ. Το επιβλητικό του κορμί, δεν μπορούσε κανείς να το κοντράρει στην εποχή του. Ίσως κανείς εκτός από έναν, τη νέμεση του, Bill Russell. Ο θρυλικός center των Celtics ήταν πάντα το εμπόδιο του «Stilt» προς την επιτυχία. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε το 1960 να καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ του… άσπονδου εχθρού του (51 ριμπάουντ) σε παιχνίδι εναντίον των Celtics.

Και τι καλύτερο για τον Chamberlain να το επιτύχει απέναντι στον ίδιο τον Russell, ο οποίος είδε τη νύχτα της 24ης Νοεμβρίου τον αντίπαλό του μαζεύει 55 «σκουπίδια» (τα 31 στο πρώτο ημίχρονο), βλέποντας το όνομά του να πέφτει στη δεύτερη θέση της συγκεκριμένης λίστας. Παρά το κατόρθωμά του, οι Celtics επικράτησαν εκείνη τη νύχτα των Warriors, με τον Russell να θυμίζει για πολλοστή φορά στον Chamberlain πως μπορεί να υπερτερεί σε ατομικές διακρίσεις, ωστόσο εκείνος διακρίνεται σε μία, αλλά την πιο σημαντική: τη νίκη.

Παίκτης με τα περισσότερα πρωταθλήματα: Bill Russell (Boston Celtics), 11 πρωταθλήματα

russell

Ο Bill Russell είναι πλέον 81 ετών και έχει παρακολουθήσει πολλές μεγάλες ομάδες που ακολούθησαν μετά το τέλος της καριέρας του, όπως είναι οι Chicago Bulls των δύο threepeat, και τους Lakers του ενός, ωστόσο είναι βέβαιο πως από μέσα του… θα γελάει. Και αυτό διότι ενώ πολλοί θαυμάζουν το γεγονός ότι Bulls-Lakers κατάφεραν να πανηγυρίσουν τρεις τίτλους στη σειρά, ή ακόμα για τους Miami Heat που κατέκτησαν δύο, ξεχνούν πως οι θρυλικοί Celtics του Russell δεν κατέκτησαν ούτε δύο συνεχόμενους, ούτε τρεις αλλά οχτώ (1959-1966)!

Στην καριέρα του ο Russell αγωνίστηκε συνολικά 13 σεζόν (όλες στους Celtics), καταφέρνοντας να ΜΗΝ πανηγυρίσει τον τίτλο μόνο στις δύο εξ αυτών, παίρνοντας δικαίως τον τίτλο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του ΝΒΑ.

Καλύτερο ρεκόρ ομάδας στην κανονική περίοδο: Chicago Bulls, σεζόν 1995-96 (72-10 ρεκόρ)

Και αν οι Celtics του Russell ήταν η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών στο ΝΒΑ, οι Bulls των Jordan-Pippen ήταν μετά βεβαιότητας η καλύτερη της σύγχρονης εποχής του πρωταθλήματος. Το ρεκόρ αυτό πραγματοποιήθηκε την επόμενη σεζόν της επιστροφής του Jordan στην ενεργό δράση, με την προσθήκη του Dennis Rodman στην ομάδα, να συμπληρώνεις ιδανικά την… εκκωφαντική αυτή «Big 3» (παρέα με τον Pippen).

Με την περίφημη τριγωνική επίθεση των Phil Jackson-Tex Winter να εφαρμόζει τέλεια, σε μια ομάδα που πέραν των τριών προαναφερθέντων, είχε ακόμα τους Tony Kukoc, Ron Harper, Luc Longley και Steve Kerr, ξεκίνησαν τη σεζόν με 41-3, και την τελείωσαν με το εκπληκτικό 72-10, σπάζοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχαν οι Lakers το 1971-72 (69-13).

Ο Kerr μάλιστα, έφτασε πολύ κοντά πέρσι στο συγκεκριμένο ρεκόρ ως προπονητής των Warriors, με την ομάδα του ωστόσο να τελειώνει τη regular season με ρεκόρ 67-15.

Καλύτερο σερί νικών: Los Angeles Lakers 1971-72 (33 σερί νίκες)

lakers

Τη σεζόν 1971-72 οι Lakers των Jerry West, Wilt Chamberlain και Gail Goodrich πέτυχαν ένα ρεκόρ μοναδικό, τόσο για το μπάσκετ, όσο και για όλα τα επαγγελματικά αθλήματα καθώς κατάφεραν να επιτύχουν 33 συνεχόμενες νίκες. Το σερί ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου του 71’ και τελείωσε στις 9 Ιανουαρίου του 72’, από τους Milwaukee Bucks του μετέπειτα «laker», του (τότε) Lew Alcindor.

Τη σεζόν 2012-13 οι Miami Heat απείλησαν το συγκεκριμένο σερί ωστόσο έμειναν στις 27 συνεχόμενες ήττες, πετυχαίνοντας το δεύτερο ρεκόρ όλων των εποχών στο ΝΒΑ, αλλά και γενικότερα στον επαγγελματικό αθλητισμό, προσπερνώντας τους New York Giants (ομάδα baseball) που το 1916 είχαν πετύχει 26 συνεχόμενες νίκες.



Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved