Τα αφεντικά τρελάθηκαν!

Τα αφεντικά τρελάθηκαν!

Η περίοδος των ελεύθερων μεταγραφών στο ΝΒΑ ξεκίνησε, και οι ομάδες με τις κινήσεις τους έδειξαν ήδη από την πρώτη μέρα τις «άγριες» διαθέσεις τους.

Από την πρώτη Ιουλίου του 2015, ξεκίνησε η πλέον καυτή off season των τελευταίων ετών, ίσως πιο πολύ από εκείνη του καλοκαιριού του 2010. Τότε που έμεναν ελεύθεροι παίκτες τύπου… Lebron James, Dwayne Wade, Chris Bosh, Joe Johnson. Οι δύο πρώτοι μάλιστα είναι μέσα και στη φετινή free agency, με τη διαφορά ότι εκ των δύο μόνο ο ένας είναι πραγματικά ελεύθερος με τον «King James» να μοιάζει απίθανο να αποχωρήσει από το Cleveland. Για τον «Flash» από την άλλη ύστερα από 12 χρόνια το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Miami μοιάζει πιθανότερο από ποτέ.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, θυμίζουμε πως αυτό το καλοκαίρι είναι το τελευταίο όπου το salary cap των ομάδων θα βρίσκεται στα 67,1 εκατομμύρια δολάρια. Η νέα τηλεοπτική συμφωνία του ΝΒΑ αναμένεται να εκτοξεύσει τα μπάτζετ στα 89 εκατομμύρια (!) το επόμενο καλοκαίρι, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει τις ομάδες σε… παράλογες συμφωνίες.

Και το λέμε αυτό διότι αναμένεται να δούμε πολλούς παίκτες εγνωσμένης αξίας (βλ. Rondo) να μην επιζητούν πολυετές συμβόλαιο, παρά μονοετές ή διετείς συμφωνίες με player option για τη δεύτερη σεζόν. Λόγος πιθανών συγκεκριμένων κινήσεων είναι ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες θα αναζητήσουν από του χρόνου την πολυετή συμφωνία που θέλουν και μάλιστα με καλύτερους οικονομικούς όρους. Αυτό που παρατηρήθηκε ωστόσο στη χτεσινή… πρεμιέρα της free agency, ήταν άνευ προηγουμένου.

Ξεκίνημα με το εξωπραγματικό 4ετές συμβόλαιο που υπέγραψε ο Anthony Davis, αξίας 145 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που μεταφράζεται σε 36.5 εκατομμύρια το χρόνο (!), ποσό που αρχικά… ζαλίζει, δευτερευόντως πιάνει το μισό φετινό salary cap! Βέβαια το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα έχει ισχύ από του χρόνου, ωστόσο μας δίνει μία πρώτη γεύση και για το πώς αναμένεται να κινηθούν ομάδες που έχουν λεφτά να δαπανήσουν.

Ύστερα ήρθε η διπλή συμφωνία των Love-Thompson με τους Cavaliers οι οποίοι συμφώνησαν από φέτος για πενταετή συμβόλαια συνολικής αξίας 190 εκατομμυρίων δολαρίων (110 ο Love, 80 o Thompson)! Με λίγα λόγια 38 εκατομμύρια δεσμευμένα από τα 67 του φετινού salary cap. Με μια πρώτη ματιά ο ιδιοκτήτης των Cavs, Danny Gilbert έδωσε την εντύπωση ότι κάνει τρελή θυσία προκειμένου να κρατήσει τον Lebron ικανοποιημένο, ωστόσο αν το δούμε σφαιρικά το θέμα όσα λεφτά και αν πληρώνει για φόρο πολυτελείας, είναι δεδομένο πως δεν θα του κοστίζει πολλά παραπάνω από ότι θα δίνει του χρόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και άλλες ομάδες οι οποίες απλώς δεν νοιάστηκαν για το dollar to dollar (δηλαδή για κάθε δολάριο πάνω από το επιτρεπτό όριο, πληρώνουν αντίστοιχο ποσό ως φόρο). Τρανά παραδείγματα οι Bulls οι οποίοι υπέγραψαν από φέτος για τα επόμενα πέντε χρόνια με τον Jimmy Butler έναντι 95 εκατομμυρίων, όπως και οι Spurs και οι Kawhi Leonard με 5 εκατομμύρια λιγότερα. Τη γενικότερη «τρέλα» ακολούθησαν και οι Trailblazers, οι οποίοι διαισθανόμενοι ότι ο Aldridge αποτελεί πλέον ξένο σώμα, έτρεξαν να εξασφαλίσουν τον Damian Lillard έναντι 120 εκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη πενταετία!

Εκεί που τα αφεντικά ωστόσο… αποτρελάθηκαν ήταν με παίκτες οι οποίοι δεν λογίζονται ως αστέρες, και παρόλα αυτά ανταμείφθηκαν με παχυλότατους μισθούς. Τα προηγούμενα χρόνια θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να το δούμε αυτό με παίκτες όπως ο DeMarre Caroll που υπέγραψε χτες συμβόλαιο αξίας 60 εκατομμυρίων για τέσσερα χρόνια με τους Toronto Raptors. Το αποκορύφωμα ήρθε με τον Kris Middleton να παραμένει στους Bucks για 70 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 5 χρόνια, και τον Brandon Knight να υπογράφει ίδιους όρους με τους Suns.

Η ουσία είναι πως από την πρώτη μέρα, οι ιδιοκτήτες των ομάδων βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, και μέχρι το τέλος της free agency είναι σίγουρο θα μας «τρελάνουν» με τις συμφωνίες που θα προσφέρουν. Μην ξεχνιόμαστε, ελεύθεροι… πετούν ακόμα οι DeAndre Jordan, LaMarcus Aldridge και Dwayne Wade.



Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ Game Time: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με Ολυμπιακό και την τέχνη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
Παναθηναϊκός: «Ανάβει φωτιές» η Mundo Deportivo για τον Φώτη Ιωαννίδη
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved